PALUBA
June 05, 2020, 07:36:02 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Važno
Pravilnik za postovanje vesti
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  [1] 2 3 4   Go Down
  Print  
Author Topic: Intergranska vojna vježba "VELEBIT 18" - ZDRUŽENA SNAGA  (Read 7843 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 410« on: October 02, 2018, 02:55:05 pm »

Vojna vježba "VELEBIT 18" - ZDRUŽENA SNAGA


* velebit_18_top.jpg (120.55 KB. 928x190 - viewed 98 times.)

1.10.2018.

O vježbi

''VELEBIT 18'' ZDRUŽENA SNAGA - združena je intergranska sveobuhvatna vježba svih postrojbi Hrvatske vojske.

Riječ je o glavnom obučnom događaju Hrvatske vojske u 2018. godini koji će provesti od 13. do 15. listopada u neprekidnom trajanju od 72 sata na vojnim lokacijama diljem Republike Hrvatske.

Na vježbi će sudjelovati oko 5500 pripadnika Hrvatske vojske i dio pričuvnog sastava, bit će korištena borbena i neborbena tehnika, naoružanje i oprema iz svih postrojbi OS RH.

Zapovjednik vježbe je direktor Glavnog stožera OS RH viceadmiral Robert Hranj, a  zamjenik zapovjednika vježbe je brigadni general Senad Fejzić načelnik Operativne uprave Glavnog stožera OS RH.

Ciljevi vježbe:

- provjera razine dostignutih sposobnosti za obranu zemlje,
- provjeru uspješnosti uvođenja novog naoružanja i opreme OSRH
- prikaz sposobnosti planiranja i provedbe združenih operacija,
- provjera doktrinarnih publikacija, koncepata i prihvaćenih normi
- prikaz sposobnosti pružanja potpore civilnim institucijama tijekom obrambenih djelovanja (smještaj, prehrana, zdravstvena skrb, opskrba vodom...)

Osim klasičnih borbenih zadaća vježba će obuhvatiti i suvremene prijetnje, uključujući borbu protiv terorizma, borbu u urbanom području te kibernetičku obranu na operativnoj i taktičkoj razini. Tijekom cijelog procesa planiranja i provedbe vježbe prikupljaju se određena zapažanja u cilju izrade naučenih lekcija koje će se ubuduće primjenjivati u ovakvim aktivnostima.

Vježba Velebit 18 po svom obimu i sadržaju objedinjuje više granskih i mješovitih vježbi, kao što su primjerice vježbe Udar, Harpun, Barakuda i Štit. Ove vježbe proteklih godina su se provodile pojedinačno, a ove godine sve zajedno su objedinjene u vježbi Velebit 18.

Vježbi Velebit prethodile su vježbe Kuna 18 i Patria 18, koje su provedene u cilju uvježbavanja i pripreme snaga za glavni obučni događaj – Velebit 18.

Sve aktivnosti vježbe Velebit 18 provodit će se na način da ne ometaju život i rad civilnog stanovništva.

Scenarij

Za potrebe vježbe Velebit 18 izrađen je vježbovni scenarij.

Sadržaj scenarija i svi njegovi dijelovi, kao i zemljopisno područje, izmišljeni su i ne odnose se na države, događaje ili osobe iz stvarnog svijeta.

Scenarij vježbe uključuje nekoliko koraka, od uzbunjivanja, pokretanja i izmještanja snaga, uspostave zapovjednog mjesta, osiguranja položaja te provedbe operacije.

Ukupno su planirana 92 vježbovna događaja, od kojih treba istaknuti cyber napad, presretanje zrakoplova, zaštita snaga, napad na vojno-skladišni kompleks, prekid sustava veza i drugo.

Scenarij je bio podloga za izradu operativnih planova i zapovjedi te polazište za Operativni plan „Združena snaga“. 

U skladu s navedenim, bit će ustrojeno zapovjedništvo operacije ''Združena snaga'' te dva zapovjedništva snaga kojima su dodijeljena njihova područja operacija, a kojima je nadređeno združeno Zapovjedništvo.

Zapovjedništvo operacije ''Združena snaga'' bit će smješteno u vojarni "Josip Jović na Udbini", gdje će se provesti prikaz organizacije i rada, prikaz sposobnosti prednje točke za popunu helikoptera i ekspedicijskog kampa te prikaz radio uređaja vojnika. Podređena su mu dva združena zapovjedništva Sjever i Jug koja neposredno provode vježbu.

Zapovjedništvo snaga Sjever bit će smješteno na vojnom poligonu "E. Kvaternik" na Slunju, a nositelj ustrojavanja je Hrvatska kopnena vojska.

Ovo zapovjedništvo bit će nositelj vježbovnih aktivnosti na vojnim poligonima ''E. Kvaternik'' i ''Gašinci'' te na vojnim vježbalištima ''Gakovo'', ''Kupa'' i ''Cerovac''. 
Na navedenim lokacijama provodit će vježbe provedbe ofanzivnih i defanzivnih operacija uz provedbu bojnih gađanja te savladavanje vodene prepreke, provest će se vježba uništenja terorističke skupine na kojoj će, uz djelatni sastav, sudjelovati  i pričuvni sastav. Također, prikazat će se i sposobnosti Oružanih snaga RH u pružanja potpore civilnim institucijama koje skrbe o stanovništvu koje je pretrpio određena razaranja tijekom borbenih djelovanja kroz osiguranje smještaja, prehrane, opskrbu vodom, medicinsku skrb, CIMIC, …).

Zapovjedništvo snaga Jug bit će smješteno na Dugom otoku, a nositelj ustrojavanja je Hrvatska ratna mornarica.

Ovo zapovjedništvo bit će nositelj vježbovnih aktivnosti na vojnim poligonima ''Rt Kamenjak, ''Dugi otok'', ''Žirje'', ''Zečevo'' i ''Crvena zemlja''.

Na ovim lokacijama provodit će se vježbe pomorskih, kopnenih i specijalnih snaga uključujući i pomorski desant, vježbe gađanja ciljeva u zračnom prostoru i na moru.

Pod zapovijedanje navedenih zapovjedništava Sjever i Jug dodijeljene su snage Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, Zapovjedništva specijalnih snaga, Središnjice za obavještajno djelovanje, Zapovjedništva za potporu i Pukovnije vojne policije.

Pod zapovijedanje Zapovjedništva operacije ''Združena snaga'', dodjeljuju se sve preostale snage koje nisu dodijeljene zapovjedništvima snaga ''Sjever'' i ''Jug'' iz sastava Hrvatske kopnene vojske, Hrvatske ratne mornarice, Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, Zapovjedništva za potporu, Zapovjedništva specijalnih snaga i pristožernih postrojbi GS OS RH.

Timovi za Cyber obranu bit će uspostavljeni na svim zapovjednim mjestima.

morh.hr

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 410« Reply #1 on: October 02, 2018, 02:59:53 pm »

Vojna vježba "VELEBIT 18" - ZDRUŽENA SNAGA


Raspored snaga / lokacije

Sve vježbovne aktivnosti provodit će se na 11 vojnih vježbališta i poligona diljem Republike Hrvatske od 13. do 15. listopada u neprekidnom trajanju od 72 sata.

U vojarni "Josip Jović" u Udbini bit će smješteno Zapovjedništvo vježbe – operacije Združena snaga. Na ovoj lokaciji uz glavno zapovjedništvo bit će smješten ekspedicijski kamp Zapovjedništva za potporu.

Na vojnom poligonu "E. Kvaternik" na Slunju nositelj vježbe je 2. mehanizirana bojna GROMOVI, Gardijske mehanizirane brigade ojačana mehaniziranom i tenkovskom satnijom iz sastava Gardijske oklopno mehanizirane brigade, snagama topništva iz Topničko raketne pukovnije, Bojne NBKO i Zapovjedništva za potporu. Planirana su gađanja iz tenkova, BVP, BOV Patria, PZH2000, SVLR, H122, OH 58 D Kiowa, MB, protuoklopnog i osobnog naoružanja. Na ovom poligonu planirane su  ofanzivne operacije.

Na vojnom poligonu "Gašinci" nositelj vježbe je 1. mehanizirana bojna SOKOLOVI Gardijske oklopno mehanizirane brigade ojačana mehaniziranom satnijom iz sastava 1. mehanizirana bojne "TIGROVI" Gardijske mehanizirane brigade, snagama Središnjice za obavještajno djelovanje i Bojne NBKO. Planirana su gađanja iz BVP, BOV Patria, MB, protuoklopnog i osobnog naoružanja. Na ovoj lokaciji provode se defanzivne operacije.

Na vojnom vježbalištu "Gakovo" nositelj vježbe je pričuvna satnija iz sastava 1. pješačke pukovnije Zagreb, uz vod Specijalne Vojne policije i tim iz sastava Središnjice za obavještajno djelovanje. Na ovoj lokaciji provode se vježbovne aktivnosti blokiranja i uništenja terorističke skupine.

Na vojnom vježbalištu "Kupa" nositelj vježbe je Inženjerijska pukovnija, vod tenkova M84, BVP i BOV Patria te desetina Vojne policije. Na ovoj lokaciji provode se vježbovne aktivnosti savladavanja vodene prepreke.

Na vojnom vježbalištu "Cerovac" nositelj vježbe je Zapovjedništvo za potporu uz desetinu Vojne policije i Tim CIMIC, a provodi se prikaz sposobnosti potpore civilnim institucijama tijekom borbenih djelovanja.

Na vojnom poligonu "Rt Kamenjak" nositelj vježbe je PZO pukovnija, topnički vodovi BOV 20/3 iz Gmbr i Gombr. Planirana gađanja su iz LPRS S-2M i IGLA.

Provode se operacije PZO zaštite vojnih lokacija.
 
Na vojnom poligonu "Dugi otok" nositelj je Flotila HRM-a i Obalna straže RH,  a provode se pomorske operacije. Planirana gađanja su iz RBS-15 i brodskim topovima na ciljeve na moru i u zraku.
 
Na vojnim poligonima "Žirje" i "Zečevo" nositelj je Flotila HRM i Obalna straže RH te snage Zapovjedništva specijalnih snaga i Hrvatske kopnene vojske. Planirana su gađanja topničko-raketnih sredstava ciljeva na moru, a provode se pomorsko zračni desant i vatrena potpora pomorskim snagama

Na vojnom poligonu "Crvena zemlja" kod Knina nositelj vježbe je 3. mehanizirana bojna "PAUCI" Gmbr ojačana OH 58 D Kiowa. Planirana gađanja su iz BOV Patria, OH 58 D Kiowa, MB, protuoklopnog i osobnog naoružanja. Provode se ofanzivne/defanzivne operacije.


Tehnika i naoružanje

U provedbu vježbe Velebit 18 bit će uključena borbena i neborbena tehnika, naoružanje i vojna oprema koju koriste Oružane snage RH.

Hrvatska kopnena vojska sudjelovat će sa 146 borbenih sredstava:

- Tenk M-84
- Borbeno vozilo pješaštva M80
- Borbeno oklopno vozilo PATRIA
- Panzer haubica 2000 155 mm
- Haubica 122 mm D 30
- Samohodni višecjevni lanser raketa
- Borbeno oklopno vozilo 20/3

Hrvatska ratna mornarica sudjelovat će s 18 brodova:

- Raketna topovnjača
- Ophodni brod
- Desantno jurišni brod
- Desantni brod – minopolagač
- Ostali brodovi

Hrvatsko ratno zrakoplovstvo sudjelovat će sa 16 sredstava:

- Avion MiG-21
- Avion  PC-9M Pilatus
- Helikopter Mi-8 MTV
- Helikopter OH-58D Kiowa
- Helikopter Bell 206B

morh.hr
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 410« Reply #2 on: October 02, 2018, 03:03:26 pm »

Vojna vježba "VELEBIT 18" - ZDRUŽENA SNAGA


* velebit_18_plakat_b2_t.jpg (811.17 KB. 640x455 - viewed 68 times.)

Koncept

Vježba Hrvatske vojske Velebit 18 će skladu s doktrinarnim načelima zadovoljavat  tri temeljna uvjeta:

- združeno zapovijedanje,
- združenu organizaciju snaga i
- združeni cilj.

U tom smislu, u sklopu vježbe provodi se operacija „Združena snaga“, a zapovjedniku operacije dodijeljena je ovlast zapovijedanja svim sastavnicama združenih snaga.

Nadalje, planirana je združena organizacija snaga (kopnena, zračna, pomorska i specijalna) te je određen združeni cilj kojeg izravno podupiru sastavnice snaga. Zapovjedniku operacije podređena su dva združena zapovjedništva Sjever i Jug koja neposredno provode vježbu.

Na taktičkoj razini prikazat će se borbene operacije kroz sve njihove faze. Tako će se prikazati ofenzivne operacije od faze pripreme, preko hodnje do uspostave dodira, napada (tempo i inicijativa), gonjenja, a obrambene kroz prikaz sposobnosti obrane područja i pokretne obrane te prelazak u protunapad.

Na operativnoj razini, prikazat će se združeno djelovanje, kao pristup provedbi operacija koji podrazumijeva usklađivanje i koordiniranje različitih vojnih sposobnosti i djelovanja pri stvaranju fizičkih i psiholoških učinaka. Ovaj pristup je nužan pri provedbi operacija u kojem združene snage neće biti samo zbroj različitih dijelova nego kompaktna struktura koja ima jasno zadane ciljeve djelovanja i jasne učinke koje želi postići bilo u fizičkom ili informacijskom prostoru.  

Po definiranju ključnih ciljeva za ovu vježbu, definirana su konceptualna usmjerenja  vježbe. Kao polazišta uzeti su organizacija snaga, koje su provjeravane kroz domene bojišta težišno kopno, more, zrak i cyber te združene funkcije definirane doktrinom (zapovijedanje i nadzor, informacije i obavještajno djelovanje, manevar, združene vatre, zaštita snaga, Cyber i podrška). Isto tako, logistika kao funkcionalna potpora ostalim sastavnicama nezaobilazni je čimbenik u združenim operacijama te će prikazati sposobnosti planiranje i opskrbe materijalnim resursima.

Iako vježba službeno počinje u jutarnjim satima 13. listopada 2018., neke aktivnosti započet će ranije, od uspostavljanja i započinjanja s radom zapovjednih mjesta zapovjedništava snaga, uzbunjivanja postrojbi, njihovog razmještaja u područje gdje će se provoditi vježba i dr.
Izmještanje snaga provest će se kopnom, morem i zrakom kako bi se provjerila sposobnost izmještaja,  pokreta i uspostava baza.

Na vježbi će po prvi puta biti prikazane neke od dostignutih sposobnosti, primjerice zajedničko djelovanje oklopno-mehaniziranih postrojbi uz potporu iz zraka helikopterima Kiowa Warrior i vatrenu potporu samohodnim haubicama PzH2000 i samovoznim lanserom raketa. Također, planirano je i desantiranje novoustrojenog mornaričkog pješaštva, združene vatre (gađanja) raznih grana, a  nakon dugo vremena bit će angažirane i pričuvne snage, u okviru njihovih trenutnih sposobnosti.

Vježbom će se provjeriti sposobnost usklađenog i koordiniranog djelovanja različitih vojnih sposobnosti iz različitih organizacijskih cjelina Oružanih snaga RH pri stvaranju željenih učinaka i ostvarenja zadanih ciljeva.


Doktrine

Uvježbavanje i unaprjeđenje Oružanih snaga RH te provjera doktrinarnih publikacija, koncepata i prihvaćenih normi te opreme važni su elementi prilagodbe novim izazovima. Jedino opremljene, obučene i uvježbane Oružane snage RH u mogućnosti su ispuniti svoju misiju i doprinijeti sigurnosti kroz sustave kolektivne sigurnosti.

Sukladno Ustavu RH koji definira ulogu unutar hrvatskoga društva, Oružanim snagama RH kao temeljnom nositelju obrane derivirane su tri temeljne misije:

zaštita suvereniteta, neovisnosti i teritorijalnog integriteta RH te obrana saveznika,
sudjelovanje u međunarodnim mirovnim i stabilizacijskim naporima i
potpora civilnim službama.

Misija obrane domovine svakako je najvažnija i najzahtjevnija i po svojoj prirodi bit postojanja svake vojske. U cilju postizanja potrebnih sposobnosti za ovu misiju, Oružane snage RH se moderniziraju i opremaju, prilagođavaju ili nalaze optimalna ustrojbena rješenja za održavanje postojećih ili za postizanje novih sposobnosti. Sve je ovo preduvjet da Oružane snage RH, kroz sustav obuke, postignu traženu razinu sposobnosti koja će osigurati odgovarajuću spremnost.

Stoga planiranje i provođenje najsloženijih oblika obučavanja, između ostalog doprinosi postizanju navedenih ciljeva.

Isto tako, sukladno Strategiji nacionalne sigurnosti RH, Oružane snage RH razvijaju sposobnosti provedbe borbenih operacija u obrani vlastitog teritorija na kopnu, moru i zraku te u kibernetičkom prostoru, samostalno i u suradnji sa saveznicima, do aktiviranja mehanizma kolektivne obrane. Oružane snage RH sa svojim razvijenim sposobnostima predstavljaju tako značajni čimbenik u jedinstvenom sustavu domovinske sigurnosti.

Slijedom svega navedenog, a u skladu s konceptom obuke Oružanih snaga Republike Hrvatske i Smjernicama za obuku i vježbe OS RH 2018.-2019. i Planom obuke i vježbi OS RH 2018.-2019. planirana je združena vojna vježba Velebit 18 - Združena snaga.

Na planiranju ove vježbe, glavnog ovogodišnjeg obučnog događaja radi se od prošle godine, a u proteklih šest mjeseci proveden je cjelokupni planski proces i radionice za izradu svih potrebnih dokumenata za provedbu vježbe.

morh.hr

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 410« Reply #3 on: October 03, 2018, 10:53:28 pm »

Kako je rečeno jučer na predstavljanju vježbe, na vježbi VELEBIT 18 će sudjelovati ukupno 5500 pripadnika OSRH, što je gotovo 35% ukupnog sastava (trenutno  16070 djelatnih vojnih osobe te državnih službenika i namještenika). Plan je slične vježbe održavati svake tri godine. Na vježbi će se testirati i domaći taktički radio uređaj o kojem smo raspravljali na Palubi.
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 410« Reply #4 on: October 11, 2018, 09:41:37 am »

9.10.2018.

Počela završna faza priprema za vježbu Velebit 18 – združena snaga


* pripreme_vv_velebit18_zdruzena_snaga_09102018_v.jpg (213.88 KB. 1200x801 - viewed 80 times.)

Uzbunjivanjem postrojbi Hrvatske vojske u utorak, 9. listopada 2018. počela je završna faza priprema za vojnu vježbu Oružanih snaga RH Velebit 18 – združena snaga.

Nakon uzbunjivanja provest će se razmještaj postrojbi i sredstava u područja gdje će se provoditi vježba, a s radom počinju i zapovjedna mjesta zapovjedništava snaga koje sudjeluju u vježbi.

Naime, sva zapovjedništva koja sudjeluju u vježbi od danas su funkcionalna i operativna - Zapovjedništvo operacije „Združena snaga“ u Udbini te Zapovjedništvo „Sjever“ u Slunju i Zapovjedništvo „Jug“ na Dugom otoku, kao i podređena taktička zapovjedništva. Također, pojačane su mjere pripravnosti i zaštite snaga na svim lokacijama i u svim postrojbama Oružanih snaga RH, napose onima koje sudjeluju u vježbi.

Počelo je i razmještanje dijela snaga u područja aktivnosti u vježbi. Narastanje snaga trajati će do petka, 12. listopada, a u subotu, 13. listopada u ranim jutarnjim satima vježba Velebit 18 – združena snaga počinje punim intenzitetom i trajat će neprekidno 72 sata.


* pripreme_vv_velebit18_zdruzena_snaga_09102018_01.jpg (401.64 KB. 1200x801 - viewed 96 times.)

„Ova vježba jedna je od najsloženijih koju smo u našoj povijesti mogli organizirati. Cilj vježbe je provjera spremnosti Hrvatske vojske za našu temeljnu zadaću, a to je obrana domovine,“ izjavio je zapovjednik vježbe viceadmiral Robert Hranj, te je pritom naglasio: „Iako se radi o velikim manevrima i pokretima snaga, sve naše aktivnosti ni u kojem segmentu neće utjecati na redovan život građana Republike Hrvatske.“

Vježbom će se provjeriti sposobnosti usklađenog i koordiniranog djelovanja različitih vojnih sposobnosti iz različitih organizacijskih cjelina Oružanih snaga RH pri stvaranju željenih učinaka i ostvarenja zadanih ciljeva.

Velebit 18 – združena snaga sveobuhvatna je, združena intergranska vježba svih postrojbi Hrvatske vojske. To je glavni obučni događaj Hrvatske vojske u 2018. godini, koji će se provesti od 13. do 15. listopada u neprekidnom trajanju od 72 sata na vojnim lokacijama širom Republike Hrvatske.

Na vježbi će sudjelovati oko 5500 pripadnika Hrvatske vojske i dio pričuvnog sastava, a bit će korištena borbena i neborbena tehnika te naoružanje i oprema iz svih postrojbi OSRH.


* pripreme_vv_velebit18_zdruzena_snaga_09102018_04.jpg (427.38 KB. 1200x801 - viewed 89 times.)


* pripreme_vv_velebit18_zdruzena_snaga_09102018_09.jpg (494.98 KB. 1200x801 - viewed 84 times.)


* pripreme_vv_velebit18_zdruzena_snaga_09102018_13.jpg (567.9 KB. 1200x801 - viewed 102 times.)


* pripreme_vv_velebit18_zdruzena_snaga_09102018_20.jpg (544.03 KB. 1200x801 - viewed 83 times.)Foto: MORH / M. Čobanović, morh.hr

« Last Edit: October 11, 2018, 09:56:07 am by leut » Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 410« Reply #5 on: October 11, 2018, 01:12:04 pm »

10.10.2018.

Bojna Gromovi s 24 oklopna vozila Patria na putu za Slunj


* bojna_gromovi_idu_na_slunj_10102018_03.jpg (417.68 KB. 1200x800 - viewed 70 times.)

Iz vojarne "Pukovnik Predrag Matanović" u Petrinji, u srijedu, 10. listopada 2018. organiziran je pokret dijela snaga 2. mehanizirane bojne Gromovi prema vojnom poligonu "Eugen Kvaternik" kod Slunja gdje će sudjelovati na vojnoj vježbi Velebit 18 – združena snaga.

Riječ je o planiranim aktivnostima razmještaja snaga iz matičnih postrojbi na vojne lokacije na kojima će se provoditi vježba Velebit 18 – združena snaga.

Snage 2. mehanizirane bojne Gromovi koje se razmještaju na vojni poligon "Eugen Kvaternik" kod Slunja uključuju stožer bojne, protuoklopni vod, satniju za vatrenu potporu i 1. mehaniziranu satniju s 24 borbena oklopna vozila Patria i 19 kamiona.

U sklopu vježbe Velebit 18, sukladno zamišljenom scenariju, bojna Gromovi ima zadaću izvršiti napadnu operaciju s ciljem odbacivanja protivnika preko državne granice.

Zapovjednik bojne bojnik Ivan Radić pojasnio je, kako je 9. listopada 2018. na temelju zapovjedi zapovjedništva snaga "Sjever" izvršeno uzbunjivanje postrojbe te su provedene sve potrebne pripreme za premještaj snaga prema području provedbe vježbe, a posebna pozornost posvećena je organizaciji današnjeg prijevoza borbenih oklopnih vozila u javnom prometu.


* bojna_gromovi_idu_na_slunj_10102018_05.jpg (395.17 KB. 1200x800 - viewed 68 times.)


* bojna_gromovi_idu_na_slunj_10102018_06.jpg (397.57 KB. 1200x800 - viewed 66 times.)

Foto: OSRH, morh.hr

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 410« Reply #6 on: October 11, 2018, 01:50:41 pm »

10.10.2018.

Premještanje snaga brodom HRM-a za vježbu Velebit 18


* prekrcaj_snaga_10102018_02.jpg (170.61 KB. 1200x801 - viewed 76 times.)

Nakon uspostave glavnih zapovjedništava vojne vježbe Velebit 18 - združena snaga, u srijedu, 10. listopada 2018. počelo je i razmještanje snaga iz matičnih postrojbi kopnom i morem na vojne lokacije provedbe vježbe.

Tako je iz Trajektne luke Zadar u Gaženici organiziran ukrcaj borbene tehnike i ljudstva Protuzračne obrane (PZO) Hrvatske kopnene vojske (HKoV) na Desantni brod minopolagač DBM-82 "Krka" Hrvatske ratne mornarice (HRM) kojim će se prevesti do vojnog vježbališta Rt Kamenjak kod Pule.

Borbena sredstva i oprema koristiti će se na vojnom vježbalištu Rt Kamjenjak, gdje će postrojbe PZO-a HKoV-a i HRM-a provesti bojna gađanja ciljeva u zraku s lakim prijenosnim raketnim sustavima S-2M i "Igla". Također, postrojbe PZO-a u sklopu vojne vježbe Velebit 18 - združena snaga provode zaštitu ključne infrastrukture i zapovjednih mjesta na lokacijama provedbe vježbe.


* prekrcaj_snaga_10102018_04.jpg (318.95 KB. 1200x801 - viewed 76 times.)

Zapovjednik voda veze Pukovnije PZO-a poručnik Ivan Kundid kazao je kako je za njega ovo prvo sudjelovanje u morskom transportu snaga na vježbalište Rt Kamjenjak. "Jedan dio naših snaga već je izmješten kopnenim putem, a ostatak snaga upravo kreće brodom HRM-a. Prevozimo borbena oklopna vozila, radar Giraffe 40 te vojne kamione i ljudstvo. Na taj način uvježbava se sposobnost premještanja snaga i morskim putem uz već uobičajeni prijevoz kopnom, s naglaskom na združenim djelovanjima sastavnica Hrvatske vojske i kod premještanja snaga. Radujem se ovom novom iskustvu i sposobnosti koju razvijamo u suradnji s našim kolegama iz HRM-a", kazao je poručnik Kundid.

Zapovjednik broda DBM-82 "Krka" poručnik bojnog broda Davor Alujević istaknuo je kako ovaj brod pruža mnogo mogućnosti. „Uz vojne zadaće brod pruža potporu i civilnim institucijama, bilo u dostavi vode ili prijevozu vatrogasaca u protupožarnoj sezoni, a kod vojnih zadaća ima široki spektar primjene. Između ostalog, može prevesti 300 vojnika pod punom ratnom opremom ili oko 300 tona vojne opreme i sredstava. Naša suradnja s postrojbama HKoV-a je izvrsna, a na vježbi Velebit 18 - združena snaga suradnja će doći do punog izražaja sa svim sastavnicama Hrvatske vojske“, kazao je poručnik bojnog broda Alujević.


* prekrcaj_snaga_10102018_05.jpg (105.03 KB. 1200x801 - viewed 68 times.)

Ukrcajem snaga PZO-a na brod "Krka" rukovodila je poručnica fregate Josipa Bićanić, koja je u vrlo kratkom vremenu sigurno i po već ustaljenim postupcima završila prvu fazu potpore koju HRM pruža snagama PZO-a. "Slijedi plovidba koja do Rta Kamjenjak traje oko 5 sati, nakon čega pristupamo iskrcaju snaga. Iako sam Slavonka, more mi jako godi i čast mi je što sam pripadnica Hrvatske ratne mornarice, koja će i na ovoj vježbi zajedno sa združenim snagama predstaviti sposobnosti Hrvatske vojske u obrani Domovine", poručila je poručnica fregate Bićanić.


* prekrcaj_snaga_10102018_06.jpg (96.25 KB. 1200x801 - viewed 94 times.)


* prekrcaj_snaga_10102018_11.jpg (169.87 KB. 1200x801 - viewed 65 times.)


* prekrcaj_snaga_10102018_12.jpg (213.64 KB. 1200x801 - viewed 85 times.)


* prekrcaj_snaga_10102018_13.jpg (422.03 KB. 1200x801 - viewed 76 times.)


* prekrcaj_snaga_10102018_14.jpg (169.17 KB. 1200x801 - viewed 64 times.)


* prekrcaj_snaga_10102018_17.jpg (132.86 KB. 1200x801 - viewed 68 times.)


* prekrcaj_snaga_10102018_20.jpg (225.18 KB. 1200x801 - viewed 77 times.)


* prekrcaj_snaga_10102018_24.jpg (102.95 KB. 1200x801 - viewed 71 times.)

Foto: MORH / M. Čobanović, morh.hr

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 410« Reply #7 on: October 12, 2018, 01:12:37 pm »

12.10.2018.

Pregled događanja po danima i lokacijama na VV VELEBIT 18 - Združena snaga

Sveobuhvatna, združena, intergranska vježba svih postrojbi Hrvatske vojske VELEBIT 18 – Združena snaga, provest će se od 13. do 15. listopada 2018. na više lokacija u Republici Hrvatskoj u neprekidnom trajanju od 72 sata.

To je glavni obučni događaj Hrvatske vojske u 2018. godini, u kojem će sudjelovati oko 5500 pripadnika Hrvatske vojske i dio pričuvnog sastava, a bit će korištena borbena i neborbena tehnika te naoružanje i oprema iz svih postrojbi OSRH.

Subota, 13. listopada 2018.

VOJARNA "JOSIP JOVIĆ" U UDBINI (10:00-12:00)

Na ovoj lokaciji smješteno je Zapovjedništvo vježbe – operacije Združena snaga.

Demonstrirati će se sposobnosti Ekspedicijskog kampa, popuna helikoptera gorivom, radio uređaji domaće proizvodnje te će se organizirati obilazak Zapovjedništva združenih snaga.

VOJNI POLIGON "GAŠINCI" (10:00-12:00)

Na poligonu Gašinci kod Đakova prikazat će se djelovanje obrane s prelaskom u napadna djelovanja kroz provedbu izvidničkih operacija, savladavanje  minsko-eksplozivnih zapreka uz provedbu bojevih gađanja svim sredstvima kroz međuprostore i preko vlastitih snaga. Na ovoj lokaciji biti će angažirano više desetaka tenkova i oklopnih vozila, a planirana su gađanja iz borbenih vozila pješaštva, borbenih oklopnih vozila Patria, minobacača, protuoklopnog i osobnog naoružanja.

Nositelj vježbe je 1. mehanizirana bojna Sokolovi Gardijske mehanizirane brigade ojačana mehaniziranom satnijom iz sastava 1. mehanizirana bojne Tigrovi, snagama Središnjice za obavještajno djelovanje i Bojne NBKO.

VOJNO VJEŽBALIŠTE "GAKOVO" (15:00-17:00)

Pripadnici Prve pričuvne pješačke pukovnije, Vod specijalne vojne policije te pripadnici Središnjice za obavještajno djelovanje demonstrirati će osiguranje i obranu prostora te blokiranje i neutralizaciju ubačene terorističke skupine.

VOJNI POLIGON "RT KAMENJAK" KOD MEDULINA (09:00-13:00)

Na poligonu "Rt Kamenjak" planirana je vježba borbenih gađanja prilikom koje protuzračna obrana  štiti ključnu infrastrukturu i zapovjedna mjesta.

Na aktivnosti sudjeluju pripadnici Pukovnije protuzračne obrane s protuzračnim sustavima STRELA 2M i IGLA, višecjevnim lanserima raketa 107mm i 128mm, samovoznim protuzračnim topom BOV-3 20mm te drugim sredstvima za protuzračnu obranu.

Nositelj vježbe je PZO pukovnija, uz topničke vodove borbenih oklopnih vozila iz Gardijske mehanizirane brigade i Gardijske oklopno mehanizirane brigade.

VOJNI POLIGON "CRVENA ZEMLJA" KOD KNINA (12:00-13:00)

Pripadnici 3. mehanizirane bojne „Pauci“ Gardijske mehanizirane brigade i 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vježbi s bojevim gađanjem demonstrirati će provedbu napadnih operacija.

Na vježbi će biti angažirano preko deset borbenih oklopnih vozila Patria, helikopter OH 58-D Kiowa Warrior te razna topnička i protuoklopna sredstva.

Nedjelja, 14. listopada 2018.

VOJNI POLIGON "DUGI OTOK" (09:00-12:00)

Na ovoj lokaciji provest će se pomorske operacije koje uključuju provedbu raketno-topničkog djelovanja na ciljeve na moru te topničko djelovanje na ciljeve u zraku.

Raketne topovnjače provesti će raketno-topničko gađanje ciljeva na moru, a po završetku gađanja djelovati će topništvom na vučenu metu, koju će vući MiG-21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Aktivnost će provoditi Flotila HRM-a, Obalna straža RH i Hrvatsko ratno zrakoplovstvo.

VOJNO VJEŽBALIŠTE "KUPA" (13:00-14:00)

Na vojnom vježbalištu Kupa prikazat će se priprema i savladavanje vodene zapreke kroz izlazak na vodenu  zapreku, reakciju na neprijateljsko motrenje iz zraka te prolaz snaga na skelskom i mostnom mjestu prolaza.

Nositelj vježbe je Inženjerijska pukovnija, uz sudjelovanje voda tenkova M84, borbenih vozila pješaštva i borbenih oklopnih vozila Patria te desetine Vojne policije.

VOJNO VJEŽBALIŠTE "CEROVAC" (15:00-16:00)

Prikazat će se sposobnosti potpore civilnim institucijama tijekom borbenih djelovanja, civilno vojna suradnja te će se prezentirati uređaj za pročišćavanje vode.

Aktivnost će provoditi Logistička satnija, vod za usluge, vod za pročišćavanje vode, desetina VP te tim civilno-vojne suradnje (CIMIC).

Ponedjeljak, 15. listopada 2018.

GLAVNI DOGAĐAJ VOJNE VJEŽBE VELEBIT 18
VOJNI POLIGON "EUGEN KVATERNIK" KOD SLUNJA (13:00-15:00)

Provedbu vježbe napadnih operacija provest će više desetaka tenkova i oklopljenih vozila, minobacača, helikoptera i aviona - planirana su gađanja iz tenkova, borbenih vozila pješaštva, borbenih oklopnih vozila Patria, Panzer haubice 2000, samohodnih višecjevnih lansera raketa, haubica, helikoptera OH 58 D Kiowa, minobacača, protuoklopnog i osobnog naoružanja.

Nositelj vježbe je 2. mehanizirana bojna Gromovi, Gardijske mehanizirane brigade ojačana mehaniziranom i tenkovskom satnijom iz sastava Gardijske mehanizirane brigade, snagama topništva iz Topničko raketne pukovnije, Bojne NBKO i Zapovjedništva za potporu.

VOJNI POLIGON "ŽIRJE" (9:00-12:30)

Na ovoj lokaciji demonstrirat će se zračni desant ubacivanjem snaga Središnjice za obavještajno djelovanje te pomorski desant snaga mornaričko-desantnog pješaštva.

Na ovoj lokaciji nositelj aktivnosti je Flotila HRM-a i Obalna straže RH uz snage Zapovjedništva specijalnih snaga i Hrvatske kopnene vojske, a angažirano će biti preko deset plovila Hrvatske ratne mornarice.

osrh.hr
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 410« Reply #8 on: October 13, 2018, 08:37:45 pm »

13.10.2018.

U Udbini počela vježba Velebit 18 - združena snaga


* velebit_18_udbina_13102018_09.jpg (211.27 KB. 1200x818 - viewed 84 times.)

"Provedbom vježbe – „Velebit 18 – združena snaga" šaljemo snažnu poruku hrvatskom narodu, ali i cijelog regiji, da Hrvatsku i sve njene građane štiti jaka i moderna vojska, dobro opremljena i naoružana", rekao je ministar Krstičević

U vojarni  „Josip Jović“ u Udbini danas, 13. listopada 2018. započela je sveobuhvatna, združena, intergranska vježba svih postrojbi Hrvatske vojske Velebit 18 – združena snaga koja se u neprekidnom trajanju od 72 sata provodi na više lokacija u Republici Hrvatskoj.

Početku vježbe nazočila je predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar – Kitarović, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar obrane Damir Krstičević sa suradnicima, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov te drugi predstavnici MORH-a i OSRH. Vježbu na Udbini pratio je i zamjenik zapovjednika Nacionalne garde Minnesote general Neil Loidolt.

Vježba Velebit 18 -  združena snaga glavni je obučni događaj Hrvatske vojske u 2018. u kojem sudjeluje oko 5500 pripadnika Hrvatske vojske i dio pričuvnog sastava, a bit će korištena borbena i neborbena tehnika te naoružanje i oprema iz svih postrojbi OSRH.
 
Potpredsjednik Vlade i ministar obrane izrazio je zadovoljstvo izvrsnim organizacijskim sposobnostima koje su odraz modernog sustava Hrvatske vojske te istaknuo kako je Zapovjedništvo vježbe – operacije Združena snaga primjer moderno ustrojenog Zapovjedništva spremnog za vođenje usklađenog međurodovskog združenog djelovanja u realnom vremenu. Ministar Krstičević naglasio je kako je integracija sposobnosti Hrvatske kopnene vojske, Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, Hrvatske ratne mornarice, Zapovjedništva specijalnih snaga i Zapovjedništva za potporu i pristožernih postrojbi zahtjevna zadaća te u ovakvom obliku nije provedena još od Domovinskog rata.
"Provedbom vježbe – "Velebit 18 – združena snaga", šaljemo snažnu poruku hrvatskom narodu, ali i cijelog regiji, da Hrvatsku i sve njene građane štiti jaka i moderna vojska, dobro opremljena i naoružana, spremna za konvencionalne i nekonvencionalne izazove. Želim i da javnost zna da postoji sila koja čuva suverenitet države i njen teritorij, njene granice", poručio je ministar Krstičević, dodavši da se Hrvatska vojska jača na svim područjima kako bi se narodu osigurala mir i sloboda, ali i pomoć u nevolji.
 

* velebit_18_udbina_13102018_04.jpg (129.28 KB. 1200x818 - viewed 76 times.)

Ministar Krstičević podsjetio je i da se danas istovremeno provode složena djelovanja na vojnom poligonu Gašinci, na Crvenoj zemlji, rtu Kamenjak i na Gakovu gdje je u vježbu uključena i pričuva iz sastava Prve Pješačke Pukovnije Zagreb.

Načelnik Glavnog stožera general Šundov istaknuo je kako je Velebit 18 – združena snaga nacionalna vježba gdje se provjerava i izvršava misija obrane zemlje i savjeznika.
"Radi se o tradicionalnim zadaćama koje Hrvatska vojska ima i mora biti spremna izvršiti. Ovu vježbu iskoristit ćemo za provjeru određenih doktrina i njihovih dijelova, koncepata, taktika, tehnika i procedura te za provjeru i integraciju novih sposobnosti i novih sredstava poput Panzer haubica, Kiowa, bespilotnih letjelica, komunikacijsko-informacijskog sustava. Vježba se provodi na sve četiri domene ratovanja – more, kopno, zrak i cyber prostor", rekao je general Šundov.
 
U vojarni "Josip Jović" smješteno je Zapovjedništvo vježbe – operacije Združena snaga, kao i ekspedicijski kamp Zapovjedništva za potporu.
Uzvanici i sudionici vježbe obišli su Združeno operativno središte gdje je održana video-konferencija sa Zapovjedništvom snaga Sjever kojim zapovjeda zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general Siniša Jurković, Zapovjedništvom snaga Jug kojim zapovjeda zapovjednik Hrvatske ratne mornarice komodor Ivo Raffanelli, Zapovjedništvom zračne komponente na čelu s brigadirom Michaelom Križancem te sa Zapovjedništvom specijalnih snaga kojim zapovjeda brigadni general Perica Turalija. Održana je i prezentacija radio-uređaja vojnika domaće proizvodnje, demonstrirana sposobnost Ekspedicijskog kampa te popuna helikoptera gorivom.
 
Zapovjednik vježbe, direktor Glavnog stožera OSRH viceadmiral Robert Hranj pojasnio je kako je vježba počela jutro u 6 sati kada je započela serija međusobno koordiniranih događaja u kojima sudjeluju sve sastavnice Oružanih snaga.
"U vježbi ćemo prema scenariju imati napadne i obrambene operacije, operacije zaštite ključne infrastrukture. To će biti prilika da sami sebi, a i javnosti pokažemo koliko smo spremni za temeljnu zadaću, a to je obrana domovine", rekao je viceadmiral Hranj.

U vježbi su sudjelovali i vrhunski sportaši ugovorni pričuvnici MORH-a, peterostruki svjetski veslački prvaci braća Martin i Valent Sinković te atletičar Martin Marković.
"Ja sam aktivna pričuva u vojsci. Prvi put sudjelujem u vojnoj vježbi, a ova najveća od samostalnost je velika stvar za Ministarstvo obrane i cijelu vojsku. Došli smo podržati vojsku", rekao je Martin Sinković.
 
Jedan od sudionika vježbe satnik Andrija Olujić, djelatnik Doma Glavnog stožera, istaknuo je kako je vježba zahtjevna, no uz dobar timski rad svi logistički elementi su realizirani te pojasnio kako ekspedicijski kamp može funkcionirati i u zimskim, i u ljetnim uvjetima.
"Ova lokacija za kamp izabrana je kao središnji dio domovine gdje se spajaju svi elementi – i mediteranska i kontinentalna klima. Vojnici su za vježbu spremni, znanje razbija svaku tremu jer je znanje moć. No ako ste sigurni u svoje znanje, svoje sposobnosti  i svoje ljude te u njih imate povjerenja, onda treme nema", rekao je satnik Olujić.


* velebit_18_udbina_13102018_12.jpg (152.77 KB. 1200x818 - viewed 78 times.)


* velebit_18_udbina_13102018_18.jpg (221.46 KB. 1200x818 - viewed 105 times.)


* velebit_18_udbina_13102018_25.jpg (112.88 KB. 1200x818 - viewed 65 times.)


* velebit_18_udbina_13102018_29.jpg (157.61 KB. 1200x818 - viewed 73 times.)


* velebit_18_udbina_13102018_26.jpg (246.65 KB. 1200x818 - viewed 103 times.)


* velebit_18_udbina_13102018_DSC0448.jpg (368.13 KB. 1200x800 - viewed 107 times.)

Foto: MORH / J. Kopi, morh.hr

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 410« Reply #9 on: October 13, 2018, 09:56:54 pm »

Vojarna "Josip Jović" - Udbina, 13.10.2018.

POSTROJBE

Zapovjedništvo vježbe - operacije Združena snaga
Zapovjedništvo za potporu OSRH
Pukovnija Vojne policije OSRH
Eskadrila helikoptera 93. zrakoplovne baze HRZ

AKTIVNOSTI

Demonstrirane su sposobnosti Ekspedicijskog kampa kapaciteta do 200 osoba, terenska popuna helikoptera OH-58D Kiowa Warrior gorivom, radio uređaji domaće proizvodnje TAKRAD te je organiziran obilazak Zapovjedništva združenih snaga.

Ekspedicijski kamp sastoji se od 11 šatora, a primarno služi u inicijalnoj fazi ratnih, ali i mirnodopskih misija/operacija u ekstremnim uvjetima te osigurava smještaj, prehranu i higijenske potrebe za postrojbu veličine 200 vojnika. Za podizanje i uvođenje kampa u operativnu uporabu potrebno je minimalno osam do deset dobro uvježbanih vojnika, a za njegovo potpuno formiranje potrebna su tri dana.

Kamp se sastoji od sedam smještajnih šatora sa sklopivim krevetima na kat; jedan administracijski šator (svi sa klimatizacijskim sustavima te LED rasvjetom), jedan šator s kuhinjom i restoranom (kapacitet četiri obroka dnevno za 150 osoba, 48 osoba jede odjednom), kuhinja s konvekcijskom i parnom pećnicom te grill-pločom, jedan kontejner-hladnjak, deset ili više malih transportnih kontejnera s opremom, kontejneri s generatorima i drugim sustavima za opskrbu električnom energijom, jedan kontejner s perilicom i sušilicom rublja; dva šatora i dva kontejnera konfigurirani u kupaonicu s ukupno osam tuševa te dva WC kontejnera sa osam školjki i četiri pisoara.* 85c57ae3eab2e4f38353.jpeg (143.51 KB. 1620x1080 - viewed 99 times.)


* d97db051765be3a655d0.jpeg (112.66 KB. 1620x1080 - viewed 89 times.)


* 37c1401c61230b8b6eed.jpeg (201.66 KB. 1620x1080 - viewed 89 times.)

Foto: Dino Stanin/Pixsell, Večernji.hr

« Last Edit: October 13, 2018, 11:54:27 pm by leut » Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 410« Reply #10 on: October 13, 2018, 10:16:14 pm »

13.10.2018.

Vatreno na "Gašincima"


* velebit_18_gasinci_13102018_01.jpg (281.19 KB. 1200x801 - viewed 74 times.)

Na vojnom poligonu „Gašinci“ kod Đakova u subotu, 13. listopada 2018., održana je demonstracija vježbovnih aktivnosti u sklopu združene intergranske sveobuhvatne vježbe Hrvatske vojske Velebit 18 - združena snaga.

Vježbovnu skupinu na toj lokaciji čini 1. mehanizirana bojna Sokolovi Gardijske oklopno-mehanizirane brigade ojačana mehaniziranom satnijom iz sastava 1. mehanizirane bojne Tigrovi Gardijske mehanizirane brigade te elementima Oklopne bojne i bojne Kune GOMBR-e, kao i snagama Središnjice za obavještajno djelovanje i Bojne NBKO-a.

Na tom je poligonu u sklopu vježbe angažirano 865 pripadnika Hrvatske vojske sa 73  ključna oružna sustava. Od oružnih sustava na "Gašincima" se koriste i tenkovi M84, BVP M80, BOV Patria, samohodna haubica 122 mm Gvozdika, minobacački, protuoklopni i PZO sustavi, bespilotne letjelice  i druga sredstva.

Prva zadaća vježbovne skupine na demonstraciji (Namjenski organizirane snage 1) bila je obrana područja od napada ojačane protivničke pješačke bojne. Slijedio je prijelaz u protunapadna djelovanja kroz provedbu izvidničkih operacija, svladavanje minsko-eksplozivnih zapreka uz bojeva gađanja svim sredstvima kroz međuprostore i preko vlastitih snaga, sve do potiskivanja protivnika u zonu uništenja.

Između ostalih, demonstraciji su nazočili državni tajnik MORH-a Tomislav Ivić, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-bojnik Siniša Jurković, zapovjednik Zapovjedništva za obuku i doktrinu brigadni general Željko Šikić, zapovjednik GOMBR-e brigadir Mijo Validžić i drugi."I ovdje smo mogli vidjeti da je Hrvatska vojska jedna moderna oružana sila, dobro opremljena, no, što je najvažnije, i dobro obučena, spremna u svakom trenutku izvršiti sve svoje zadaće", rekao je nakon demonstracije državni tajnik Tomislav Ivić.

General Jurković, koji na vježbi Velebit 18 zapovijeda Zapovjedništvom snaga “Sjever”, izrazio je zadovoljstvo i ponos činjenicom da je vježba počela tako uspješno, dodavši: "Čeka nas niz vježbovnih događaja u 72 sata, sve smo planirali dugo vremena i ovo je kruna tog procesa."


* velebit_18_gasinci_13102018_04.jpg (276.22 KB. 1200x801 - viewed 83 times.)


* velebit_18_gasinci_13102018_05.jpg (312.21 KB. 1200x801 - viewed 72 times.)


* velebit_18_gasinci_13102018_06.jpg (162.07 KB. 1200x801 - viewed 64 times.)


* velebit_18_gasinci_13102018_08.jpg (301.27 KB. 1200x801 - viewed 98 times.)


* velebit_18_gasinci_13102018_09.jpg (390.4 KB. 1200x801 - viewed 81 times.)


* velebit_18_gasinci_13102018_10.jpg (203.94 KB. 1200x801 - viewed 67 times.)


* velebit_18_gasinci_13102018_13.jpg (306.76 KB. 1200x801 - viewed 69 times.)


* velebit_18_gasinci_13102018_16.jpg (268.61 KB. 1200x801 - viewed 62 times.)


* velebit_18_gasinci_13102018_18.jpg (164.91 KB. 1200x801 - viewed 78 times.)


* velebit_18_gasinci_13102018_20.jpg (220.98 KB. 1200x801 - viewed 76 times.)

Foto: MORH / M. Čobanović, morh.hr

« Last Edit: October 14, 2018, 10:32:10 pm by leut » Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 410« Reply #11 on: October 13, 2018, 10:37:13 pm »

Vojni poligon "Gašinci" - Gašinci, 13.10.2018.

POSTROJBE

1. mehanizirana bojna SOKOLOVI Gardijske oklopno mehanizrane brigade HKoV
Dijelovi Oklopne bojne Gardijske oklopno mehanizrane brigade HKoV
Dijelovi Tenkovske bojne KUNE Gardijske oklopno mehanizrane brigade HKoV
Vojno-obavještajna satnija Gardijske oklopno mehanizrane brigade HKoV
Ostale postrojbe Gardijske oklopno mehanizrane brigade HKoV
Mehanizirana satnija 1. mehanizirane bojne TIGROVI Gardijske mehanizirane brigade HKoV
3. satnija Vojne policije Pukovnije Vojne policije OSRH
Središnjica za obavještajno djelovanje GS OSRH
Bojna nuklearno-biološko-kemijske obrane (NBKO) HKoV

LJUDSTVO I TEHNIKA

865 pripadnika Hrvatske vojske
73 ključna oružna sustava
- tenkovi M84,
- borbena vozila pješaštva BVP M80,
- borbena oklopna vozila BOV Patria,
- samohodna haubica 122 mm 2S1 Gvozdika,
- minobacači,
- protuoklopni vođeni raketni sustavi
- PZO sustavi,
- bespilotne letjelice itd.

AKTIVNOSTI

Prva zadaća vježbovne skupine na demonstraciji (Namjenski organizirane snage 1) bila je obrana područja od napada ojačane protivničke pješačke bojne. Slijedio je prijelaz u protunapadna djelovanja kroz provedbu izvidničkih operacija, svladavanje minsko-eksplozivnih zapreka uz bojeva gađanja svim sredstvima kroz međuprostore i preko vlastitih snaga, sve do potiskivanja protivnika u zonu uništenja.* 860031.jpeg (157.22 KB. 1000x666 - viewed 82 times.)


* 860027.jpeg (137.2 KB. 1000x666 - viewed 90 times.)


* 860028.jpeg (170.43 KB. 1000x666 - viewed 73 times.)


* 860034.jpeg (217.24 KB. 1000x666 - viewed 78 times.)


* 11cabc3de7f983c4d382.jpeg (234.92 KB. 1620x1080 - viewed 80 times.)


* 860037.jpeg (75.07 KB. 1000x666 - viewed 76 times.)


* ba6e2d3e37a5bf3af7c3.jpeg (289.59 KB. 1620x1080 - viewed 72 times.)


* 860039.jpeg (235.79 KB. 1000x666 - viewed 99 times.)


* 0ff2de0074ede4a3e559.jpeg (220.66 KB. 1620x1080 - viewed 94 times.)


* 860036.jpeg (104.26 KB. 1000x666 - viewed 78 times.)

Foto: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL, tportal.hr


Malo je slika same akcije i gađanja, šteta. Od čega je displej na slici 860027?


« Last Edit: October 13, 2018, 11:53:20 pm by leut » Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 410« Reply #12 on: October 13, 2018, 11:04:11 pm »

13.10.2018.

Uspješno provedeno bojno gađanje na Rtu Kamenjak


* velebit_18_rt_kamenjak_13102018_01.jpg (151.72 KB. 1200x800 - viewed 72 times.)

U sklopu vojne vježbe Velebit 18 - združena snaga u prijepodnevnim satima u subotu, 13.listopada 2018., na privremeneom vojnom poligonu "Rt Kamjenjak" kod Medulina postrojbe Protuzračne obrane (PZO) Hrvatske kopnene vojske (HKoV) i Hrvatske ratne mornarice (HRM) proveli su bojna gađanja ciljeva u zračnom prostoru s lakim prijenosnim raketnim sustavima.

Riječ je o vježbi bojnih gađanja prilikom kojih postrojbe PZO-a  štite ključnu infrastrukturu i zapovjedna mjesta. Nositelj vježbe je PZO pukovnija, uz topničke vodove borbenih oklopnih vozila iz Gardijske mehanizirane brigade i Gardijske oklopno-mehanizirane brigade HKoV-a, a u vježbi su korišteni PZO sustavi "Strela 2M" i "Igla" te višecjevni lanseri raketa 107mm i 128mm, kao i samovozni protuzračni top BOV-3 20mm te druga sredstva za protuzračnu obranu.

U vježbi je sudjelovalo 220 pripadnika Hrvatske vojske, koji su uspješno proveli svoju zadaću u sklopu intergranske združene vježbe Velebit 18 - združena snaga. Pokazan je visoki stupanj uvježbanosti postrojbi u taktikama i tehnikama te procedurama prilikom provedbe bojnih gađanja.

Današnjoj provedbi bojnog gađanja prethodilo je izmještanje snaga, koje su prije tri dana desantnim brodom HRM-a prevezene iz zadarske trajektne luke do Rta Kamenjak, gdje je već bio uspostavljen taktičko-operativni centar, kao i Zapovjedništvo bojnih gađanja u vojarni Pula.

Kako je Rt Kamenjak zaštićeno područje, prilikom planiranja i provedbe bojnog gađanja na tom vojnom poligonu poštivane su sve zakonske odredbe i procedure prilikom provođenju vojne vježbe, a sa svrhom zaštite prirode.

"Ponosni smo što smo tijekom nekoliko zadnjih godina postigli visoku razinu suradnje s lokalnim civilnim zajednicama poput Općine Medulin i Javne ustanove Rt Kamenjak te Istarske županije i Grada Pule, te se na ovom prostoru nalazimo na obostrano zadovoljstvo", poručili su sudionici vježbe.


* velebit_18_rt_kamenjak_13102018_02.jpg (239.13 KB. 1200x800 - viewed 72 times.)


* velebit_18_rt_kamenjak_13102018_07.jpg (190.8 KB. 1200x800 - viewed 70 times.)


* velebit_18_rt_kamenjak_13102018_10.jpg (222.34 KB. 1200x800 - viewed 59 times.)Foto: OSRH, morh.hr

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 410« Reply #13 on: October 13, 2018, 11:19:37 pm »

Privremeni vojni poligon "Rt Kamenjak" - Medulin, 13.10.2018.

POSTROJBE

Pukovnija protuzračne obrane (PZO) HKoV
Topnički vod Bojne PZO Gardijske mehanizirane brigade HKoV
Topnički vod Bojne PZO Gardijske oklopno-mehanizirane brigade HKoV
Hrvatska ratna mornarica

LJUDSTVO I TEHNIKA

220 pripadnika Hrvatske vojske
18 ključnih oružnih sustava
- laki prijenosni raketni sustav PZO "Strela 2M"
- laki prijenosni raketni sustav PZO "Igla"
- samovozni protuzračni top BOV-3 20/3 mm
- mobilni radar M85 Giraffe 40
- višecjevni lanser raketa 107 mm
- višecjevni lanser raketa 128 mm

AKTIVNOSTI

Riječ je o vježbi bojnih gađanja ciljeva u zračnom prostoru prilikom kojih postrojbe PZO-a štite ključnu infrastrukturu i zapovjedna mjesta. Prethodno je izvršeno izmještanje snage, dijelom kopnenim putem, a dijelom morskim putem pomoću desantnog broda - minopolagača DBM-82 "Krka" Hrvatske ratne mornarice.* 860050.jpeg (221.5 KB. 1000x666 - viewed 74 times.)


* 860052.jpeg (40.49 KB. 1000x666 - viewed 68 times.)


* 860053.jpeg (111.57 KB. 1000x666 - viewed 70 times.)


* 860054.jpeg (123.61 KB. 1000x666 - viewed 60 times.)


* 860055.jpeg (134.74 KB. 1000x666 - viewed 56 times.)


* 860058.jpeg (248.44 KB. 1000x666 - viewed 81 times.)


* 860164.jpeg (87.7 KB. 1000x666 - viewed 94 times.)


* 860169.jpeg (169.63 KB. 1000x666 - viewed 84 times.)

Foto: Pixsell / Autor: Dusko Marusic/PIXSELL, tportal.hr

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 410« Reply #14 on: October 13, 2018, 11:49:44 pm »

13.10.2018.

Pauci počeli vježbu napadnom operacijom


* velebit_18_rt_crvena_zemlja_13102018_01.jpg (260.63 KB. 1200x840 - viewed 68 times.)

Prvoga dana vojne vježbe Velebit 18 - združena snaga, pripadnici 3. mehanizirane bojne "Pauci" Gardijske mehanizirane brigade izveli su u subotu 13. listopada 2018. prikaz napadne operacije na vojnom poligonu "Crvena zemlja" kod Knina uz uprabu borbenih oklopnih vozila Patria.

Kroz razrađeni scenarij mehanizirana satnija dobila je zadaću poraziti protivnika, izbiti do kraja crte napredovanja, osigurati je te provesti konsolidaciju i prijeći u obranu. Cijela napadna operacija provedena je u četiri faze. Nakon prve faze uzbunjivanja i razmještanja u taktičko područje prikupljanja, uslijedila je napadna operacija pod nazivom "Kretanje do dodira".

U trećoj, ujedno i najvažnijoj fazi operacije proveden je napad kojim su probijene prve linije protivnika nakon čega je koordiniranim djelovanjem borbenih oklopnih vozila Patria i pješačkih snaga uspješno zauzet objekt protivničke strane. U završnoj fazi operacije satnija je osigurala prostor te spremno nastavlja provedbu daljnjih zadaća.


* velebit_18_rt_crvena_zemlja_13102018_04.jpg (306.29 KB. 1200x800 - viewed 67 times.)

Zamjenik zapovjednika Inženjerijske bojne satnik Robert Budimir Bekan kazao je kako su u potpunosti ostvareni ciljevi prvoga dana vježbe.
"Provedena je obostrana taktička vježba kojom se predstavlja dostignuta razina osposobljenosti te integracija manevarskih snaga sa snagama borbene i borbeno-servisne potpore. Pred nama su još dva dana vježbe i siguran sam kako ćemo u potpunosti provesti zadane ciljeve i prikazati snagu i moć Hrvatske vojske", poručio je satnik Budimir Bekan.

Od trinaest borbenih oklopnih vozila Patria koje su sudjelovale na vježbi, članica posade u ulozi ciljača jedne od njih bila je i vojnikinja Jelena Jurić, koja tek nepune dvije godine nosi beretku "Pauka".

"Ispunjena sam ponosom što sam pripadnica Gardijske mehanizirane brigade, a vježba je najbolje mjesto gdje možemo prikazati naše znanje, moć i osposobljenosti", rekla je vojnikinja Jurić.

Duh i ponos "Pauka" snažno se osjećao i kod satnika Maria Čagalja, zapovjednika 1. mehanizirane satnije. "Bio sam vojnik našeg legendarnog zapovjednika Andrije Matijaša Pauka i to uvijek s ponosom ističem mlađim naraštajima. Živim za ove vježbe jer me podsjećaju na pobjednički put "Pauka", naglasio je satnik Čagalj.


* velebit_18_rt_crvena_zemlja_13102018_03.jpg (180.67 KB. 1200x840 - viewed 59 times.)


* velebit_18_rt_crvena_zemlja_13102018_09.jpg (272.94 KB. 1200x840 - viewed 59 times.)


* velebit_18_rt_crvena_zemlja_13102018_12.jpg (268.76 KB. 1200x840 - viewed 60 times.)


* velebit_18_rt_crvena_zemlja_13102018_17.jpg (203.25 KB. 1200x800 - viewed 62 times.)


* velebit_18_rt_crvena_zemlja_13102018_21.jpg (253.66 KB. 1200x800 - viewed 71 times.)


* velebit_18_rt_crvena_zemlja_13102018_24.jpg (301.75 KB. 1200x800 - viewed 95 times.)


* velebit_18_rt_crvena_zemlja_13102018_25.jpg (318.77 KB. 1200x840 - viewed 60 times.)


* velebit_18_rt_crvena_zemlja_13102018_26.jpg (289.41 KB. 1200x840 - viewed 66 times.)


* velebit_18_rt_crvena_zemlja_13102018_30.jpg (165.96 KB. 1200x800 - viewed 65 times.)


* velebit_18_rt_crvena_zemlja_13102018_31.jpg (298.14 KB. 1200x840 - viewed 60 times.)


* velebit_18_rt_crvena_zemlja_13102018_32.jpg (328.65 KB. 1200x840 - viewed 61 times.)


* velebit_18_rt_crvena_zemlja_13102018_34.jpg (323.89 KB. 1200x840 - viewed 65 times.)


* velebit_18_rt_crvena_zemlja_13102018_35.jpg (283.34 KB. 1200x800 - viewed 62 times.)

Foto: MORH / T. Brandt, morh.hr

Logged
Pages:  [1] 2 3 4   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.032 seconds with 26 queries.