PALUBA
June 27, 2019, 01:18:43 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Prilikom registracije lozinka mora da sadrži najmanje osam karaktera, od toga jedno veliko slovo, i bar jedan broj, u protivnom registracija neće biti uspešna
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Izraelski B 17 iznad Jugoslavije  (Read 530 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
kosta1961
Prijatelj foruma
stariji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 840


« on: September 13, 2018, 04:54:13 pm »

Država Izrael je nastala maja 1948g ,i odmah su je napadnuta od  susednih država.Egipat,Sirija,Jordan i Irak.Da bi se odbranili kupavali su oružije gde god su mogli.U to vreme,na primer, Čehoslovačka im je prodala Avia S 199 ,verzija nemačkog Me 109.

Američki aeroinženjer Al Schwimmer je za njih kupovao avione.Trudio se da nabavi što bolje,a kupovao je ono što je mogao.Uspeo je da kupi tri Lockheed Constellation,i nekoliko Curtiss C-46.A onda je u leto 1948g na Floridi pronašao dva B 17G ,ali nenaoružana.Vlasnik je bio izvesni Charlie Winters koji ih je koristio za prevoz svežeg voća iz Portorika u Majami.Nije razmišljao o prodaji,ali za dobru cenu bi razmislio.Uskoro je pronašao još dva ,koja su bila višak u mestu Tulse u Oklahomi.

Sva četiri su bila tip G i nikad nisu bili u USAAF.Odmah iz fabrike,kao višak,  poslati su u skladište.Ubrzo su prodati ,prva dva g.Wintes-ova ,su nosili registraciju  NL-5024N(vojni seriski broj 44-83753) i NL-1098M(ranije 44-838512).Druga dva su NL-5041N(ranije 44-8381) kojeg je koristio Universal Aviation Tulsa za aerofoto snimanja i NL-7712M(ranije 44-83842)kojeg su  koristili za snimanje filmova 1948g .Ovaj poslednji je imao originalne turele bez oružija.

Kako je bio zabranjen izvoz oružija u Izrael,ubrzo su vlastima Charlie Winters, Al Schwimmer i postali sumljivi.Trebalo je brzo delati,pa su tri B 17 ,na aerodromu Miami Internacional ,12 juna 1948g bila spremna za let do Izraela.Piloti su bili veterani Dave Gildberg (za vreme rata leteo na B 24 ),Smoky Lee i Harold Rothstein.Za prelet do Evrope  su dobili po hiljadu dolara.Dobili su i jednog pilota dobrog poznavaoca B 17 .U prvom avionu kojeg je pilotirao Dave Gildberg ,pored ovog kopilota ,bio je i navigator Cohen (koji je u dokumentima naveden kao pratilac tovara).

Prva etapa je bila od Miami do San Juana u Portoriku.Tamo su imali neprilika jer su se neki piloti napili.Ipak su ujutru poleteli ka Azorskim ostrvima.Goriva su imali za 24 sati leta,a do tamo je trebalo oko 21sat.Posle nekih deset sati leta,onaj stručnjak se probudio pa je zamenio Gildberg-a .Ovaj je otišao na spavanje ,kada ga je probudio krik pilota,navigator je zaspao i upao u otvor za snimanje iz vazduha.Pilot se skamenio pa je avion krenuo u poniranje. Gildberg je ustao izravnao avion i uključio automatskog pilota,pa su pomogli navigatoru da se vrati u avion.Posle toga nije bio nizašta ,pa su do Azora morali sami da se snadju.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Na sreću radio je radio far na tom ostrvu,pa su uspeli .Ali,celo ostrvo je bilo u magli,pa je pilot odlučio da sleti negde na obalu,jer je sletanje po instrumentima suviše opasno.Bio je uporan pa ga je Gildberg silom izbacio iz kabine i sleteo.Naredni let je bio bez tog stručnjaka.Sva tri su preleteli do Čehoslovačkog aerodroma Žatec,skoro u tajnosti.Ono je bilo nekih 40 milja severozapadno od Praga.Tu su avioni naoružani.Na svim otvorima na kojima su mogli ,kao i na drugim mestima su postavili nemačke i češke mitraljeza manjeg kalibra,montirali nosače bombi kao i nišanske sprave(ne originalne).

Četvrti B 17,oznake NL-7712M , kojeg su nabavili, krenuo je malo drugačije.Kako smo rekli ,pratile su ih vlasti,pa se uključila i FBI. Stalno su im bili za petama.Žurili su da što pre krenu,jer su se bojali da bi mogli biti uhapšeni. Krenuli  su 11 jula 1948 sa aerodroma Westchester (Long Island) sa pilotom Irvo Schindler,bivši pilot Air Transport Command.Plan je bio da što pre stignu u Halifax (New Scotia) odakle bi krenuli za Evropu.Strah od FBI je bio opravdan jer su stigli na aerodrom pola sata nakon poletanja.

Spustili su se u bazu RCAF na Halifax-u. Schindler se komandantu baze pravdao da je bilo loše vreme ,a navigacionu uredjaj se pokvario.Skoro da su uspeli ,kada je u komandu baze stigla poruka o pobeglom B 17,koji je namenjen Izraelu.Navodno posle globe od 100 dolara,naredjeno im je da se vrate u SAD,što oni nisu uradili.Krenuli su ka Azorima.A tamo opet nastaju problemi.
Portugalske vlasti su u to vreme čekale nekog američkog generala koji je trebalo da dodje sa transportnim B 17 VIP.Zamenili su ih pa su dočekali Schindler-ovu posadu,sa ne malim iznenadjenjem.Odmah su ih uhapsili i zatvorili,avion zaplenili.Nešto kasnije su ih sve vratili u SAD prvim letom.

U medjuvremenu se situacija u Izraelu pogoršala,pa su ona tri u Čehoslovačkoj dobili naredbu da odmah polete za Izrael i to naoružani.Naime trebali su u dolasku da bombarduju Egipat.Krenuli su 14 jula 1948g  oko 9.30 h ujutru,i usmerili avione prema Austriji.Jednom od njih , (Kurtz) odmah po poletanju su pregorela dva releja.Onda je regulator broja obrtaja propelera na motoru br1 stao na 2400 o/min.Na motoru br2 ,pritisak goriva nije hteo da ide preko 18 in/m².Na kraju se pokvario veštački horizont.

A onda ih je dočekalo loše vreme,i velike turbolencije,pa su grupa razbila.Preko severne Jugoslavije su imali težak let kroz guste oblake.Onda su preko Slovenije izbili na Jadransku obalu,pa odatle za Albaniju.Posle nekoliko sati su stigli do Albanije gde su ih dočekala protivavionska odbrana,ali bez ikakvog učinka.

Iznad Krita su se razdvojili ,vodeći B 17 sa pilotom Ray Kurtz i Sam Katz su krenuli ka Kairu da bombarduju palatu kralja Faruka.Druga dva su trebali da bombarduju mesta na Sinaju Ariš i Rafah.Jednog  je pilotirao Norm Munitz i Al Raisen.Prvi je egipatsku obalu prešao kod El Alameina na visini od 7600m.Tu su uhvatili signal radio fara kod Fayed-a na Suecu i civilnom rutom krenuli ka Kairu.Ali,tada su oba pilota osetila vrtoglavicu ,iako su imali masku za vazduh na licu.To se dogadjalo i ostalim članovima posade,a onda se srušio navigator.Pilot je odmah sputio avion na 4500m i naredio svima da regulatore nameste na Emergency.Tada je svima bilo bolje ,pa se vratio na raniju visinu.
Navodno razlog je bio u motaži boca sa kseonikom.U Češkoj su spojili cilindre za vazduh i cilindre za zavarivanje.Kako je u ovim drugima bio mali pritisak nije bilo dovoljno kiseonika.

Nad Kairom su bili oko 21.40h i izbacili bombe na palatu,ali veću štetu nisu napravili.Ipak,iznenadjenje je bilo potpuno i odjeknulo je u tom delu sveta.Zatim su se okrenuli ka Izraelu i sleteli oko 22 45h na aerodrom Ekron,južno od Tel Aviv-a.Negde u to vreme su sletela i druga dva.Isto veče su dva aviona poslali da bombarduhe El Arish.

Od ova tri B 17 su formirali 69 ekadrilu ,a avioni su dobili brojeve 1601,1602,1603.Jedinica je dobila naziv Maccabeem(čekić-čekići) ,a baza je bila na aerodromu Ramat David ,udaljen 50 milja od Tel Aviv.Prva četiri dana bombardovali su Sirice na severozapadu,Iračane i Egipatske snage koje su bile na obali nekih 30 milju od Tel Aviva.Narednih meseci su najviše bombardovali egipatske baze Faluje,Gaza,Rafah i dr.Po pričanju posada,svaka je uzletela po četiri puta na dan,po svakakvom vremenu.Akcije su trajale po 10 i više sati.Ponekad su imali zaštitu svojih lovaca,koji su bili od P 51 pa preko Spitfire,do čeških Me -109.Nisu ih napadali arapski lovci,ali bilo je protivavionske odbrane,od koje su ponekad imali manja oštećenja.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Po pričanju egipatskih vojnika iz novembra 1948g,bombarderi su ih napadali svaki dan(obično oko pet popodne).Ponekad su bombardovani po celu noć,u naletima.Do primirja koje je bilo od februara do marta 1949g ekadrila je imala oko 200 letova.Primirje su iskoristili za odmor i reorganizaciju.Ovoliko letova je postignuto dobrim i stalnim održavanjem avion.Tada su dobili i originalne nišanske sprave za bombardere.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Kada je Izrael novembra 1956g zaratio sa Egiptom,opet su leteli B 17,iako već istrošeni.Po nekima ,letela su samo dva.Napadali su Sinaj i od toga najmanje jedanput Sharm El Sheikh.Treba reći da su dotad razvijena savremena protivavionska sretstva,pored mlaznih lovaca koje su imali  Egipćani.Konačno u leto 1958g su svi otisani i poslati u Israel Aircraft Industries na aerodrom Lod kod Tel Aviv-a.Kasnije je NL-5041N prodan nekom trgovcu,koji je hteo sa njim da leti u SAD.Stigao je do Alžira,ali su ga francuske vlasti vratile u Izrael.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Repni deo B 17 ,1602 gde vidimo zadnji mitraljez ,neoriginalan za avion,montiran u Čehoslovačkoj

U toku 1961g svi su predvidjeni da se iseku i bace u staro gvoždje.U to vreme je Columbia Pictures tražila tri B 17 koja mogu da lete, za snimanje filma The War Lover i ovi avioni bi bili savršeni za to.Ali bilo je kasno,uspeli su da spasu ceo trup NL-5014N  i još po neke delove.Sve što su našli su odvezli u Britaniju i snimali na zemlji.Tako su avioni 69 ekadrile završili na otpadu.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Avioni su leteli iznad Jugoslavije 14 jula 1948g i u tome ih niko nije ometao.Osim veoma lošeg vremena.Predpostavljamo da vlasti nisu ni znale za ovaj let.Radare tada nisu imali,a i više su se plašili nekih letova sa istoka.Da su znali verovatno bi poslali lovce,kao što je to uradjeno  par godina kasnije.


* B17izraelski.jpg (49.1 KB, 504x291 - viewed 16 times.)

* B17 broj 1601 iznad Bliskog istoka.jpg (48.4 KB, 556x261 - viewed 19 times.)

* B17 broj 1601 i 1602.jpg (53.42 KB, 586x266 - viewed 20 times.)

* B17 broj 1602.jpg (37.18 KB, 384x272 - viewed 257 times.)

* B17 broj 1603 sa posadom.jpg (54.39 KB, 383x380 - viewed 16 times.)
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 24 944« Reply #1 on: October 09, 2018, 09:15:43 am »


Nekoliko fotografija ovih aviona.


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* B-17 Isreal (2).jpg (137.28 KB, 1200x509 - viewed 18 times.)

* B-17 Isreal (3).jpg (152.87 KB, 1200x718 - viewed 16 times.)

* B-17 Isreal (9).jpg (122.24 KB, 1199x802 - viewed 19 times.)

* B-17 Isreal (8).jpg (64.88 KB, 1023x551 - viewed 18 times.)
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 24 944« Reply #2 on: October 09, 2018, 09:19:27 am »


Nekoliko ilustracija i profila ...


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* B-17 Isreal (6).jpg (195.91 KB, 990x1150 - viewed 41 times.)

* B-17 Isreal (5).jpg (156.39 KB, 984x1154 - viewed 27 times.)

* B-17 Isreal (7).jpg (96.94 KB, 1024x663 - viewed 22 times.)

* B-17 Isreal (11).jpg (100.79 KB, 1430x427 - viewed 22 times.)
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 24 944« Reply #3 on: October 09, 2018, 10:04:25 am »


Još nekoliko fotografija ...


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


I jedna ranije postavljena, malo bolja.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]* 2018-10-09_101946.jpg (45.98 KB, 516x768 - viewed 21 times.)

* B-17 Isreal (10).jpg (70 KB, 800x587 - viewed 18 times.)

* B-17 Isreal (4).jpg (79.4 KB, 1024x766 - viewed 24 times.)

* B-17 Isreal (1).jpg (120.07 KB, 1200x661 - viewed 26 times.)
Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.015 seconds with 26 queries.