PALUBA
October 22, 2020, 01:23:13 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Prilikom registracije lozinka mora da sadrži najmanje osam karaktera, od toga jedno veliko slovo, i bar jedan broj, u protivnom registracija neće biti uspešna
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 12 13 14 15 16 [17] 18   Go Down
  Print  
Author Topic: Katalonija-šta dalje  (Read 33164 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 39 113« Reply #240 on: January 21, 2020, 09:57:28 am »

Šančes: Sastanak sa liderom Katalonije početkom februara
Tanjug 20.01.2020.

Španski premijer Pedro Sančes najavio je danas da planira da se u prvoj nedelji februara sastane sa katalonskim liderom Kvimom Torom u Barseloni.

Sančes je ranije ovog meseca obećao da će započeti dijalog sa katalonskim liderima kako bi pronašao političko rešenje za najveću političku krizu u zemlji u poslednjih nekoliko decenija, podseća Rojters.

Izvor: www.blic.rs
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 37 903« Reply #241 on: January 28, 2020, 12:13:25 pm »Šestorica bivših članova katalonske vlade došli u parlament na saslušanje


Šestorica bivših članova regionalne vlade Katalonije sprovedeni su iz zatvora da bi prisustvovali saslušanju u regionalnom parlamentu u Barseloni.

Bivšeg katalonskog potpredsednika Oriola Žunkerasa i još petoricu bivših članova kabineta koji izdržavaju kazne zbog pokušaja otcepljenja od Španije, dočekala ja manja grupa pristalica u zgradi parlamenta i pozdravila ih aplauzom i povicima "sloboda!".

Oni nisu bili vezani lisicama, niti su ih pratili uniformisani stražari, ali su napolju bile raspoređene policijske snage. Predsednik katalonske vlade Kim Tora i predsednik parlamenta pozdravili su ih zagrljajima i srdačnim rukovanjem.

Ovo je prvi put da su se šestorica bivših katalonskih zvaničnika vratili u katalonski parlament otkako su privedeni i pritvoreni nakon neuspelog proglašenja nezavisnosti u oktobru 2017. Vrhovni sud Španije prgolasio ih je kriviim za pobunu i zloušpotrebu javnih sredstava i zajedno sa još trojicom kolega osudio na zatvorske kazne od devet do 13 godina.

Oni su danas pozvani u regionalni parlament da prisustvuju sednici odbora koji se bavi posledicama privremenog preuzimanja kontrole nad regionom od strane centralnih španskih vlasti u jeku krize 2017. godine.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 37 903« Reply #242 on: January 28, 2020, 06:39:40 pm »Pućdemon traži novac od pristalica: Četiri miliona cena referenduma o nezavisnosti


Bivši katalonski lider Karles Pućdemon zamolio je danas svoje pristalice za donacije u novcu.

Pućdemon se na taj potez odlučio nakon što je španski sud naredio da on i još 19 katalonskih lidera treba da vrate 4,1 miliona evra javnog novca utrošenog na organizaciju zabranjenog referenduma o nezavisnosti.

Referendum o nezavisnosti Katalonije održan je 1. oktobra 2017. godine, nakon čega su Pućdemon i još neki zagovornici otcepljenja te Pokrajine od Španije pobegli u inostranstvo.

"Ako ste glasali 1. oktobra, trebate nam", napisao je Pućdemon na svom Tviteru i objavio link ka računu u banci.

Pućdemon koji trenutno živi u egzilu u Belgiji, rekao je da je kabinet državnog revizora njemu i ostalim katalonskim liderima rekao da imaju dve nedelje da vrate novac inače će im biti blokirani svi bankarski računi.

Kabinet revizora, koji nadgleda kako novac troše političke stranke nije bio dostupan za komentar.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 37 903« Reply #243 on: January 29, 2020, 04:23:53 pm »Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 37 903« Reply #244 on: February 18, 2020, 11:17:05 am »Belgija suspendovala zahtev za izručenje Pućdemona Španiji


Belgija neće izručiti Španiji separatističke katalonske zvaničnike Karlesa Pućdemona i Tonija Komina pre nego što se EP ne izjasni o ukidanju imuniteta.

Ovo je odlučio danas belgijski sud.

Advokat dvojice Katalonaca Simon Bekaert potvrdio je za Frans pres tu oduku suda u Briselu.

"Sudija je odlučio da odloži na neodređeno vreme zahtev za izručenje dok čeka odluku Evropskog parlamenta o zahtevu za ukidanje imuniteta", rekao je advokat.

Pućdemon, bivši predsednik oblasti Katalonije i Komin, jedan od bivših ministara te oblasti pobegli su iz Belgije krajem oktobra 2017. posle pokušaja otcepljenja te oblasti od Španije.

Španija zahteva izručenje Pućdemona i Komina zbog pokušaja secesije Katalonije 2017. Pućdemon i Komin su tada pobegli u Belgiju, a u maju 2019. izabrani su za evroposlanike kao predstavnici katalonskih separatističkih partija.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 37 903« Reply #245 on: February 21, 2020, 10:02:50 am »Počinju pregovori španske vlade i katalonskih separatista


Španski premijer Pedro Sančes i regionalna katalonska vlada dogovorili su se da 26. februara započnu pregovore.

Sančes je pristao na "okrugli sto" koje su zatražile katalonske vlasti kako bi se rešila politička kriza u toj španskoj pokrajini, koja je ranije bezuspešno organizovala glasanje o otcepljenju.

Premijer i još pet ministara će učestvovati na prvom sastanku, dok će sa katalonske strane biti predsednik regionalne vlade Kim Tora i potpredsednik Pere Aragones.

U Kataloniji je u oktobru 2017. održan referendum o nezavisnosti uprkos protivljenju centralnih vlasti u Madridu.

Potom je katalonski parlament proglasio nezavisnost.

Tadašnja španska centralna vlada je, reagujući na taj događaj, suspendovala autonomiju Katalonije, smenila njenu vladu, raspustila parlament i uvela direktnu upravu Madrida u tom regionu.

U međuvremenu je iz Španije u Belgiju pobegao tadašnji lider te pokrajine Karles Pućdemon, za kojim je Španija izdala nalog za hapšenje.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 37 903« Reply #246 on: February 29, 2020, 06:57:20 pm »Protest za nezavisnost Katalonije na jugu Francuske


Karles Pućdemon pozvao je danas okupljene na mitingu u Perpinjanu, na jugu Francuske, da treba nastaviti borbu za nezavisnost Katalonije.

"Treba da se pripremimo za konačnu borbu, prevaziđemo greške, sumnje i slabosti", rekao je bivši separatistički lider španske pokrajine Katalonije u Perpinjanju koji mnogi separatisti smatraju "Severnom Katalonijom".

Oko 100.000 ljudi okupilo se u tom francuskom gradu, prema navodima tamošnje policije, dok organizatori navode broj od 150.000 okupljenih.

Pućdemon, kojeg sada štiti poslanički imunitet Evropskog parlamenta, prvi put se nalazi nadomak Španije, koja je protiv njega izdala nalog za hapšenje.

Bivši lider Katalonije nije smeo pre poslaničkog imuniteta da se kreće po Francuskoj koja usko sarađuje sa španskom policijom.

Pućdemona su primile i lokalne vlasti što je izazvalo nezadovoljstvo bivšeg francuskog premijera Manuela Valsa, poreklom iz Katalonije. Vals je rekao da "lokalne vlasti velikom pompom dočekuju političkog zvaničnika koji je pobegao iz Španije gde je pokrenut sudski postupak protiv njega".

"Taj separatista (Pućdemon) nema ništa progresivno u sebi jer tvrdi da dolazi u 'Severnu Kataloniju' a ne u Francusku", ocenio je Vals i dodao da je to nepoštovanje susedne zemlje.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 37 903« Reply #247 on: July 17, 2020, 07:04:53 am »Separatisti osuđeni na zatvor, ali samo noću


Devetero zagovornika nezavisnosti Katalonije, osuđenih zbog zabranjenog referenduma o otcepljenju od Španije, boraviće u zatvoru samo noću.

Kako je saopštila regionalna vlada u Barseloni, oni će preko dana i vikendima biti slobodni.

Zvaničnici među kojima i bivši potpredsednik katalonske vlade Oriol Žunkeras, osuđeni su prošle godine na zatvorske kazne od devet do 13 godina jer su 2017. organizovali referendum o samostalnosti.

Tri zatvora u kojima borave predložili su katalonskoj vladi ublažavanje uslova i poluslobodni režim izdržavanja kazne. Vlada, koja zagovara nezavisnost i podržava osuđene zvaničnike, usvojila je i potvrdila taj predlog, prenosi Hina.

Zatvorenici će sutra ujutro smeti da napuste zatvore a u njih će se vratiti u poneđeljak uveče kako bi prenoćili. Tokom vikenda ne moraju biti u zatvoru gde će praktično provoditi četiri noći od poneđeljka do četvrtka.

Španjolsko državno tužilaštvo može da se žali sudu na tu odluku, a ako se odlučili na to, poslednju reč bi mogao imati vrhovni sud.

Osuđeni katalonski zvaničnici već tri meseca imaju fleksibilan zatvorski režim. Mogu da izlaze preko nedelje da odlaze na posao šest sati ili obavljaju volonterski rad.

Iako ne smeju da obavljaju javnu dužnost, ako vrhovni sud ne odluči drugačije, mogli bi da učestvuju u izbornoj kampanji za regionalne izbore u Kataloniji na jesen ili zimu.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 37 903« Reply #248 on: August 03, 2020, 07:36:33 am »Istraživanje: Katalonci neće nezavisnost


Nešto manje od polovine, 50,5 odsto stanovnika Katalonije ne želi državu nezavisnu od Španije, dok 42 odsto to želi.

Ovo pokazuju rezultati katalonskog centra za ispitivanje javnog mišljenja Centre d`Estudis d`Opinió (CEO).

Istraživanje je sprovedeno od 25. juna do 21. jula među 2.000 stanovnika Katalonije, autonomne pokrajine na severoistoku Španije koji su odgovarali na pitanje „Želite li da se Katalonija pretvori u nezavisnu državu?“

Kako prenosi Hina, na to pitanje pozitivno je odgovorilo oko 42 odsto ispitanika, što je najmanji postotak od jula 2017. godine.

Katalonska vlada je u oktobru 2017. organizovala referendum o samostalnosti, uprkos zabrani španskog ustavnog suda. Prošle godine je devetoro katalonskih zvaničnika osuđeno pred sudom u Madridu na zatvorske kazne od 9 do 13 godina zbog organizovanja tog referenduma.

U februaru ove godine 44,9 odsto ispitanika izjasnilo se da želi da Katalonija postane nezavisna država, podatak je CEO-a.

Regionalni izbori u Kataloniji mogli bi da budu održani na jesen ili zimu, a tri stranke koje zagovaraju samostalnost trenutno imaju većinu mesta u parlamentu u Barseloni, 70 od ukupno 135.

Katalonija od 1978. godine ima svoj parlament, vladu i policiju a katalonski jezik je službeni u tamošnjim institucijama.

Španska centralna vlada upravlja iz Madrida spoljnom, odbrambenom i fiskalnom politikom.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 37 903« Reply #249 on: August 08, 2020, 06:25:26 am »Katalonski regionalni parlament osuđuje monarhiju


Katalonski regionalni parlament usvojio je u petak neobavezujući predlog kojim se osuđuje monarhija, a nakon iznenadnog odlaska u inostranstvo bivšeg španskog kralja Huana Karlosa zbog korupcionaške afere.

Tri separatističke katalonske stranke koje imaju većinu u regionalnom parlamentu kritikovale su odluku o odlasku Huana Karlosa u egzil. Separatisti ne priznaju ni kralja Felipea Šestog, aktuelnog monarha.

Predlog "Katalonija je republika i ne želi kralja" usvojen je sa 69 glasova za i 65 protiv, prenosi Rojters.

"Ni Španci ni Katalonci ne zaslužuju tako bučan i smešan skandal na međunarodnom nivou", rekao je katalonski lider Kvim Tora u parlamentu na vanrednoj sednici.

On je ponovio da Katalonci ne žele kralja i da je odlazak Huana Karlosa farsa.

"Koja vlast će moći da sprovede zakon protiv korupcije ako prihvatimo kraljevsku porodicu koja beži kad je pod istragom zbog uzimanja miliona i miliona evra u strašnim poslovnim komisijama?", zapitao je Tora.

Kraljevska palata saopštila je u ponedeljak uveče da je Huan Karlos, koji je 2014. godine abdicirao u korist sina, napustio zemlju kako njegove lične afere ne bi uticale na vladavinu njegovog sina.

Vrhovni španski sud pokrenuo je u junu istragu o umešanosti Huana Karlosa u malverzacije sa ugovorom o brzoj železnici sa Saudijskom Arabijom, a švajcarski Tribjun preneo je da je Huan Karlos primio 100 miliona dolara od pokojnog saudijskog kralja.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 37 903« Reply #250 on: September 17, 2020, 01:38:57 pm »Suđenje separatističkom katalonskom lideru


Pred vrhovnim sudom Španije u toku je izlaganje završnih reči advokata u žalbenom postupku koji je pokrenuo separatistički katalonski lider Kim Tora.

Njemu je na 18 meseci zabranjeno obavljanje javnih funkcija zbog kršenja izbornog zakona.

Tora je predsednik autonomnog regiona Katalonije, a jedan sud u Barseloni zabranu mu je izrekao prošle godine.

Prema španskom izbornom zakonu, javni zvaničnici tokom izbornih kampanja ne smeju koristiti javne zgrade za isticanje političke propagande, a Tora je pred prošlogodišnje izbore odbio da ukloni transparent na kojem je pisalo "Oslobodite političke zatvorenika i izgnanike".

Po mišljenju suda koji je izrekao zabranu, tim natpisom - kojim je zapravo zatraženo puštanje iz zatvora političara i aktivista koji su prekršili zakon zagovarajući nezavisnost Katalonije - Tora je favorizovao secesionističke stranke koje su učestvovale na izborima.

Kako navodi AP, očekuje se da Vrhovni sud odluku o ovom slučaju donese narednih dana, a Tora, koji se danas pojavio pred sudom na poslednjem saslušanju, ostaje na funkciji do okončanja žalbenog postupka.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 37 903« Reply #251 on: September 28, 2020, 03:06:04 pm »Katalonskom predsedniku zabranjen ulazak u kabinet


Vrhovni sud Španije zabranio je katalonskom predsedniku ulazak u kabinet i obavljanje predsedničkih dužnosti.

On je uoči izbora 2019. godine na zgradu državne institucije nalepio plakat kojim poziva da se oslobode separatistički lideri.

Sudsko veće je danas jednoglasno odlučilo da potvrdi prvostepenu presudu kojom se predsedniku Kimu Tori zabranjuje obavljanje zvanične funkcije u periodu od godinu i po dana i određuje novčana kazna u iznosu od 30.000 evra, preneo je AP.

Torin zamenik će, u skladu sa zakonom, obavljati predsedničke dužnosti do narednih izbora, a odluka vrhovnog suda donosi i period neizvesnosti u Kataloniji, ocenjuje AP.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 37 903« Reply #252 on: September 29, 2020, 02:27:05 pm »Quote
As hundreds took to the streets of Barcelona to decry the Supreme Court of Justice’s decision to suspend the leader of the autonomous region, the protests took a rather bizarre – and, frankly, disturbing – turn as some of the activists began throwing pigs’ heads at the policeLogged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 37 903« Reply #253 on: October 02, 2020, 12:44:29 pm »Quote
A protest marking the third anniversary of the Catalan independence referendum saw hundreds of demonstrators gather outside the Catalan government building in Barcelona. Although the demonstration started off peacefully, some attendees started burning barricades, and setting fire to bins on the streets.Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 39 113« Reply #254 on: October 09, 2020, 12:02:56 pm »

Kralja i premijera u Barseloni dočekali separatisti
Srna 09.10.2020.

Nekoliko hiljada pristalica nezavisnosti Katalonije danas je protestovalo zbog posete španskog kralja Felipea Šestog i premijera Pedra Sančeza Barseloni.

Policija je postavila blokade na saobraćajnice i pojačala patrole u ulicama oko železničke stanice u Barseloni, gde su kralj i premijer prisustvovali dođeli nagrada za inovacije. Kralj i premijer posetili su Barselonu manje od dve nedelje nakon što je Vrhovni sud Španije doneo odluku da predsednik Katalonije Kim Tora ne može da obavlja tu dužnost. Sud je donieo tu odluku jer je Tora prekršio izborni zakon pošto je tokom predizborne kampanje odbio da sa zgrada administracije ukloni zastave postavljene u znak podrške liderima pokreta za nezavisnost Katalonije koji su u zatvoru.

Manje grupe demonstranata palile su fotografije sa likom kralja, ali nije bilo većih sukoba sa policijom.

Izvor: www.blic.rs
« Last Edit: October 09, 2020, 01:01:06 pm by MOTORISTA » Logged
Pages:  1 ... 12 13 14 15 16 [17] 18   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.02 seconds with 25 queries.