PALUBA
January 21, 2022, 09:31:59 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: If you are experiencing problems during registration process, please contact us on jugica011@gmail.com
 
   Home   Help Login Register  
Na forumu PalubaInfo novoregistrovane članove odobravamo ručno, što može potrajati do 24 h
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 3 4 5 6 7 [8]   Go Down
  Print  
Author Topic: F-16 izabran za bugarsko RV  (Read 14004 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 55 967« Reply #105 on: June 04, 2021, 07:21:52 am »Bivši ministar: Kupovina F-16 spasila bugarsko rukovodstvo američkih optužbi za korupciju


Zvanična Sofija bi trebalo da insistira na tome da Amerika otkrije detalje prekršaja bugarskih građana kojima su juče uvedene sankcije, kaže bivši ministar unutrašnjih poslova i lider opozicione stranke „ABV“ Rumen Petkov. Kako je naveo, bugarsko rukovodstvo spasilo se američkih optužbi za korupciju zahvaljujući nabavci aviona F-16.

Tokom jučerašnjeg dana američka ambasada u Sofiji je objavila da je u okviru zakona Magnitskog uvela sankcije protiv tri državljana Bugarske – preduzetnika Vasila Božkova, medijskog magnata i člana proturske partije „Pokret za prava i slobode“ Deljana Pajevskog, kao i protiv bivšeg zamenika šefa Državne službe za tehničke operacije (jedna od obaveštajnih službi Bugarske) Ilka Željazkova.

Sva trojica u Sjedinjenim Američkim Državama optuženi za korupciju.

Reč je o tome da je Božkov, vlasnik najvećih kazina i kladionica u Bugarskoj, više puta podmićivao bugarske državne službenike. U Ministarstvu finansija SAD su takođe izjavili da je on planirao da potkupi bivšeg bugarskog funkcionera, kako bi mu pomogao da napravi kanal, pomoću kojeg bi ruski politički lideri mogli da vrše uticaj na bugarske zvaničnike.

Ministarstvo finansija SAD je pojasnilo da je Pajevski koristio Željazkova da on, u zamenu za mito, od zvaničnika dobija potrebne informacije i prosleđuje ih Pajevskom.

Napomenimo da su upravo Božkova i Pajevskog nekoliko puta dovodili u vezu sa bivšim bugarskim premijerom Bojkom Borisovom. Tokom leta 2020. godine Božkov je izjavio da su bivši premijer i ministar finansija Vladislav Goranov tražili od njega novac u zamenu za protekciju. Borisov je kategorički odbio optužbe i izjavio da ni on ni njegova partija GERB nisu nikada uzeli novac od Božkova.

Borisova su takođe optuživali i za tajne akcije sa Pajevskim, koji je, prema mnogim nezavisnim izvorima u Bugarskoj, zapravo upravljao državom zajedno sa Borisovom.

Nakon objavljivanja sankcija bivši bugarski premijer je izjavio da pozdravlja odluku SAD i izrazio nadu da će bugarske institucije sarađivati u borbi protiv korupcije.

„Ja sam svoj odnos sa Pajevskim odavno objasnio. Mi imamo čisto političku saradnju. Nemamo kompaniju, niti zajednički biznis. Od Božkova nismo dobili nikakav novac“, izjavio je Borisov.

Sa druge strane, deo bugarskih političara je kritikovao odluku SAD. Pa je tako bivši ministar unutrašnjih poslova Rumen Petkov izjavio da je Ministarstvo finansija moralo da uvede sankcije ne samo protiv onih koji su pokušali da potkupe zvaničnike, već i protiv onih koji su uzeli mito.

On je pretpostavio da SAD ne kažnjavaju one koji su uzimali mito, jer su se oni iskupili kupovinom lovaca F-16.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 55 967« Reply #106 on: July 09, 2021, 02:24:49 pm »Bivši bugarski ministar: NATO i Sofija će zajedno finansirati izgradnju infrastrukture za F-16


Bivši ministar odbrane Bugarske Krasimir Karakačanov negirao je optužbe aktuelnog ministra odbrane Georgija Panajotova koji je juče izrazio svoje nezadovoljstvo odlukom prethodne administracije da NATO preuzme na sebe troškove izgradnje infrastrukture za avione F-16.

Karakačanov je odgovorio i na optužbe i podvukao da će Bugarska i NATO zajedno finansirati izgradnju piste, dok će projekat, njegova cena i izbor podizvođača će biti razmotreni na sednici Investicionog komiteta NATO-a 13. jula.

„Odnosno, NATO će izdvojiti sredstva, tako da tvrdnja ministra da su oni od toga odustali nije istinita. Pored toga, prvobitno je trebalo da bude izdvojeno 3,4 miliona evra, a sada se ta cifra povećala do 10,25 miliona evra i na taj način se smanjuju troškovi Bugarske“, navodi se u izjavi bivšeg ministra na sajtu njegove partije.

Karakačanov je naveo da je izjava Panajotova predizborna agitacija pred parlamentarne izbore 11. jula i deo je strategije direktnog mešanja u izborni proces. Karakačanov je kategorički negirao optužbe aktuelnog ministra da je Ministarstvo koristilo „nepoznate kriterijume“ prilikom potpisivanja ugovora o pripremi infrastrukture za F-16.

„U Ministarstvu odbrane je napravljena desetostepena kontrola procedura, koju mora da usaglase oružane snage, odeljenje za vojnu infrastrukturu, komisija za razmatranje predloga, finansijske, pravne službe i službe informativne bezbednosti, vojna policija, sekretar Ministarstva odbrane i zamenik ministra. Kontrolu vrši i DANS (Državna agencija nacionalne bezbednosti) i tek nakon toga ministar potpisuje ugovor. Dok sam ja bio ministar ovaj princip rada nikada nije kršen, kao dokaz postoji i odgovarajuća dokumentacija“, izjavio je Karakačanov.

Podsetimo, tokom jučerašnjeg dana Panajotov je izrazio nezadovoljstvo u vezi sa odlukom njegovih prethodnika da izgradnju piste na aviobazi „Grof Ignjatjev“ plati NATO. Ministarstvo sada mora da traži sredstva za projekat, jer je, prema njegovim rečima, Alijansa obavestila Ministarstvo da neće na sebe preuzeti troškove.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 55 967« Reply #107 on: August 21, 2021, 08:30:08 am »Bugarski ministar odbrane kritikuje: Bivše vlasti kupile „pola konja“ umesto cele eskadrile F-16


Bugarski parlament ponovo je pokrenuo pitanje kupovine nove partije aviona F-16. Ministar odbrane Georgi Panajotov izrazio je nezadovoljstvo činjenicom da je prethodni parlament odlučio da kupi samo osam aviona, a ne celu eskadrilu. Međutim, stranka GERB bivšeg premijera Bojka Borisova ne deli njegovo mišljenje.

Na zasedanju se najpre obratio ministar odbrane, a zatim su se na tu temu izjasnili i poslanici različitih stranaka.

Panajotov je potvrdio da Bugarska planira da pita proizvođače za cenu lovaca, ali je istakao da to ne znači vođenje pregovora sa američkom stranom.

„Kada je Narodna skupština donela odluku o kupovini osam aviona F-16, sa stanovišta odbrambenih sposobnosti i vojnog planiranja, to je isto kao kupovina polovinu jednog konja. Kupiti polovinu konja ništa ne rešava, dame i gospodo. Eskadrila se sastoji od 14-16 aviona. Ako Bugarska želi da bude u stanju da štiti svoje nebom, potrebna joj je eskadrila. Kao ministar odbrane preuzeo sam obavezu da nastavim da radim na projektima modernizacije bugarske vojske“, rekao je Panajotov, obraćajući se poslanicima.

S tim u vezi, stranka Borisova, koji je upravljao kupovinom prvih lovaca, izrazila je ogorčenje zbog govora ministra. Poslanik GERB-a Hristo Gadžev kaže da je ideju da se kupi samo osam aviona izneo predsednik Rumen Radev, kada je bio na čelu vazduhoplovstva.

„Projekat 'osam plus osam' pokrenulo je rukovodstvo ratnog vazduhoplovstva 2014-2015. godine. Usvojila ga je bugarska vojska i Ministarstvo odbrane. Što se plaćanja tiče, u budžetu trenutno nema novca za kupovinu, novi avioni će morati da se plate tek za tri godine“, rekao je Gadžev.


Najsiromašnija zemlja EU kupila avione samo na papiru

Bugarska socijalistička partija je, sa svoje strane, oštro kritikovala reči poslanika GERB-a. Socijalista Borislav Gucanov je izjavio da GERB ne bi trebalo da komentariše temu F-16, podsećajući da je Bugarska upravo zahvaljujući vladi na čelu sa GERB-om i platila avione koji još nisu bili napravljeni.

„Zahvaljujući vašoj parlamentarnoj većini najsiromašnija zemlja EU kupila je avione samo na papiru, koji će biti isporučeni tek za tri godine. Činjenidža da upravo vaša stranka to komentariše potpuni je paradoks, uzimajući u obzir u kakav ste položaj doveli zemlju“, izjavio je Gucanov.

Podsetimo, Bugarska je 2019. godine od Sjedinjenih Američkih Država kupila osam lovaca F-16 u vrednosti od skoro 1,26 milijardi dolara, koji će ući u upotrebu 2023. i 2024. godine.

izvor
Logged
MOTORISTA
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 58 091« Reply #108 on: January 15, 2022, 07:20:08 am »

Bivši ministar odbrane upozorava na kašnjenje u izgradnji infrastrukture
Novosti online 14. 01. 2022.

BUGARSKA će, možda, morati da plati kaznu zbog nepoštovanja rokova za izgradnju infrastrukture neophodne za prijem lovaca F-16, izjavio je bivši ministar odbrane Bugarske Krasimir Karakačanov.

Avioni bi trebalo da budu isporučeni u periodu 2023-2024. godine i locirani u bazama „Bezmer“ i „Grof Ignjatjev“. Međutim, još nije gotova neophodna infrastruktura za upotrebu lovaca, izjavio je bivši ministar i dodao da su zaustavljeni i tenderi na kojima su neke kompanije bile favoriti.

- Ništa se ne radi već devet meseci. Postoji mogućnost da će avioni biti spremni krajem 2023. godine, ali bez aerodroma i licenci se ništa ne može uraditi. Cene su porasle i novac koji ćemo dobiti od NATO-a za izgradnju infrastrukture neće biti dovoljan. To će otežati realizaciju projekata i sadašnja vlada neće biti u mogućnosti da primi avione - napisao je Karakačanov na Fejsbuku.

Georgij Panajotov, koji je postao ministar odbrane posle Karakačanova, takođe se bavio temom izgradnje infrastrukture u bazi „Grof Ignjatjev“. Prema njegovim rečima, njegovi prethodnici su iz nekog razloga smatrali da će NATO na sebe uzeti troškove izgradnje piste. Međutim, NATO se složio da samo delimično finansira projekat. Kasnije je organizacija izrazila spremna da utrostruči finansiranje za ovaj deo, rekao je bivši ministar. Međutim, čak i ako se uzme u obzir NATO finansiranje, Bugarska će i dalje morati da traži 27 miliona evra za izgradnju piste, naveo je Panajotov prošlog leta. Karakačanov je odbacio optužbe i izjavio da će Bugarska i NATO zajedno da grade pistu.

Podsetimo, Bugarska je 2019. godine od Sjedinjenih Američkih Država kupila osam lovaca F-16 u vrednosti od skoro 1,26 milijardi dolara, koji će ući u upotrebu 2023. i 2024. godine. Međutim, dve godine pre potpisivanja ugovora političari i eksperti su izražavali različita mišljenja o opravdanosti takve kupovine. Tokom 2018. godine je parlament Bugarske izglasao kupovinu američkih aviona, a predsednik Bugarske Rumen Radev je celokupnu proceduru izbora novih lovaca nazvao „trujumfom lobiranja“. Prvobitno su u konkursu učestvovala tri lovca (švedski Gripen, italijanski Eurofajter i američki F-16), a vlada je planirala da plati mnogo manju sumu. Bojko Borisov, koji je tada bio premijer Bugarske, je smatrao da je F-16 najbolji izbor.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
Pages:  1 ... 3 4 5 6 7 [8]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Na forumu PalubaInfo novoregistrovane članove odobravamo ručno, što može potrajati do 24 h
Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.019 seconds with 24 queries.