PALUBA
June 01, 2020, 01:49:37 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News:
Glavni pokrovitelj foruma Paluba
kompanija
Protexi Group System
http://www.protexigroup.co.rs/
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Srušio se sportski avion u Zemun Polju, dvoje poginulih  (Read 626 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 33 003« on: May 16, 2018, 08:12:26 pm »

Srušio se sportski avion u Zemun Polju, dvoje poginulih

Sportski avion srušio se večeras kod aerodroma "13. maj" u Zemun Polju, pri čemu su poginule dve osobe,
 
To je potvrdila i portparol Hitne pomoći Nada Macura. Kako Kurir saznaje jedna od žrtava je Goran Petrović (1970), pilot sa ogromnim iskustvom koji je obožavao avione i letenje. On je iza sebe ostavio ženu i dvoje dece. Pad aviona prijavljen je Hitnoj pomoći oko 19 časova. Oni su probali reanimaciju, ali nažalost mogli su samo da konstatuju smrt pilota i njegove saputnice.
 
Još uvek nije poznat identitet žene koja je bila sa njm u avionu.

Reč je o ultralakom avionu, a prilikom pada letelice poginuli su muškarac i žena, navela je Macura.

Kako je navela, Hitnoj pomoći je upućen poziv u 19.18 sati.

izvor
« Last Edit: May 17, 2018, 12:11:29 am by Dreadnought » Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 36 227« Reply #1 on: May 17, 2018, 05:48:14 am »

Nastradali pilot Goran Petrović.

* 003.jpg (47.58 KB. 578x469 - viewed 38 times.)* 001.jpg (72.35 KB. 740x304 - viewed 38 times.)* 002.jpg (52.68 KB. 578x316 - viewed 37 times.)

Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 36 227« Reply #2 on: June 21, 2018, 09:02:26 pm »

Istražitelj: Pokušao je da izvede manevar na maloj visini, pa se srušio
21.06.2018.

Centar za istraživanje nesreća u saobraćaju i njegov Glavni istražitelj Nebojša Petrović objavili su preliminarnu informaciju (Obaveštenje o početku istrage udesa) o udesu ultralakog aviona CH-601 XL „Zenair“ na aerodromu Zemun Polje prilikom kojeg su 16. maja poginuli njegov vlasnik Goran Petrović i njegova saputnica Olivera Marić. Prvi zaključak istražitelja je da je po sredi greška u pilotiranju i proceni ali i pripremi za izvođenje specifičnog manevra.

Petrovićev let taj dan, kako se navodi u obaveštenju, planiran je kao let u formaciji sa još jednim ultralakim avionom u cilju probe manevara za predstojeći nastup na planiranoj tradicionalnoj manifestaciji dana aerodroma. Njemu se u nekom trenutku kao putnik pridružila Olivera Marić. Nakon obavljenog leta u formaciji Petrović produžava školski krug ne bi li napravio mesta prvom avionu da sleti ali umesto da sam sleti nakon toga on najavljuje „niski razlaz“ iznad piste na visini manjoj od 10 metara. Ovaj manevar, koliko god da zvuči opasno, ne predstavlja ništa vanredno ili komplikovano. Međutim, Petrović zatim prevodi letelicu u vertikalno penjanje pod velikim uglom u odnosu na horizont (istražitelj koristi formulaciju ka nebu) pri brzini, kako se navodi u obaveštenju, većoj od 200 kilometara na čas.

Glavni istražitelj konstatuje (bazirano na izjavama očevidaca od kojih je većina bila kvalifikovana da pruži ovakvo zapaženje) da je letelica zatim potrošila svoju vertikalnu brzinu („zaustavlja se u vertikalnom položaju“) i svaljuje se na desno krilo nosem ka tlu. Opet, manevar koji nije ni ekstreman, ni komplikovan niti vanredan. Pod uslovom da se radi na dovoljno velikoj visini. Petrović, međutim, manevar nije izveo na dovoljno velikoj visini.

– Dok je padao ka tlu, pilot je najverovatnije pokušao da ispravi avion jer se avion pre pada izravnao u odnosu na tlo. Međutim, usled nedostatka visine za kompletiranje manevra avion udara o tlo, u položaju koji je bio skoro ravan u odnosu na tlo, prvo sa desnim krilom, a deo sekunde kasnije i levim krilom. Nakon prethodno opisanog svaljivanja letelice na desno krilo i tokom pokušaja pilota da izvuče avion iz položaja u kojem se našao, motor je radio i tom prilikom je zaneo avion oko 100 metara desno od ose piste i praga 31. Prilikom udara o tlo, koje je bilo rastresito i zasađeno poljoprivrednom kulturom, avion se zaustavio u mestu. Kako je došlo do uticaja većih sila na avion i tela pilota i putnice, došlo je do kidanja dela sigurnosnih veza putnice na desnom sedištu. Pilot i putnica su pretrpeli povrede od kojih su preminuli na licu mesta. – navodi se u obaveštenju.

Glavni istražitelj zaključuje obaveštenje da je verovatni uzrok udesa namera pilota da izvede manevar na visini koja nije bila dovoljna za njegovo bezbedno izvođenje.

Prema zakonu i praksi kada su vazduhoplovne nesreće u pitanju Glavni istražitelj sada mora da izradi i kompletan izveštaj u kojem će doneti i konačni zaključak o udesu na osnovu raspoloživih materijalnih i drugih dokaza (izjava očevidaca). Praksa publikovanja Obaveštenja o početku istrage udesa ima za cilj da upozori vazduhoplovnu javnost što je pre moguće, obično par dana nakon udesa, na eventualne opasnosti koje mogu da utiču na tip letelice ili druge segmente operacija a primećene su kao uzrok predmetnog udesa. Glavni istražitelj je obaveštenje o ovom udesu objavio 28 dana kasnije.

Uprkos činjenici da zaključci u Obaveštenju o početku istrage ne mogu predstavljati konačne zaključke o uzroku udesa (oni su zvanični tek kada se nađu u završnom izveštaju) jasno je da je u ovom slučaju u pitanju greška pilota.

Glavni istražitelj je većinu svojih zaključaka u obaveštenju bazirao na izjavama dela očevidaca koji su iskustveno i profesionalno kvalifikovani da procene i rekonstruišu položaje letelice i iz toga prenesu svoje zaključke. Budući da je ustanovljeno da je motor radio do samog udara o tlo tehnički kvar se u ovoj fazi može isključiti kao razumna pretpostavka.

Izvor: www.blic.rs
Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.017 seconds with 25 queries.