PALUBA
July 07, 2020, 06:53:09 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Upozorenje za sve članove
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  [1] 2 3 4 5 6 ... 15   Go Down
  Print  
Author Topic: Niška tvrđava  (Read 50135 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 33 794« on: November 28, 2008, 03:19:02 pm »

Tragovi istorije


Među više svojih znamenitosti, grad Niš se odlikuje značajnim istorijskim spomenicima. Najpoznatija je Niška tvrđava, simbol grada. Glavna ulazna vrata, oblikovana u kamenu, sa stubovima, kamenim pločama i ukrasnim blokovima na vrhu, nalaze se na obali Nišave sa pogledom na glavni trg grada, Trg oslobođenja. Tvrđava je poligonalne osnove, okružena moćnim kamenim bedemom, sa četiri kapije. Zidovi su od kamenih blokova, visine osam metara, sa ukupnom dužinom od preko dva kilometra. Izgrađena je na prostoru antičkog utvrđenja nastalog još u rimsko doba, korišćenog u srednjem veku, pa i za vreme Nemanjića.


* 771pxtvrdjavagradnis335.jpg (104.16 KB. 618x480 - viewed 242 times.)


Utvrđenje u sadašnjem obliku podigle su Osmanlije (1719 - 1723) po naređenju tadašnjeg sultana Afmet-Hana. U gradnji su učestvovali carigradski kamenoresci i brojni zidari. Tvrđava je služila Turcima kao vojno sedište i utvrđenje, sa luksuznim zgradama, haremima i kupatilima (hamamima) za vojne starešine. Tu su se nalazile i brojne džamije. U tvrđavi su stanovali i pomoćni službenici i zanatlije. Smatra se da je Niška tvrđava jedna od najočuvanijih utvrđenja u ovim predelima. Danas se u tvrđavi nalaze brojni sadržaji: ateljei, izložbene galerije, iskopine i spomenici, stare i nove građevine, kafići, a najznačajnija je Letnja pozornica s više hiljada mesta, na kojoj se održavaju raznovrsni kulturni događaji, kao što su horske svečanosti, filmski festivali, džez festival i niz drugih priredaba (žurke). Niška tvrđava je kulturno dobro grada od velikog značaja.

U gradskom okruženju nalazi se jedan značajan spomenik - Ćele-kula. Nastala je tokom Prvog srpskog ustanka, posle bitke na Čegru, udaljenom osam kilometara od Niša. Te 1809, junak i vođa ustanka, vojvoda resavski Stevan Sinđelić, našao se u turskom okruženju, bez pomoći okolnih ustaničkih odreda. I kada su Turci prodrli u šanac, ispalio je hitac iz svoje kubure u magacin baruta. Eksplozija razara šanac ispunjen Srbima i Turcima i strada više hiljada boraca. Huršid-paša, u cilju odmazde i da zaplaši hrišćansku raju, ozida četvorougaonu kulu od kamena, greda i maltera, dužine i visine približno četiri metra, u koju su ugrađene 952 lobanje srpskih ustanika.

Kula je smeštena usred ravnice, pored puta za Istanbul i govorila je o turskoj surovosti - simbolu stradalaštva, legenda koja hrabri na otpor. Po oslobođenju Niša (1878) izgrađena je nadstrešnica nad kulom radi zaštite od nevremena. Kasnije je podignuta kapela nad čitavom građevinom (arhitekta Leko). Posle više rekonstrukcija i obnova, kapela je dobila današnji izgled. To je lepo izgrađena građevina u obliku krsta, sa ukrasnim vratima i kupolom sa kamenim rozetama. Oko kapele je uređen prostor, a ispred ulaza smeštena je bista Stevana Sinđelića. U kuli se danas nalazi 59 lobanja hrabrih junaka sa Resave, na uvid brojnim posetiocima. Kula je značajan spomenik hrabrosti i rodoljublja, simbol grada Niša.

Izvor: Danas online

« Last Edit: July 28, 2010, 12:40:12 pm by dreadnought » Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 18 591


« Reply #1 on: August 19, 2009, 10:59:08 am »

Мало да прокоментаришем слику уз овај текст, кад већ то није нико од оних који живе у Нишу. На слици је главни улаз у Тврђаву, тзв. Стамбол капија. Лево, по средини очишћеног дела бедема је тзв. Београдска капија. Иначе постоје још и Видина капија и још једна чије сам име заборавио. Тврђава је све до 50.и неке године прошлог века  била војни објекат недоступан грађанима. Тада је предата гарду Нишу. Преуређена је у парк, а објекти у њој или као административни објекти (мислим да је ту архив града) и угоститељско-туристички.

Бедем, лево од улаза на слици, до 1971.године је био прекривен земљом у висини преко 2м (то се делимично види на бедему са десне стране). Тада су га бригадири, бригада "НОВОСТИ", учесници ОРА НИШ-71, скинули. На том бедему је, непосрено са леве стране капије која се види на слици, практично на крову зграде хамама (уочавају сењегове куполе између древћа и бедема), био бетонски базен који су направили Бугари током купације у време 1. светског рата.Током скидања земље са бедема нађени су разни делови војнчке опреме из тог доба, чак и муниција (турска).У време док је трвђава била војни објекат амам је служио за купање војника нишког гарнизона.Сада је то ресторан, одмах на улсаку у тврђаву.
Logged
vathra
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 343« Reply #2 on: August 19, 2009, 11:25:00 am »

Mali OT, na Kalemegdanu su postavili izložbu slika sa tvrđavama iz Srbije - 1-3 fotografije iz raznih uglova (i iz vazduha), i kratak opis i istorija tvrđave.
Mislim da ima 15-ak tvrđava. Vredi videti.
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 33 794« Reply #3 on: September 29, 2009, 01:34:11 pm »

Niška tvrđava je gradsko utvrđenje u centru Niša na desnoj obali Nišave, koje ima kontinuitet od oko dva milenijuma konstantnog postojanja o čemu svedoče mnogobrojni arheološki nalazi.

Pripada najstarijim i najvrednijim kulturnim spomenicima i jedan od najprepoznatljivijih simbola Niša. Preteču Tvrđave na današnjem mestu predstavlja logor rimskih legionara, a pre toga je možda ovde egzistiralo naselje Kelta.


* total.jpg (153.86 KB. 868x584 - viewed 357 times.)


Današnje utvrđenje je artiljerijskog tipa i podigle su ga Osmanlije u periodu od 1719. do 1723. godine na prostoru antičkog i srednjevekovnog utvrđenja. Po svom današnjem stanju, spada među najočuvanije utvrde tog tipa u Srbiji i na Balkanskom poluostrvu.


* niskatvrdjava plan.jpg (62.81 KB. 400x332 - viewed 462 times.)


Kao i svako artiljerijsko utvrđenje, današnja Niška tvrđava ima poligonalnu osnovu sa četiri velike kapije (Stambol, Beogradska, Jagodinska i Vidin) i osam bastionih terasa. Sa bedemima dužine 2.100m koji su široki 3m,a visoki 8m tvrđava zahvata površinu od preko 22ha. Tokom svoje istorije, nalazila se u posedu mnogih država, počevši od Rimljana čiji se car Konstantin rodio nedaleko od današnjeg Niša, preko Stefana Nemanje koji je u njoj neko vreme držao svoju prestonicu krajem XII veka do Osmanlija koje su je zauzele 1395. godine.


* Stambol kapija.jpg (155.52 KB. 689x543 - viewed 441 times.)


Dolaskom Slovena na tle Niša, prestaje antičko počinje srednjevekovno doba. Neposrednih izvora o slovenskom osvajanju Niša nema. Tek od X veka na osnovu spisa se može zaključiti da niško utvrđenje poseduje karakteristike srednjevekovne tvrđave. Osim pisanih izvora niška Tvrđava je predstavljena na jednoj vojnoj karti Balkanskog poluostrva iz prve polovine XV veka. Ostaci srednjevekovnog zida niške Tvrđave, potvrđeni su novijim iskopavanjima.


* ostatci Beogradske kapije-sever.jpg (161.2 KB. 788x587 - viewed 537 times.)


Turskim osvajanjem grada Niša u XV veku, Tvrđava je ulazila u sastav državnih građevina koje su služile sultanu. Početne radove na Tvrđavi, Turci su izgleda preduzeli 1660 godine. Čelebija je iste godine zapisao da je "gradska tvrđava sagrađena od kamena usred šehera kao kakav han". Marta 1689. godine neposredno pred austrijskim osvajanjem grada, Turci su Niš utvrdili zemljanim utvrđenjem sa palisadom i jarkom. Osvojivši Niš Austrijanci su 1690. godine na ostacima srednjevekovnog utvrđenja, sagradili dva jaka bastiona po projektu italijanskog inženjera Peronija, nazvavši ix car Leopold i carica Leonora.

Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 33 794« Reply #4 on: September 29, 2009, 01:42:03 pm »

Današnja niška Tvrđava podignuta je tek na izgrađenom Hisaru. Nepunih šest meseci od završetka radova na Hisaru, sultanovom poveljom od 19 februara 1719. godine odlučeno je da se u Nišu izgradi jaka tvrđava. Radovi su otpočeli u proleće iste godine po projektu pomenute braće, turskih lagunaša. Bilo je predviđeno da se objekat završi za tri godine. Angažovano je 40 carigradskih kamenorezaca a bedem je zidalo 400 zidara. Kamen se vadio iz kamenoloma kod Huma, Kamenice i Niške Banje.


* bastion.jpg (274.87 KB. 1280x960 - viewed 344 times.)


Izgradnja

Početkom XVII veka posle povlačenja Austrijanaca iz Niša, izdata je sultanova povelja o utvrđenju ovog grada. Urađen je i plan utvrđenja koji su načinili braća Mehmed-aga i Mustafa-aga, koji su došli iz Sofije. Radovi su započeti ali ne i dovršeni.

Gubitkom Beograda 1717. godine u austro-turskom ratu, sedište pašaluka je premešteno u Niš. Za smeštaj vojske izgrađeno je 1718. godine novo utvrđenje Hisar, za razliku od projekta Hisar je bio većih dimenzija i imao je oblik trougla.


* tvrđavski rov.jpg (151.84 KB. 788x588 - viewed 145 times.)


Tvrđava je građena po ustaljenim sistemima bastione trase. Poligonalnog je oblika sa sedam nejednakih strana. Ulazni deo je spušten sasvim uz most, a istočni i zapadni bedem pružaju se pod uglom udaljavajući se od Nišave. Oba ova bedema, završavaju se snažnim bastionima. Severozapadni deo bedema prema gradskom polju, polukružnog je oblika prelomljenog sa četiri veća bastiona. Ukupna površina kamenih blokova uzidanih u bedem iznosi 321.328 m2, visina bedema je 8 m, prosečna širina 3 m, dok je ukupna dužina 2.100 m.


* bastiona trasa.jpg (158.61 KB. 783x580 - viewed 141 times.)


Bedemi Tvrđave zajedno sa još neistraženim ostacima ranijih epoha, čine značajan spomenik kulture stavljen pod zaštitu zakona maja 1948. godine, a 1979. godine Tvrđava je proglašena kulturnim dobrom od velikog značaja.


* prolaz.jpg (260.31 KB. 960x1280 - viewed 302 times.)


Pod tvrđavom se nalazi veliki broj  laguma koji su postojali još u rimsko doba i da su se u njima, od progona, krili hrišćani. Izvesno je da su se koristili i u vojne svrhe. Turci su posebno vodili računa o njima, a mnoge su i sami izgradili. U turskim spisima iz doba građenja niške Tvrđave nabrojani su poimence lagumdžije, ljudi koji su dovedeni iz Carigrada kako bi bili na raspolaganju graditeljima utvrđenja. Nakon što je Niš pao u ruke Austrije, lagume je gradio baron De Moresa, čovek koji je takođe zaslužan i za građenje beogradskih laguma.


* lagum.jpg (178.34 KB. 787x589 - viewed 312 times.)


Podzemni hodnici idu od centra Niša ka periferiji. Neki prolaze i ispod korita Nišave, a jedan od njih vodi i do brda Vinik, koje se prostire severozapadno od grada. I danas su uočljivi izlazi iz ovih hodnika, a upravo kroz njih je u vreme Čegarske bitke prošla turska artiljerija i pojačanje od 20.000 vojnika koje je napalo desno krilo Sinđelićevog šanca na Čegru.


* prolaz kroz bedem.jpg (175.92 KB. 675x618 - viewed 257 times.)

 

Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 33 794« Reply #5 on: September 29, 2009, 01:50:02 pm »

Unutrašnjost tvrđave

U tursko doba unutašnjost Tvrđave je bila izgrađena objektima u dve celine: carska mala i Edirne Bali-mala (unutrašnja varoš). Prema zapisima, kao objekti dominirali su Pašin konak, komanda turskog garnizona, Sahat kula, Bali begova i još 9 džamija i drugi stambeni, javni, verski, ekonomski i vojni objekti od kojih su i danas sačuvani.

Od sačuvanih objekata u tvrđavi dana postoje

Arsenal – Skladište oružja i municije, korišćeno za opravku i izradu vojnih materijala. Nalazi se kod Stambol kapije. Prema turskom natpisu iznad lažnih vrata, izgrađen je 1857.godine po završetku Krimskog rata, za vreme vladavine sultana Abdul-Medžida Prvog.

Hamam – Najstariji sačuvani turski objekat u Nišu izgrađen 1498.godine. Voda je dobijana iz Nišave uz pomoć drvenog vitla sa posudama, kojima je voda zahvatana iz reke i glinenim ukopanim cevima dovođena do hamama. Kasnije je filtrirana u rezervoaru i jednim delom hladna, drugim zagrejana stizala u kupatila.


* hamam.jpg (182.38 KB. 793x570 - viewed 600 times.)


Bali-begova džamija – Smeštena je u centralnom delu Tvrđave. Zadužbina je Bali-bega. Pominje se prvi put u popisnom turskom defteru 1521-1523 godine. Pored džamije postajla je i biblioteka.


* džamija.jpg (181.11 KB. 784x588 - viewed 396 times.)Tu su još i ostatci Mezulane (turske poštanske stanice), Barutane ( vojni objekti za smeštaj vojske i municije), Hapsane (zgrada zatvora) i zgrada Istorijskog arhiva izgradjena posle oslobođenja od Turaka.

Mezulana

* Mezulana.jpg (184.4 KB. 965x649 - viewed 177 times.)


Hapsana

* hapsana.jpg (191.23 KB. 786x588 - viewed 286 times.)


Barutana

* barutana.jpg (207.18 KB. 782x589 - viewed 275 times.)Izvor i literatura:

- www.naissus.info
-Enciklopedija Niša, Gradina , 1995. god.
-Spomenici kulture u Srbiji: Niška tvrđava (SANU)

« Last Edit: September 27, 2013, 06:04:54 pm by Dreadnought » Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 33 794« Reply #6 on: August 03, 2010, 04:41:51 pm »

Kapija Niške tvrđave ...* nis.jpg (212.08 KB. 895x655 - viewed 625 times.)

Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 33 794« Reply #7 on: April 29, 2011, 07:54:21 pm »

Isto to, samo iz drugog ugla ...* niš.jpg (195.62 KB. 1214x680 - viewed 355 times.)

Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 18 591


« Reply #8 on: April 29, 2011, 09:34:14 pm »

Негде сам овде већ нешто написао о мом доживљају нишке тврђаве. Рођен сам у том граду средином 50-тих и памтим гвоздени мост испред тврђаве. Садашњи мост је подигнут 1962. или 1963. године. Тврђава је све до краја 60-тих, бар делом била војни објекат. Заправо, отворена је за грађанство тек почетком 50-тихали је све до краја 60-тих остало војних објеката у њој. У једном објекту у дубини (на тлоцрту тврђаве је уцртан тај објекат у северном делу, тачно на линији са главним улазом - Стамбол капијом) био је отворен неки пионирски парк или тако нешто. Ту су приказивани филмови и одржаване неке приредбе за децу. Чак је био постављен и један авион. Сада то користи градско зеленило. Амам је био кафана, односно спремиште за летњу башту која је отварана испред њега. Пре тога био је купатило у коме се купала војска нишког гарнизона.

На фотографији тврђаве из данашњих дана лева страна бедема, део иза амама, је очишћен од земље и доведен у првобитно, стање. Као бригадир ОРБ "Новости" радио сам месец дана на рашчишћавању тог дела бедема. Заправо, моја бригада је то започела и обавали најтеже физичке послове. Скинули смо слој земље и камена од око 2-2,5м дуж целог тог бедема, и повадили корење дрвећа које је ту било израсло. Чак су и куполе амама биле затрпане земљом. На врху купола (насутих земљом) је за време бугарске окупације у 1. светском рату био изграђен базен  (мали - 5х10м). Тај базне смо прво откопали, па га разбили и комаде бетона и шут скелом спустили на тло. Током копања смо наилазили на муницију - сједињени метак. Неки су имали на данцету натпис на арапском, неки српском. Командант бригаде, иначе шеф новинар - дописник "Новости" из Ниша (Стојан - Столе, заборавио сам презиме) није дао да ми то узмемо тако већ је повадио зрна из метака и барут просуо. Пробали смо да ли гори и горео је - после 100 година.

На улазу у тврђаву, изнад врата стоји натпис исписан арапским писмом који сведочи о томе ко је и када градио тврђава и наравно у време ког султана је то било.

Са  северне стране, односно кроз Видин капију је вероватно наком 1. светског рата уведене  пруга - индустријски колосек којим је довожена војна опрема. У том делу су били артиљеријски магацини. Памтим утоварне рампе изграђене у ту сврху, па и војнике који чувају стражу испред магацина.
« Last Edit: September 05, 2011, 08:18:00 pm by dzumba » Logged
barbakan
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 083« Reply #9 on: April 29, 2011, 11:51:10 pm »


Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 18 591


« Reply #10 on: April 30, 2011, 05:15:31 pm »

Занимљиво. Нисам ово до сада видео. Имали и остатак тврђаве?
Logged
barbakan
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 083« Reply #11 on: April 30, 2011, 07:11:52 pm »

Prethodna slika Dzumba je sa zida facebook stranice Istorija Niša ima dosta starih i zanimljivih fotografija a ti si rodjeni Nišlija pa vidi  Smiley  evo jos dve

* niška tvrdjava.jpg (97.57 KB. 719x500 - viewed 489 times.)

* iz 1915 godine.jpg (102.96 KB. 720x550 - viewed 239 times.)

Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 18 591


« Reply #12 on: April 30, 2011, 09:12:33 pm »

Нешто сам се одродио. Брат ме стално критикује да ем не долазим, ме се не јављам. Ето, ни нишке сајтове не пратим. У сваком случају хвала.
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 33 794« Reply #13 on: September 05, 2011, 04:12:26 pm »

evo jos dve

Ta je fotografija je iz perioda kraljevine kada je u njoj bila smštena vojska. Bila je to "Nemanjića kasarna" kako i piše na tabli iznad ulaza.

Evo još jedne fortografije ulaza i natpisa, uz dodatak još jedne table. Malo je mutno i ne vidi se dobro, ali u pitanju je i artilljerijski puk, izgleda 10.ap.


* niš_tvrđava.jpg (69.83 KB. 513x708 - viewed 173 times.)

Logged
Topola
Prijatelj foruma
vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 684« Reply #14 on: September 06, 2011, 10:04:48 pm »

Isto to, samo iz drugog ugla ...

[ Attachment ]

баш као што каже Дреднот, исто то, само из другог угла....


* j9b_Nis_1915_a.jpg (387.63 KB. 1266x917 - viewed 276 times.)

Logged
Pages:  [1] 2 3 4 5 6 ... 15   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.027 seconds with 25 queries.