PALUBA
February 25, 2020, 12:55:30 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News:
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 [4]   Go Down
  Print  
Author Topic: Istorija razvoja vozila marke STUDEBAKER  (Read 3333 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
vitez koja
Stručni saradnik - istorija
potporučnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2 819« Reply #45 on: March 31, 2018, 07:28:19 am »Bankrot Studebaker company


Krajem 1958. godine Studebaker Corporation predstavio je javnosti novi "ekonomski automobil". Model Studebaker Lark, bio je pristupačan i atraktivan, a prodaja je dobro krenula. Sve veća popularnost Hawka u kombinaciji sa novim Lark-om povećala je profit Studebaker-a i ponovo stavila kompaniju na noge. Fabrika South Bend se još jednom vratila sa ivice bankrota i otvarala 3.000 novih radnih mesta u fabrici. Rukovodstvo korporacije je shvatilo da je ovo privremena pobeda jer je očekivana prodaja pocela da pada kada je Velika Trojka (GM, Ford, Chervolet) ponudila trzistu svoje automobile po niskim cenama.

Na osnovu ostvarenog profita, korporacija je brzo refinansirala svoj dug i pokrenula novu strategiju za preživljavanje. Stav je bio: Nije neophodan opstanak automobila Studebaker, već same korporacije. Bilo je očigledno da Studebaker više nemoze da se takmiči u automobilskom poslu kao što je nekad bilo. Ključ za preživljavanje korporacije leži u diversifikaciji.

Diversifikacija je reč engleskog porekla i označava proširenje u različitim pravcima. Pojam je posebno zastupljen u aspektima ekonomije.
U investicijama označava investiranje sredstava u vrednosne papire brojnih deoničkih društava. Suštinski posmatrano , kompanije sa visokim stepenom diversifikacije proizvode široki raspon proizvoda za kojima postoji tražnja na većem broju tržišta. Oni zadovoljavaju kupce različitih potreba, vodeći računa o njihovim sklonostima, kulturi i vrednostima.

Rukovodstvo je bilo oštro podeljeno oko ključnih pitanja diverzifikacije i kao rezultat toga, proces je nastavljen sa problemima. Neki su smatrali da Studebaker treba da nastavi da pravi automobile dok se diverzifikuje. Drugi su smatrali da je Studebaker zavrsio kao proizvođač automobila i da bi trebalo da  počne sa kupovinom drugih kompanija. Razlike su dovele do velikih razmimoilaženja i otvorenog neprijateljstva.

Krajem 1960. godine, sa profitima koji su ih spasli od kraha, odbor je izabrao Shervooda Egberta za izvršnog direktora, bivšeg oficira marinaca koji se istakao u kompaniji McCulloch Corporation.
 

* Shervood Egbert.jpg (16.37 KB. 342x445 - viewed 13 times.)


Egbert je bio mlad i energican pokušavajuci da se predstavi kao osoba koja ce svojim planovima spasti Studebaker.

Egbert, koji nije imao prethodno iskustvo u automobilskoj industriji, podržavao je liniju montaze, kada su mnogi u menadžmentu želeli da zaustave proizvodnju. Bio je odlučan da održi Studebakerovu automobilsku proizvodnju živom i predstavio je smeli plan koji je predstavljao Studebakerovu poslednju nadu. Plan je izgledao neverovatno. Osim što je zauzeo stav da na trzistu SAD treba da konkurise sa niskim cenama, smatrao je da Studebaker treba da učestvuje i na drugim svetskim tržištima. U tu svrhu je angazovao dizajnera Raymonda Loewija i razvio model Avanti. Predstavljen je u proleće '62 i još jednom Studebaker je bio na čelu dizajna automobila. Medjutim, Avanti je naišao na probleme u pocetku proizvodnje, a isporuke su kasnile. Problem je nastao kada su radnici pokušali da zajedno uklope delove karoserije od stakloplastike; nešto sa čime Studebaker nije imao do tada iskustva. Najranija proizvodnja Avantija bila je toliko loša da je zadnji prozor na automobilu ispadao pri velikoj brzini.

Automobili koji su dolazili nakon procesa diversifikacije, uključujući i redizajnirani kompaktni Lark (1959) i sportski automobil Avanti (1962), bili suzasnovani na starim šasijama i dizajnu motora.

Radnici nisu bili impresionirani Egbertom a i citavom situacijom.  1. januara 1962. Studebaker je doziveo najtezi udarac u istoriji kompanije. Nezadovoljni radnici su stupili u strajk. Štrajk je završen pošto je postignut dogovor između predsednika kompanije Shervooda H. Egberta i Valtera P. Reuthera, predsednika sindikata. Egbert i odbor su držali svojih stavova. Budućnost kompanije je sada zavisila od pregovara sa sindikatima, ali ni oni nisu urodili plodom, i 1962. Studebaker je bio primoran da zatvori svoje fabrike na 38 dana zbog štrajka.

U 1963. godini prodaja je pala na 74,201 vozila, a kupci nisu bili impresionirani pošto su model Lark kupovali zato što je bio jeftin i ekonomičan umesto brz. Iz podataka o prodaji bilo je očigledno da automobili nisu više održivi za korporaciju.

Rukovodstvo je planiralo zatvaranje pogona South Bend krajem decembra, pa je 09. decembra 1963. potvrđeno da će se postrojenje zatvoriti, ali, da ce Hamiltonova fabrika u Ontariju nastaviti sa proizvodnjom Larka. 20. decembra 1963. poslednji Studebaker proizveden u South Bend-u, crveni Lark Daitona, sisao je sa proizvodne linije.
Livnica motora ostala je otvorena za snabdevanje kanadskog postrojenja do kraja proizvodnje modela za 1964. godinu, nakon čega je i ona bila zatvorena.


Za 1964 godinu dizajner Brooks Stevens je odlučio da ponovo osveži Lark, sada sa duplim farovima, a Egbert odlučuje da se povuče sa svoje direktorske pozicije zbog zdrastvenih problema. Novi predsednik Byers Burlingame je bezuspešno pokušao da dobije nove zajmove od banaka. U 1965.g. prodaja pada na ispod 20.000 vozila, a sledeće na samo 9.000. Studebaker u takvoj situaciji prekida proizvodnju i zatvora svoju jedinu fabriku, cime biva primoran da potpiše bankrot.

Posljednji Studebaker je proizveden u kanadskom Hamiltonu 16. marta 1966.g.

Logged
vitez koja
Stručni saradnik - istorija
potporučnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2 819« Reply #46 on: March 31, 2018, 07:30:59 am »Ime modela Avanti, alat i fabricki prostor kupili su Leo Newman i Nate Altman, dugogodišnji zastupnik kompanije South Bend Studebaker-Packard.

Ograničena proizvodnja automobila bila je konsolidovana u poslednjem preostalom proizvodnom pogonu kompanije u Hamiltonu, Ontario, Kanada, koja je oduvek bila profitabilna. Oni su oživeli proizvodnju automobila 1966. godine pod brendom "Avanti II". Takođe su kupili prava i alate za Studebakerove kamione, zajedno sa velikim brojem delova i pribora kompanije. Proizvodnja kamioni je prestala nakon što je Studebaker ispunio preostale narudzbine dobijene početkom 1964. godine.
 

* Studebaker Hamilton, Ontario, Kanada.jpg (56.72 KB. 750x533 - viewed 17 times.)


Planirali su da bi proizvodnja mogla biti oko 20.000 automobila godišnje, a krajnji cilj bi bio 30.000-40.000 Studebaker-ovih modela iz 1965. godine. Iako je proizvodnja bila stidljivih 20.000, direktori kompanije su smatrali da mali profit nije dovoljan da bi opravdao nastavak ulaganja. Studebaker (u vlasnistvu Leo Newmana i Nate Altmana) napustio je proizvodnju automobila definitivno 17. marta 1966.godine sa do tada proizvedenih samo 2.045 automobila.

I to je bio konacan kraj STUDEBAKER-a.

Logged
Pages:  1 2 3 [4]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.014 seconds with 25 queries.