PALUBA
June 04, 2020, 09:24:42 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Prilikom registracije lozinka mora da sadrži najmanje osam karaktera, od toga jedno veliko slovo, i bar jedan broj, u protivnom registracija neće biti uspešna
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Laka fregata klase Venator-110  (Read 858 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 411WWW
« on: May 18, 2018, 05:33:26 am »

Laka fregata klase Venator-110 je jedna od tri konstrukcije platforme Venator-110, razvijene u kompaniji BMT Defence Services, sa ciljem ispunjenja zahteva širokog dijapazona misija i zadataka u Vojnopomorskim snagama i snagama Obalske straže.

Svojom konfiguracijom naoružanja, laka fregata Venator-110 može izvršavati zadatke patroliranja morem, bliske odbrane i podrške drugih pomorskih jedinica.


* MMRU6LGNXFF4TBZ3DVLDZZENFQ.png (1186.52 KB. 1200x675 - viewed 45 times.)


Fregata je po prvi put prikazana na međunarodnoj izložbi naoružanja DSEI 2013 u Londonu, a ponuđena je britanskoj kraljevskoj mornarici kao fregata za program Type 31e.

Trup fregate je projektovan tako da može ploviti u različitim stanjima mora i različitim brzinama. Ukupna dužina trupa iznosi 117 m, gaz je 4,3 m, dok je širina na glavnom rebru 18 m. Deplasman broda iznosi 4 000 tona.

Brod može da smesti do 106 ljudi, uključujući 85 članova posade, deset lica za opsluživanje helikoptera i 11 lica iz sastava tima za pregled koji se angažuje prilikom kontrole brodovlja.

Na krmi broda se nalazi letna paluba i hangar za smeštaj helikoptera srednje veličine, npr. NH90, SH-60 Seahawk, AW101 Merlin ili AW159 Wildcat. Takođe, brod poseduje i četiri RHIB plovila.


* DJEGNfNXYAIP-Dy.jpg large.jpg (374.3 KB. 2000x1125 - viewed 43 times.)


Modularna konstrukcija broda omogućuje integraciju različitih oružnih sistema i mamaca, čiji je izbor zasnovan na osnovu misije koja se stavlja pred plovilo. Neke od opcija su topovi kalibra 30 i 40 mm, sistemi bliske odbrane, mamci, lake rakete brod-brod i brod-vazduh, kao i artiljerijski sistemi srednjeg kalibra.

Brod dolazi sa vertikalnim lanserom za rakete, koji može imati dva ili tri troćelijska lansera Lockheed Martin ExLS, ili kombinaciju dva troćelijska lansera i jednog osmoćelijskog vertikalnog lansera Lockheed Martin Mk41 Strike Length. U svakoj ćeliji se nalazi do četiri rakete MBDA Sea Ceptor.

U konstrukciji fregate klase Venator-110 inkorporirani su različiti tipovi senzora, među kojima se nalaze i tegljeni sonar, sistem upozorenja na lasersko ozračenje, optoelektronski i radarski sistem upravljanja vatrom, radari sa aktivnom faznom rešetkom. 

Fregata je pogonjena primenom sistema CODAD, koji se sastoji od četiri dizel motora, dva osovinska voda i propelera sa promenljivim uglom zakreta krilaca.

Maksimalna brzina plovljenja iznosi 25 čvorova, dok autonomija ukoliko brod plovi brzinom od 16 čvorova iznosi 6 000 nautičkih milja.Pored verzije lake fregate, kompanija je ponudila i verziju patrolne fregate i patrolnog broda, pri čemu je patrolna fregata brod namenjen pomorskim snagama za zadatke obezbeđenja pomorske bezbednosti, kao i za zadatke nadzora, izviđanja i prikupljanja podataka.

Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.014 seconds with 25 queries.