PALUBA
July 13, 2020, 02:02:26 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Važno
Pravilnik za postovanje vesti
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Hrvatska nabavlja šest bespilotnih letjelica i šest brodova za civilni nadzor  (Read 2234 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 11 437


# proće i ovo


« on: September 26, 2017, 01:48:15 pm »

Hrvatska nabavlja šest bespilotnih letjelica i šest brodova
Prvi put moći će se posebno nadzirati ilegalne strane ribarske brodice, a letjelicama otkrivati požari i piromani.

AutoriDavor  Ivanković, Marija Brnić


Za godinu dana Hrvatska će znatno unaprijediti svoje mogućnosti zračnog i pomorskog nadzora svog dijela Jadranskog mora, kao i ZERP-a. Vlada Andreja Plenkovića, očekuje se, do konca tjedna odobrit će natječaj za nabavu šest bespilotnih zrakoplovnih letjelica, a u prosincu i natječaj za nabavu šest brzih patrolnih brodova namijenjenih za civilne, ali i vojne potrebe.

Natječaj raspisuje Ministarstvo poljoprivrede koje za te projekte povlači sredstva iz Operativnog programa EU za ribarstvo i pomorstvo, a obje nabave vrijedne su 131,25 milijuna kuna bez PDV-a. Od toga, EU sufinancira 70 posto iznosa.

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić (na fotografiji ispod) i ministar obrane Damir Krstičević već su potpisali sporazum o nabavi i korištenju bespilotnih letjelica, a za patrolne brodove još vode razgovore o definiranju suradnje jer postoje neke zakonske prepreke za zajedničko korištenje brodova.

Ovakva dualna civilno-vojna uporaba zajedničkih sredstava za nadzor već je uobičajena i uigrana unutar EU, gdje se sufinancira dominantno civilna svrha, no ona je, kada su u pitanju sustavi sigurnosti, danas ionako spregnuta s vojskom. U konkretnom slučaju, Ministarstvo poljoprivrede kao nositelj natječaja i inicijative zadovoljit će potrebe osiguranja opstanka ribolovnoga gospodarstva jer će se prvi put moći posebno nadzirati najbogatija područja u koja se ilegalno zalijeću strane ribarske brodice, dok je Krstičević već najavio da će dogodine Hrvatska već moći rabiti bespilotne letjelice u otkrivanju požara i piromana. Dogovor dvaju ministarstava bio je nužan zbog toga što će glavni ili isključivi dio osoblja i posada za operativnu uporabu letjelica, a i brodova, dati Oružane snage RH. Nabava letjelica čini i veći financijski dio ovog paketa s predviđenih 112,5 milijuna kuna, a za šest brzih patrolnih brodova 18,75 milijuna kuna, no uz mogućnost povećanja iznosa. Barem bi dvije zemaljske stanice na obali bile opremljene za prihvat i uporabu besposadnih letjelica, s time da će one biti mobilne i moći će se lansirati s mnogo većeg broja improviziranih uzletišta.

Ugovor za nabavu besposadnih letjelica bit će potpisan do kraja 2017., a isporuka je planirana u drugoj polovici 2018. Natječaj za patrolne brodove kreće u prosincu ove godine, a planirana je isporuka prvih dvaju brodova u zadnjem tromjesečju 2018. te svih ostalih u 2019. Prema traženim tehničkim karakteristikama natječaja jasno je da Hrvatska traži besposadne letjelice nižeg odnosno srednjeg dometa. Ukupna masa letjelice pri polijetanju je 150 kg, minimalni domet 120 km, a istrajnost u zraku najmanje šest sati.

Nefinancijski kriteriji Kako je riječ o prilično malom dometu, prednost u natječaju će, naravno, imati one ponude koje će za isti ponuđeni novac moći ostvariti veći domet i dulje trajanje leta. Letjelice će morati imati mogućnost ručnog i automatskog praćenja cilja te pasivne navigacije. Moraju imati i sustav za automatsko slijetanje i povratak na uzletište u slučaju gubitka signala. Isporučitelj preuzima i obvezu izobrazbe i obuke 15-ak instruktora za korištenje i održavanje sustava. Letjelica mora imati životni vijek od 15 godina i mogućnost minimalno 1430 sati leta godišnje.

Pri odabiru ponude Tolušićevo će ih ministarstvo, osim po cijeni, vrednovati i po nefinancijskim kriterijima, odnosno dometu, istrajnosti i ponuđenom jamstvu. Osnovni je preduvjet za natjecanje da je proizvođač već dokazan i da je u protekle tri godine već utržio na prodaji takvog sustava minimalno šest milijuna eura. Prije samog donošenja odluke, jedan je od preduvjeta i da hrvatski tim obavi i testiranje sustava. U spomenutim ministarstvima zadovoljni su da konačno počinje ostvarenje dugo pripremanih projekata koji štite teritorij pod našom jurisdikcijom. Njima ćemo se, drže, podići među najopremljenije inspekcijske službe u Europi. Sada ribarska inspekcija za nadzor koristi šest plovila, Obalna straža devet, a njoj su na raspolaganju i dva Pilatusa te četiri helikoptera. Potporu nadzoru na moru daje i Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture s 48 plovila te MUP sa svoja 74.

https://www.vecernji
Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 11 437


# proće i ovo


« Reply #1 on: September 28, 2017, 05:41:10 pm »

Na stranicama Ministarstva Poljoprivrede objavljen je natječaj za BIL.

Savjetovanje sa zainteresiranim gospodarskim subjektima – nabava besposadnog zrakoplovnog sustava (BZS)

Tu je i dokument sa TT zahtjevima, ima toga dosta pa koga zanima.

* Tehnicka_specifikacija-_PRILOG_VI.doc (331 KB - downloaded 84 times.)


Rok za prijavu je prošao (Rok prijave: 18.09.2017. 10:45 - 25.09.2017.), čekamo objavu rezultata.

Kakao sam shvatio traži se letjelica koja ne koristi uzletišta.
Polijetanje sa lansera i slijetanje pomoću padobrana.

poz.

* Tehnicka_specifikacija-_PRILOG_VI.doc (331 KB - downloaded 84 times.)
« Last Edit: September 28, 2017, 05:46:57 pm by Solaris » Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 11 437


# proće i ovo


« Reply #2 on: November 18, 2017, 05:44:00 pm »

Nešto je zapelo sa ovim BL.

--------------------

Natječaj za nabavu Besposadnog zrakoplovnog sustava (BZS) u problemima


Kao što smo ranije objavili, Ministarstvo poljoprivrede je objavilo natječaj za nabavu Besposadnog zrakoplovnog sustava (BZS) razreda kratkog dometa u gornjem dijelu raspona. Od objave natječaja je prošlo 40 dana. Inicijalno je kao krajnji rok dostave ponuda bio postavljen 7. studenog 2017., ali je postupak pauziran. Novi rok još nije objavljen. Pošto je se ovdje radi o prvoj ozbiljnijoj nabavi bespilotnih letjelica u Republici Hrvatskoj, to nas je ponukalo da napravimo analizu tehničko-taktičkih zahtjeva koje moraju ispuniti ponuđači.

Procijenjena vrijednost natječaja je 12 milijuna EUR bez PDV-a, a trošak te nabave će se pokriti sredstvima Europske Unije. Primarna namjena BZS-a će biti nadzor ribarenja u hrvatskim vodama, a sekundarne misije će uključivati potragu za nestalima, nadzor granica i druge misije. Nositelj projekta je Ministarstvo poljoprivrede, a letjelicama će u njihovo ime upravljati Ministarstvo obrane.

Natječaj od potencijalnih ponuđača traži isporuku sustava koji se sastoji od minimalno 6 letjelica s integriranim senzorskim sklopovima, 2 zemaljske nadzorne postaje, 2 antensko-odašiljačko prijemne postaje, 2 zemaljska repetitora, set pribora i alata, 2 prijenosna video terminala, 2 sustava električnog napajanja, set pričuvnih dijelova za 5 godina održavanja, simulator i dovoljan broj vozila s terenskim sposobnostima koja omogućavaju upotrebu i rad sustava te prijevoz kompletnog sustava.

Od letjelica se zahtijeva da mogu letjeti u jednoj zadaći minimalno 6 sati, uz minimalni domet letjelice od 120 km od zemaljske nadzorne postaje te da ne smiju prijeći maksimalnu poletnu masu (MTOW) od 150 kg. Za zemaljske repetitore se ne daju konkretni tehnički zahtjevi, samo se u Programu ispitivanja spominje kako će biti ispitana sposobnost povećanja dometa za 50 i 100 km pomoću tih repetitora.

Tu dolazimo do prvog problema s tehničkim zahtjevom. Naime, prosječna brzina krstarenja letjelica tražene MTOW je 60 – 70 km/h. To znači da za 6 sati leta može prijeći 360 – 420 km u idealnim uvjetima. Ako je minimalni traženi domet letjelice 120 km uz produženje dometa pomoću repetitora od 100 km, to znači da letjelica treba prijeći do minimalnog povećanog dometa i nazad ukupno 2 x (120 + 100) km, odnosno 440 km. Vidimo da minimalni uvjet od 6 sati nije dovoljan niti za dosegnuti traženu minimalnu udaljenost, a kamoli odraditi bilo kakav koristan nadzor. Ako se uzme rezerva od 1 – 2 sata radi sigurnosti, jasno je da je uvjet od 6 sati promašen.

Nadalje, sam zahtjev za korištenjem zemaljskih repetitora nije dovoljno jasno objašnjen, kao niti potreba za tim repetitorima. Traži se isporuka vozila s terenskim sposobnostima radi mobilnosti cijelog sustava, a ujedno se želi koristiti fiksne repetitore koje netko mora postaviti za izvršenje misije i nakon toga demontirati. Ako već krajnji korisnik može doći na poziciju na koju želi postaviti repetitor, zašto ne bi samo lansirao bespilotnu letjelicu s te pozicije?

Bodovanje ponuda je strukturirano tako da cijena ponude čini 75% bodova, a tehnički uvjeti preostalih 25%. Od 25% tehničkih uvjeta, 11% nosi domet letjelice, 8% istrajnost (vrijeme letenja), a jamstvo preostalih 6%. Bodovi se dodjeljuju recipročno, gdje najviše bodova u pojedinoj kategoriji bodovanja dobiva najbolji ponuđač (najniža cijena, najveći domet, najveća istrajnost i najdulje jamstvo), a ostalim ponuđačima se dodjeljuju bodovi u omjeru prema najboljoj ponudi. Iako ovo bodovanje djeluje prikladno, ono daje prednost jeftinijim letjelicama slabijih tehničkih karakteristika u odnosu na bolje letjelice nešto više cijene. Usporedbe radi, letjelica koja zadovoljava minimalni uvjet od 6 sati u usporedbi s letjelicom istrajnosti od 20 sati treba biti jeftinija samo 8% od bolje letjelice kako bi se izjednačile u bodovanju.

Za misije koje Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo obrane stavljaju pred BZS bilo bi normalno odabrati taktički BZS (TUAS) s MTOW oko 500 kg kako bi mogao nositi dodatnu opremu osim samih dnevno/noćnih kamera, no pošto su sredstva ograničena i odlučeno je nabaviti mali taktički BZS (STUAS) s MTOW do 150 kg, moralo bi se odabrati čim bolji BZS s čim većom istrajnošću i dometom. Stručnjaci s kojima smo razgovarali su mišljena da tražena minimalna istrajnost ni u kom slučaju ne bi smjela biti ispod 10 sati kako bi bili zadovoljeni svi zahtjevi koje planirane misije stavljaju pred BZS. To bi značilo nabaviti letjelice na tekuće gorivo, a preskočiti razmatranje onih na električni pogon. Osim same prednosti u satima leta, letjelice na tekuće gorivo nude manju osjetljivost na vremenske uvjete (pogotovo temperaturu) te njihov kapacitet ne opada s vremenom kao što je to slučaj s baterijama. Uostalom, projekt financira Europska Unija i oni očekuju da se sredstva utroše na najbolji mogući način za sustave koji će u praktičnoj primjeni dati najbolje rezultate pa nema smisla nabavljati sustav znatno slabijih karakteristika.

Pošto se BZS namjerava koristiti barem 15 godina, kao što je navedeno u tehničkim specifikacijama, ministarstva bi kod odabira morala voditi brigu i o pouzdanosti pojedinih ponuđača u snabdijevanju rezervnim dijelovima u tom periodu, kako iz tuđih, tako i iz vlastitih iskustava. Bez pouzdanog izvora rezervnih dijelova BZS može jako brzo postati lijep ukras u nekom hangaru.

https://www.defender.hr/

poz.
Logged
pp5d6 posejdon
vodnik
*
Offline Offline

Posts: 480


« Reply #3 on: January 11, 2018, 08:03:42 pm »

Do 15. siječnja 2018. ponuditelj moraju dostaviti ponude za besposadne sustave.
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 428« Reply #4 on: May 15, 2018, 03:36:52 pm »

15.05.2018.

STIŽE JOŠ AVIONA IZ IZRAELA: 6 bespilotnih letjelica nadzirat će ribolov u Jadranu!


* Bespilotna-letjelica-640x451.jpg (37.98 KB. 640x451 - viewed 102 times.)
Photo: aeronautics-sys.com/Ilustracija

ZAGREB – Sustav besposadnih zrakoplova trebao bi nadzirati ribolov u Jadranu. Ugovor vrijedan 4,88 milijuna eura s izraelskom tvrtkom Aeronautics potpisao je danas ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić.

Ministarstvo poljoprivrede provelo je otvoreni postupak javne nabave besposadnog zrakoplovnog sustava (BZS) za potrebe nadzora i kontrole ribolova. Najbolji ponuđač bila je izraelska tvrtka Aeronautics, priopćilo je Ministarstvo poljoprivrede. Ugovor su potpisali ministar Tomislav Tolušić i zamjenik predsjednika uprave tvrtke Aeronautics Daniel Eshchar.

Vrijednost odabrane ponude jest 4.879.633,00 eura, a financirat će se iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo. Besposadni zrakoplovni sustav (BZS) sastoji se od lansirne rampe, šest besposadnih letjelica te kompletne popratne logistike potrebne za  provedbu pune kontrole u teritorijalnim vodama i zaštićenom ekološko-ribolovnom pojasu Republike Hrvatske.

Sustav će se koristiti za sljedeće aktivnosti nadzora ribarstva:

–          praćenje ribolovne aktivnosti i otkrivanje nelegalne aktivnosti u unutarnjem moru, teritorijalnom moru i u zaštićenom ekološko ribolovnom pojasu RH;

–          kontrolu prostorno vremenskog ograničenja ribolova;

–          nadzor izlova tune;

–          nadzor izlova male plave ribe noću;

–          nadzor ulaska ribarskih plovila sa stranom zastavom u teritorijalno more RH;

–          identifikaciju ribarskih plovila temeljem vanjskih oznaka.

 – Ovo je najveća i najznačajnija stavka u modernizaciji sustava nadzora i kontrole ribarstva do 2020. godine. Zahvaljujem Ministarstvu obrane koje će nam pomoći logističkom podrškom i upravljanjem opremom, a o čemu smo već potpisali sporazum. Sustav ćemo za kontrolu ribarenja koristiti preko 60% vremena, a u ostalo vrijeme bit će na raspolaganju kao potpora zaštiti i spašavanju na moru, zaštiti od požara itd. A dobra vijest je i da nam EU pokriva 70% troška investicije. – izjavio je ministar Tomislav Tolušić.

D.G., Morski.hr

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 428« Reply #5 on: May 15, 2018, 03:40:24 pm »

15.05.2018.

VIDEO: Pogledajte kako će izgledati sustav nadzora Jadrana besplilotnim letjelicama
 

* Dron-2-640x362.jpg (46.43 KB. 640x362 - viewed 115 times.)

ZAGREB – Napredno rješenje za zračni nadzor hrvatskog teritorijalnog mora i Zaštićenog ekološko ribolovnog pojasa projekt je Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske koje u tu svrhu nabavlja 6 bespliotnih letjelica.

Cilj je primjena zakona u ribolovnim zonama, rezervatima i prirodnim parkovima duž hrvatske obale i podrška obalnoj straži tijekom misija potrage i spašavanja te u spriječavanju ilegalne imigracije.


* Dron-3.jpg (136.52 KB. 950x648 - viewed 52 times.)

Letjelice Orbiter 3B Stuas koje Hrvatska naručuje od izraelske tvrtke Aeronautics, imaju domet od 150 km, izdržljivost 7 sati leta, brzina 30 do 70 čvorova, a mogu ponijeti i 30 kg korisnog tereta.

Centri za upravljanje i nadzor bit će u Puli, Rijeci, Zadru i Splitu, a kako će to izgledati u praksi, donosimo Vam u videu!D.G., Photo: Video/Screenshot, Morski.hr

Logged
brodarski
Stručni saradnik - Istorija RM
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 12 116« Reply #6 on: May 15, 2018, 06:39:52 pm »

Ludilo! Kod nas mala dica na tehničkom odgoju radu bespilotne letjelice a ovamo se baca novac poreznih obveznika. Opet sprega javno privatnog partnerstva. Oće li uvesti bob i broskvu iz Izraela uzgojenu po naprednoj tehnologiji?
Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.037 seconds with 25 queries.