PALUBA
May 22, 2022, 11:17:37 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Na forumu PalubaInfo novoregistrovane članove odobravamo ručno, to može potrajati 24 h
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 [2]   Go Down
  Print  
Author Topic: Kupinik  (Read 6383 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 61 982« Reply #15 on: February 27, 2019, 12:01:18 pm »Kupinik i njegova sudbina: Obnova grada zmajeva i lavova


Kupinik je pod zaštitom države. Do sada, osim ploče koja je postavljena na njegovim ostacima, a koja i sama već propada, nije urađeno ništa značajno na njegovoj obnovi.


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Stručnjaci i nadležni u pećinačkoj samoupravi smatraju da je došlo vreme da se stvari pomere sa mrtve tačke. Uostalom, ponovno uspinjanje kupiničkih kula-braniča je najmanje što ovaj tihi grad zmajeva i lavova zaslužuje od potomaka onih koji su ga branili, koje je branio

Podignut u mrtvaji, u vremenu o kojem se danas više ni ne peva, Kupinik je čuvao ključeve dve srednjovekovne hrišćanske države: Ugarske i Srbije. Urastao u ravnici, okovan za teške konje i oklopljene konjanike neprohodnom barom, skroviti grad sa tri branič-kule postao je voljom svojih graditelja i upravitelja najbolji čuvar tajni koje je o njegove šest metara visoke zidine razbijala Sava i pouzdan doušnik onom ko je imao dovoljno dobar sluh da njegovu tišinu oslušne i ruke dovoljno dugačke da iz muka koji priliči pograničnoj utvrdi iščupa ono bez čega ne može.

Oni koji nisu imali strpljenja, trošili su oganj i čelik. Takav je bio i trideset sedmogodišnji ambiciozni Sultan Sulejman koji ga je u svom pohodu na Beograd, kao uostalom i druge savske utvrde 1521. godine spalio i iz osvete i neznanja vratio u mrtvaju iz koje je i iznikao u danima kojih se ni hroničari ne sećaju.


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Tako je voljom brzopletog i u veličanstvenost starih imperatora zaljubljenog Sultana zakonodavca, Kupinik poput mača o kojem već vekovima govori Arturijanska legenda konačno zaronio u vodu koja ga je rodila. Sa njim, za oči vremena koje nema ljubav za priče stare vekovima, za srca koja kucaju za onim što varljiva pamet oseća da će se možda jednom i dogoditi, nestali su i dani u kojima su upregnuti u gvozdeni stisak svojih oklopa, pokriveni zmajovitim alaj-barjacima, kupinički čuvari, sa rukom na balčaku svojih mačeva posmatrali ravnicu sred koje je stajao njihov grad.


* * *


* tabla_spomenik pod zaštitom države.jpg (418.04 KB, 1238x1658 - viewed 61 times.)

* kupinik_1.jpg (335.06 KB, 1134x1688 - viewed 58 times.)
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 61 982« Reply #16 on: February 27, 2019, 12:06:19 pm »


* * *


Dolazak zmaja

Ne govoreći o nastanku Kupinika, prvi pismeni zapis o gradu koji se, beležili su turski hroničari “samo pojavio” sred magle i savskih bara, ostavio je ugarski Kralj i potonji Car Svetog Rimsko-nemačkog carstva Žigmund Luksemburški 1387. i 1388. godine.

Skriven od svojih tragača pod nekoliko imena: “Kolpen”, “Kelpen”, “Kevlpen”, “Kevlpevn” Kupinik je kao zalog zmajevitog prijateljstva nakon bitke kod Angore 1402. godine darovan Despotu Stefanu Lazareviću. Sve do 1427. godine, Kupinik u kojem prvu reč ima Stefanov vazal Radič Postupović bio je jedan od centara znamenitog “Reda Zmaja” saveza koji su hrišćanski vladari oformili radi borbe protiv Osmanlija. Kraj kupiničkih zidina je u svom pohodu na Šabac 1476. godine, odajući počast svom prethodniku, zmajevitom despotu Stefanu sa nekoliko hiljada vojnika prošao i transilvanijski Vojvoda i Grof Vlad Tepeš Drakul.


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Smrću Despota Stefana, tvrđava prelazi u ruke Despota Đurđa Brankovića koji ga razvija kao pogranično mesto pogodno ne samo za vojnu kontrolu, već i za trgovinu koja je onovremenoj smederevskoj srpskoj despotovini isuviše zavisnoj od turske volje omogućavala najbržu, najlakšu i najpouzdaniju vezu sa moćnom hrišćanskom Ugarskom na severu. Po nekim izvorima graditelj Smedereva je preranu smrt i dočekao upravo od posledica rane zadobijene u Kupiniku prilikom borbe sa članovima porodice Hunjadi.

Nakon smrti Despota Đurđa, Kupinik se ponovo vraća u ruke ugarskog kralja, a zamjevite barjake na njegovim branič-kulama zamenjuje Arpadov mitski vodič soko Turul.


Zmajeviti lav izgoni sokola

Prodor Turaka i sve jači njihov pritisak na južne ugarske predele vratio je u Kupinik najhrabrije lavove Brankovića. Znajući da će tvrđavu najbolje braniti onaj koga su i prijatelji i dušmani prozvali “Zmaj Ognjeni Vuk”, Matija Korvin tihi grad dodeljuje Vuku Grgureviću Brankoviću. Njegovim ulaskom u Kupinik, branič-kule ponovo su zasijale alajim barjacima Stefanovog zmaja i heraldičkim lavom loze Brankovića. Od tada, za Arpadovog Turula u kupiničkoj ravnici više neće biti mesta.


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Pad srpske despotovine 1493. godine i potonji dolazak Svetih Brankovića, Majke Angeline, Despota Jovana i Despota Đorđa, potonjeg Vladike Maksima, udahnuće Kupiniku novi duh, svetački i izbeglički. Iz nekadašnje utvrde “Reda Zmaja” lavovi Brankovića odlaze u Frušku goru i u njoj osnivaju manastire: Grgeteg, Privinu Glavu, Divšu, Jazak, Lavru u Kupinovu i druge. Koje nisu gradili, kupinički Brankovići su pomagali, razvijali, jačali.

Smešten u savskim barama, skriven od neprijateljima i uvek im na ruci, Kupinik je kroz svete Brankoviće, u najcrnjim danima srpske istorije, zasijao kao najjači narodni, politički i duhovni svetionik, postavši tako istinski graničnik koji više nije delio samo dve države, već svetlo od mraka, život od smrti, postojanje i trajanje od nestanka i prestanka.


* * *


* kupinik.jpg (254.64 KB, 1600x738 - viewed 55 times.)

* 2019-02-27_110605.jpg (161.39 KB, 1600x1081 - viewed 50 times.)
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 61 982« Reply #17 on: February 27, 2019, 12:13:26 pm »


* * *


Veličanstveni i Zakonodavac

Poslednji gospodari Kupinika bili su udovica Jovana Brankovića, Jelena (iz srpske porodice Jakšića) i njen sin iz drugog braka Stefan Berislavić. Razoren 1521. godine, Kupinik se svoje slobode nije odrekao ni pošto je 1526. godine, sa njegovih ruina Sulejman Veličanstveni zakonodavac obznanio da je čitavu ravnicu između Save i Dunava stavio pod upravu polu-meseca.


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Našavši se u dubini turske teritorije, Kupinik je naglo počeo da gubi na značaju. Tvrđava se povlači u zemlju i vodu, a na istorijsku scenu lagano stupa selo Kupinovo u čijem sklopu se Kupinik danas i nalazi. Ipak, odlaskom Svetih Brankovića na Frušku goru, Kupinik je sačuvao svoj značaj. Obogatio ga i učinio svoje ime nezaobilaznim u svakoj priči o srpskom Pravoslavlju i značaju kojeg za širenje Zakona jedinog Zakonodavca imaju njegovi lavovi – Brankovići.


Vodeni grad

Danas, priča nam arheolog Perica Odobašić koji je čitav svoj život poklonio Kupiniku, ova despotska prestonica predstavlja jedan od bolje očuvanih srednjovekovnih fortifikacionih kompleksa u Vojvodini.  Predstavlja “vodeni grad”, nepravilne je četvorougaone osnove (57 sa 57 metara) sa isturenom šestougaonom, osmougaonom i kružnom kulom na uglovima.

– Kule su bile povezene masivnim bedemima oko kojih je postojao rov dubine oko tri m i širine oko 17 metara na ulaznoj strani. Ulaz je bio kroz petu kulu na sredini severoistočnog bedemskog zida. Zidovi su građeni od lomljenog kamena spolja obloženog opekom. Najbolje očuvan je frontalni, odnosno čeoni deo utvrđenja kojim je dominirala ulazna kula na kojoj se nalazio drveni podužući i spuštajući most koji je pokrivao opkop. Kule su, što je jako zanimljivo, bile gotovo identične smederevskim, odnosno Kuli Nebojši u Beogradu i prema nekim proračunima bile su visoke oko 16 metara što je davalo odličnu preglednost straži, kaže Odobašić.


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Pretpostavlja se da je tvrđava prošla kroz dve faze u izgradnji, od utvrđenja ugarskog kralja, jednostavnije forme prilagođene ratovanju hladnim oružjem, do utvrđenja srpske vlastele i despota 14. i početka 15. veka sa topovskim kulama i dobro obezbeđenom kapijom sa pokretnim mostom prilagođenoj ratovanju artiljerijom zbog opasnosti od Turaka.

U neposrednoj blizini Kupinika se nalazi i crkva Svetog Luke koju je podigao despot Đurađ Branković i koja predstavlja, po mišljenju brojnih istraživača, najstariju srpsku pravoslavnu crkvenu građevinu u krajevima severno od Dunava i Save, što ovom tihom i skrovitom gradu o čijem sjaju svedoče samo ostaci njegovih utvrda daje još veći značaj.


* * *


* sulejman veličanstveni.jpg (70.24 KB, 576x768 - viewed 56 times.)

* kupinik_2.jpg (249.31 KB, 1280x715 - viewed 53 times.)
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 61 982« Reply #18 on: February 27, 2019, 12:18:58 pm »


* * *


Obnova

Uprkos ulozi koju je imao u istoriji srpskog naroda, posebno onog njegovog dela koji je živeo i danas živi u Sremu, uprkos svoj mističnosti koju mu daje mesto na kojem je građen i ljudi koji su u njemu stolovali, Kupinik do sada nije bio predmet temeljnijih arheoloških ili istorijskih istraživanja. Znameniti srpski arheolog dr Vujadin Ivanišević sa Arheološkog Instituta SANU smatra da je to greška koju u narednom periodu treba ispraviti. On smatra da je Kupinik po mnogo čemu važan istorijski centar i da će njegovo istraživanje dati mnoge odgovore na pitanja istorije poznog srpskog srednjeg veka.


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Kupinik, smatra Milan Aleksić, prvi čovek Agencije za razvo Opštine Pećinci, ima i značajan turistički potencijal, pa se u lokalnoj samoupravi nadaju da će se u što skorije vreme krenuti u njegovu obnovu.

– Mi želimo da obnovimo Kupinik, on ima veliki turistički potencijal koji se treba iskoristi. Volje ne manjka za tako nešto, nadam se da će se naći i materijalnih sredstava kako bi se nešto pokrenulo. Problem je i u tome što je deo zemlje unutar utvrđenja i oko njega u privatnom vlasništvu. Mislim da će se u neko dogledno vreme sa vlasnicima naći dogovor i da će samouprava moći da pokrene staru ideju podizanja Kupinika i njegovog ponovnog uspinjanja ka nebu. Mi smo u par navrata ovde organizovali različite programe u vezi sa Brankovićima, imali smo izložbe i predavanja posvećene Kupiniku i našim despotima. Činimo sve što možemo da zainteresujemo javnost za ovaj grad koji nije samo sačuvao srpski narod u Sremu, već ga je i duhovno obnovio i ojačao, kaže Aleksić.


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Kupinik je pod zaštitom države. Do sada, osim ploče koja je postavljena na njegovim ostacima, a koja i sama već propada, nije urađeno ništa značajno na njegovoj obnovi. Stručnjaci i nadležni u pećinačkoj samoupravi smatraju da je došlo vreme da se stvari pomere sa mrtve tačke. Uostalom, ponovno uspinjanje kupiničkih kula-braniča je najmanje što ovaj tihi grad zmajeva i lavova zaslužuje od potomaka onih koji su ga branili, koje je branio.


Autor: S. Lapčević
izvor


* 2019-02-27_110628.jpg (157.1 KB, 1600x1003 - viewed 60 times.)

* 2019-02-27_110649.jpg (192.76 KB, 1600x1018 - viewed 53 times.)
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 61 982« Reply #19 on: March 05, 2019, 11:34:49 am »Kupinik, kao detalj mape "Tabvla Geographica exhibens Regnvm Sclavoniae cum Syrmii Ducatu", početak 18. veka.


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Logged
JASON
Prijatelj foruma
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 458« Reply #20 on: April 02, 2020, 09:21:09 am »

Kупиново.
Из збирке Старожитности краљевства Славоније.
Од Л. Илића Ориовчанина.

Код села Купинова, у Петроварадинскоj граничарској регименти, могу се видити  развалине негдашњег старог града. У старија времена звао се је овај град 'Хеулпенг' затим 'Кевлпен' а у Ортеливом Крајобразу од године 1602. пише се 'Келпенг,' док се најпосле у новије време не прозва 'Купиново.'
Ко је и када овај град саградио, није знати. Толико је само стално, да је с концем четрнаестог и с почетком петнаестог столећа на камеру, илити у краљевска добра спадао; јер га иначе краљ Сигисмунд (1387—1437) неби био могао Деспогу Ђорђу Бранковићу дати. Овај увидивши, да се против силни турски напада бранити неће моћи, даде године 1422. Сигисмунду краљу Београд; почем је њему краљ више градова у Мађарској и Славонији именито пак Сланкамен и Купиново дао. Бранковић је после овај град обећао године 1451. Хуњадијевој обитељи тобоже у казну, ако неби његова унука Елизабета, кћи Улрика грофа Цилејског за Матију сина Јованова поћи хтела. Но како се је и на кој начин то заручење разметнуло, није знати, толико је стално, да син Сибињанина Јанка, Матија, споменуте Елизабете није узео, дакле је град Бранковићу и на даље остао.
Син Ђорђа Бранковића, Стефан, мораде ради турског прогонства у Талијанску бежати, гди је и умро. Његови синови Ђорђе и Јован даду мртво тело отца године 1485. у Купиново довести, и као светињу великолепно саранити. Ствар се на следујућиј начин случила. Године 1463. навали изненада Али-бег с једним чопором Турака из Србије, те јуришем отме Купиново и град запали. Потом Митровицу и ине по Срему градове оплени и до Футока допре. Но овде га дочекају Мијат и Петар Соколи, те не само све робље отму, него и Турке аметом потуку, особито у бежању код Саве, да их је само мало у Србију измакло. Стефан Бранковић оде у Талијанску, остави синове, да град поправљају, кои су још некоје време заједно у Купинову пребивали. Старији брат Ђорђа водио је наслов Србског Деспота, но у кратко га положи и на свог млађег брата Стефана принесе, кои се после неколико година, да се турског нападања уклони, у Беркасово преселио, гди је и умро.
Ђорђе пак пошто је Србског Деспота наслов на свог брата Јована пренео, постане под именом Максима калуђером год. 1503. затим архиепископом у Влашкој. Као владика је Крушедолски монастир у Срему саградио, те се у њег преселио из Влашке, где је год. 1516. преминуо. Овамо је отца његовог Стефана, као и брата Јована тело из Купинова пренешено, и као свети останци чувано, док иј Турци под Султаном Ахмедом III. против Аустрије војујући год. 1716. — сасвим код Петроварадина побити — из гробница неизвадише, те на мале комадиће останке исекавши, ватром уништише.
Што се Купиновачког града тиче, овог су Турци већ године 1521. предобили, и у својој власти до год. 1689 задржали. Но после године 1691. када би под Ћуприлићем везиром овамо прешли, попале га тако, да више поправљан није; те тако данас само хрпа камења показуе негдашњу славу прошли јуначки времена. - Подунавка, бр. 10., год. 1856.
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 61 982« Reply #21 on: April 11, 2020, 12:21:05 pm »Još jedan snimak sa izložbe o Kupiniku.Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 61 982« Reply #22 on: May 12, 2020, 01:57:46 pm »Kupinik (Kelpen) kao detalj mape Sclavonia Croatia Bosnia cum Dalmatiae Parte Per Gerardum Mercatorem, mezi 1580 a 1600.[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* kupinik.jpg (112.72 KB, 962x768 - viewed 38 times.)
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 61 982« Reply #23 on: September 19, 2020, 03:25:58 pm »Kupinik sa okolinom, detalj mape: Das Koenigreich Bosnien, und die Herzegovina (Rama)

Authr: Šimek, Maxmilian, 1748-1798.


Quote
Das Koenigreich Bosnien, und die Herzegovina (Rama) samt den angraenzen den Provinzen von Croatien, Sclavonien, Temesvar, Servien, Albanien, Ragusa, und dem Venetianischen Dalmatien / Nach den militaerischen Handkarten des Prinzen Eugen der Grafen Khevenhüller, Marsigli und Pallavicini geographisch aufgetragen, und nach den zuvelaessigsten Nachrichten, und Reisebeschreibungen berichtiget im Jahre 1788 von Herrn Maximilian Schimek herausgegeben von Herrn F. A. Schraembi ; J. Alberti Sculp. F. Müller Scrip.

Publishing Details: Zu finden in eigenen Verlage in Wien : herausgegeben von Herrn F. A. Schraembl, 1788
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]* Kupinovo.jpg (354.19 KB, 1805x1024 - viewed 27 times.)
Logged
MOTORISTA
Stručni saradnik za more i pomorstvo
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 009« Reply #24 on: December 13, 2020, 09:47:27 am »

Do kakvih novih saznanja su dovela arheološka istraživanja srednjovekovne tvrđave Kupinik
Smiljka Kostić 13. 12. 2020.

SREDNjOVEKOVNA tvrđava Kupinik, prestonica poslednjih srpskih despota Stefana Lazarevića, Đurđa Brankovića i Vuka Grgurevića, pored sela Kupinovo u sremskoj opštini Pećinci, obrasla korovom, prethodne i ove godine izmamila je arheologe koji su započeli opsežna istraživanja.

Stručnjaci iz Narodnog muzeja iz Beograda, koji su ove jeseni dve nedelje bili na terenu, kažu da su sada prvi put na nekim lokalitetima otkriveni i registrovani delovi naselja, grobalja i drugi materijalni ostaci iz drugih epoha, a ne samo iz srednjeg veka. Iako je sva pažnja arheologa do sada bila usmerena na Kupinik, podignut na manjem ostrvu u mrtvaji Save, na obodu današnjeg specijalnog rezervata prirode Obedska bara, najnovija istraživanja su pokazala da pažnju zaslužuje izučavanje mnogo dužeg perioda od srednjeg veka, perioda koji bi obuhvatio nekoliko hiljada godina, koliko postoji organizovani društveni život na području Kupinova.

ARHEOLOG dr Emina Zečević,muzejski savetnik Narodnog muzeja u Beogradu i rukovodilac istraživačkog tima, otkriva da su sada pronađeni pokretni nalazi, koji pokazuju ono što se na terenu nije videlo na prvi pogled, a to je da je područje Kupinova bilo naseljeno od neolita.

- Ostaci naselja, grobalja i mnogi drugi pokazatelji svedoče da su ljudi ovde živeli u kontinuitetu od praistorije do današnjeg dana. Kada je reč o samom Kupiniku, koji je za ovo područje svakako najzanimljiviji, naše istraživanje sada se svodi uglavnom na pregled postojećih podataka u vezi sa istorijom tog mesta i dokumentacijom koja postoji u ustanovama zaštite kulture svih nivoa, a tiče se statusa tog nalazišta - kaže dr Zečević.

AKTUELNA arheološka istraživanja su i prvi koraci prema jednom većem istraživačkom projektu, koji se odnosi na istraživanja tvrđave Kupinik.

- Za početak smo odradili jedan važan posao, a to su lidar snimanja koja će biti osnova za izradu konzervatorskih projekata i obuku. Lidar snimanje je lasersko snimanje iz vazduha, što znači da se snima bez iskopavanja, kroz vegetaciju, do određene dubine zemlje, i na taj način se otkriva gde postoje zidovi, konstrukcije ili neki drugi materijalni tragovi prošlosti, da ne bismo uzalud trošili vreme, sredstva i energiju na istraživanja koja ne mogu da daju rezultate - kaže dr Emina Zečević, dodajući da su prvi koraci doneli konkretne rezultate koji bi trebalo da dovedu do obnovljenog grada Kupinika.

Arheologe u Kupinovu posetio je i predsednik opštine Pećinci Siniša Đokić, koji se tom prilikom upoznao sa rezultatima dosadašnjih istraživanja i razgovarao o mogućnostima nastavka istraživačkog projekta koji je od velikog nacionalnog značaja.

PREZENTACIJE

SVE što su arheološka istraživanja do sada otkrila na lokalitetu utvrđenja Kupinik, podignutom na manjem ostrvu u mrtvaji Save, na obodu Obedska bare, biće prezentovano na različite načine, od kataloga, izložbi, prezentacija, info- tabli, pa do raznih kulturnih manifestacija i turističkih obilazaka.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 61 982« Reply #25 on: December 16, 2020, 05:02:05 pm »
Istražite spomenike srednjovekovne Srbije: Pomalo zaboravljeno utvrđenje Kupnik


Srednjovekovno utvrđenje Кupinik nalazi se pored sela Кupinovo u donjem Sremu.

Podignuto je na manjem ostrvu u mrtvaji Save, na obodu današnjeg specijalnog rezervata prirode Obedska bara. U istorijskim izvorima prvi put se pominje krajem XIV veka u poveljama kralja Žigmunda Luksemburškog iz 1387. i 1388. godine. Nakon toga učestalo se pojavljuje u izvorima pod imenima: Кölpen, Кelpen, Кewlpen, Кewlpewn. Prvi nama poznati srpski velikaš koji u posedu ima Кupinik je Stefan Lazarević. Nismo sigurni kad i kako ga je dobio ali znamo da ga poseduje njegov vazal Radič Postupović. Nakon Stefana dobija ga Đurađ Branković, verovatno 1427. godine. Po nekim izvorima on je i preminuo od posledica rane zadobijene u Кupiniku prilikom borbe sa članovima porodice Hunjadi. Najverovatnije da se posle Đurđeve smrti Кupinik vraća u posed ugarskog kralja.

Po dolasku Vuka Grgurevića u Ugarsku 1464/1465. kralj Matija Кorvin mu dodeljuje posede a među njima i Кupinik. Кasnije se kao vlasnici pominju i ostali sremski Brankovići, Đorđe i Jovan. Ovo utvrđenje je verovatno bilo njihov centar ako je suditi po broju pisama i povelja koje su poslate iz njega. Poslednji gospodari grada bili su udovica Jovana Brankovića, Jelena (iz srpske porodice Jakšića) i njen sin iz drugog braka Stefan Berislavić. Prilikom osvajanja Beograda 1521. godine Sultan Sulejman I Veličanstveni razorio je Kupinik, koji je konačno pao nešto kasnije osmanskim zauzimanjem Srema (1526). Pošto se turskim prodorom i osvajanjima u Panoniji našao duboko u zaleđu njihove teritorije gubi svoj značaj kao pogranično mesto, srednjovekovno utvrđenje se polako urušava pod zubom vremena i preostaje samo selo Кupinovo.


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Кupinik predstavlja jedan od bolje očuvanih srednjovekovnih fortifikacionih kompleksa u Vojvodini i spada u takozvane "vodene gradove". Nepravilne je četvorougaone osnove (57 x 57 m) sa isturenom šestougaonom, osmougaonom i kružnom kulom na uglovima. Кule su bile povezene masivnim bedemima oko kojih je postojao rov dubine oko 3 m i širine oko 17 m na ulaznoj strani. Ulaz je bio kroz petu kulu na sredini severoistočnog bedemskog zida. Zidovi su građeni od lomljenog kamena spolja obloženog opekom.

Pretpostavlja se da je tvrđava prošla kroz dve faze u izgradnji, od utvrđenja ugarskog kralja, jednostavnije forme prilagođene ratovanju hladnim oružjem, do utvrđenja srpske vlastele i despota XV i početka XVI veka sa topovskim kulama i dobro obezbeđenom kapijom sa pokretnim mostom prilagođenoj ratovanju artiljerijom zbog opasnosti od Turaka.

U neposrednoj blizini Кupinika se nalazi i crkva Svetog Luke koju je podigao despot Đurađ Branković i koja predstavlja, po mišljenju brojnih istraživača, najstariju srpsku pravoslavnu crkvenu građevinu u krajevima severno od Dunava i Save. Кupinik do sada nije bio predmet temeljnijih arheoloških ili istorijskih istraživanja.


National Geographic


* Tvrdjava Kupinik u Kupinovu.jpg (472.36 KB, 1024x688 - viewed 23 times.)
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 61 982« Reply #26 on: December 26, 2020, 01:09:34 pm »

Vuk Branković (despot)


Vuk Branković (Vuk Grgurević, u narodnim pesmama znan kao Zmaj Ognjeni Vuk ili Jajčanin Vuk), srpski despot (1471—16. april 1485), sin je slepog Grgura Brankovića, sina despota Đurđa. U mladosti je bio sa Turcima, koji su pomagali njegovom ocu da dobije despotstvo Srbije posle smrti despota Đurđa (1456).

Kada je 1465. godine u Beograd stiglo jedno tursko poslanstvo da ponudi mir, bio je među njima i Vuk. Tada on ulazi u istoriju, kao akter događaja. Tu je on prešao u službu mađarskog kralja Matije i postao zapovednik srpskih četa u Sremu i okolini. Veoma hrabar i požrtvovan, Vuk je stekao veliki ugled, koji najbolje pokazuje njegovo, u narodu poznato ime, Zmaj Ognjeni Vuk. Junak je mnogih narodnih pesama, bugarštica i deseteračkih. Nadimak je dobio ili po Viteškom redu tog imena ili po specijalnom oružju koje je "bljuvalo vatru" poput aždaje, ali od gvožđa.

Ratovao je sa Mađarima protiv Čeha, Poljaka i Austrijanaca, a naročito protiv Turaka. Dobio je zbog vojničkih zasluga od kralja Matije 1469. godine grad Belu Stenu i distrikt Totuševinu u Slavoniji. Imenovan je za despota Srbije 1471. godine i dobio je velike posede na području današnje Vojvodine, koji su nekad bili svojina despota Đurđa: Kupinik (Kupinovo), Slankamen, Berkasovo, Bečkerek (Zrenjanin), Bijelu Stijenu i druge.

Po legendi, osnovao je fruškogorski manastir Grgeteg i crkvu Sv. Nikole u Slankamenu. U crkvici toj je u zidu visoko klin bio ukucan, o koji je on dolazeći na službu, "svoj klobuk vešao".

Vuk je bio oženjen Barbarom Frankopan. Kao despot, Vuk se posebno proslavio 1476. godine, provalivši u Srebrenicu i boreći se ispod Šapca i Smedereva.

Godine 1479. zajedno sa Dmitrom Jakšićem učestvuje u Boju kod Kenjermeza gde zapoveda srpskom konjicom. Hrabrim napadom na turski centar mađarska i srpska konjica su razbile tursku vojsku i naterale je na povlačenje. Ova bitka suzbila je turske napade na Mađarsku za nekoliko narednih godina.

Naročito je čuven njegov smeo pohod 1480. godine na Sarajevo. Ratovao je sa uspehom protiv Turaka po Srbiji i 1481. godine doveo odatle, iz okoline Kruševca, oko 50.000 ljudi, koji su naseljeni oko Temišvara. U stalnoj borbi s Turcima, nakon borbe na reci Uni, despot je umro 16. aprila 1485. godine.


Predavanje doc. dr. Borisa Stojkovskog na temu.Quote
Tрибина „Деспот Вук Гргуревић – Змај Огњени Вук: историја и мит“


Tрибина „Деспот Вук Гргуревић – Змај Огњени Вук: историја и мит“ одржана је у среду 11. децембра 2019. у клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада. Аутор и предавач био је доц. др Борис Стојковски, историчар.

Деспот Вук Гргуревић - Змај Огњени Вук потомак је деспотске породице Бранковић из Захумља (Херцеговине) која је кроз историју дала многе знамените личности. У историјској стварности био је један од најугледнијих ратника краља Матије Корвина, а заједно са чувеним Владом Цепешом Дракулом одлазио је у походе.

Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 61 982« Reply #27 on: February 14, 2021, 11:41:46 am »

Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 61 982« Reply #28 on: April 13, 2021, 02:29:20 pm »
Quote
Kupinik grad Zmajeva i Lavova

Купиново се налази поред Обедске баре, на Сави, веома је значајно за нашу прошлост иако се о њему мало зна. Ови простори су били насељени од праисторије до данас. Истраживања тек почињу али постоје наговештаји да је тврђава у неком облику постојала много раније него што се обично мисли, па можда и у античка времена. Ми смо у овој емисији разговарали са археологом Петром Одобашићем, човеком који се брине о тврђави Купиник и који нам је фантастично представио.


Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 61 982« Reply #29 on: October 10, 2021, 02:20:23 pm »
Interesantno predavanje Dr. Borisa Stojkovskog u Matici Srpskoj o prilikama u južnoj Ugarskoj u periodu 1490 - 1526.Deo o Kupiniku počinje na 36:28
Logged
Pages:  1 [2]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.029 seconds with 23 queries.