PALUBA
June 19, 2019, 12:01:29 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Prilikom registracije lozinka mora da sadrži najmanje osam karaktera, od toga jedno veliko slovo, i bar jedan broj, u protivnom registracija neće biti uspešna
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Borbeno vozilo pešadije VBCI 2  (Read 536 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 335WWW
« on: June 15, 2018, 08:06:26 am »

VBCI 2 je borbeno vozilo pešadije, točkaš, konfiguracije 8x8. To je unapređena verzija vozila VBCI, projektovana na osnovu naučenih lekcija francuskih oružanih snaga stečenih tokom angažovanja kako u operacijama podrške miru, tako i kroz angažovanje u lokalnim sukobima u Avganistanu, Maliju i CAR. Vozilo je prvi put prikazano javnosti 2015. godine i namenjeno je pre svega stranim kupcima.

U odnosu na osnovni model, VBCI 2 ima viši nivo zaštite i veću vatrenu moć. Samim tim, vozilo ima i daleko veću masu u odnosu na svog prethodnika – 32 000 kg u odnosu na 25 600 kg koliko teži osnovna verzija vozila.


* VBCI 2.JPG (305.58 KB. 1600x1066 - viewed 52 times.)


Iako je zadržan generalni izgled prethodnika, nova verzija je duža i viša. Oklopno telo je izrađeno varenjem aluminijumskih oklopnih ploča. Pored osnovnog oklopa, vozilo se u zavisnosti od misije i zadatka, može opremiti dodatnim kompletom oklopnih ploča, izrađeni mod čelika ili čak i titanijuma. Oklopno telo vozila u potpunosti štiti od udara projektila kalibra 14,5 mm. Sistem RHB zaštite i sistem za gašenje požara su u standardnom kompletu opreme vozila.

Prema podacima proizvođača, vozilo može izdržati eksploziju ekvivalenta 10 kg TNT. Sedišta za ukrcano ljudstvo su otporna na udar eksplozije, a vozilo se može kretati i ukoliko ostane bez točka. Unutrašnjost vozila je obložena specijalnim materijalom koji štiti posadu i ukrcano ljudstvo od parčadi oklopa koji bi se odlomili usled dejstva na vozilo.

Prototip vozila je opremljen dvočlanom kupolom T40, naoružanom topom kalibra 40 mm i daljinski upravljivom oružnom stanicom naoružanom mitraljezom kalibra 7,62 mm. Pored toga, vozilo se može naoružati i protivoklopnim vođenim raketama, koje se montiraju na bočnim stranama kupole. treba napomenuti da prva verzija vozila nije imala mogućnost naoružavanja sa POVR.


* DSC_0113~0.JPG (539.78 KB. 1600x1066 - viewed 46 times.)


Serijski proizvođena vozila se mogu naoružati kupolama po želji kupca; moguće je ugraditi i kupolu ruskog borbenog vozila BMP-3.


* P6072360.JPG (96.93 KB. 1600x1200 - viewed 43 times.)


Posada vozila broji tri člana i ona obuhvata komandira, nišandžiju i vozača. Prema nekim izvorima, ukrcni deo pešadije broji šest vojnika. Vojnici se ukrcavaju-iskrcavaju iz vozila kroz rampu na zadnjem delu vozila, koja se pokreće elektromotorom, a u sebi ima i integrisana vrata.

Vozilo je u potpunosti kompatibilno sa digitalizovanim sistemima za praćenje stanja na bojištu. Pored toga što ima kriptozaštitom obezbeđenu vezu, vozilo ima i kamere koje su raspoređene tako da obezbeđuju potpunu preglednost okoline vozila, u krugu od 360°. Unutar vozila su raspoređeni prikazivači koji sliku sa kamere prenose u vozilo. Vozač pored dnevnih TV kamera na ranjspolaganju ima i termovizijsku kameru za vožnju u noćnim uslovima.

 Za pogon vozila je izabran turbodizel motor Volvo D13 sange 600 KS. Hidropeumatsko vešanje je donekle unapređeno kako bi moglo da se nosi sa povećanom masom vozila. Dve prednje osovine su upravljive, a postoji i mogućnost da zadnje dve osovine budu upravljive.

Vozilo se nudi u verzijama borbenog vozila pešadije, oklopnog transportera, komandnog vozila i vozila za izvlačenje oštećene tehnike.

Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.016 seconds with 24 queries.