PALUBA
January 19, 2022, 12:30:32 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: If you are experiencing problems during registration process, please contact us on jugica011@gmail.com
 
   Home   Help Login Register  
Na forumu PalubaInfo novoregistrovane članove odobravamo ručno, što može potrajati do 24 h
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 4 5 [6] 7 8   Go Down
  Print  
Author Topic: F-16 izabran za bugarsko RV  (Read 13902 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 55 894« Reply #75 on: July 30, 2019, 09:03:42 am »


Bugari zakomplikovali: Skupština odbacila veto predsednika - Americi plaćaju 1,2 milijarde $


Narodna skupština Bugarske odbacila je veto predsednika Rumena Radeva uloženog oko nabavke borbenih aviona F-16 za Ratno vazduhoplovstvo.

Za odbacivanje veta glasalo je 128 dok je 73 bilo protiv a za potvrdu kupovine aviona bio je dovoljan 121 glas.

Bugarski vazduhoplovni portal Aeropres navodi da je rasprava trajala oko dva sata i da je bila oštrija nego nedelju dana ranije kada je prvobitno izglasana kupovina F-16 na koju je predsednik Radev uložio veto. Međutim skupština se ipak nije bavila razlozima zbog kojeg je predsednik uložio veto niti je raspravljano o pitanjima kojima je Radev obrazložio svoje neslaganje sa nabavkom, prenosi Tango.six.

Opozicija je uglavnom napadala uslove kupoprodajnog ugovora smatrajući ih neprofitabilnim za Bugarsku. Naglašeno je da ne postoji garancija da će ugovori biti ispoštiovani na vreme i u projektovanom budžetu, kao i da ne postoje mehanizmi za međunarodnu artbitražu već samo mogućnost tužbe u Sjedinjenim Državama. Deo opozicije je naveo da Radev ipak nije učinio dovoljno a način na koji je uložio veto je smatran političkim pozorištem i licemerjem. Ipak ugovor za F-16 nazvali su ponižavajućim i istovremeno podržali veto.

Iz vladajućih stranaka su ugovore sa SAD o nabavci F-16 branili objašnjenjima da su oni standardni i da su po njima avione kupovale i sve druge države, da je F-16 pravi avion za Bugarsku, da će njima biti zaštićeni strateški interesi kao i da će ovom nabavkom autoritet države biti povećan. Takođe Radev je optužen da je imao finansijske motive pri ulaganju veta, rečeno je da opozicija nije nudila pravu alternativu nabavci F-16 kao i da bi kupovina Gripena bila mnogo skuplja.

Predsednik Bugarske Rumen Radev ima pravo i na veto na izmene državnog budžeta a ministar odbrane Krasimir Karakačanov izjavio je da vlada planira da, ako ne bude predsednikovog veta, u naredniih pet dana prenese 2,2 milijarde leva (1,254 milijarde dolara) za ovu nabavku što, kako se navodi, neće uticati na druge vojne programe niti na povećanje plata vojnika.

Rok za podnošenje veta na izmene državnog budžeta je 2. avgust a nakon odbijanja veta za nabavku aviona predsednik je dužan da potpiše ratifikaciju ugovora koji će stupiti na snagu objavljivanjem u Državnom glasniku.

izvor
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 19 648


« Reply #76 on: July 30, 2019, 06:53:40 pm »

Quote
Predsednik Bugarske Rumen Radev ima pravo i na veto na izmene državnog budžeta a ministar odbrane Krasimir Karakačanov izjavio je da vlada planira da, ako ne bude predsednikovog veta, u naredniih pet dana prenese 2,2 milijarde leva (1,254 milijarde dolara) za ovu nabavku što, kako se navodi, neće uticati na druge vojne programe niti na povećanje plata vojnika.

A odakle Bugarima pare da ovu nabavku plate u "kešu"?
Logged
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 196


« Reply #77 on: August 12, 2019, 02:03:13 pm »

Ministarstvo odbrane Republike Bugarske uplatilo je celokupnu sumu od 1,2 milijardi dolara za nabavku osam lovačkih aviona F-16 Block 70, kao i prateće opreme i obuke kadra. Ovom uplatom, Bugari su ispunili svoj deo "dogovora".
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 19 648


« Reply #78 on: August 12, 2019, 07:27:34 pm »

Сад чекају авионе, па кад стигну...
Logged
kumbor
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 943


« Reply #79 on: August 13, 2019, 03:58:04 am »

Сад чекају авионе, па кад стигну...

Пошто су Бугари све уредно платили у складу са Уговором, а Бугари су послушни савезници који се не мешају сувише у свој посао, уопште не сумњам да ће им Амери испоручити авионе. Још у време ВУ важило је: "кока не птица - Болгарија не заграница (иностранство)". Сад је то исто, само је променило предзнак. Мука ми је што сад "офене" зајебавају Русе за "Турски ток", док Србија на својој територији већ почиње припремне радове.

Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 19 648


« Reply #80 on: August 13, 2019, 09:29:34 pm »

Па не каже се џабе "бугарска политика".. Cheesy.
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 55 894« Reply #81 on: April 08, 2020, 09:28:59 am »Lokid Martin dobio ugovor za proizvodnju aviona F-16 za BugarskuAmeričko Ministarstvo odbrane objavilo je 2. aprila da je kompaniji Lokid Martin dodeljen ugovor za proizvodnju borbenih aviona F-16 blok 70 za Bugarsku.

Kako je navedeno, ovaj ugovor, vredan 512.004.418 dolara, obezbeđuje proizvodnju 8 aviona F-16 blok 70, posao će se obaviti u pogonima u Fort Vortu, u Teksasu, kao i u Grinvilu, u Južnoj Karolini, a očekuje se da će se završiti do 31. januara 2027. godine.

Novac za ugovor je u potpunosti obezbeđen kroz program za prodaje vojne opreme inostranstvu (Foreign Military Sales, FMS) i rezultat je tendera koji je bio raspisan u Bugarskoj. U trenutku dodeljivanja ugovora obavezujuća finansijska sredstva po FMS iznosila su 507.518.902 dolara, dok su sada iskorišćene i opcije u vrednosti od 4.185.516 dolara.

Kako piše portal Tango siks, Ministarstvo odbrane Bugarske predložilo je još krajem decembra 2018. da se sa SAD započnu pregovori o nabavci borbenih aviona F-16, početkom jula prošle godine savet ministara dao je zeleno svetlo za nabavku 8 F-16 blok 70, u okviru ovog posla odobrena su četiri sporazuma čija je ukupna vrednost 1,256 milijardi dolara, ugovori su potpisani 11. jula a parlament ih je odobrio nakon 8 dana.

Nabavci F-16 se krajem jula 2019. usprotivio predsednik države Rumen Radev ali je njegov veto potom vrlo brzo odbacila Narodna skupština. Prethodno je početkom juna američka agencija DSCA obavestila kongres SAD o mogućoj prodaji 8 aviona F-16 Bugarskoj u vrednosti od 1,673 milijarde dolara (i to bez bugarskog PDV-a) a u izveštaju je tada naveden i traženi spisak prateće opreme, tehnike za opsluživanje vazduhoplova, naoružanje, dokumentacija, obuke pilota i tehničke službe, kao i druge prateće opreme i usluga.

Kompletnu sumu od 1,256 milijardi dolara bugarsko Ministarstvo odbrane uplatilo je 8. avgusta 2019. Ugovoreno je 8 aviona F-16 blok 70, od kojih 6 jednoseda i dva dvoseda. Razlika u prvobitno spomenutoj ceni od 1,673 milijarde i plaćenih 1,256 milijardi dolara ostvarena je smanjenjem količine naoružanja, rezervnih delova i opreme, smanjenjem broja obučenog osoblja, kao i odustajanjem od opremanja jedne isturene baze (Forward Operating Base).

Tako je za bugarske F-16 od naoružanja nabavljeno samo 12 raketa vazduh-vazduh malog dometa AIM-9X sajdvinder, 13 raketa vazduh-vazduh srednjeg dometa AIM-120C-7 AMRAAM i 24 klasične nevođene avio-bombe Mk82 mase 227 kg uz 26 gredastih nosača za ubojna sredstva LAU-129. Umesto prvobitno planirana dva, nabavljen je samo jedan rezervni motor.

Od ostale količine smanjene opreme tu su samo dva nišansko-navigacijska kontejnera AN/AAQ-33 snajper ATP i 12 prikazivača na kacigi pilota JHMCS II. Na obuku će biti poslato 12 pilota i 65 pripadnika tehničke službe. Isporuka aviona se očekuje tek 2023. ili 2024. godine.

Bugarska industrija i ekonomija imaće i određene koristi od nabavke F-16, jer su sa SAD ugovoreni i ofset poslovi. Mediji u bugarskoj preneli su da bi u Bugarskoj trebalo da budu uspostavljeni kapaciteti za remont 25 elemenata hidrauličnog sistema za sletanje F-16, kao i mogućnosti za bazno održavanje elektrosistema. Ministar ekonomije Emil Karanikolov izjavio je da će Bugarska dobiti i pomoć u razvoju bespilotnih letelica.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 55 894« Reply #82 on: April 08, 2020, 09:45:38 am »Bivši bugarski ministar pozvao na odustajanje od kupovine F-16


Bivši ministar unutrašnjih poslova Bugarske Rumen Petkov pozvao je na odustajanje od sporazuma o kupovini F-16 i da se taj novac uloži u zdravstvo.

Prema njegovim rečima, postoji niz mera pomoću kojih je moguće brzo vratiti milijarde leva u ekonomiju zemlje. On je, takođe, i predsednik partije Alternativa bugarskog preporoda.

"Na primer, objaviti da raskidamo ugovor o F-16. Dve i po milijarde (leva) odmah će se vratiti u našu ekonomiju, pre svega u zdravstvo. Moramo da se zapitamo šta nam je nužno: respiratori, testovi ili neki avioni koji će doći nakon što prođe koronavirus", rekao je Petkov na Televiziji Evropa.

U subotu je partija već tražila da se odustane od realizacije ugovora. Partija je istakla da zaključeni ugovor predviđa mogućnost da kupac ima pravo da otkaže realizaciju ugovora u celosti ili da ukloni neke od njegovih klauzula.

"Narodna skupština ima pravo da odmah raskine ugovor, a država da vrati već plaćenih 2,5 milijardi leva", saopštila je ranije stranka.

Predsednica opozicione Bugarske socijalističke partije Kornelija Ninova ranije je takođe pozvala na odustajanje od projekata modernizacije vojske, konkretno od kupovine novih patrolnih brodova i oklopnih vozila, na koju će biti potrošeno oko 2,5 milijardi leva.

"Predlažemo da se ovi projekti zamrznu, a novac usmeri na podršku ljudima koji imaju kredite i onima koji nemaju primanja", rekla je Ninova.

Ministar odbrane Bugarske Krasimir Karakačanov kritikovao je njen predlog i skrenuo pažnju na činjenicu da vojska oseća potrebu za oružjem da bi zaštitila stanovništvo od raznih katastrofa, prenosi Sputnjik.

"Gospođo Ninova, vaš populizam je duboko razočaranje za celu vojsku Bugarske. Pozivam vas da budete svesni kako žive hiljade bugarskih vojnika koji, rizikujući zdravlje i život, pomažu žrtvama prirodnih katastrofa. Znate li koliko su stara borbena vozila koja vuku kamione i automobile iz snežnih nanosa. Zainteresujte se, bićete jako iznenađeni. Ova vozila su mnogo starija od briljantnih mercedesa milionera iz vaše leve stranke", rekao je ministar.

Bugarska je letos isplatila puni iznos za kupovinu osam aviona F-16 – skoro 1,26 milijardi dolara. Predsednik Rumen Radev blokirao je kupovinu oružja, ali je parlament većinom glasova oborio njegov veto.

izvor
Logged
ssekir75
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 193


« Reply #83 on: April 08, 2020, 11:31:05 pm »

ово политичарско трућање ме не занима, али могу да кажем да су заиста, али заиста мало наоружања купили. јесте да се лако докупи, јесте да су у нато, али онда не видим смисао бацања толиких пара на авионе а да немаш шта да накачиш на њих. бомбе ко бомбе колај посла, али в-в ракете... и само један резервни мотор? безвезе...
Logged
MOTORISTA
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 57 988« Reply #84 on: May 14, 2020, 05:02:22 am »

Prenet je samo deo intervjua koji se odnosi na nabavku letelica F-16. Ko želi da pročita i ostatak može to učiniti ovde: CLICK

---------------------------------------------------------------------------------

Garancija za F-16 kraća nego za električne uređaje: Bugarski zvaničnik o EU i avionima koje su platili a postoje samo na skici
NovostiOnline  13. maj 2020.

Skandalozno je to što Bugarska od Amerike kupuje avione F-16 koji još uvek postoje samo na skici, međutim još skandaloznija je činjenica da takav izuzetno skup proizvod ima samo šest meseci garancije, odnosno četiri puta manje od garancije za električne uređaje u EU, izjavio je u intervjuu za Sputnjik bivši potpredsednik bugarske vlade Rumen Gečev.

*Bugarska se prošle godine našla na prvom mestu po rastu vojnih rashoda – zahvaljujući kupovine američkih aviona F-16 u toj zemlji je najniža minimalna plata u EU: 312 evra. Zbog čega je, prema Vašem mišljenju, vlada odlučila da kupi avione, čija je cena uveliko premašila prvobitnu dogovorenu granicu?

— U slučaju sa F-16 postoji nekoliko ozbiljnih problema. Prvo, prema mišljenju eksperata, taj model je iscrpeo svoje mogućnosti, čak i u novoj modifikaciji Blok 70, zato Pentagon takve avione nije kupio više od pet godina. Drugo, cena za Bugarsku je sada viša nego za ostale kupce, a objašnjenje da je tako jer ovo je naša prva kupovina izgleda prilično čudno. Treće, da bi izbegla veću cenu (od one koja je prethodno odobrena), vlada je rešila da ukloni deo naoružanja. Drugim rečima, sada će uslediti dodatni troškovi. Mi kupujemo modifikaciju koja još uvek postoji samo na skici. Koje su garancije da će proizvod biti uspešan? Unapred smo platili celokupni iznos odjednom ─ za skicu i za obećanje da će isporuka aviona započeti od 2023. godine. Međutim, nedavno se saznalo da se taj rok može produžiti do januara 2027. godine. U ovoj situaciji je, kako kažu, zdrav razum nemoćan u proceni takozvane evroatlantske solidarnosti, kojoj jednostrano služi aktuelna bugarska vlada.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
ssekir75
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 193


« Reply #85 on: May 18, 2020, 05:41:56 pm »

искали сте, те ви га...
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 55 894« Reply #86 on: May 27, 2020, 08:22:38 am »Bugarska kupuje još osam F-16 i modernizuje S-300


U narednih nekoliko godina Bugarska će kupiti još osam američkih lovaca F-16.

To je rekao komandant Ratnog vazduhoplovstva zemlje Canko Stojkov. Po njegovim rečima, novi avioni bi trebalo da budu isporučeni, pre nego što se povuku iz upotrebe MiG-29.

"Osam aviona bi trebalo da zamene MiG-29, kada ih povuku iz upotrebe zbog starosti. Uzimajući u obzir da njihov rok ističe u naredne tri godine, u periodu 2023-2025 bi trebalo da se potpiše ugovor o njihovoj isporuci", saopštio je komandat ratnog vazduhooplovstva u intervjuu "Bugarskoj armiji".

On je dodao da se, u okviru modernizacije Ratnog vazduhoplovstva u periodu 2025-2032. godine, očekuje da budu kupljeni protivvazdušni-raketni kompleksi srednjeg i kratkog dometa, dok je za 2021. godinu planirana modernizacija S-300. Planirana je i kupovina novih 3D-radara, prenosi Sputnjik.

Podsetimo, Stejt department SAD odobrio prodaju osam lovaca F-16 i dodatnu opremu Bugarskoj u vrednosti koja je procenjena na 1,67 milijardi dolara.

izvor

Logged
MOTORISTA
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 57 988« Reply #87 on: May 27, 2020, 09:18:51 am »

Malo me buni ovaj tekst. Da li Bugarim to planiraju da imaju ukupno 16 aviona F-16 ili se i dalje priča o onih famoznih 8 komada?
Logged
dead1
vodnik
*
Offline Offline

Posts: 337


« Reply #88 on: May 28, 2020, 01:15:08 am »

Plan je za  16 F-16.  To ce zamijeniti  sve MiG-29 i Su-25.
Logged
MOTORISTA
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 57 988« Reply #89 on: May 28, 2020, 06:42:58 am »

Hvala.
Logged
Pages:  1 2 3 4 5 [6] 7 8   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Na forumu PalubaInfo novoregistrovane članove odobravamo ručno, što može potrajati do 24 h
Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.029 seconds with 24 queries.