PALUBA
January 25, 2022, 03:51:13 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno,
Obaveštenje o dopunama pravilnika foruma
 
   Home   Help Login Register  
Na forumu PalubaInfo novoregistrovane članove odobravamo ručno, što može potrajati do 24 h
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 4 5 6 [7] 8   Go Down
  Print  
Author Topic: F-16 izabran za bugarsko RV  (Read 14202 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 56 186« Reply #90 on: June 04, 2020, 08:32:20 am »Bugarska kupuje dodatnih osam F-16Bugarska bi trebalo da potpiše ugovor za isporuku osam dodatnih borbenih aviona Lokid Martin F-16C iD blok 70/72 fajting fallkon u periodu 2023-2025.

S obzirom da je vreme potrebno za proizvodnju novih F-16 oko tri godine, Bugarska bi trebalo da potpiše ugovor za isporuku osam dodatnih borbenih aviona Lokid Martin F-16C iD blok 70/72 fajitng falkon u periodu 2023-2025, izjavio je komandant Ratnog vazduhoplovstva Bugarske general-major Canko Stojkov.

Na taj način bi se podržala pravovremena zamena MiG-ova 29 koji bi bili povučeni (na kraju decenije, prim. autora) usled isteka njihovog propisanog životnog veka, rekao je on u intervjuu koji je 22. maja objavio Informativni centar bugarskog Ministarstva odbrane, prenosi Tango six.

Govoreći o pripremama RV Bugarske za prijem svojih prvih 8 F-16 (6 jednoseda i dva dvoseda) za koje je jula 2019. sa SAD postignut sporazum u okviru programa Foreign Military Sales vrednog 1,673 milijarde dolara, Cankov je informisao da su piloti koji su određeni da prođu obuku u SAD već određeni i da će prva četiri otići na obuku u junu.

"Američki partneri su razvili programe za obuku i obezbedili još šest mesta za obuku u fiskalnoj 2021. godini (počinje 1. oktobra 2020. i završava se 30. septembra 2021, prim. autora)", izjavio je komandant RV Bugarske dodajući da bi prvih osam bugarskih pilota trebalo da završe svoju obuku do trenutka kada prvi F-16 budu isporučeni Bugarskoj 2023. godine.

izvor
Logged
MOTORISTA
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 58 315« Reply #91 on: October 13, 2020, 07:29:31 am »

Ako se F-16 pretvori u broj 16, ko će njima da leti?
Novosti online 12. 10. 2020.

NAMERA bugarske vlade da kupi još američkih lovaca F-16 prvo mora da se adekvatno razmotri, smatra komandant bugarskog Ratnog vazduhoplovstva Dimitr Petrov.

Kako kaže, takav predlog povlači za sobom pitanje gde da se čuvaju dodatne letelice i ko će njima upravljati, jer Bugarska u tom slučaju neće imati dovoljno obučenih pilota. Petrov je podsetio da sada tek počinje izgradnja infrastrukture za prvih osam letelica, kao i da trenutno nema dovoljno pilota.

„Ako F-16 postane broj 16, biće neophodno da se uzme još pilota, a gde će oni biti obučeni? Ne možemo da ih obučavamo u Bugarskoj, jer sada nemamo obučeni sastav instruktora“, izjavio je Petrov za Bugarski nacionalni radio. On je izrazio mišljenje da je kupovina pune eskadrile od 16 lovaca - ozbiljna odluka koja treba da se razmotri. Sa svoje strane, Atlantski savet Bugarske ogorčen je izjavom Petrova.

„Novi komandant je izdao danas bugarsko vazduhoplostvo! Pored toga, dozvolio je sebi da ide protiv sopstvene vlade. Vojno lice ne može da se okrene protiv izvršne vlasti“, saopštila je organizacija, istakavši da moće da se razgovara o dodatnoj obuci u SAD, kao i da prvi takvi piloti mogu i sami da obučavaju svoje kolege. Inače, Petrov je nedavno stupio na dužnost komandanta vazduhoplovstva, pre toga bio je komandant avijacione baze „Grof Ignatjevo“.

Ranije je Ministarstvo odbrane saopštilo da razmatra pitanje nabavke još osam lovaca, a kompanija „Lokhid Martin“ je potvrdila da je spremna da isporuče nove avione zajedno sa već naručenima, pod uslovom da budu naručeni tokom godine.

KUPOVINA AMERIČKIH F-16

Bugarska je prošlog leta zaključila ugovor o kupovini osam američkih aviona F-16. Oni će biti isporučeni 2023. i 2024. godine. Kupovinu je podržala Vlada, vladajuća koalicija GERB i VMRO BND, dok je protiv bio predsednik Rumen Radev i opoziciona Bugarska socijalistička partija. Vrednost ugovora je iznosila 1.26 milijardi dolara, što je omogućilo Bugarskoj da se prošle godine nađe na drugom mestu po rashodima za odbranu u NATO-u, odmah nakon SAD.

Radev je ranije više puta kritikovao kupovinu američkih aviona F-16: tender u kojem su učestvovali i italijanski „Jurofajter“ i švedski „Gripen“, predsednik je nazvao trijumfom lobiranja i obratio pažnju na činjenicu da će američki avioni koštati mnogo više nego što je vlada prvobitno bila spremna da potroši.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 56 186« Reply #92 on: October 16, 2020, 06:17:59 am »Bugarski ministar odbrane: U Bugarskoj nema pilota koji je protiv nabavke američkog lovca F-16


Bugarski ministar odbrane Krasimir Karakačanov komentarisao je izjavu komandanta Ratnog vazduhoplovstva Bugarske Dimitra Petrova o tome da Bugarska verovatno neće moći da u isto vreme primi svih šesnaest američkih aviona F-16, istakavši da Petrov nije protiv nabavke aviona i da u bugarskoj nema pilota koji je protiv toga.

„Komandant Ratnog vazduhoplovstva je do pre samo nekoliko dana bio komandant vazduhoplovne baze „Graf Ignatijevo“ i jedan je od naših najboljih pilota. Čovek se do sada nije susretao sa medijima i mislim da se uverio da neki mediji nemaju dobre namere, jer su nakon njegove izjave nastale otvorene spekulacije. On je dobar vojnik, a sada će morati da nauči kako da komunicira sa medijima“, izjavio je bugarski ministar.

On je dodao da komandant Ratnog vazduhoplovstva nije protiv aviona F-16, i da u bugarskoj avijaciji nema pilota koji bi bili protiv ovog lovca. Takođe je sugerisao da Petrov možda strahuje zbog činjenice da Bugarska ne koristi sve helikoptere „Kugar“ i avione „Spartan“.

Prema rečima premijera Bugarske Bojka Borisova, tokom 2017. godine zbog skupog održavanja letela su samo četiri od 12 francuskih „Kugara“, od tri italijanska aviona „Spartan“ samo jedan, a početkom 2018. godine više nije ni on korišćen zbog nedostatka sredstava za održavanje.

„Šta je on zaista rekao? Ako sada ne stigne osam, već 16 aviona, nemamo obučeno osoblje, nemamo hangare za njih, nemamo infrastrukturu. Zašto? Jer su sva finansijska sredstva izdvojena za kupovinu prvih osam aviona i obuku 12 pilota. Možda ćemo imati situaciju kao sa avionima 'Spartan' i 'Kugar'. Koliko 'Spartana' i 'Kugara' je korišćeno od kad su kupljeni?“, istakao je Karakačanov.

Bugarska je poslala Sjedinjenim Američkim Državama uslove pod kojima može da nabavi sledeću seriju lovaca, jer će 2024. godine, kada stigne prvi avion, biti prekasno za to, dodao je ministar.

„Sada mogu da kažem da će plaćanje biti na rate. Ali još uvek čekamo zvanični odgovor. Mislim da ćemo ga dobiti u roku od dve nedelje“, rekao je Karakačanov.

Ranije je Petrov izjavio da još nema dovoljno letačkog osoblja i infrastrukture za smeštaj celokupne eskadrile, pošto je ugovor bio potpisan za nabavku samo osam aviona. U Atlantskom centru Bugarske je izjava komandanta vazduhoplovstva izazvala oštre kritike, organizacija smatra da je Petrov izdao oružane snage.

Prošlog leta Bugarska je platila prvih osam aviona F-16, koji su koštali oko 1,26 milijardi dolara.

izvor
Logged
pvanja
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 174« Reply #93 on: October 16, 2020, 08:17:12 am »

Vidim i kod brace Bugara zurka.
I tamo su svi "strucnjaci" i strucniji od profesionalaca.
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 56 186« Reply #94 on: October 16, 2020, 04:14:37 pm »Predsednik Bugarske: Potrebna nam je cela eskadrila američkih aviona


Bugarski predsednik Rumen Radev prokomentarisao je saopštenja da Ministarstvo odbrane Bugarske namerava da kupi još osam američkih lovaca F-16, rekavši da je zemlji potrebna cela eskadrila od 16 aviona.

„Vojnu avijaciju treba posmatrati kao sredstvo za odbranu nacionalnih interesa i osiguravanje nacionalne bezbednosti. Kada na vojnu avijaciju gledaju kao na sredstvo za ostvarivanje ličnih političkih interesa, kada potcenjuju vojnu ekspertizu – to nas uvek košta. To uvek dovodi do trošenja javnih resursa i smanjivanja borbene sposobnosti, a u nekim slučajevima gubimo ljudske živote“, rekao je Radev novinarima na događaju posvećenom Danu Ratnog vazduhoplovstva u Bugarskoj.

Ministar odbrane Bugarske Krasimir Karakačanov je tom prilikom rekao da će za infrastrukturu za nove letelice vlada izdvojiti dodatna sredstva u iznosu od 153 miliona evra.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo čeka od SAD odgovor na zahtev u vezi sa mogućnošću kupovine novih letelica i uslova kupovine.

„Kada dobijemo odgovor, razmotrićemo njegove parametre, rokove za plaćanje. Naravno, vodiće se razgovori, jer je prilikom sklapanja ugovora neophodno pregovarati kako bi se postigli najbolji mogući uslovi“, rekao je bugarski ministar.

On je dodao da će odluku o kupovini letelica razmotriti parlament.


Kupovina američkih F-16

Bugarska je prošlog leta zaključila ugovor o kupovini osam američkih aviona F-16. Oni će biti isporučeni 2023. i 2024. godine. Kupovinu je podržala Vlada, vladajuća koalicija GERB i VMRO BND, dok je protiv bio predsednik Rumen Radev i opoziciona Bugarska socijalistička partija.

Vrednost ugovora je iznosila 1.26 milijardi dolara, što je omogućilo Bugarskoj da se prošle godine nađe na drugom mestu po rashodima za odbranu u NATO-u, odmah nakon SAD.

Radev je ranije više puta kritikovao kupovinu američkih aviona F-16: tender u kojem su učestvovali i italijanski „Jurofajter“ i švedski „Gripen“, predsednik je nazvao trijumfom lobiranja i obratio pažnju na činjenicu da će američki avioni koštati mnogo više nego što je vlada prvobitno bila spremna da potroši.

izvor
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 19 651


« Reply #95 on: October 16, 2020, 06:52:15 pm »

Quote
Prema rečima premijera Bugarske Bojka Borisova, tokom 2017. godine zbog skupog održavanja letela su samo četiri od 12 francuskih „Kugara“, od tri italijanska aviona „Spartan“ samo jedan, a početkom 2018. godine više nije ni on korišćen zbog nedostatka sredstava za održavanje.

„Šta je on zaista rekao? Ako sada ne stigne osam, već 16 aviona, nemamo obučeno osoblje, nemamo hangare za njih, nemamo infrastrukturu. Zašto? Jer su sva finansijska sredstva izdvojena za kupovinu prvih osam aviona i obuku 12 pilota. Možda ćemo imati situaciju kao sa avionima 'Spartan' i 'Kugar'. Koliko 'Spartana' i 'Kugara' je korišćeno od kad su kupljeni?“, istakao je Karakačanov.

Ово је да се "крстиш и левом и десном"...Зашто су уопште куповали те хеликоптере и транспортне авионе када их не користе?

Изгледа да тамо страни испоручиоци лако успевају (наравно митом) да лобирају код политичара да се дигну кредити или плати тешко стеченим кешом војна опрема и наоружање које у тој количини или није потребно или се једноставно без измена инфраструктуре и обуке људи не може користити. При том се уопште после не води рачуна о инфраструктури и обуци људства за та набављена средства. И ово је земља ЕУ, која испуњава ЕУ стандарде... :'(
Logged
MOTORISTA
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 58 315« Reply #96 on: October 17, 2020, 07:22:05 am »


Зашто су уопште куповали те хеликоптере и транспортне авионе када их не користе?


Zato što je neko morao da zaradi.  angel
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 19 651


« Reply #97 on: October 17, 2020, 07:56:15 pm »

По чувеном "НАТО стандарду" (или ЕУ стандарду)... Grin
Logged
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 196


« Reply #98 on: October 17, 2020, 08:14:25 pm »

Бугари по сваку цену желе да се реше совјетске технике, тако да не чуди понашање типа "пијани стари сват". Трежњење следи и биће врло болно.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 19 651


« Reply #99 on: October 17, 2020, 08:29:02 pm »

На крају ће испасти да неће имати ни једну ни другу технику. Чуди ме да се не угледају на Пољаке који нису тако брзо (а нешто нису ни сада) заменили руску и своју технику из времена ВУ.
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 56 186« Reply #100 on: October 20, 2020, 11:52:21 am »Jajima i paradajzom zasuli Ministarstvo odbrane jer država kupuje američke lovce F-16


Demonstranti u Bugarskoj su gađali sinoć Ministarstvo odbrane jajima i paradajzom, ali i avioni-igračke, zbog namere vlade da kupi od Amerike još jednu partiju lovaca F-16, prenosi Bugarski nacionalni radio.

Razlog ogorčenja demonstranata bila je reakcija ministra odbrane Krasimira Karakačanova u nedelju, kada je tokom polaganja cveća herojima-padobrancima u Sofiji, jedan od nezadovoljnih građana javno zahtevao ostavku ministra, rekavši mu „da ga narod ne želi“.

„Zar si ti narod?“, odgovorio je Karakačanov.

Demonstrant je zatim uzvratio ministru.

„Da, ministre, svako od nas predstavlja narod! Bilo da je jedan ili nas je sedam miliona – svako od nas je narod, zato ćemo ti sada pripremiti omlet“, izjavio je organizator antivladinih protesta, advokat Nikolaj Hadžigenov kod zgrade Ministarstva odbrane.

Protesti sa zahtevanjem ostavke vlade i glavnog tužioca traju u Bugarskoj više od sto dana. Od tada je bugarski premijer Bojko Borisov smenio četiri ključna ministra: finansija, ekonomije, pravde i turizma.

Podsetimo, prošlog leta Bugarska je od Sjedinjenih Američkih Država kupila osam lovaca F-16 u vrednosti od skoro 1,26 milijardi dolara, koji će ući u upotrebu 2023. i 2024. godine.

Karakačanov je nedavno najavio da je zemlja zainteresovana za kupovinu narednih osam aviona, ali će ih ovog puta platiti na rate. U SAD su naglasili da će moći da isporuče svih 16 lovaca 2024. godine, ako se ugovor za drugu seriju zaključi u roku od godinu dana. Ostali uslovi mogućeg dogovora još uvek nisu poznati.

S tim u vezi, bugarski mediji su pisali u ponedeljak da zemlja ima mnogo planova za naoružavanje, ali da je pitanje da li ima novca.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 56 186« Reply #101 on: October 21, 2020, 06:09:17 am »Bugarska partija VMRO osudila proteste ispred zgrade Ministarstva odbrane


Bugarska stranka VMRO BND, na čijem čelu je ministar odbrane Krasimir Karakačanov, osudila je proteste ispred zgrade Ministarstva.

Poslanik Milen Mihov izjavio je da je ogorčen zbog paradajza, jaja i crvene boje kojima su demonstranti gađali Ministarstvo i naveo da je bio prinuđen da se obrati predsedniku Rumenu Radevu.

„Šta je ovim zlim ljudima kriva vojska, u čijim redovima su naši preci davali svoje živote u ime Otadžbine? I gde je njen vrhovni komandant, predsednik? Zašto ćuti? Da li odobrava politiku pljuvanja i klevete? Treba ili da izjavi da se ne slaže sa izvršiocima (ove akcije), ili da preuzme odgovornost. Trećeg puta nema“, napisao je Mihov na Fejsbuku.

Demonstranti u Bugarskoj su gađali sinoć Ministarstvo odbrane jajima i paradajzom, ali i avionima-igračkama, zbog namere vlade da kupi od Amerike još jednu partiju lovaca F-16, prenosi Bugarski nacionalni radio.

Razlog ogorčenja demonstranata bila je reakcija ministra odbrane Krasimira Karakačanova u nedelju, kada je tokom polaganja cveća herojima-padobrancima u Sofiji, jedan od nezadovoljnih građana javno zahtevao ostavku ministra, rekavši mu „da ga narod ne želi“.

Protesti sa zahtevom za ostavku vlade i glavnog tužioca traju u Bugarskoj više od sto dana. Od tada je bugarski premijer Bojko Borisov smenio četiri ključna ministra: finansija, ekonomije, pravde i turizma.

izvor
Logged
jeremijaljesina
vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 588


« Reply #102 on: October 29, 2020, 06:15:32 am »

Ameri daju Bugarima nekoliko F-16ica za obuku do dolaska novih aviona

https://www.janes.com/defence-news/news-detail/bulgaria-to-receive-surplus-f-16s-from-us-ahead-of-block-70-delivery
Logged
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 196


« Reply #103 on: October 29, 2020, 03:37:11 pm »

Dobijaju dva rashodovana F-16 radi upoznavanja sa sredstvom i obuke.
Logged
MOTORISTA
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 58 315« Reply #104 on: November 12, 2020, 10:17:22 pm »

Logged
Pages:  1 2 3 4 5 6 [7] 8   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Na forumu PalubaInfo novoregistrovane članove odobravamo ručno, što može potrajati do 24 h
Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.026 seconds with 25 queries.