PALUBA
May 30, 2020, 09:41:16 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News:
Glavni pokrovitelj foruma Paluba
kompanija
Protexi Group System
http://www.protexigroup.co.rs/
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  [1] 2   Go Down
  Print  
Author Topic: Vazduhoplovna izložba u Beogradu 1938. godine  (Read 5302 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 32 929« on: October 26, 2017, 12:44:35 pm »

Beogradske priče: "Ikarova deca" letela iznad grada


Vazduhoplovna izložba iz 1938. godine održana na Beogradskom sajmu Na otvaranju, više od stotinu aparata preletelo preko tornja koji danas predstavlja simbol gradske aljkavosti i zaborava. Samo u jednom danu događaj posetilo više od 30.000 gostiju


Unutrašnjost paviljona

* RVD-13_ I međunarodna vazduhoplovna izložba Beograd 1938.jpg (139.65 KB. 1181x638 - viewed 181 times.)Davne 1938. godine u našem gradu održana je prestižna Vazduhoplovna izložba, koja je okupila najvažnije proizvođače aviona, kao i predstavnike država koje su bile lideri u ovoj industriji.

Ujedno, možda je to i priča o munjevitom razvoju tehnologije, budući da su braća Rajt poletela 1903. godine, a eto, u našem gradu je svega tri i po decenije kasnije čovečanstvo pokazalo svoje najveće iskorake u toj oblasti.

Beogradski sajam nalazio se, dabome, na mestu koje danas zovemo Starim sajmištem, a izložbeni paviljoni koji su otvoreni godinu dana ranije bili su prepuni letelica koje su se ponosno presijavale pred radoznalom publikom. Hroničari onog doba rado su prepričavali anegdotu kako su ulazi u svaki od paviljona morali da budu rušeni i proširivani, zbog veličine eksponata koji su krasili izložbu.


Najveća u Evropi

Beogradska štampa je u subotu, 28. maja 1938. godine, objavila kako će izložba biti jedna od najvećih u Evropi, a događaj je otvoren zvaničnom poslanicom kneza namesnika Pavla Karađorđevića.

Tokom ceremonije otvaranja foto-reporteri su se trudili da snime više od stotinu aparata koji su preletali toranj na Sajmištu. Otužan podatak je da je taj isti toranj danas prepoznatljiv Beograđanima koji prelaze preko Brankovog mosta, jer onako napušten, "krezav" i poljuljan svakog dana čeka da se sam od sebe obruši na tlo, budući da odavno više nikome i ni za šta nije potreban.


Staro sajmište

* staro sajmište.jpg (441.73 KB. 2644x1594 - viewed 140 times.)Otvaranje ovog događaja odigralo se u subotu, a zabeleženo je da su ceremoniji prisustvovali "predstavnici skoro svih stranih država".

- Paviljoni na Beogradskom sajmu imali su juče sasvim neobičan izgled - pisao je list "Vreme". - Pretvoreni su u ogromne hangare, čiji su glavni dekor džinovska krila i elise masivnih čeličnih ptica, motori, najraznovrsniji aparati, makete. Iz kljunova bombardera i lovaca, iz njihovih utroba, diskretno vire mitraljeske i topovske cevi... Tehnologija prikazuje svoj skok, a države do koje su visine dospele u tom skoku.

Diplomatska elita Jugoslavije na čelu sa predsednikom Ministarskog saveta Milanom Stojadinovićem bila je prisutna, kao i desetak ministara i drugih zvaničnika. Sasvim zasluženo, izaslanik samog kralja bio je pukovnik Tadija Sondermajer, jedan od osnivača kompanije "Aeroput", ponosa predratne Jugoslavije i njenog vazduhoplovstva.

- Tada su se na nebu pojavili avioni koji su izvršili paradni defile - beleže novinski izveštači. - Najpre se ukazalo pet eskadrila sa po devet lovačkih aviona, zatim još pet eskadrila, i najzad četiri teška bombardera. Slika je bila impozantna. Avioni su protutnjali prilično nisko i svojom hukom skrenuli pažnju da se dole, na Sajmištu, događa nešto izvanredno, jedan značajan vazduhoplovni događaj.

"Kroz špalir uniformisanog podmlatka Kraljevskog jugoslovenskog Aero-kluba koji su ih pozdravili zastavicama, gosti su prošli zatim do Spasićeve zadužbine gde je uređen paviljon i gde je obavljena svečanost otvaranja izložbe".


Padobranska kula

* padobranska kula.jpg (368.87 KB. 1429x2244 - viewed 139 times.)Tog maja predratne 1938. godine postojali su jaki diplomatski i svaki drugi napori da do Drugog svetskog rata ne dođe, tako da su tokom Sajma preovladavali miroljubivi tonovi.

U isto vreme su posetioci mogli da vide najnovije "tekovine" vazduhoplovne industrije. "Svoje najmodernije avione, balone, motore i ostali vazduhoplovni materijal izložile su Engleska, Francuska, Nemačka, Italija, Čehoslovačka, Poljska, Holandija, Amerika i Mađarska. U svemu je zastupljeno 146 različitih fabrika."

Među gostima bila je jedna cela nemačka vazduhoplovna eskadrila, a kako beleže novinari, "pred Centralnom kulom koncertirala je muzika ove eskadre iz Grajfsvalda".

- Radio-služba iz sajamske kule dobro funkcioniše - pokušavaju da dočaraju ambijent ondašnji novinari. - Odande se često čuju slične informacije: "Mali Stevica iz Garašaninove ulice izgubio se na Sajmu. Neka se javi u Centralnoj kuli gde ga čeka tata." Poziv se ponavlja po nekoliko puta sve dok ga Stevica ne čuje ležeći pod krilom nekog aviona ili gurajući se oko "ringnelšpila" u zabavnom parku.


"Parašutista"

Kula za skakanje padobranom ipak je bila vrhunska atrakcija ovog međunarodnog spektakla, pa su Beograđani njeno otvaranje očekivali sa najvećim nestrpljenjem. Do njenog vrha, nešto višeg od 70 metara, vodio je najbrži lift koji je do tada grad video. Za deset ondašnjih dinara (što nije bilo jeftino), posetilac bi se liftom popeo na vrh tornja, gde bi mu bio zakačen padobran kojim bi se spustio do tla.


"Parašutista"

* parašutista.jpg (443.85 KB. 1237x1955 - viewed 147 times.)Probne skokove sa kule izveo je Miša Petrović, kojeg su novinari ondašnjim rečnikom predstavili kao "našeg poznatog pilota i parašitistu". (Od nezgrapno upotrebljene reči "parašut", odnosno "padobran".)

- Prva je iz publike skočila jedna devojka - pisalo je u izveštaju sa sajma. - Bila je to gospođica Katarina Matanović, oduševljena avijatičarka. Ona dolazi u red naših odličnih pilota i ne samo što je juče rešila da prva skače sa otvorenim padobranom, već će u nedelju, na velikom aeromitingu, skakati iz aviona u grupi desetorice mladih parašitista.

- Kada se popela na kulu, gospođica Matanović bila je srdačno pozdravljena od mnogobrojnih posmatrača. Na vrhu kule vetar je bio jak, ali je devojka, iskusna avijatičarka, sa osmehom pošla na trambolinu. Inženjer, gospodin Živojin Stojanović, koji komanduje ovim skokovima, vezao je "prvog skakavca" i nežno je gurnuo sa visine od 70 metara. Pad je trajao manje od pola minuta.


Aero-miting

Međunarodna vazduhoplovna manifestacija završena je velikim aero-mitingom, koji je održan na Beogradskom aerodromu. To je bila vazdušna luka koju današnji sugrađani pamte kao "Stari aerodrom", a prostirao se na centralnom delu sadašnjeg Novog Beograda.

Tako je blizina Sajma i aerodromske piste bila idealna kako bi učesnici Vazduhoplovne izložbe mogli da pokažu šta njihove letelice mogu da urade u vazduhu, a ne samo kao prizemljeni eksponati.

Beograd tada pamti i zagušenja na ulicama, jer skromne novobeogradske saobraćajnice nisu mogle da propuste sve automobile koji su se uputili ka aerodromu. Novinari procenjuju da je na mitingu moglo da se pojavi i svih stotinu hiljada zainteresovanih, ali nisu mogli da se probiju kroz gužvu.

Na aero-mitingu su oduševljene goste zabavljali letači u balonu, zatim su usledile akrobacije u jedrilici, a potom su se smenjivali različiti avijatičari iz pet zemalja. Čehoslovački, potom nemački, italijanski i jugoslovenski piloti izvodili su neobične figure u vazduhu.

Legendarni vazduhoplovac i heroj iz Prvog svetskog rata Tadija Sondermajer rekao je "da Kraljevski jugoslovenski aero-klub oličava idejnu prethodnicu vazduhoplovstva našeg naroda u njegovom stremljenju ka jednom određenom cilju: snazi i veličini jugoslovenskih krila".

- Počeci podizanja našeg vazduhoplovstva posle završenog rata bili su teški - rekao je Sondermajer. - Mi nismo imali ničega, dok su ostale zemlje raspolagale znatnim vazduhoplovnim organizacijama. Trebalo je mnogo truda da se ni iz čega stvori ono čime danas raspolažemo.


Rekordna poseta

Beogradski predratni listovi pedantno beleže da je samo u nedelju, dan posle otvaranja ove manifestacije, Vazduhoplovnu izložbu obišlo više od 30.000 posetilaca.

Veliko interesovanje posetilaca izazvala je "Šumadijska kuća", koja je postavljena ispod mosta. Novinari beleže kako "u ovoj kući živi jedna prava seljačka porodica svojim svakodnevnim životom, i već su se na Sajmištu toliko navikli kao da su u svom selu".

- Deca koja nisu još videla seljački dom zaviruju u lepu kuću, gde nema ništa varoškog. Jedino izgleda jedno dete iz ove seljačke porodice ne može da svikne na sajamsku gužvu i čuje se dosta često kako plače. Razume se, batine mu ne ginu.


Pet fabrika

Beograd je tridesetih godina bio centar vazduhoplovstva i avio-industrije. U gradu i okolini bilo je čak pet fabrika iz ove oblasti, a samo "Ikarus" je u vreme od 1935. do 1941. godine zapošljavao oko 2.000 radnika, a taj broj je povremeno, zbog povećanja obima posla, dostizao čak i brojku od 3.000.

Upravo zgrada u kojoj se nalazila ova fabrika aviona sada je na udaru novopečenih urbanista koji ulažu maksimalan napor da sruše ovo zdanje, kao i tekovine istorije u oblasti proizvodnje aviona.

Neobičnosti sa izložbe i način na koji su Beograđani doživljavali "nebeske ptice". Posetioci su se najviše okupljali oko letelica u koje im je dozvoljavano da sednu, baš kao pravi piloti.

Na današnjim sajmovima takvi "kokpitovi" bili bi sasvim uobičajen deo sajamskog dekora, ali u ono vreme to je bila vanserijska novotarija.

- Stari ljudi iz naroda sa mnogo ozbiljnosti doživljavaju ovaj čas. Juče je, na primer, jedan čiča u gunjcu bojažljivo prišao avionu - opisuju novinari lista "Vreme". - Kad mu je rečeno da sme da sedne u samu letelicu, on je to primio sa ovakvim filozofskim objašnjenjem: "Sešću, braćo, pa šta bilo!"

Nije starini bilo lako u duši, valjalo je ući u ovu "nebesku aždaju", ali on je učinio kako treba.

Prekrstio se, seo u aparat i pogledao zadovoljno mnogobrojnu publiku oko sebe, srećan što već "ceo Beograd" zna da je on sedeo u avionu ...

Zoran Nikolić
izvor
Foto: Uglavnom moja kolekcija

Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 32 929« Reply #1 on: October 26, 2017, 03:00:09 pm »

Kao što je u tekstu gore već opisano, dve gospođice u kabini aviona Gurdu Leser.* Vazduhoplovna izložba u Beogradu 1938. godine+Gurdu Leser.jpg (722.44 KB. 1765x2525 - viewed 167 times.)Jedan primerak ovog aviona (No 130) sačuvan je za Avijatičarsko odeljenje Vojnog muzeja u Beogradu a bio je izložen i na Prvoj međunarodnoj vazduhoplovnoj izložbi u Beogradu, 1938. godine. Kao i ostali avioni iz zbirke i on je nestao u vihoru Aprilskog rata.Logged
kosta1961
Prijatelj foruma
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 913


« Reply #2 on: November 23, 2017, 05:52:09 pm »

Imam nekoliko manje više poznatih slika sa izložbe


* a aeromiting.jpg (473.65 KB. 700x980 - viewed 149 times.)* a aeromiting fran.jpg (470.76 KB. 709x1420 - viewed 142 times.)* aaeromit.jpg (280.81 KB. 800x568 - viewed 145 times.)* aaeromit1.jpg (206.97 KB. 980x495 - viewed 152 times.)* aaeromit2.jpg (228.54 KB. 980x429 - viewed 144 times.)

Logged
kosta1961
Prijatelj foruma
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 913


« Reply #3 on: November 24, 2017, 04:31:46 pm »

priprema izložbe


* aeromit.jpg (237.54 KB. 800x589 - viewed 144 times.)* aeromit1.jpg (229.52 KB. 720x514 - viewed 141 times.)

Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 32 929« Reply #4 on: December 10, 2017, 02:44:41 pm »


Skenovi iz godišnjaka Jugoslovenskog vazduhoplovstva za 1939. godinu.
* Vazduhoplovna izložba u Beogradu 1938. godine (8).jpg (236.3 KB. 1200x1009 - viewed 148 times.)
* Vazduhoplovna izložba u Beogradu 1938. godine (6).jpg (148.08 KB. 1200x914 - viewed 155 times.)

Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 32 929« Reply #5 on: December 10, 2017, 02:47:39 pm »


Isto ...* Vazduhoplovna izložba u Beogradu 1938. godine_.jpg (148.65 KB. 1300x976 - viewed 149 times.)
* Vazduhoplovna izložba u Beogradu 1938. godine (5).jpg (156.26 KB. 775x1009 - viewed 135 times.)
* Vazduhoplovna izložba u Beogradu 1938. godine (4).jpg (177.53 KB. 1200x927 - viewed 151 times.)Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 32 929« Reply #6 on: December 10, 2017, 02:49:47 pm »


I ovo ...* Vazduhoplovna izložba u Beogradu 1938. godine (7).jpg (189.78 KB. 771x1201 - viewed 178 times.)
* Vazduhoplovna izložba u Beogradu 1938. godine (1).jpg (153.6 KB. 1000x653 - viewed 141 times.)

Logged
kosta1961
Prijatelj foruma
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 913


« Reply #7 on: February 07, 2018, 06:40:23 pm »


* izlozba beograd.jpg (103.87 KB. 800x583 - viewed 137 times.)* izlozba 1938.jpg (177.42 KB. 980x735 - viewed 135 times.)

Logged
robertino
desetar
*
Offline Offline

Posts: 142


« Reply #8 on: February 07, 2018, 10:51:21 pm »

Da li možda netko ima popis izlagača i predmeta koji su bili izloženi na sajmu,
Logged
kosta1961
Prijatelj foruma
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 913


« Reply #9 on: February 13, 2018, 05:56:05 pm »

Plan rasporeda u jednom od paviljona.Ne vidi se najbolje.


* paviljon.jpg (245.89 KB. 625x980 - viewed 188 times.)

Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 32 929« Reply #10 on: March 13, 2018, 12:41:44 pm »


Reportaža u "Flight"-u povodom izložbe.* Vazduhoplovna izložba 1938. (1).jpg (494.22 KB. 1118x1748 - viewed 280 times.)
* Vazduhoplovna izložba 1938._PZL-37.jpg (222.18 KB. 1280x891 - viewed 127 times.)
* Vazduhoplovna izložba 1938. _Macchi C.200.jpg (198.5 KB. 1280x846 - viewed 126 times.)
* Vazduhoplovna izložba 1938. _Breda 88.jpg (195.26 KB. 1280x853 - viewed 111 times.)


Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 32 929« Reply #11 on: March 16, 2018, 02:39:47 pm »


Pozdrav za uspomenu sa izložbe.* vazd.izložba 1938 (1).jpg (2016 KB. 3295x2121 - viewed 115 times.)
* vazd.izložba 1938 (2).jpg (598.79 KB. 1408x2190 - viewed 119 times.)


Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 32 929« Reply #12 on: March 23, 2018, 06:15:29 pm »


Jedan parašutista sa Delcampe.* padobranska kula.jpg (79.63 KB. 479x730 - viewed 122 times.)

Logged
djordjekec
desetar
*
Offline Offline

Posts: 121


« Reply #13 on: March 24, 2018, 06:13:25 am »


Logged
kosta1961
Prijatelj foruma
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 913


« Reply #14 on: May 28, 2018, 06:36:25 pm »


* izložba1.jpg (237.28 KB. 638x980 - viewed 129 times.)* izložba2.jpg (266.24 KB. 638x980 - viewed 119 times.)* izložba3.jpg (203.16 KB. 599x920 - viewed 121 times.)* izložba4.jpg (224.34 KB. 599x920 - viewed 213 times.)* izložba5.jpg (243.12 KB. 599x920 - viewed 236 times.)

Logged
Pages:  [1] 2   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.021 seconds with 24 queries.