PALUBA
July 10, 2020, 03:52:44 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: If you are experiencing problems during registration process, please contact us on flushroyal75@gmail.com
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  [1] 2 3 4 5 6 ... 10   Go Down
  Print  
Author Topic: Vojno zdravstvo - vesti  (Read 23002 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 33 839« on: November 20, 2008, 02:39:36 pm »

20.11.2008.
Војномедицинска вежба „Сигуран пут 2008“ изведена је данас у рејону Бујановаче бање. Министар одбране Драган Шутановац оценио је приказане активности веома успешним и истакао значај добијања сертификата CREVAL који потврђује интероперабилност српског војног санитета.

„Добијање сертификата омогућава нам учествовање у мировним операцијама широм света, што нам пуно значи с обзиром да овакав сертификат до сада нисмо имали“, оценио је министар Шутановац. Он је најавио још једну велику медицинску вежбу наредне године, која ће потврдити спремност војног санитета за учествовање у операцијама подршке снагама Уједињених нација.

На питање да ли ће припадници Војске Србије бити укључени у мировне операције, Шутановац је рекао „да разматрамо планове да се наша војска укључи у мировне операције пре свега у области санитета , јер желимо да пружимо оно што знамо најбоље. Међутим, за то треба припремити и друштво и парламент, јер код нас нажалост још постоје људи који мисле да ми не треба да учествујемо у мировним мисијама“.

Министар Шутановац је изразио уверење да ђе Војска и убудуће бити један од најважнијих спољнополитичких фактора и да ђе учествовати у мировним мисијама.

Вежба „Сигуран пут“, у којој су учествовали медицински тимови из војски Србије, Норвешке и Македоније, део је веома успешне укупне сарадње Србије и Норвешке проистекле из меморандума о сарадњи потписаног између два министарства пре две године у Београду. Део норвешке донације је лака пољска болница предвиђена за коришћење пре свега у мировним мисијама, али и другим ситуацијама када треба помоћи становништву.

Циљ данашње вежбе био је да се провери борбена спремност лаке пољске болнице, а по замисли вежбе војномедициснки тимови радили су у условима испољене политичке кризе и терористичких активности. Директор вежбе био је генерал-мајор проф. др Миодраг Јевтић, начелник Војномедицинске академије.

Данашњој вежби присуствовали су и заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милоје Милетић, генерал-мајор Лаиф Росен, начелник војног санитета норвешких оружаних снага, изасланици одбране акредитовани у Београду и посматрачи из седам земаља са три континента.

Генерал Росен је приказане активности оценио веома успешним и посебно изразио задовољство добром сарадњом са српским војним санитетом. „Потребно је време за усвајање процедура и доктрине прихваћене у НАТО савезу, али је медицинско особље из Србије вредно радило и разултати се виде“, истакао је Росен.

У оквиру припремних активности за вежбу, претходних дана обављено је око 800 лекарских прегледа становника бујановачке општине
 
Извор:Сајт Министарства одбране
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 33 839« Reply #1 on: November 20, 2008, 08:28:56 pm »

Донација министарства одбране Краљевине Норвешке

20.11.2008.
Данас су, у Бујановачкој Бањи, генерал-мајор Петар Ћорнаков, начелник Управе за обуку и доктрину ГШ ВС и Кјерсти Клебо, начелник Управе за међународну безбедносну политику Министарства одбране Краљевине Норвешке потписали Протокол о донацији информатичке опреме у вредности од 40.000 евра за потребе развоја Центра за санитетску обуку у Нишу.

 Реч је о трећој донацији норвешког МО за тај центар. Претходна два пута предмет донације била је најсавременија санитетска опрема и средства која су значајно допринела убрзаном развоју центра. Иначе, развој Центра за санитетску обуку је заједнички пројекат који траје већ две године и у оквиру којег је одржано више курсева за инструкторе санитетске обуке у складу са НАТО стандардима.

Циљ заједничког пројекта је да се формира Центар за санитетску обуку војних болничара, санитетских војних техничара и инструктора санитетске обуке који ће имати регионални и међународни карактер, јер ће се и обука организовати и изводити у складу са стандардима НАТО, као што ће и сертификати о обучености које ће Центар издавати бити усклађени са НАТО стандардима.

Извор:Сајт Војске Србије
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 33 839« Reply #2 on: November 21, 2008, 09:26:58 am »

И санитет спреман за мировне мисије

21/11/2008
Основна замисао вежбе медицинара Србије, Норвешке и Македоније била је увежбавање за ефикасно поступање у случају масовног повређивања

Бујановац – На простору Специјалне болнице „Врело” – Бујановачка Бања, јуче је завршена је вишедневна мултилатерална санитетска вежба „Сигуран пут 2008”, уз учешће санитетских служби Србије, Краљевине Норвешке и Македоније. Завршном дану присуствовао је министар одбране Србије Драган Шутановац са сарадницима, представници Генералштаба и владе, ресорни министри здравља, полиције, као и челни људи Пчињског округа.

Основна замисао вишедневне вежбе је било увежбавање припадника санитетске службе Војске Србије за ефикасно поступање у условима масовног повређивања. Та основна замисао реализовала се у пољској болници, секундарног нивоа медицинске подршке, коју је као поклон вредан милион евра даривала Краљевина Норвешка. Активност су реализовали више десетина припадника ВМА и војне болнице Ниш, у непосредној сарадњи са здравственом службом Пчињског округа и Црвеним крстом, уз подршку Генералштаба ВС и Четврте бригаде Копнене војске Србије. На овој вежби демонстрирана је и медицинска подршка ВМА народу на југу Србије, јер у пољској болници претходних дана бесплатно прегледано више од 800 грађана свих националности са овог подручја и урађено неколико хируршких интервенција…

Министар Шутановац је изразио посебно задовољство што вежби присуствују посматрачи из седам земаља, са три континента, као и скоро сви војни изасланици акредитовани у Београду.

– Ова вежба нам је врло значајна, стичемо искуства и спремамо се да и ми једнога дана, у адекватном саставу, учествујемо у операцијама подршке мировним снагама за одржавање мира у свету. Наше је убеђење да ће Војска Србије и у будућности бити један од најважнијих спољнополитичких фактора. Желимо да учествујемо у мировним мисијама са нашим медицинским тимовима, убеђени да ту имамо шта да понудимо, јер, верујемо, много смо квалитетнији од великог броја земаља НАТО-а – изјавио је Шутановац.

Генерал-мајор Ливар Росен, који је руководио санитетским тимом Норвешке, рекао је да је сарадња војних санитета започета пре три, четири године и да је потребно време за упознавање са доктринама, концепцијама, политикама у оквиру НАТО-а и алијансе.

– Мислим да се врло марљиво радило, ваши доктори и сестре оставили су веома јак утисак на мене, квалитетом услуга и неге коју пружају – истакао је генерал Росен.

Извор:Политика
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 33 839« Reply #3 on: March 04, 2009, 03:41:33 pm »

03.03.2009. 21.35
Јубилеј Војномедицинске академије, 165 година постојања и рада, обележен је свечаном академијом у Народном позоришту у Београду. Свечаности су присуствовали председница Народне скупштине Славица-Ђукић Дејановић, министар одбране Драган Шутановац и чланови Владе, начелник Генералштаба ВС генерал-потпуковник Милоје Милетић, представници Министарства одбране и Војске Србије, војнодипломатског кора, научних и здравствених установа, верских заједница, јавног и културног живота и бројни гости.

Поздрављајући присутне, министар одбране Драган Шутановац рекао је да му представља част што се поводом 165 година традиције Војномедицинске академије обраћа у име Министарства одбране и Владе Републике Србије. Министар је подсетио да је претходна година била изузетно изазовна и тешка за систем одбране, али да су, упркос томе, тежишне активности усмерене ка реформама и да су у готово сваком сегменту уочљиви позитивни резултати.

- Важан део реформе свакако је војно здравство чији је стуб Војномедицинска академија. За ВМА је реформа, поред оптималног организационог и функционалног уређења, значила и улагање у инфраструктуру, техничко опремање, набавку савремених медицiнских уређаја, санитетског материјала и лекова. Свесни смо да ако желимо да имамо савремену болницу морамо да улажемо, како у људе, тако и у савремену опрему и по том питању година за нама била је веома успешна – рекао је Шутановац. Он је нагласио да је само за годину дана, од како је функционално интегрисана у здравствени систем Србије, ВМА бројем прегледа, успешних лечења и остварених прихода потврдила да је склапањем уговора са Републичким заводом за здравствено осигурање направљен велики искорак чиме је она стављена у функцију не само Војске, него и свих грађана Србије.

Министар је рекао да је у плану да се по истом принципу ангажују и војне болнице у Нишу и Новом Саду, како би се становницима тих градова понудиле услуге које сада могу да користе Београђани.

Шутановац је подсетио да је поред значајних резултата на пољу здравствене заштите Војномедицинска академија током претходне године интензивном међународном сарадњом са сличним институцијама из Кине, Русије, САД, Норвешке, Италије, Немачке и многих других земаља допринела подизању угледа, не само Војске, него и земље у целини. Он је нагласио да је na недавно одржаној вежби „Сигуран пут 08“, ВМА потврдила високу професионалну оспособљеност својих припадника за реаговање у кризним ситуацијама услед масовних катастрофа и да је добила интернационални сертификат за учешће у мултинационалним мировним операцијама.

- У сарадњи са Министарством одбране Краљевине Норвешке управо су извршене успешне припреме једног медицинског тима за учешће у мировним операцијама, а за њихово ангажовање очекујемо одлуку Народне скупштине Републике Србије. Инвестирањем у знање, школовање и усавршавање кадра за потребе система одбране и здравственог система Србије и неспорним научним достигнућима у области медицине, Војномедицинска академија је дала значајан допринос образовном и научноистраживачком раду и стекла услове да се уврсти у научни регистар Републике Србије – подвукао је Шутановац. Он је додао да је мотив повећање конкурентности како у земљи, тако и у иностранству и боља здравствена заштита припадника Војске и свих грађана.

- Углед који је ВМА стекла, очувала и унапредила обавезује Министарство одбране, као и државу да и даље подржава њен развој како би као препознатљив симбол савремене Србије допринела међународним интеграцијама којима тежимо и била у служби здравља не само у нашој земљи, већ и шире – у региону и свету, рекао је министар одбране Драган Шутановац.

У оквиру међународне сарадње Генерал Јевтић је подсетио да је ВМА на мултинационалној вежби „Сигуран пут 08”, одржаној крајем прошле године у рејону Бујановачке Бање, добила сертификат за равноправно учешће српског санитета у међународним хуманитарним активностима. Вежби су присуствовали посматрачи из 12 земаља са три континента. Најинтензивнија практична сарадња остварена је са Норвешком, Чешком и Кином, а непосредни контакти са још 27 делегација широм света.

Генерал Јевтић је истакао да су након две године интензивног рада добијене међународне лиценце по ИСО стандардима за целокупан процес рада у ВМА.

- Сада интензивно радимо на укључењу у академски простор наше државе. Имамо 115 професора и 46 асистетата, што је један од наших највреднијих ресурса. Припремили смо све што је неопходно за акредитацију наших студијских програма на сва три нивоа високог образовања - рекао је Јевтић и најавио активности на даљем јачању војног и јавног зравства у Србији.

- Пред нама је време акција. Можда ће неко рећи да околности садашњег тренутка нису баш најповољније. Али ми знамо где смо кренули. Обавеза је то али и одлука на којој ћемо истрајати, зарад оних који су стварали нашу Војномединску академију и генерација којима ћемо је оставити, рекао је генерал-мајор Миодраг Јевтић на свечаној академији.

Проглашени су и најбољи у 94. класи Школе резервних официра санитетске службе, а за најбољу организациону јединицу ВМА и ове године је проглашена Клиника за ургентну интерну медицину.

Поводом великог јубилеја откривена је биста др Владана Ђорђевића, оца српске хирургије, који је дао немерљив допринос развоју српског санитета.Честитка председника Републике Бориса Тадића поводом Дана ВМА


Поводом 2. марта – Дана Војномедицинске академије и 165 година постојања и рада свим запосленим у Војномедицинској академији упућујем срдачне честитке.

Извор:Сајт Министарства одбране
Logged
DEMON
vodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 409« Reply #4 on: March 11, 2009, 12:53:11 pm »

  11.03.2009.

  Делегацији Оружаних снага Краљевине Норвешке, предвођеној  генерал-мајором Лајфом Розеном, начелником санитетске службе, данас је у Нишу презентован пројекат Регионалног центра за обуку санитетског кадра првог нивоа.

  Током посете гости су обишли кабинете у којима се налази опрема из донација Краљевине Норвешке, и посматрали вежбу извлачења повређених из возила и пружања прве помоћи. У нишкој Војној болници, управник пуковник др Славиша Ћирић упознао је представнике норвешке делегације са историјатом и радом Војне болнице и припремама за учешће у  мировним операцијама.

  Генерал-мајор Петар Ћорнаков, начелник Управе за обуку и доктрину ГШ ВС,  истакао је да је развој санитетског центра и његово прерастање у Регионални центар заједнички пројекат наше и норвешке војске.

  - Пројекат је обострано добро прихваћен. Ми имамо добар потенцијал у квалификованим кадровима и доброј инфраструктури. Очекујем да у наредне две године овај центар прерасте у Регионални центар, односно, у Центар Војске Србије који ће бити у стању да своје људе и санитетски кадар војски из окружења оспособљава по најсавременијим стандардима. Већ у јуну у  Нишу ће бити организован међународни курс за болничаре и медицинске техничаре свих профила. – рекао је генерал Ћорнаков.

  Како је нагласио генерал Ћорнаков, поред три донације у санитетском материјалу и софистицираној опреми,  до сада су организовани и курсеви на којима су норвешки инструктори обучавали наше војне медицинаре, а планови и програми обуке су  усаглашени са НАТО стандардима.

  Начелник санитетске службе норвешке војске генерал-мајор Лајф Розен је нагласио да се у четворогодишњој сарадњи постигло више него што је првобитно планирано.

  Извор: Сајт Војске Србије
Logged
DEMON
vodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 409« Reply #5 on: March 11, 2009, 12:58:52 pm »

  Погледајте који су чин доделили Норвешком генералу ови наши  Smiley

* sanitetnis10032009vel2c.jpg (74.73 KB. 401x640 - viewed 58 times.)

« Last Edit: August 08, 2010, 10:32:52 am by kuzmar, Reason: slike u atachment » Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 33 839« Reply #6 on: July 30, 2009, 03:54:29 pm »

28/07/2009
Свечаност поводом 170. годишњице војног санитета одржана је данас у Дому Гарде на Топчидеру. Тим поводом промовисана је монографија «Српски војни санитет». Свечаности су присуствовали министар одбране Драган Шутановац и начелник Генералштаба генерал-потпуковник Милоје Милетић са члановима колегијума, челни људи војне санитетске службе, представници војно-дипломатског кора и бројни гости.


* 090728godisnjicasanitet.jpg (123.83 KB. 640x408 - viewed 59 times.)


Министар Шутановац том приликом је истакао да је војни санитет од момента свог настанка био мотор развоја савремене српске медицине, а да је он данас један од неоспорних лидера војног здравства у региону. Према његовим речима, Министарство је препознало потребу за реформом војног здравства у контексту свеобухватне реформе система одбране, па је у том циљу, током протекле године уложено око 10 милиона евра у модернизацију војних здравствених установа, пре свега Војномедицинске академије. Шутановац је рекао да је од прошле године ВМА отворена и за пружање услуга цивилима, те да се такав вид отварања војног санитета према грађанству планира и у већим војномедицинским центрима попут Новог Сада и Ниша.

Министар одбране је подвукао да је једна од најважнијих активности војне санитетске службе управо учешће у мировним операцијама у Конгу и Чаду, назававши их историјским искорацима. Он је подсетио да је први пут Скупштина Србије донела одлуку да се један наш санитетски тим ангажује у мисији Уједињених нација.

Шутановац је подсетио на чињеницу да је Универзијада у Брограду проглашена за најбољу када је у питању медицинско збрињавање, а да су за то управо заслужни лекари ВМА. Он је у свом обраћању указао на неке од стратешких задатака војног санитета, где је издвојио стално унапређивање квалитета здравствене неге како војних, тако и цивилних осигураника.


* 090728godisnjicasanitet1.jpg (120.22 KB. 640x448 - viewed 75 times.)


Државни секретар Министарства одбране др Зоран Весић говорио је о монографији «Српски војни санитет» коју је Војноиздавачки завод објавио поводом јубилеја. Он је подсетио да је војни санитет био први организовани систем пружања здравствене заштите у Србији у 19. веку. Весић је подсетио на неке историјске чињенице које сведоче да је санитетска служба у Српској војсци предњачила у односу на сличне службе у европским војскама. Према његовим речима монографија је покушај да се на сажет и популаран начин представи историја војног санитета, али и да се каже шта та служба представља данас.

Начелник Санитетске службе Војске Србије бригадни генерал др Вељко Тодоровић изнео је кључне податке из богате историје санитетске службе у војсци, али и смернице њеног даљег развоја.

Генерал Тодоровић је нагласио да је први пут у историји на Високу школу медицине ВМА уписана генерација студената што представља значајан корак у стварању специфичног медицинског кадра какав је потребан војсци.

Темељи данашње санитетске службе у војсци постављени су 30. јула 1839. године, док је 1844. године основана прва војна болница која се сматра претечом данашње Војномедицинске академије. Данас је то знаћајан ресурс система одбране који је међународно признат и адекватно рангиран.

Одговарајући на питања новинара министар Шутановац је рекао да је систем одбране лоцирао проблеме у војном санитету и да је на време почео да улаже како би се стање у војном здравству довело на одговарајући ниво, при чему је веома важан био уговор са Републичким заводом за здравствену заштиту. Он је поменуо образовање официра медицинске струке на ВМА као и опремање савременом техником као један од показатеља напретка. Шутановац је истакао да ће наредне године у ово време ВМА бити сигурно најопремљенија здравствена установа у региону.

Министар је подсетио да би све војске на свету које шаљу своје припаднике у мировне мисије, радо виделе припаднике нашег санитета у својим редовима.

На питање о средствима које је систем одбране уложио у организацију Универзијаде, министар је нагласио да је било планирано да организатор на рачун Министарства уплати више новца, али да Војска у тако значајним пројектима треба да сноси одређен терет и трошак. Он је рекао и да ће велики део средстава и опреме остати у власништву система одбране.

Извор: Сајт М.О.

« Last Edit: August 09, 2010, 07:58:22 am by kuzmar, Reason: slike u atachment » Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 33 839« Reply #7 on: August 25, 2009, 10:24:49 am »

Leče i civile

24.08.2009
Na osnovu ugovora koji su potpisali Ministarstvo odbrane i Republički zavod za zdravstveno osiguranje, Vojna bolnica u Nišu otvoriće u septembru vrata za lečenje civilnih osiguranika pod istim uslovima koji važe za vojne osiguranike. Njima će na raspolaganju biti stotinu postelja, ili trećina kapaciteta ove bolnice.

U upravi Vojne bolnice objašnjavaju da će se time rasteretiti pritisak na Klinički centar Niša, koji "pokriva" teritoriju od milion i po osiguranika jugoistočne Srbije. Poslednjim osavremenjivanjem opreme, stekli su se svi uslovi da se civili leče o trošku RZZO u niškoj Vojnoj bolnici.

- Radićemo sve intervencije za koje se ukaže potreba, a na početku ćemo ponuditi usluge za koje vlada najveće interesovanje - kaže za "Novosti" potpukovnik dr Slaviša Ćirić, upravnik VB Niš. - Na raspolaganju smo za sve intervencije iz oblasti abdominalne hirurgije, urologije, ortopedije, oftalmologije, ORL... Očekujemo da najviše interesovanje bude za laparoskopske hirurške intervencije, ugradnju veštačkog kuka i operaciju katarakte.

Izvor: Večernje Novosti
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 33 839« Reply #8 on: October 12, 2009, 07:23:25 pm »

Integracija vojnog i civilnog zdravstva

12.10.2009

Protokol o integraciji civilnog i vojnog zdravstva potpisali ministar odbrane Dragan Šutanovac i direktorka Zavoda za zdravstveno osiguranje Svetlana Vukajlović. Građanima Niša i Novog Sada biće omogućeno lečenje u vojnim bolnicama.


Ministar odbrane Dragan Šutanovac i direktor Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje Svetlana Vukajlović potpisali su sporazum o daljoj funkcionalnoj integraciji civilnog i vojnog zdravstva.

Šutanovac je, posle potpisivanja tog sporazuma u Centralnom domu Vojske Srbije, rekao da će potpisani Protokol o poslovno-tehničkoj sardanji omogućiti civilnom stanovništvu Novog Sada i Niša da se leče u vojnim bolnicama u tim gradovima.

Podsetio je da je pre dve godine, na osnovu sporazuma Zavoda i Ministarstva odbrane, omogućeno lečenje civila u Vojno-medicinskoj akademiji i dodao da ta saradanja funkcioniše na najboljem mogućem nivou.

"Sličan tretman imaće i građani Niša i Novog Sada i očekujem da ćemo u Novom Sadu biti u mogućnosti da ponudimo i određene smeštajne kapacitete", rekao je Šutanovac.

Direktorka Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje Svetlana Vukajlović istakla je da će potpisani sporazum civilnim osiguranicima omogućiti da se po svom izboru leče u vojnim ustanovama na osnovu uputa izabranog lekara.

Ocenila je da je saradnja Ministarstva i Zavoda dobar put integracije i dopunjavanja civilnog i vojnog zdravstvenog sektora.

Sporazum o poslovno-tehničkoj sardanji Ministarstva odbrane i Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje obezbediće lakše uslove lečenja osiguranika Zavoda u vojno-zdravstvenim ustanovama.


Izvor: RTS
Logged
dexy
Prijatelj foruma
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 806« Reply #9 on: October 29, 2009, 12:40:27 am »

28.10.2009.

Učenici oboleli od novog gripa?
 
Beograd -- Tri učenika Vojne gimnazije u Beogradu obolela su od novog gripa, nezvanično saznaje B92.


* Vakcina protiv gripa.JPG (13.47 KB. 368x290 - viewed 83 times.)


S obzirom da je u pitanju vojska, civilne vlasti ne mogu da daju informaciju o ovim slučajevima.Zvaničnu potvrdu nadležni u vojsci su odbili da daju i obećali su da će sa svim informacijama sutra izaći u javnost. Kako B92 saznaje, preduzete su mere izolacije sumnjivih slučajeva, a proveravaju se i kontakti obolelih u Vojnoj gimnaziji.


Izvor: B92, Beta

Logged
DEMON
vodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 409« Reply #10 on: October 30, 2009, 12:16:11 pm »

  30.10.2009.

  Потврђен нови грип и код четири ученика Војне гимназије

  Начелник Управе за здравство у Министарству одбране бригадни генерал др Вељко Тодоровић потврдио је данас да је код четворице ученика Војне гимназије у Београду дијагностикована инфекција изазвана новим вирусом грипа Х1Н1.

  Тодоровић је рекао да су оболели ученици Војне гимназије изоловани, као и они који су били у контакту са њима иако, како је рекао, код њих нема знакова обољења.

  Према његовим речима, сви оболели од новог грипа, као и оболели од сезонског грипа или неке друге вирусне адемоинфекције су доброг општег стања.

  Њихов ток болести је био повољан и нико није имао компликације на плућима, синусима или бронхијама, додао је он.

  "Остали имају знакове акутне респираторне инфекције и може се рећи да један мањи број, вероватно и оних код којих нисмо доказали, има инфекцију вирусом Х1Н1. Можемо да кажемо да је епидемија сада стављена под контролу, јер је у протекла два дана било осам новооболелих, јуче само двоје", навео је Тодоровић.

  Тодоровић је објаснио да је у последњих седам дана код ученика Војне гимназије примећен нешто већи број обољевања од акутне респираторне вирусне инфекције.

  "С обзиром на то да је Светска здравствена организација прогласила пандемију новог грипа пре неколико месеци, а да се у здравственом систему Републике Србије очекује повећани број обољевања и епидемије практично новог грипа у току ове сезоне, ми смо целу ту појаву схватили веома озбиљно и одмах урадили мере које су неопходне, што се тиче брзе дијагностике обољевања, затим изолације оболелих, као и изолације оних који су били у контакту са оболелима иако немају знакове обољења", навео је Тодоровић.

  Он је објаснио да се не може јасно одвојити клиничка слика испољавања болести новог грипа, јер и сезонски и нови грип Х1Н1 су веома слични и с разлогом се може претпоставити да је број оболелих од новог грипа већи.

  Ипак, додао је Тодоровић, тај број је сигурно много мањи него број оболелих од сезонског грипа или неке друге вирусне инфекције.

Танјуг

  Извор: Сајт Министарства одбране Републике Србије
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 33 839« Reply #11 on: January 24, 2010, 09:07:47 pm »

Hrabrost u sedam ratova


24.01.2010

U sedam ratova lekari Vojne bolnice u Nišu
spasavali su živote na prvim linijama fronta.


Prošlo je tačno 132 godine od kako je ministar vojni u Vladi Milana Obrenovića odobrio 400 dukata za prve zavoje i zapošljavanje nekolicine lekara,medicinara, apotekara, komandira bolnice i dva pisara. Prvi upravnik Vojne bolnice bio je dr Vladan Đorđević, načelnik saniteta Vrhovne komande srpske vojske, čiji je i predlog bio da se osnuje VB Niš.

Pod imenom Moravska vojna bolnica Ćele kula, lekari su pratili stradalnički put srpskih ratnika i naroda u zbegu od Niša do Krfa. Dr Vladimir Stanojević, potonji upravnik, prisećao se da su vojni lekari u zimu 1915. godine primali i po 3.000 bolesnika. Grobarsko odeljenje nije ni stizalo da popiše sve preminule, od ranjenika do žrtava tifusa. Pukovnik dr Slaviša Ćirić, upravnik VB, podseća da je te godine na odeljenju hirugije zbrinjavano rekordnih 6.000 ranjenika.

- Vojni lekari podnosili su strašan teret kroz istoriju - priča dr Slaviša Ćirić. - Vojnike i civile lečili su ratu i u mirnodopsko vreme, ne mareći za sopstveni rizik, bolest, stradanje. Samo su do Krfa u Prvom svetskom ratu na leđima nosili 1.500 teških bolesnika.

Pukovnik dr Nebojša Đenić, zamenik upravnika VB, kaže da je i sama zgrade bolnice izgrađena u neposrednoj blizini druma cara Konstantina i Ćele kule.

Vremenom je tako počela da ispisuje istoriju i da bude deo nje. Prve decenije rada Vojne bolnice obeležio je i rad dr Mihajla Popovića, istaknutog hirurga, upravnika bolnice i jednog od najzaslužnijih za osnivanje Pasterovog zavoda u Nišu.

Niški vojni lekari podneli su najveći teret i u NATO bombardovanju. Prema sećanju puk. dr Nebojše Đenića, dešavalo se da na Kosmetu 1999. godine operišu ranjenike u barakama, koje su samo koji sat kasnije bile spaljene. O izuzetnim vojnim i medicinskim veštinama učili su kasnije pripadnike NATO na više međunarodnih obuka u Norveškoj, Moldaviji, Hrvatskoj. Iskustva iz mirovnih misija (Kongo, Čad), o čemu su “Novosti” više puta pisale, takođe su vrlo dragocena. U svakoj vežbi dobijali su najviše ocene.

Prošle jeseni, Vojna bolnica Niš bila je domaćin internacionalne vojnosanitetske vežbe MEDKJUR. Spremno je dočekala medicinare iz 14 zemalja u vernim simulacijama kriza usled elementarnih nepogoda i nesreća (zemljotresi, poplave, hemijski akcidenti).

Danas se posle zatišja od nekoliko godina ponovo ulaže u Vojnu bolnicu Niš. U protekle dve godine došlo je do značajnog osavremenjavanja dijagnostike. Nabavljen je moderni denzitometar, oprema za kardiološku kliniku, anastetička aparatura za hirurgiju. Multislajsni skener od pola miliona evra pušten je u rad krajem prošle nedelje, zajedno sa novom ortopedskom salom, a nabavljen je i mobilni rendgen. Avgusta prošle godine Vojna bolnica otvorena je i za civile.

Povodom jubileja VB izdata je bogata monografija bolnice, čiji su autori prof. dr Momčilo Petrović i dr Čedomir Antić, a recenzenti brigadni general doc. dr Veljko Todorović, načelnik Uprave za zdravstvo u MO i istoričar dr Bojan Dimitrijević. Iako su mnogi važni istorijski dokumenti o bolnici uništeni, gotovo da nema knjige koja ne spominje niške vojne lekare.Najmudrija investicija Ministarstva odbrane u istoriji - 400 dukata iz 1872. godine.


Upravnik u Čadu

Pukovnik dr Slaviša Ćirić, upravnik Vojne bolnice Niš, vođa je srpskog tima u mirovnoj misiji u Čadu, gde je angažovano 7.500 učesnika iz 37 zemalja sveta. Medicinari se brinu o pola miliona izbeglica u kampovima UNHCR-a. Protekle nedelje puk. dr Ćirić bio je u Nišu zbog jubileja.

- Posle tri meseca u Čadu niko se nije pokajao što je krenuo - kaže nam dr Slaviša Ćirić. - Iako sam u infektologiji duže od 20 godina, video sam stvari i bolesti koje nikada nisam do sada. Obolele od besnila, recimo. Srpski medicinski tim svuda požrtvovano pokazuje znanje. Posao je retko rutina.


Nebo nad kongom

U najveĆoj misiji UN na svetu u Kongu, kao članovi tima za aeromedicinsku evakuaciju samo u jednoj rotaciji niški vojni medicinari 1,2 puta obiđu Zemljinu loptu oko Ekvatora, vazdušnim putem prelete 48.140 kilometara. U Kongu su od 2003. godine. Zbog sposobnosti, bili su u ličnoj medicinskoj pratnji tadašnjeg generalnog sekretara UN Kofi Anana.

Izvor: Večernje Novosti
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 33 839« Reply #12 on: March 02, 2010, 05:31:44 pm »

Jubilej VMA


02.03.2010.

Vojnomedicinska akademija obeležava 166 godina od osnivanja. Zadaci-približavanje evropskim standardima i rad kao integrisani sistem zdravstva, rekao general-major Miodrag Jevtić, načelnik VMA.

Povodom obeležavanja 166 godina od osnivanja Vojnomedicinske akademije, načelnik te ustanove general-major Miodrag Jevtić rekao je da je prethodna godina po aktivnostima i uspesima bila istorijska, ali da će se dalje raditi na približavanju evropskim standardima i integraciji u sistem zdravstva.

"Zadatak nam je bio da uvedemo što više ljudi i metoda, da se približimo evropskim bolnicima, ali i da se što više integrišemo u sistem zdravstva. Ranije su usluge VMA koristili samo vojni osiguranici, a od pre dve godine VMA je postao integrisan sistem, pa u našu ustanovu mogu doći svi građani", rekao je general-major prof. dr Miodrag Jevtić, načelnik VMA, gostujući i u Jutarnjem dnevniku RTS-a.

"Upisali smo prvu generaciju studenata medicine, tako ćemo školovati kadrove za potrebe sistema odbrane, a bili smo i aktivni učesnici u pripremi mirovne misije u Čadu, gde su naše kolege pokazale da ni za čim ne zaostaju u svetu medicine", rekao je Jevtić.

"Takođe, najveće sportsko takmičenje, Univerzijada, bio je pod zdravstvenom kontrolom VMA, gde je svaki peti pripadnik naše ustanove bio angažovan na zdravstvenoj zaštiti sportista", rekao je general-major prof. dr Miodrag Jevtić, naglašavajući da je ova godina za tu ustanovu istorijska.

Načelnik VMA naglasio je da je prošle godine izvršena ISO sertifikacija svih standarda, po kojima nalazi izdati u toj ustanovi postaju validni širom Evrope. Uz to , akreditovano je pet laboratorija, a časopis te ustanove "Vojnosanitetski pregled" uvršten je među najeminentnije svetske časopise.

Načelnik Vojnomedicinske akademije najavio je da će od sutra VMA raditi kao urgentni centar zdravstva svake srede.

"Vojnomedicinska akademija je obukom ljudi izabrana za regionalni cenatar za vojnu obuku, što znači da ćemo ubrzo imati kolege iz okruženja sa kojima ćemo se obučavati za funkcionisanje usled masovnih katastrofa", rekao je Jevtić.


Čestitke Vojnomedicinskoj akademiji

Predsednik Srbije Boris Tadić čestitao je Vojnomedicinskoj akademiji praznik i godišnjicu postojanja i poželeo uspehe u daljem radu.

"Poverenje i ugled koji imate obavezuju vas da i dalje razvijate profesiju i doprinosite unapređenju kvaliteta zdravlja svih naših građana", ističe se u Tadićevoj čestitki zaposlenim na VMA.

Dan VMA čestitao je i ministar odbrane Dragan Šutanovac, koji je ocenio da je ta zdravstvena ustanova svojim radom stekla ugled institucije od nacionalnog i regionalnog značaja.

"Kupovinom moderne opreme i otvaranjem novih kapaciteta omogućili smo pripadnicima Vojske i građanima Srbije dijagnostiku i lečenje po najsavremenijim metodama. Akreditacijom u obrazovni i naučno-istraživački sistem Srbije obezbedili smo osposobljavanje i usavršavanje visoko stručnog vojnomedicinskog kadra", naglasio je ministar odbrane.

Izvor: RTS
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 33 839« Reply #13 on: March 05, 2010, 05:09:54 pm »

Stroža psihološka selekcija profesionalnih vojnika05.03.2010.

Psiholozi se trude da otkriju negativnu motivaciju kandidata
poput onih koji žele da se uz pomoć vojske „reše” neke bolesti zavisnosti

 

* PsiholoziFebr2010.jpg (249.66 KB. 1024x768 - viewed 53 times.)


Profesionalizacija Vojske Srbije je veliki stručni izazov za psihologe i psihijatre koji će raditi na selekciji kandidata za buduće profesionalne vojnike. Kako ističe mr Merica Milavić-Vujković, specijalista medicinske psihologije iz Kabineta za psihijatriju Vojno-medicinske akademije, prednost će imati emocionalno stabilne, zrele i odgovorne ličnosti koje poseduje zavidne intelektualne i motoričke veštine, koje su neophodne da bi prošli kroz veoma zahtevne treninge i koje imaju snažnu i ispravnu motivaciju za služenje Vojsci Srbije.

– Profesionalizacija vojske znači pooštravanje kriterijuma selekcije – bilo da je u pitanju medicinska ili psihološka regrutacija. Ključan kriterijum pri aktuelnoj psihološkoj selekciji regruta jeste odsustvo psihopatologije – bilo da je u pitanju neko hronično psihijatrijsko oboljenje, koje je više puta lečeno ambulantno ili hospitalno, ili procena psihologa da osoba ima teži poremećaj ličnosti ili je emocionalno nestabilna ili ima problem sa kontrolom agresije ili sa nekom vrstom zavisnosti – objašnjava mr Merica Milavić-Vujković.

Naša sagovornica je, u organizaciji Uprave za ljudske resurse Generalštaba Vojske Srbije, tokom februara održala nekoliko seminara za psihologe Ministarstva odbrane i Vojske Srbije na temu „Psihodijagnostika u praksi vojnih psihologa” koji su imali za cilj da se psiholozi upoznaju sa pravljenjem profila ličnosti budućih vojnika.

Mr Merica Milavić-Vujković ističe da se prilikom selekcije sadašnjih i budućih profesionalnih vojnika procenjuje i motivacija za služenje vojnog roka, budući da osoba može biti veoma motivisana, ali – pogrešno motivisana za služenje vojske, naglašava naša sagovornica. Ona objašnjava da u negativnu motivaciju, primera radi, spada pokušaj mladića da se uz pomoć vojske „reše” neke bolesti zavisnosti, odnosno da odlaskom u vojsku napuste društvo narkomana ili da uz pomoć uniforme „zaobiđu” služenje zatvorske kazne. A odgovor na pitanje – koliko kandidata „otpadne” zbog prisustva psihopatologije ili odsustva pravilne motivacije za nošenje uniforme spada u domen vojne tajne.

„Procena psiholoških sposobnosti predstavlja sastavni deo selekcije regruta, jer nije svaka osoba spremna na odvajanje od porodice i prijatelja punih šest meseci – koliko traje aktuelno služenje vojnog roka. Kada vojni psiholog procenjuje ličnost potencijalnih vojnika, on pre svega procenjuje njihov kapacitet za adaptaciju u dugotrajnim stresnim situacijama, odnosno procenjuje kolika je verovatnoća da će se određena ličnost pod stresom „rasturiti”.

Blaga depresija i anksioznost jesu normalna reakcija na odvajanje od kuće, ali ako ova stanja potraju, radi se o poremećaju prilagođavanja i preporučuje se privremeni prekid trajanja vojnog roka. Privremena nesposobnost može biti rezultat i loše adaptacije na vojsku u prvih mesec-dva”, ističe naša sagovornica.

Mr Merica Milavić-Vujković ističe da kroz dobar intervju psiholog može da predvidi koja će osoba reagovati depresivno ili anksiozno u situaciji stresa, straha ili panike, ali dodaje da uz dobru motivaciju i obuku većina regruta mogu biti sjajni vojnici. Ona podseća da psihološka klima u jedinici u velikoj meri zavisi od starešine i da dobar starešina može biti „treći” roditelj za vreme služenja vojnog roka.

Objašnjavajući značaj psihologa u vojsci, naša sagovornica ističe da oni učestvuju u pripremi regruta za specijalne zadatke kao što su straže i dežurstva, dok profesionalni vojnici psihologa viđaju povremeno, najčešće u sklopu priprema za specijalne zadatke. Mr Merica Milavić-Vujković zaključuje da vojska jeste porodično „zanimanje” i da je veoma čest slučaj da sinovi vojnih lica nose uniformu. Ona takođe konstatuje da poslednjih godina vlada veliko interesovanje za upis u vojnu gimnaziju i da veliki broj mladića koji upisuju Vojnu akademiju imaju čuvare našeg mirnog sna – u svojoj porodici.


Katarina Đorđević
Izvor: Politika

Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 33 839« Reply #14 on: December 27, 2010, 05:35:12 pm »

Uspešna godina za vojno zdravstvo


27.12.2010.

Iako u znaku velike ekonomske krize, za vojno zdravstvo 2010. bila je izuzetno uspešna godina, jer su ostvareni veliki rezultati, rekao ministar odbrane Dragan Šutanovac. Ministar je na VMA pustio u rad novi skener, vredan 80 miliona dinara.


* skener-527.jpg (37.46 KB. 527x349 - viewed 75 times.)


Ministar odbrane Dragan Šutanovac ocenio je da je protekla godina, iako u znaku velike ekonomske krize, za vojno zdravstvo bila izuzetno uspešna, jer su ostvareni veliki rezultati.

Šutanovac je, posle otvaranja novog skenera na Vojnomedicinskoj akademiji izjavio da će taj aparat najnovije generacije omogućiti da liste čekanja na dijagnostiku budu kraće, a sada se čeka tri do četiri meseca.

Za nabavku skenera Ministarstvo odbrane izdvojilo je 80 miliona dinara, rekao je Šutanovac i istakao da će se 2011. godine krenuti u nabavku novih aparata, koji će omogućiti kvalitetnije lečenje vojnih i civilnih osiguranika.

"Na VMA je u ovoj godini", dodao je Šutanovac, "ambulantno lečeno oko 100.000 civilnih osiguranika, 20.000 bolničkih, a obavljeno je i 18.000 operacija".

Kako je najavio, VMA bi trebalo da u sledećoj godini dobije modernu hiperbaričnu komoru, a u planu su i druge nabavke, koje, kako je ukazao, mogu da izostanu, jer postoji komplikovana birokratska pocedura, zbog kojih se ponekad sa kupovinom kasni godinu i po do dve godine.

Ministar odbrane izjavio je da budžet tog ministarstva za iduću godinu iznosi 72 milijarde dinara, ali da neće da se žali iako smatra da je ta suma još uvek niska.

Šutanovac je rekao novinarima da je budžet za iduću godinu malo veći nego što je bio u ovoj godini.

Izvor: www.rts.rs

Logged
Pages:  [1] 2 3 4 5 6 ... 10   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.026 seconds with 25 queries.