PALUBA
August 15, 2020, 05:48:55 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News:
Glavni pokrovitelj foruma Paluba
kompanija
Protexi Group System
http://www.protexigroup.co.rs/
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 [4]   Go Down
  Print  
Author Topic: Venezuelanski ratni brod napao njemački kruzer pa se potopio  (Read 3218 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
lEO - ZD
vodnik I klase
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 603« Reply #45 on: April 07, 2020, 11:14:13 am »

Čekaj .. da li je patrolni bio onesposobljen!?
Pa patrolni ima puno veće manevarske sposobnosti, mogućnost mijenjanja brzine i pravca.

Karikirano gledano ali mislim da ne griješim puno , u  onim uvjetima omjer vremena reakcije je 1/10, što su za cruiser sekunde za patrlolni su minute a možda i više.

Govoriš da je cruiser mogao u tih minutu dvije usporiti, da ali to znaći da je trebao dvije minute prije znati da će patrolni skrenuti ispred njega.
A s druge strane ako patrolni ubrza na 10 čvorova, što je za njega stvarno trenutno on prelazi 5 metara u sekundi, znaći da u cca 20-30 sekundi prijeđe svoju dužinu , i već time je izbjegao udar pod pretpostavkom da ga je cruiser gađao.... Znaći cruiseru treba recimo 2 minute da dođe do patrolnog a ovome treba 30 sekundi da se pomakne za cijelu dužinu ( az apretpostaviti da ga gađa po sredini, dakle i pola tog vremena, ali ostavimo zbog dodatne rezerve)
Dakle patrolni ima mogućnost da minutu i pol razmišlja što bi "bio kad odraste" i još ima dovoljno vremena da se sigurno izmakne.

Pazi a cruiser je odluku donio pred 2 minute i ne može puno utjecati.

Po fotografijama reklo bi se da je to moderan patrolni borod, pretpostavljam da mu one bijele lopte iznad kabine i one čudne polukružne ploče nećemu služe, tj da nisu prazne.
A valjda od svih mobitela na patrolnom netko ima i nekakvu nautičku navigaciju pa može vidjeti svoj kurs, brzinu?

Ne čini vam se da je minutu i po beskonačno dugo vrijeme za shvatiti što se dešava, donijeti jednu odluku, pa shvatiti da je kriva pa donijeti pravu odluku i odvesti brod na sigurno?

Toliko o odgovornosti, ne poznajem pomorsko pravo, ne poznajem ni vojne brodove i sisteme upravljanja ali ovo mi izgleda kao da su na tom patrolnom brodu  neki ekvivalenti braće Dalton, ili su honorarno zaposlili capitana Schetina, pa on zna kako sa cruiserima izvesti bliski prolaz.... a možda je i njega napala stijena!?!?

Logged
lEO - ZD
vodnik I klase
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 603« Reply #46 on: April 07, 2020, 11:24:43 am »

Da se povežem na dio oko prava ili ne na zaustavljanje.
Pa upravo ako su imali pravo to je trebalo izvesti elegantnije na kraju krajeva profesionalnije..
Da li je zapovjednik cruisera odgovran, da li je bila povreda teritoria, ugroza sigurnosti druge zemlje, u to se ne razumijem i ne ulazim.
Taj zapovjednik patrolnog broda je bezrazložno ugrozio živote svoje posade, jer noć, otvoreno more, brodovi u kretanju meni se ne čini kao idealno mjesto za malo brčkanja u moru.

Pala mi je još jedna usporedba , kao da npr . Ruslan nakrcan "do grla" udari u F16, ili zbog političke korektnosti leti Globemaster "pun ko šipak" i udari u Su 27.
Ne ulazeći u to tko se našao gdje nije smio biti već samo iz karakteristika tko treba koga izbjegavati, tko ima više sposobnosti i mogučnosti izbjegavati.
Pa taman da je vidljivo namjerno izvedeno (i uz činjenicu da su sve vojni piloti)  što biste pomislili o pilotima 16tice ili 27ce ?
Logged
Perun
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 040


« Reply #47 on: April 07, 2020, 11:33:53 am »

Krivi su oboje, tko u kolikoj mjeri odredit ce sud. Oba broda u svakom trenutku moraju imati jasnu sliku dogadjaja oko sebe. Uvik netko mora osmatrati i radar i okolicu broda. Sudar nije samo trenutak sraza brodova nego i sav skup dogadjaja koji su prethodili samom srazu. Nije se ophodni brod odjednom stvorio ispred krstaša. Jasno je dao do znanja što želi, i usmeno preko radio veze i pucanjem iz topova (po prici posade krstaša).
Logged
lEO - ZD
vodnik I klase
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 603« Reply #48 on: April 07, 2020, 11:47:49 am »

igram se analize
Gledam fotografiju pramca cruisera.
Postoje oštećenja od visine zjevača "jel to točan naziv za otvore kroz koje prolaze konopi) na desnom boku i pramca, istina lijevi bok se ne vidi.
Dakle prema rekonstrukciji Venezuele patrolni brod nalazio se po desnom boku  a do sudara je došlo kad su im se kursevi ukrižali.
Ukoliko je prema rekonstrukciji ali i onom dijelu snimka pred udar patrolni ispred cruisera.
Dolazi do udara i kako kažu bulb cruisera je oštetio krmu patrolnog. Ako je oštetio krmu patrolnog znaći da je patrolni bio većim dijelom na lijevoj strani cruisera.
Kako su onda nastala oštečenja na desnom boku cruisera?.
Jer jedino objašnejnej nastanka oštečenja na desnom boku cruisera je da su se "očešali"  a kako im se u tom trenutku brzine nisu puno razlikovale to i nije bio udarac više grubo naslanjanje i češanje.
E sad da li je kapetan u pokušaju da se odvoji , ubrzao, naglo pokušao skrenuti u lijevo, da li je moguće da je naglo ubrzanje rada propela patrolnog izazvalo strujanej koje se odbilo od trupa cruisera (koji je sigurno dublji od patrolnog) i kao vektorski mlad zapravo odgurnulo krmu patrolnog u desno a pošto je patrolni ubrzavao završio je pod pramac cruisera.

Opet možda glupi primjer ali gledao sam pristajanja u marinama. Čarteraši danas uzimaju velike brodove i jedrilice sa velikim jakim motorima.
Zanimljivo je gledati kad kreću ili pristaju kako odmah daju jako puno gasa i dešava se (barem za jedrilice ne tvrdim da setako ponašaju i veliki posebno vojni brodovi) da na trenutak samo kuha more a onda brod ima trzaj i naglo krene, eto razmišljam da se nije nešto slično desilo, nagli "tutta forza", možda i malo paničnije mahanje kormilom, što je dodatno odgodilo "start" a još bolje usmjerilo vrtloge a onda je patrolni đipnuo ?
Logged
kilezr
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 377« Reply #49 on: April 07, 2020, 08:27:44 pm »


 Po meni ? Isključiva krivica patrolnog broda. na stranu politika i sve zakulisne radnje . Svojim činjenjem K- dant je doveo do katastrofe. Kaže IEO-Zd :"Opet možda glupi primjer ali gledao sam pristajanja u marinama. Čarteraši danas uzimaju velike brodove i jedrilice sa velikim jakim motorima.
Zanimljivo je gledati kad kreću ili pristaju kako odmah daju jako puno gasa i dešava se (barem za jedrilice ne tvrdim da setako ponašaju i veliki posebno vojni brodovi) da na trenutak samo kuha more a onda brod ima trzaj i naglo krene, eto razmišljam da se nije nešto slično desilo, nagli "tutta forza", možda i malo paničnije mahanje kormilom, što je dodatno odgodilo "start" a još bolje usmjerilo vrtloge a onda je patrolni đipnuo ?"

 Očito nije imao priliku videti upovljavanja TČ u četvorovez . Kada daš na osnovni ( 750 okretaja ) 4000 ks.
 S poštovanjem 
Logged
momo PT61
Prijatelj foruma
potporučnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2 817


ПЕНЗИОНЕР


« Reply #50 on: April 08, 2020, 10:20:15 am »

             Kako i da okreneš ,postaviš,zamisliš,kažeš'jedan te isti odgovor nameće se-
PRVO -sudar nije bio tako dakažem reciprotetilčan jer kruzer je bio puno  teži i gabaritniji od patrolca
DRUGO-ali bi u drugom merenju tas bi prevagnuo  na patrolca jer je to speciliziran za ovakva dejstva, jer jer uvek brži i uspešniji u manevru a i nosio jenaoružanje respektivno za ovakva dejstva
TEĆE-nameće se samo po sebi jer bez razklike dali je zapovjednik postupio dobro ili loše-izgubio je  RATNI BROD U MIRU,na rutinskom zadatku a stručnjaci širom svijeta dobili su puno materijala o stanju Veneculanske mornarice,a vojnopomorske akademije ''kako ne postupati''u ovakvim situacijama
Logged
lEO - ZD
vodnik I klase
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 603« Reply #51 on: May 11, 2020, 02:45:22 pm »

Da li se išta saznalo o ovome, prošlo je već više od mjesec dana?
Logged
Pages:  1 2 3 [4]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.018 seconds with 26 queries.