PALUBA
July 10, 2020, 11:24:11 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Za sve probleme prilikom registracije obratite se mailom na broker824@gmail.com
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 [3] 4 5 6 7 8 ... 32   Go Down
  Print  
Author Topic: Bov M-86 i laka oklopljena vozila  (Read 183355 times)
 
0 Members and 4 Guests are viewing this topic.
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 18 610


« Reply #30 on: August 10, 2009, 04:54:34 pm »

Параде су биле место за показивање. Имале су и пропагандни ефект. Мислим да су ови БОВ-ови са топовима 30мм били тзв. функционални модели, дакле неусвојено средство, већ средство у развоју. Мислим да је Јанезек леп и тачно указо на проблеме који су условили да се рад на њиховом развоју прекине. Они у ТАМ-у то знају.

Неко још старији од мене ми је причао да се кренуло у развој ових БОВ-ова тако да им основна намена буде противоклопна, па су онда други родови ширили предлоге.ТАМ је, као произвођач возила и носилац развоја, то прихватао јер су му то и плаћали. На крају, највише је произведено  варијанти ПВО (троцевни топ од 20мм) и возило за полицију (војну и цивилну) ВПБ М-86, јер је ТАБ-71, који је био у опреми војне и цивилне полиције, свима био  на "врх главе" због кварова.

Санитетска верзија је направљена само на нивоу функционалног модела  (нисам сигуран да ли само један или два комада). Направљени су тако што је један ВПБ М-86 (из војне полиције) преправљен у санитетску варијанту.  Један је дуго био на ВМА и користили су га. Мени је изгледао добар.

Иначе, за оне који незнају развој неког  средства за опремање војске траје доста дуго. Прво се ураде студије које треба да укажу на потребу и оправданост за таквим средством. Па то "неко" усвоји. Затим се ураде тзв. ТТЗ (тактичко-технички захтеви), па и њих усвоје, па се на основу тога израђују пројекти (конструише). Изради се функционални модел средства па се испита (проба). Онда се отклоне недостаци па ако је све "уреду" израђује се прототипска серија. Па се она проба (испита), отклоне се пропусти па се онда ради тзв. "0" серија. Следи трупно  опитовање( у јединицама, код будућих корисника) где га они издрндају. Е, кад то прође и нема много фалинки (ако има ,поново отклањање проблема, поново нова "0" серија) онда следи формално усвајање (решењем "надлежног" органа), израда стандарда (звао се "стандард народне одбране"- СНО) по коме ће се радити и почиње серијска производња. Тада је средтво усвојено у наоружање и може да иде у јединице. Такође, раде се правила, тј. тактичка и техничка упутства за коришћење, односно одржавање, именици склопова и резервних делова и сл. Зависно од средства (сложености), проблема који настају у изради и сл., неке фазе се могу прескочити или спојити.

Ово сам написао по сећању, па можда није баш прецизно (термини нису баш најтачнији). Такође, написао то пре свега због оних који мисле да се средства наоружања и опреме очас посла уводе у наоружање - неко има идеју,  то неко склепа и готово.  Многа средства изгледају супер када их рекламирају произвођачи. У пракси то почесто буде сасвим друго. Треба бити опрезан код опредељивања за неко средство које није испитано по процедури, на пример "Лазар". Идеја може бити супер, али да има неки ману која га дисквалификује (као код БОВ-а са топом 30мм). Зато, у принципу, кад нешто Војска усвоји по процедури то је добро, квалитетно. Ако се не ради приближно овоме биће по оној народној "све што је кусо то је и репато".
Logged
trpe grozni
Moderator
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 209« Reply #31 on: August 10, 2009, 05:41:41 pm »

OK Dzumba , slazem se sa tobom oko svega , ja se nisam ni usprotistavio objasnjenju koje je Janezek dao zasto nisu prihvaceni u upotrebi , cak sam i ja spomenuo nesto oko toga.
Problem je to sto ne znam gde su ova vozila ako su ostala kompletna , ili barem kupole ovih vozila ako su ih izvadili sa istih , jer ne verujem da su rasturali ove kupole.
Za vreme ovoga sto nam se desavalo devedesetih , vadjeno je iz skladista , podruma i magacina bukvalno sve sto se moglo izvaditi i slano je na front. Ova vozila ili barem kupole niko se ne seca.
Ajde da kazemo da su kupole izvadili sa BOV-ova m , iste verujem da su se mogle postaviti na BVP M-80 i koristiti se na njemu ( pretpostavljam da je uradjena osnovna unifikacija ) gde bi iste bile sa nizim tezistem , na mnogo stabilnijoj platformi.
Logged
janezek67
vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 686


« Reply #32 on: August 11, 2009, 07:56:17 am »

Trpe, barem kočnica na kraju topa od BOV 30 je različita od Prage. Tako da je top vjerovatno drukčiji od topa Prage. Za streljivo neznam - ali su uzeli tu streljivo Prage ili mornaričkog AK 230. Nekad je bilo puno podataka o ovom BOV-u na forumu Avijacija bez granica, ali kada su jim obrisali server, tamo je to nestalo. Tako da ti sada neznam, koji je to top uopšte bio na tom BOV-u.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 18 610


« Reply #33 on: August 11, 2009, 07:55:56 pm »

Трпе, кад сам оно написао нисам мисло ни на кога директно, већ ми је твоје писање послужило за, као се то каже "шлагворт". А што се тиче купола немам појам шта је било са њима. Мислим да то баш и није чувано, осим као музејски експонат.

Иначе у једном складишту у Србији постоји врло лепо уређена поставка великог броја разноврсног наоружања које је имала ЈНА (касније ВЈ и ВС) од 1945. до 2000-те, а које је избачено из наоружања. Ту су тенкови, траспортери, артиљеријска оруђа и огромна колекција стрељачкох наоружања. Испод сваког средства су писали основни подаци о њему. Нешто као музеј. Не сећам се да су ту били изложени и ови БОВ-ови (а они и нису или у наоружању). Као пешадинца углавном ме занимало стрељачко наоружање (а могао сам да видим стотине различитих пиштоља, пушака, аутомата, митраљеза, просто се чудиш одакле све то ту). Штета што то није отворенео за јавност.  Лично мислим да то није због тајности већ што је то удаљено, па није лако доћи.
Logged
trpe grozni
Moderator
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 209« Reply #34 on: August 12, 2009, 09:19:06 am »

@Dzumba
Kameru u ruke i sve to da poslikas , ako je dozvoljeno razume se  angel
Voleo bih da me ostave na tom mestu jedno dva ti pa i cetiri dana da malo pogledam sta je sve bilo na ovim prostorima. Cool
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 18 610


« Reply #35 on: August 12, 2009, 03:34:29 pm »

Трпе, то ће бити тежи случај. Ја сам одавно у пензији па не идем више тамо. То ће ови млађи , Ненад на пример.
Logged
ADNAN
mornar
*
Offline Offline

Posts: 24


« Reply #36 on: January 09, 2010, 02:26:58 pm »

Ovo sam ja nasao o BOV-u na www.armijabih.com
BOV VPB M86 / BOV-M / BOV-VP LAKO OKLOPNO VOZILO
Familija lahkih oklopnih vozila BOV razvijena je u Mariborskom TAM-u za potrebe opremanja bivše JNA i jedinica milicije. Najmasovnije proizveden i najčešće sretan član ove familije je policijsko, odnosno vojno-policijsko borbeno vozilo VPB M86, koje se označava i BOV-M, odnosno BOV-VP.

Borbeno vozilo policije VPB M86 namjenjeno je za izviđanje, borbu protiv terorističkih i kriminalnih grupa, zaštitu važnih objekata, transport i evakuaciju ljudstva i sredstava, blokiranje prolaza, suzbijanje demonstracija i ostale policijske i vojno-policijske zadatke.Vozilo je točkaš, formule pogona 4x4. Oklopno tjelo je izrađeno od varenih čeličnih ploča debljine 4 do 8 mm i pruža zaštitu od vatre streljačkog naoružanja i parčadi granata manjeg kalibra.Posadu VPB M86 sačinjavaju vozač, komandir i osam strijelaca. Posada je smeštena u komandno-borbenom odjeljenju koje zauzima prednji i centralni dio vozila, dok se u zadnjem djelu nalazi motorno odjeljenje.

U prednjem lijevom djelu oklopnog tijela je mjesto vozača, opremljeno neophodnim upravljačkim uređajima i instrumentima, kao i pasivnim periskopom PPV-2 za vožnju noću. Desno od vozača sjedi komandir, a pored njega se nalaze radio-uređaji i dvogledi za osmatranje. Na prednjoj i zadnjoj strani vozila nalaze se dva prozora od pancirnog stakla (nprobojno je za zrno 7,9 mm na daljini većoj od 100 m), a na bokovima po jedan. Iznad mjesta vozača i komandira postoje dva kapka koji služe za osmatranje, provjetravanje i kao prinudni izlaz.

Srednji dio tjela automobila predviđen je za smeštaj osam strijelaca sa naoružanjem i opremom. Za ulazak u vozilo koriste se po jedna vrata na bokovima. Posada može da dejstvuje ličnim naoružanjem iz vozila kroz sedam puškarnica - po tri na bokovima i jednoj na prednjoj strani.Na krovu komandno-borbenog odjeljenja nalazi se otvorena turela sa mitraljezom 7,62 mm M86 (PKT). U originalnoj varijanti vozila nišandžija je pancirnim limom zaštićen do visine glave i to samo sa prednje i bočnih strana. Međutim, na osnovu iskustava iz ratnih sukoba na prostorima bivše SFRJ, na velikom broju vozila je različitim improvizacijama povećana zaštita nišandžije.

Mitraljez M86 ima polje dejstva po pravcu od 360 stepeni, a po elevaciji od -5° do +60°. Koristi municiju 7,62 mm M30 sa teškim zrnom, a u borbenom kompletu se nalazi 2000 metaka u osam kutija sa po 250 metaka. Mitraljez je opremljen kolimatorskim nišanom K-10T i mehaničkim nišanom. Efikasan domet protiv pojedinačnih ciljeva je 600 m, protiv grupnih ciljeva 800 m, a ciljevi u vazduhu se gađaju na daljinama do 500 m.

Na jedan broj vozila umesto mitraljeza M86 ugrađen je mitraljez Browning M2HB kalibra 12,7 mm, a nekoliko vozila je modifikovano ugradjnom kompletne kupole sa rashodovanih oklopnih transportera TAB-71, sa spregnutim mitraljezima 14,5 mm i 7,62 mm.

Oklopni automobil VPB M86 je pogonjen šestocilindričnim vazdušno hlađenim dizel motorom Deutz F 6L 413 F snage 110 kW, smještenim u zadnjem djelu tjela vozila. Zbog relativno velike mase vozila, specifična snaga je svega 12,8 kW/t. Motorno odeljenje je hermetičkom pregradom odvojeno od posade. Ukupni kapacitet dva rezervoara za gorivo je 220 l, što vozilu omogućava autonomiju kretanja od oko 600 km. Pokretljivost van puteva je povećana ugradnjom uređaja za centralnu regulaciju pritiska u pneumaticima - u opsegu od 1,0 do 4,2 bara. Ipak, zbog svoje konfiguracije 4x4 VPB M86 nije u stanju da savlađuje rovove šire od 0,64 m. Vozilo nema amfibijske karakteristike, pa gazom savlađuje samo vodene prepreke dubine do 1,1 m.

Od ostale opreme VPB M86 ima šest bacača dimnih kutija kalibra 82 mm, više radio-uređaja, interfon za pet članova posade, protivpožarni sistem u motornom odjeljenju, mreže za zaprječavanje, sklopivi desantni stepenik, standardne i IC farove, reflektore, rotaciona svetla i sirenu.


Taktičko-tehničke karakteristike

Konfiguracija:4x4
Kalibar mitraljeza:7,62 mm
Borbeni komplet mitraljeza:2000 metaka
Posada:2+8
Borbena masa:9100 kg
Dužina:5,714 m
Širina bez mreže za zaprečavanje:2,534 m
Širina sa sklopljenom mrežom:2,92 m
Širina sa rasklopljenom mrežom:5,76 m
Maksimalna visina:2,91 m
Razmak osovina:2,75 m
Razmak točkova:1,9 m
Klirens (pri pritisku 4,2 bara):0,315 m
Snaga motora:110 kW
Specifična snaga:12,8 kW/t
Potrošnja goriva na 100 km:24 - 36 l
Maksimalna brzina:95 km/h
Prečnik kruga okretanja vozila:15,1 m
Radijus kretanja:600 km
Savlađuje vertikalnu prepreku:0,54 m
Savlađuje rov:0,64 m
Savlađuje uspon:55 %
Savlađuje bočni nagib:30 %
« Last Edit: August 19, 2010, 06:37:40 pm by Broker » Logged
pvanja
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5 849« Reply #37 on: January 18, 2010, 06:25:04 pm »

Nova verzija BOV-a sa kao artiljerisko izvidjacko vozilo.
Ovo je iscupano sa videa koj je postavljena youtubu a prestavlja prezentaciju SDPR-ovog kalendara za 2010.

Ima negde jos slika boljeg kvaliteta pa kad ih pronadjem postavicu.


* bov izvidjac sdpr.JPG (77 KB, 1280x1024 - viewed 409 times.)
Logged
trpe grozni
Moderator
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 209« Reply #38 on: February 08, 2010, 10:29:18 pm »

Iz vremena kada je JNA odlazila iz Makedonije.


* slika18.jpg (25.28 KB. 400x261 - viewed 546 times.)

Logged
janezek67
vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 686


« Reply #39 on: February 09, 2010, 09:34:23 am »

Problem BOV-a je nedovoljna zaštita protiv mina. Najlakše je rješiti problem naoružanja stavljanjem neke oružane stanice.
Logged
trpe grozni
Moderator
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 209« Reply #40 on: February 09, 2010, 06:35:17 pm »


* 98585533iw4.jpg (42.11 KB. 600x405 - viewed 701 times.)* rp8gp2.jpg (43.11 KB. 414x480 - viewed 590 times.)

Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 18 610


« Reply #41 on: February 09, 2010, 11:50:34 pm »

ВПБ М-86 на последњој слици има уграђени разглас са спољним звучницима. Виде се на задњем делу тела возила. Уграђивани су у по једно возило у батаљону ВП негде почетком 90-тих.

Janezek@ Ти стални имаш неке уопштене примедбе.

Не постоји апсолутна заштита ни од чега, па ни од ПТ мина. Које возило, може да нагази на ПТ мину и да "хладно" настави кретање. Може бити да ће посада проћи без тежих повреда (ако је возило додатно ојачано), али да ће бити способни за борбу нисам сигуран.

Свако оклопно возило од нечег штити, а од нечег не. Ако направиш возило које трпи експлозију једне мине,противник ћу убудуће под њих постављати две. Ти направи да трпи експлозију две, он ће већ сутра стављати три и тд. И шта сад, да се за то возило које ће заштити посаду од експлозије две ПТ мине  каже да неваљају јер не може да издржи експлозију три мине. Или можда зато ће ми се командиру просути кафа док је пије? Шта је критеријум за "ваља" - "не ваља"?

Свако возило или средство има неку основну намену. БОВ-ови су продукт неког времена када нису узимана у обзир импровизоване мине такве разорне моћи какаве се користе у Ираку и Авганистану, нити су се ПТ мине тако често ојачавале. Дакле, када се није очекивало да герилци, терористи имају у поседу толику количину ПТ мина и експлозива уопште. Осим тога ВПБ је полицијско возило намењено за дејство према противнику наоружаном само лаким стрељачким оружјем. Служи за превоз до циља, када се пешадија искрцава и води борбу. Значи његова улога је да превезе и заштити од стрељачке ватре са одстојања. Његов оклоп пробија и зрно калибра 7,62Х39 испаљено са даљине мање од 30м. И без обзира на то ово возило ваља, за оно зашта је намењено. Показало се и доказало у свим ратујућим странама по Балкану. Колико ми се чини Хрвати су га слали у Авганистан. Није баш најбоље за то, али је боље од ништа. Дакле, БОВ има доста мана, он никад није формално усвојен у НВО ЈНА , касније ВЈ (ВС), јер никад није испунио услове из студије развоја и ТТЗ (поједностављено речено у питању је развод струје у возилу). Али, у датом тренутку није боло бољег и ето га, ту је, користи се. Ти би требало да знаш како су у Словенији усвајају средства у опрему војске. Јел тамо усвојен? А коришћен је. Зашто су га користили? 

Можеш да направиш какво год хоћеш оклопно средство, али увек ће му нешто фалити: или ће бити слабије покретно, имати слабију проходност по некој врсти терена (блату, песку, камењару), чешће ће се кварити, односно имати краће радне ресурсе, или имати слабије наоружање, мање људи ће превозити или ће се људи у њему осећати скучено и без могућности дејства и сл. Све зависи колико имаш пара, чему ће то да служи, односно ко је преовладавајући противник и какве људе имаш (колико су способни да га користе и одржавају). И да не заборавим, зависи и од тога какве ( колико подмитљиве) политичаре имаш.Они доносе коначне одлуке.

Нико не прави (и не увози) борбено  возило (па ни било какво друго средство за војску) онако, одокативно ("хајд да пробамо"), већ се увек праве студије оправданости (тактичка студија), израђују тактичко-технички захтеви, раде пројекти, испитује (тестира) средство у лабараторијским и реалним условима, даје на опитовање у трупу(корисницима), па тек онда уђе у серијску производњу и "усваја се" у НВО. Некада се импровизује, кад нема времена или услови то диктирају, али се ипак уради нека документација и одреди намена.

Оно што је сигурно, ни једно борбено оклопно возило не штити од људске глупости. И на крају, ако седнеш у БОВ па нагазиш на ПТ мину, или те "звекне" ПТ ракета, пре ће бити да ниси имао среће него што то возило не ваља, какво год да је. А срећа је у рату, као и другде,  јако важна и потребна.
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 427« Reply #42 on: February 10, 2010, 02:29:43 am »

Колико ми се чини Хрвати су га слали у Авганистан.

Evo i slika hrvatskih BOV-ova u ISAF misiji u Afganistanu:


* Croatian_BOV_in_Afghanistan.jpg (85.15 KB. 600x402 - viewed 572 times.)

Je li im ovo naprijed antena ili?

Izvor: Wikipedia

Logged
janezek67
vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 686


« Reply #43 on: February 10, 2010, 09:54:50 am »

Džumba, znam da nijedno oklopno vozilo ne može da štiti posadu, ako naiđe na minu od 200kg, koje su stavljali Palestinci u Gazi. Ali uvjek ima minimalni standard, koji se u neko vreme očekuje, da ga neko naoružanje ispuni i da nije previše nepotrebnih gubitaka ljudstva. Te standarde BOV ne ispunjava. Ovakvo vozilo bi moralo štititi sa svih strana na metak 7,9 mm te od obične protivtenkovske mine. Pokretljivost bi trebala biti puno bolja od BOV-a (u klasi hummera). Ono što se očekuje, je barem zaštita na nivoju Iveca - LMV.

U JNA je bilo puno sredstava, koje več u tadašnje vreme nisu ispunjavala očekivano efikasnoat. Da jih nešto nabrojim:
- puška M48
- puška M59/66
- tromblonske mine
- bst M60
- BVP M60 i M80
- TAB 71
- TČ Seršen
- jastreb
- kraguj
- orao
- tenk T34 posle 1960 godine
- sredstva veze RUP
- 9k11 posle 1980 godine...
Logged
trpe grozni
Moderator
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 209« Reply #44 on: February 10, 2010, 09:57:16 am »

Kao vozilo za policiju, pa i za vojnu policiju, ovo vozilo ima dobru prodju.
Pre svega ovo vozilo (mislim na verziju BOV-M/VP) je dovoljno dobro za izvrsavanje zadatka kojim je namenjeno. Ovo se pre svega odnosi na razbijanje demonstracija u kojima postoji mogucnost da dodje do oruzane provokacije.
Jedini problem, po meni, koji postoji na ovovm vozilu je kupola koja nije zatvorena sa zadnje strane i odozgo.
Inace moramo nesto shvatiti. Ovo vozilo nije u klasi borbenih vozila pesadije, cak nije na nivou BTR-70/80, ovo je oklopljeni automobil na nivou Hamera Hermelina, pa cak i u klasi BRDM-2.
Inace sto se tice oruzane stanice, koje su prednosti, a koje su mane oruzane stanice ??
Oruzana stanica obezbedjuje vecu zastitu nisandziji jer sedi u kupoli. Ali sa druge strane i nisandzija u BTR-ima i BRDM-ima sedi u telu vozila. Oruzana stanica je laksa od klasicne kupole, ali kada se potrosi punjenje, opet nisandzija mora da izadje napolje i da promeni municisku kutiju, pri cemu se izlaze vecoj opasnosti nego da je ostao u kupoli. Treca mana (po meni) je elektronika na oruzanim stanicama, a ima je mnogo vise nego kod resenja sa kupolom, a sve sto spada pod elektronikom je kvarljivo (i mehanika je kvarljiva do duse, ali se manje od elektronike).
Znaci nije ni oruzana stanica bez mane, ima svoje prednosti, kao sto je recimo manja tezana celog sklopa, ali ima i svoje mane.
Logged
Pages:  1 2 [3] 4 5 6 7 8 ... 32   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.025 seconds with 24 queries.