PALUBA
June 03, 2020, 01:37:50 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Prilikom registracije lozinka mora da sadrži najmanje osam karaktera, od toga jedno veliko slovo, i bar jedan broj, u protivnom registracija neće biti uspešna
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Ovim raketama bi mogli da budu naoružani srpski i hrvatski borbeni avioni  (Read 1628 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 36 238« on: December 04, 2017, 03:24:15 pm »

Ovim raketama bi mogli da budu naoružani srpski i hrvatski borbeni avioni, a evo koliko su one moćne
   04.12.2017.

Dugogodišnji problem funkcionisanja i obnove lovačke avijacije RV i PVO Vojske Srbije, država je rešila može se reći, samo privremeno, dobijanjem na poklon aviona MiG-29 koji bi prema nekim procenama mogli da budu u upotrebi do oko 2030. godine. Sa druge strane u Hrvatskoj još postoji problem zamene borbene komponente vojnih vazduhoplovnih snaga, ozbiljniji i konkretniji koraci za nabavku nečeg novog učinjeni su tokom ove godine, a danas imamo i kompletniju sliku o tome šta bi se, možda već oko 2020. godine moglo naći u inventaru HRZ i PZO.


Za novi hrvatski borbeni avion u opticaju su novoproizvedeni švedski Gripeni i polovni grčki ili izraelski F-16. Grčka nudi varijante C i D Block 30 dok bi Izrael prodao svoje avione koji u njihovom RV-u nose naziv Barak II (modifikovani F-16C i D Block 40). Američka ponuda novih F-16 u verziji Block 70 (koja faktički još ne postoji), se najverovatnije zbog previsoke cene (spominje se 1,5 milijardi dolara za 12 aviona) neće ozbiljno razmatrati. Kupovina novih JAS-39 bi bila najskuplje ali dugoročno rešenje dok bi polovni F-16 bili u upotrebi oko 15-20 godina. Nezvanično, švedska i izraelska ponuda su ušle u uži izbor a procenu stručne komisije Ministarstva odbrane trebalo bi da stigne sledeće nedelje.

Najjeftiniji


* 01.jpg (131.84 KB. 1024x683 - viewed 63 times.)


Cifra od oko 800-900 miliona evra koliko bi najverovatnije koštalo 12 Gripena, čak i za Hrvatsku nije malo novca ali bi se njihova kupovina vremenom isplatila jer je to danas jedan od najjeftinih borbenih aviona za eksploataciju sa malom cenom časa naleta i vrlo povoljnim troškovima logistike. Međutim, za sada nema mnogo detalja ovog potencijalnog posla kao što je na primer mogući offset aranžman ili plaćanje aviona u ratama. SAAB nudi isporuku prva dva primerka 2020. godine, 6 u 2021. i preostala 4 2022. godine. Početna operativna sposobnost kontrole vazdušnog prostora postigla bi se 2021. dok bi se pune samostalne borbene mogućnosti postigle 2024. godine. Nema detalja ni kako bi hrvatski Gripeni bili naoružani ali je sigurno da bi to bili avioni sa najnovijim paketom modifikacije MS20 (Materiel System 20) koji trenutno dobijaju češki primerci dok će ga uskoro dobiti i mađarski avioni.


* 03.jpg (246.77 KB. 759x671 - viewed 54 times.)


MS20 između ostalog podrazumeva i mogućnost nošenja trenutno najbolje rakete vazduh-vazduh srednjeg dometa Meteor koja se za sada nalazi u naoružanju samo RV Švedske. Ova raketa biće deo naoružanja i aviona Rafale, EF-2000 i F-35 i zajedno sa nabrojanim platformama kao i Gripenom, naći će se u upotrebi u mnogim zemljama. Do integracije Meteora jedina raketa vazduh-vazduh srednjeg dometa u arsenalu Gripena bila je američka AIM-120 AMRAAM. Moguće je da Hrvatska zbog različitih razloga ne bi uopšte ili ne bi odmah nabavila ovu raketu ali Meteor jeste budućnost i jedna je od zamena za AMRAAM, to jeste najbolja opcija a dovoljno je da hrvatski avioni za početak imaju samo mogućnost da je upotrebe.

Čime će biti naoružani srpski minovi?


* 05.jpg (45.47 KB. 800x460 - viewed 61 times.)


Kao što se ne znaju detalji mogućeg spiska ubojnih sredstava novih hrvatskih borbenih aviona tako se još uvek sa velikom pouzdanošću ne zna ni kako će biti naoružani srpski MiG-ovi 29. Zvaničnici su direktno pominjali samo rakete vazduh-vazduh srednjeg dometa sa aktivnim radarskim samonavođenjem a jedina takva ruska raketa jeste R-77 pa nije teško zaključiti da bi Srbija postala još jedan njen korisnik. Međutim prvo treba sačekati da se potpiše ugovor o takozvanoj trećoj fazi odnosno modernizaciji svih 10 srpskih 29-ki koja bi se sprovela nakon realizacije prve dve faze. Srbija bi, prema tim planovima, 2020. mogla da raspolaže sa modernizovanim avionima od kojih bi jednosedi trebalo da budu na standardu MiG-29SM ili u nekoj vrlo sličnoj varijanti.

Moguć nedosatatak

Ukoliko se u naoružanju ne bi našle rakete R-77 to bi bio veliki nedostatak srpske lovačke avijacije koja bi do povlačenja iz naoružanja MiG-ova 29 koristila inercijalno i poluaktivno radarski samonavođene raklete R-27R skomnijih mogućnosti. Za to vreme pojedine okolne zemlje bi uveliko koristile AIM-120 a možda čak i Meteor kojoj za sada u svetu nema pandana. Podatke o taktičko-tehničkim karakateristikama naoružanja koji se mogu naći na internetu, u literaturi kao i u materijalima proizvođača, treba uzeti sa velikom rezervom jer prave, realne, informacije nisu toliko dostupne javnosti ili se to plasira samo delimično. Verodostojne informacije imaju samo korisnici tih ubojnih sredstava koji su do njih došli kroz realnu primenu istih.

Nije bitno samo naoružanje


* 04.JPG (181.48 KB. 909x507 - viewed 62 times.)


Nije samo bitno kako je neki borbeni avion naoružan, ishod borbe zavisi od mnogih parametara. Važnu ulogu u tome ima taktička situacija u kojoj je sredstvo primenjeno, zatim ljudski faktor odnosno koliko je pilot obučen, koliki mu je nalet odnosno da li je osposobljen i koliko je ovladao vazduhoplovom kao i njegovim naoružanjem a tu dolaze i osobine samog aviona među kojima je veoma važno kakvu situacionu svest može da pruži pilotu. Sve to prati logistika koja treba da obezbedi ispravnost tehnike kako bi se ona normalno i efikasno mogla upotrebiti.

Šta sve može "Meteor"


* 02.jpg (144.94 KB. 960x425 - viewed 68 times.)


Karakteristike Meteora učiniće da u 21. veku dođe do revolucije u vazdušnoj borbi van vizuelnog dometa. Njene osobine omogućiće eliminisanje ne samo sadašnjih već i potencijalnih budućih pretnji a proizvođač tvrdi da su kinematske performanse čak do 6 puta bolje nego kod raketa starijih generacija. Raketa ima jedinstveni pogon koga čini nabojnomlazni (ramjet) motor sa čvrstim gorivom i promenljivim protokom. Motoru se može regulisati potisak što omogućuje da on bude najveći kada je najpotrebnije a to je završnoj fazi presretanja cilja. Jedan od rezultata toga je da raketa ima najveću tzv. No-Escape zonu koja je veća od bilo koje savremene rakete vazduh-vazduh, postoji podatak da ona iznosi čak 60 km. Procenjeni maksimalni domet iznosi preko 160 km. Meteor je konstruisan tako da zadovolji stroge zahteve upotrebe u uslovima jakog elektronskog ometanja i situacije kada se cilj udaljava od aviona lansera ili same rakete. Brzina rakete iznosi 4,5 maha. Njeno navođenje je kombinovano, početno inercijalno sa korekcijom kursa na srednjem delu putanje uz pomoć linka za prenos podataka i aktivno radarski u terminalnoj fazi. Poseduje veoma napredni aktivni radarski tragač koji radi u X-opsegu i koji omogućuje gađanje širokog spektra ciljeva od kojih su neki veoma teški za uništavanje, poput agilnih borbenih aviona, niskoletećih helikoptera i sporih bespilotnih letelica pa sve do krstarećih raketa. Raketa je potpuno prilagođena tzv. network centric okruženju pa se prilikom njenog korišćenja mogu upotrebiti i podaci dobijeni od treće strane a omogućeno je i da se tokom leta rakete izabere drugi cilj. Kako bi se obezbedila efikasnot dejstva po različitim ciljevima raketa ima i kontaktni i blizinski upaljač i fragmentnu bojevu glavu koja se detonira prilikom udara ili u optimalnoj tački presretanja kako bi se maksimalno poboljšala ubojitost. Cena Meteora je u 2016. godini bila oko 2,66 miliona dolara.

R-77, prva ruska operativna raketa sa aktivnim radarskim samonavođenjem


* 06.jpg (114.02 KB. 670x509 - viewed 52 times.)


Raketa R-77 namenjena je za uništavanje ciljeva u vazdušnom prostoru na malim i srednjim daljinama, malim, srednjim i velikim visinama kao i na fonu zemlje. Osim aviona, mogu se gađati i helikopteri, bespilotne letelice i krstareće rakete. Osnovna verzija ima domet do 80 km u prednju polusferu cilja, brzina rakete je 4 maha a način vođenja je kombinovan – inercijalno sa radiokorekcijom i aktivnim radarskim samonavođenjem. Domet aktivnog radarskog tragača rakete je 16 km za cilj radarskog odraza od 5 m2. Poseduje određenu otpornost na elektronsko ometanje a postoje podaci o tome da se može i pasivno navoditi na izvor ometanja protivnika. Ciljevi se mogu uništavati na visinama od 20 do 25000 metara, maksimalna brzina cilja je 3600 km/h a verovatnoća pogotka jednom raketom se kreće od 0,6 do 0,7. Upaljač je laserski i u zavisnsoti od situacije može da aktivira bojevu glavu na određenom rastojanju od cilja jer su njegovi parametri podešeni u odnosu na veličinu cilja. R-77 ima i kontaktni upaljač i u slučaju da raketa padne na zemlju ili vodu dolazi do samouništenja. Bojeva glava mase 22 kg je šipkasta sa mikrokumulativnim elementima. Šipke su postavljene tako da, kada se aktiviraju formiraju neprekidni rastući prsten koji bukvalno seče cilj. Mikrokumulativni elementi su korisni prilikom uništavanja visokomanevarskih ciljeva u režimu odbrane aviona nosača od raketnog napada. Radijus dejstva bojeve glave je 7 metara.

Izvor: www.blic.rs

Logged
torpedo011
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 447« Reply #1 on: December 04, 2017, 06:31:12 pm »

Блиц преприсао текст са Т6.

Постоји народна изрека: ''Прво скочи па реци 'оп!''
Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.018 seconds with 24 queries.