PALUBA
October 23, 2018, 06:13:49 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Važno
Pravilnik za postovanje vesti
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Музеј ваздухопловства војна или установа културе  (Read 2138 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 29 431« on: October 12, 2017, 09:47:31 am »

Музеј ваздухопловства војна или установа културе
Аутор: Јелена Попадић среда, 11.10.2017.

Ова институција у атрактивнoj згради поред Аеродрома „Никола Тесла” до краја године највероватније прелази под окриље Министарства одбране упркос снажном противљењу дела запослених

Музеј ваздухопловства, јединствена установа смештена у атрактивну зграду тик поред Аеродрома „Никола Тесла”, до краја године највероватније прелази под окриље Министарства одбране. Влада Србије је још прошле године донела закључак којим је на државу пренела права са десетак оснивача овог музеја, међу којима су „Ер Србија”, аеродром, Фабрика авиона „Утва” из Панчева, „Прва петолетка”, Контрола летења, ДМБ Раковица… Тада није најављено да ће ова културна установа прећи директно под патронат војске, нити су запослени обавештени о наставку своје каријере.

Izvor: www.politika.rs
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 21 677« Reply #1 on: October 13, 2017, 04:35:37 pm »

Evo malo o stanju u muzeju ...


Direktor muzeja: Samo sam stavio kamere!


Tehničar muzeja vazduhoplovstva Beograd pri otklanjanju kvara na radijatoru otkrio je opremu za tajni nadzor i prisluškivanje aprila ove godine.

"S obzirom na to da je direktor Čedo Milivojević bio na odmoru, pozvali smo policiju. Prvo je došla patrola iz policijske stanice Surčin. Kada su videli uređaje, odmah su rekli da oni nisu osposobljeni za to i pozvali su kolege iz kriminalističkog odeljenja. Kada se vratio sa odmora, direktor se obrušio na kolegu koji je pozvao policiju. Priznao je da nas je prisluškivao, i pritom u tome nije video ništa loše - navodi Kolo.

Prema njegovim rečima, direktor je naredio postavljanje uređaja, angažujući nekadašnju vojnu ekipu za video-nadzor. O svemu je, dodaje, bilo obavešteno računovodstvo Muzeja i jedan od čuvara, a cela akcija postavljanja opreme obavljena je oktobra 2016. u noćnim satima, posle radnog vremena. Predmet je i dalje u rukama tužilaštva.

- Slučaj prisluškivanja je savršena ilustracija toga kako se predstavnici Ministarstva odbrane osećaju u Muzeju vazduhoplovstva. Oni su tu ušli 2003. godine, na mala vrata, a posle svega što su do sada uradili u Muzeju, zaposleni ih doživljavaju kao strano telo. Da bi predupredili svaku našu akciju i saznali šta smo do sada saznali o njihovim aktivnostima, bilo im je potrebno da nas nadziru. Postavili su kamere i prislušne uređaje na "idealno" mesto, u radijator oko koga se svi skupljamo, jer Muzej nema grejanje. Ako izuzmemo jedan kalorifer, ukazuje Kolo.

Sa druge strane, direktor Muzeja Vazduhoplovstva Čedo Milivojević naglašava za Danas da nije prisluškivao zaposlene, već je postavio video nadzor iznad vrata, "kako bi kontrolisao protok finansija". Na pitanje o uređajima u radijatoru, kaže da su u pitanju "uređaji povezani sa kamerom". Zaposleni nisu znali da ih je direktor snimao kamerama, jer je, kako objašnjava, u pitanju bio probni projekat.

- U prostoriji koja je bila pod video-nadzorom snimao se protok finansija, malverzacije, dilovanje deviza, pljačka restorana... Ja sam to stavio pod kontrolu - naglašava Milivojević. On dodaje da su svi zaposleni, sem Aleksandra Kola i Petra Nedeljkovića, pozdravili nameru Vlade Srbije da Muzej pripadne Ministarstvu odbrane.

izvor
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 16 608


« Reply #2 on: October 13, 2017, 08:27:30 pm »

Мени се чини да су сви они сума-сумарум зрели за "музеј".
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 29 431« Reply #3 on: October 14, 2017, 06:22:20 am »

Музеј ваздухопловства прелази у руке Војске
Аутор: Ј. Попадић петак, 13.10.2017.

Импозантно здање поред аеродрома добиће статус установе културе у Министарству одбране и Војсци Србије, а запослени ће постати војни службеници или намештеници

У току је процедура за организационо и функционално везивање Музеја ваздухопловства за Министарство одбране и Војску Србије, потврдили су за наш лист у овим институцијама. То је једини начин, како кажу, да се обезбеди стабилно финансирање рада и програма ове установе, као и за формирање обједињеног Музеја ваздухопловства.

– Музеј није ускладио своју организацију, рад и опште акте са одредбама Закона о култури, чиме је доведена у питање легитимност поступања органа управљања и блокиран је рад ове установе у целини. Стварање услова за коначно решавање статусних и имовинскoправних питања, несметано функционисање и законит рад ове установе на рационалнији и економичнији начин, може да се обезбеди само ако се веже за Министарство одбране – наведено је у одговорима на наша питања који су нам прослеђени из МО.

Izvor: www.politika.rs
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 29 431« Reply #4 on: October 14, 2017, 06:22:47 am »

Мени се чини да су сви они сума-сумарум зрели за "музеј".

Zreli su oni za jednu robijicu prvo. Wink
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 29 431« Reply #5 on: October 22, 2017, 07:52:28 am »

Забринутост запослених у Музеју ваздухопловства
Аутор: Јелена Попадић петак, 20.10.2017.

Каква ће бити судбина запослених у Музеју ваздухопловства, да ли је држава спремила конкретан план помоћи овој установи, ко ће руководити, а ко бринути о експонатима, питања су која и даље муче представнике запослених у овој установи.

Иако је Министарство одбране најавило да ће свих 25 радника Музеја ваздухопловства од 1. јануара 2018. године добити статус цивилних лица при Војсци Србије, то није умањило њихов страх од неизвесности. Запослени брину да неће проћи строге безбедносне провере. Кустоси, конзерватори или водичи, након двадесет година рада у музеју, биће детаљно проверавани од Војнобезбедносне агенције, што је један од услова за запослење у Војсци.

За сада је познато да ће музеј функционисати као установа културе при Министарству одбране и ВС. Међутим, Александар Коло, историчар и документалиста каже да план за организационо и функционално повезивање музеја за ВС представља интерни документ ресорног министарства, који још није добио званичну сагласност владе. Остало је нејасно и да ли је држава обезбедила новац за улагање у ову установу.

– Пре три године Министарство финансија затражило је процену о ефекту преласка музеја под државну управу, а још тада се поставило питање обезбеђења новца неопходног за функционисање музеја. Радници ће добити плате из буџета, али шта је са осталим улагањима? Степениште се урушава, тоалети су покварени, а експонати морају да се одржавају. У последњих неколико година опстали смо захваљујући самофинансирању и донаторима. Донатора више немамо, а очигледно је да ћемо морати сами да обезбедимо новац за текуће трошкове попут Војноугоститељског објекта „Дедиње” – истиче Коло.

Уместо усаглашавања организације и општих аката у складу са Законом о култури, додаје наш саговорник, предлаже се укидање музеја као установе заштите и њено претварање у војну установу. Тим планом није предвиђено формирање Управног и Надзорног одбора, а према сазнањима запослених, на место директора биће именовани начелници из редова виших официра.

Садашњи в. д. директора ове установе Чедо Миливојевић, којег смо позвали телефоном, није желео да нам појасни да ли постоји детаљан план државног улагања, нити на који ће начин руководство заштитити 25 радника. Он је нагласио да су 22 запослена потписала дозволу за безбедносну проверу и да су сви они задовољни због преласка под патронат Министарства одбране. Када смо га упитали зашто је у априлу ове године у музеј поставио камере и микрофоне, Миливојевић је кратко одбрусио: „Немам ја шта вама да објашњавам”.

О постојању скривених камера и микрофона полицију је обавестио Петар Недељковић, водич и председник Самосталног синдиката Музеја ваздухопловства. Он истиче да је ова опрема постављена на месту на којем се окупљају радници и синдикалци.

–Техничар музеја је при отклањању квара на радијатору открио опрему за надзор и прислушкивање. Дошла је полиција која је обавила увиђај и обестила тужилаштво. Директор Миливојевић каже да је реч о видео-надзору, али запослени о томе нису обавештени. Апсолутно је незаконито прислушкивати разговоре радника и директор Миливојевић то врло добро зна јер је он официр у пензији. Каже да је камере поставио како би спречио крађе и малверзације. Међутим, уколико је сумњао на незаконите радње, требало је да обавести полицију – изјавио је Недељковић за наш лист.

– Сасвим случајно смо сазнали за постојање плана о систематизацији и да ће у музеју бити запослено још пет официра. Није нам јасно којег ће образовања бити ти официри и како ће они преузети бројне збирке и бригу о 230 летелица и неколико стотина авио-мотора– каже Недељковић. Истиче да су радници преплашени и да је већина њих потписала дозволу за безбедносну проверу, јер им је речено да ће остати без посла уколико то не учине: „Реч је о недозвољеном притиску руководства и представника ВБА.”

Влада Србије је у марту прошле године именовала Чеду Миливојевића за в. д. директора музеја. У новембру 2016, усвојен је закључак о преносу права од десетак оснивача музеја на Републику Србију. Тако је држава преузела бригу о овој установи културе, коју су основали Контрола летења, „Јат”, Аеродром „Никола Тесла”, ДМБ Раковица, „Прва петолетка”…

Изградња музеја поред Аеродрома „Никола Тесла почела је половином седамдесетих година прошлог века, а приведена је крају тек 1988, када је почело постављање прве сталне изложбе. Музеј је свечано отворен 1989. и функционисао је као независна установа културе.

Izvor: www.politika.rs
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 16 608


« Reply #6 on: October 22, 2017, 10:18:57 pm »

Овај текст је очигледно наменски написан. Не разумем зашто би се плашили безбедносне провере. Осим ако... Па службеници обезбеђења за приватно обезбеђење пролазе сличну проверу (полиције) и неко се не плаши. Неки и отпадну... имају неки "фелер" који су иначе знали да постоји али су га скривали. Зашто се ови плаше...?

Друго, кад ти нуде неки други посао, односно прелазак, добијеш понуду (анекс или нови уговор). Имаш две опције да прихватиш и да не прихватиш. Ако то не прихватиш аутоматски добијеш отказ уз евентуалну отпремнину (ако ти припада). Тако пише у Закону о раду. И шта је ту чудно и опасно. Власник музеја је држава. Може, као и сваки приватни власник да ради шта хоће (сруши, уништи, распрода, преда другом на управљање и сл.), поштујући права запослених и законе. И то је то.
Logged
Рашо
Moderator
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 403« Reply #7 on: October 22, 2017, 11:14:50 pm »

"Не лаје пас због села, већ због себе."
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 29 431« Reply #8 on: November 26, 2017, 10:34:57 am »

Војска наслеђује и подстанаре Музеја ваздухопловства
Аутор: Јелена Попадић субота, 25.11.2017.

Контрола летења Србије и Црне Горе, један од оснивача овог музеја, користи магацински простор од 1.300 метара квадратних у којем ће бити све док „трајно не реше питање магацинског простора”

Музеј је замишљен као место на којем ће се окупљати љубитељи ваздухопловства (Фото Драган Јевремовић)
За само месец дана Музеј ваздухопловства прелази под окриље Министарства одбране, али Контрола летења Србије и Црне Горе (СМАТСА) и даље користи просторије и земљиште у музејској згради. Реч је о великом магацину и делу дворишта, чија је укупна површина око 1.300 метара квадратних.

Изгледа као да ће Министарство одбране наследити и повлашћене подстанаре, јер Контрола летења нема намеру да се исели из музеја све док „трајно не реше питање магацинског простора”, како су навели у писаним одговорима на наша питања. Насупрот томе, Чедо Миливојевић, в. д. директора Музеја ваздухопловства, за наш лист каже, да ће се СМАТСА иселити из њихове зграде чим музеј пређе под патронат војске, што ће се десити 1. јануара следеће године.

Међутим, Контрола лета није обичан закупац просторија Музеја ваздухопловства, већ је веза ове две установе много јача. Некадашња Савезна управа за контролу летења један је од оснивача музеја и њен је дугогодишњи финансијер.

Izvor: www.politika.rs
Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.02 seconds with 25 queries.