PALUBA
November 29, 2020, 09:07:15 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News:
Glavni pokrovitelj foruma Paluba
kompanija
Protexi Group System
http://www.protexigroup.co.rs/
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 7 8 9 10 11 [12]   Go Down
  Print  
Author Topic: Ubijen Osama Bin Laden  (Read 32838 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 40 799« Reply #165 on: December 28, 2017, 05:46:27 pm »

Američki specijalac do detalja opisao kako su ubili Bin Ladena: Ispalio sam tri metka, a njegov sinčić jecao je u uglu
Večernji   28.12.2017.

"U trenutku kada je naš helikopter uleteo u vazdušni prostor Pakistana, znao sam da nam predstoji devedeset minuta leta. Za to vreme svakog trenutka mogu da nas skinu raketom, i pitao sam se kako čovek umire kada letelica eksplodira? Umire li odmah ili pada na tlo, preživi li pad i čeka da mu neko otkine glavu? Da bih odvratio misli, poslužio sam se taktikom snajperista. Počeo sam da brojim od jedan do hiljadu, potom od hiljadu do jedan, i tako desetak puta. Bitno je da nečim zabaviš mozak, da skreneš misli sa straha...", piše Robert O’Nil, američki specijalac koji je ubio Osamu bin Ladena, a koji je celu operaciju u Abotabadu iz 2011. godine opisao u svojoj knjizi "Operativac".

Knjiga je pisana vrlo jednostavnim stilom koji plastično opisuje posljednje trenutke tada najtraženijeg teroriste na svetu.

- U jednom trenutku ugledali smo grad ispod sebe. Bio je u mraku, kao da je nestalo struje, i samo nekoliko sekundi trebalo mi je da shvatim kako je to verovatno učinio neki od naših agenata koje imamo na tlu. Video sam i obrise zgrade koju tražimo, i bila je potpuno ista na maketi u prirodnoj veličini na kojoj smo uvežbavali udar -
piše O’Nil, prenosi "Večernji list". Počeli su sa spuštanjem, konopcima su se spustili u dvorište zgrade, da bi samo nekoliko sekundi potom shvatili kako sa drugim helikopterom nešto nije u redu. Počeo je da se spuštati ukrivo, a potom je repom udario u ogradu i srušio se na tlo.

- OK, u tom trenutku shvatili smo da ćemo se nešto komplikovanije izvlačiti nego što smo mislili, ali nema veze, i to smo uvežbali. Nije to bio trenutak za razmišljanje jer smo došli do metalnih vrata objekta, a moj kolega je već na njega postavljao eksploziv. Glasna eksplozija i vrata su se otvorila poput konzerve sardina. Iako nikada nismo bili u njoj, ovu zgradu smo znali kao svoj džep. Kroz razvaljena vrata ušli smo unutra, a nekoliko specijalaca je već bilo ispred mene, čisteći sobe sa leve i desne strane. Sve je izgledalo kao hodnik sa celim nizom vrata, a čuli smo plač i zapomaganje žena i dece. Posle smo doznali da su onde bile četiri Bin Ladenove žene i sedamnaestoro dece. U jednoj od soba u koju sam ušao bila je devojčica od možda četiri godine. Uzeo sam je u ruku, izveo van i gurnuo u naručje jedne od žena na koju smo ranije naišli. Na kraju hodnika naišli smo na blindirana vrata koja nisu popuštala pod maljevima. Doneli smo eksploziv i razvalili ih. Agentica mi je rekla "kada dođete do Kalida, Osama je jedan sprat iznad" - piše O’Nil.

- Razvalivši vrata eksplozivom, došli smo do stepenica prema prvom spratu. Hodnik je bio potpuno mračan, i ako nisu imali noćne optike, stanari kuće nisu mogli da nas vide. Mogli su da nas čuju, ali ne i vide. Na kraju stepenica bila je soba sa belim zastorom, a iza njega se nazirala silueta čoveka sa kalašnjikovom u rukama. Znao sam da je to Kalid, dvadesettrogodišnji Bin Ladenov sin koji je bio njegov poslednji čuvar. Nekoliko smo sekundi stajali u mraku, a potom je, na arapskom i urdu jezicima koje je Kalid govorio, jedan specijalac povikao "Kalid, dođi ovamo". Promolio je glavu iza zastora i upitao ko je to, a metak ga je pogodio istoga trenutka. Specijalac ga je pogodio u lice, metak mu je ušao tek iznad brade i odvalio zadnji deo glave. Samo se srušio na tlo. Preskočili smo njegovo telo, kolege su počele da pretražuju okolne sobe, a ja sam se uputio prema stepenicama koje su vodile na drugi sprat. Znao sam da se Osama bin Laden skriva tamo - opisuje O’Nil. Kako tvrdi, i na drugom spratu je naišao na sobu čija su vrata bila pokrivena samo zavesom. Provirili su, kako kaže, unutra znajući da nemaju previše vremena jer bi oni koji se nalaze u prostoriji mogli da detoniraju eksploziv.

"Neprijatelj ubijen u akciji"

O’Nil je odgurnuo zavesu i uleteo u sobu.

- Vidio sam kako se na tu sobu nastavlja još jedna prostorija, a Osama bin Laden stajao je pokraj tih vrata. Bio je viši i mršaviji nego što sam očekivao, brada mu je bila kraća, a kosa sa puno više sedih. Ali bio je to on, odmah sam prepoznao lice koje sam video desetak hiljada puta. Njegova najmlađa žena Amal stajala je ispred njega, on je držao ruke na njezinim ramenima. Iste sekunde naciljao sam preko njenog ramena i stisnuo dvaput. Bin Ladenu se glava samo raspolutila. Pao je na pod. Prišao sam i pucao mu treći put u glavu. Nikad se ne zna - piše O’Nil.

- Njegovu ženu koja je i dalje vrištala odneo sam na krevet. U uglu sobe kroz mrak tada sam ugledao dvogodišnjeg dečačića koji je jedva stajući na nogama jecao. Bio je to Bin Ladenov najmlađi sin. Pomislio sam "ovaj dečačić nije ništa kriv. Bez svoje volje dospeo je u ovaj pakao, siroti mališan". Uzeo sam ga u naručje i odneo do majke koja je ležala u krevetu - opisuje O’Nil. Tada su u sobu uleteli drugi specijalci. Snimili su stotine fotografija na kojima je koliko-toliko moguće raspoznati Bin Ladena. Kada su završili sa fotografiranjem, ubacili su telo u vreću i poneli sa sobom.

- U tom trenutku poslao sam, možda nekih sedamnaest minuta nakon što smo stupili na tlo, poruku, "za Boga i domovinu, Džeronimo, Džeronimo, Džeronimo, EKIA - piše O’Nil.

"Džeronimo" je bio kodni naziv za akciju likvidacije Osame bin Ladena, a EKIA skaraćenica od "neprijatelj ubijen u akciji".

Izvor: www.blic.rs
Logged
tihi
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 098« Reply #166 on: December 28, 2017, 08:53:28 pm »

Bas su humani... prosto da pozelis da dodju i da ubijaju kod tebe u domu...
Logged
Pages:  1 ... 7 8 9 10 11 [12]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.014 seconds with 25 queries.