PALUBA
June 24, 2019, 10:17:39 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Prilikom registracije lozinka mora da sadrži najmanje osam karaktera, od toga jedno veliko slovo, i bar jedan broj, u protivnom registracija neće biti uspešna
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Стратегијски бомбардери - приказ књиге  (Read 525 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
torpedo011
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 185« on: November 28, 2017, 09:51:36 pm »

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Наслов: Стратегијски бомбардери
Издавач: НИЦ ''ВОЈСКА''
Година: 2002
Аутор: Душан Маодуш и Милан Бајовић

Иако већ стара књига ово дело представља једно од ретких који се баве тематиком стратегијских бомбардера уопште пошто је већина наслова оријентисана на далеко популарније ловачке авионе. Аутори представљају неке од водећих стручњака из области аеро и космонаутике што даје додатну тежину самом делу. Магистар теоријске механике Душан Маодуш је радио у Ваздухопловно-техничком институту у Жаркову, а од 1992. године у ВТИ-у ВЈ у сектору за ваздухоплове. Објавио је више радова из ове области у домаћим и страним часописима. Доктор техничких наука Милан Бајвоић је такође радио у Жаркову од 1973, а од 1992 у ВТИ-у. У својој каријери је написао многе радове који су објављени у земљи и иностранству.

На самом почетку аутори дају увод читаоцу у проблематику кроз скроман опис појма стратегијског бомбардера кроз неколико реченица да би затим прешли на кратак историјски развој бомбардерске авијације од Првог светског рата па до данашњих дана. У кратиким цртама описују неке од првих акција и задатака ових летелица, наводе имена њихових конструктора, упоређују летелтице и њихове ТТ карактеристике и наглашавају кроз које су све фазе и измене прошле од Иље Муромеца до Ту-160 и Б-2. Трудили су се да помену што је више ваздухоплова могуће, али се нису сви авиони нашли на списку. Највећа пажња је посвећена послератном развоју и Хладном рату.

У средишњем делу књиге аутори се баве стратегијским бомбардерима који су тренутно у оперативној употреби у саставу руског и америчког РВ-а. Разедо почиње са описом стратегијском бомбардера Ту-95 са посебним освртом на верзију МС која се тренутно користи у Русији. За њим следе описи Ту-22М са освртом на верзију М3 и Ту-160. После руских/совјетских авиона на реду су амерички. Аутори прво описују Б-52, а затим Б-1Б и на крају Б-2А.

Трећи део књиге бави се употребом НАТО бомбардера током агресије 1999. године на Савезну републику Југославију. Сасвим коректна анализа и приказ акција НАТО авиона за књигу која спада у популарну литературу. Раздео садржи фотографије и карте. У последњем делу књиге аутори се баве будућношћу стратегијских бомбардера и новим пројектима који су били тада у току или их је тек требало започети. Ту наилазимо на интересантне подакте који су и сада актуелни, а тичу се развоја новог руског стратегијског бомбардера.

Грешке и замерке:

Иако су аутори отковани знањем у књизи су направили неколико грешака које су лако уочљиве. У делу који се бави бомбаредром Ту-160 на страни 56 стоји да је авион уведен у наоружање 1985. године. Тачан податак је 1987. и то у саставу 184. ГвТБАП из Прилукија у Украјинској ССР. Поред тога грешка постоји и код података везано за носивост авиона. Наиме у књизи стоји да Ту-160 може да понесе 16.330 кг убојних средстава док је прави податак преко 40 тона (у зависности од извора 40 до 45). На страни 45. стоји да се Ту-22М3 налази између осталог и у наоружању белоруског РВ-а што није тачно пошто су сви авиони овог типа повучени из те републике до 1994. године. Уз то наводи се да је 12 авиона овог типа продато Ирану што је такође нетачно јер такав уговор никада није реализован и авиони тог типа никада нису били у саставу иранског РВ-а. У књизи стоји и да се стратегијски бомбаредри налазе у нароужању САД, Русије, Кине, Украјине и још неких земаља бившег СССР-а. тај податак је нетачан јер је у тренутку када је писана књига на територији ЗНД-а авиони ове врсте су постојали само у саставу руског и украјинског РВ-а.

Аутори на крају књиге наводе у две реченице да Кина поседује стратегијске бомбардере H-6 који су рађени по лиценци за Ту-16 и да су наоружани пројектилима ваздух земља. Нигде нема техничког описа и карактеристика ових ваздухоплова као ни њихових фотографија.

Закључак:

Имајући у виду да се ради о популарној, а не стручној литератури може се рећи да је књига пристојно написана и да даје неке основне податке везано за стратегијску авијацију и бомбардере. Читалац се лако може упознати са проблематиком и стећи нека најосновнија знања која му касније могу користити за даље истраживање.

приказ написао

Торпедо011


Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.013 seconds with 24 queries.