PALUBA
January 23, 2020, 02:19:14 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Važno,
Obaveštenje o dopunama pravilnika foruma
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Leclerc sa topom kalibra 140 mm  (Read 616 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 384WWW
« on: January 27, 2019, 01:03:11 pm »

Francuska kompanija namenske industrije Nexter nedavno je objavila da testira modifikovani osnovni borbeni tenk Leklerk, naoružan topom kalibra 140 mm, te da je ovo deo razvoja budućeg nemačko-francuskog projekta tenka, koji se razvija pod oznakom MGCS (Main Ground Combat System). Kako su i Francuska i Nemačka tokom ranijeg perioda razmatrale ugradnju snažnijih topova sa ciljem povećanja vatrene moći tenka, ali svaki put i odustajali od te ideje, ostaje nepoznanica da li će to biti slučaj i ovog puta.


* leclerc 140 mm 2.jpg (830.84 KB. 3771x2121 - viewed 42 times.)


Na međunarodnoj konferenciji održanoj u Londonu 24. januara 219. godine, a koja se bavila oklopnim vozilima, kompanija Nexter je objavila da je iz Leklerka naoružanog topom 140 mm uspešno ispaljeno više od 200 projektila kalibra 140 mm i da je dostignuta za 70% veća efikasnost od standardnih NATO tenkovskih topova kalibra 120 mm.

Program MGCS, pokrenut 2012. godine, predviđa da se do 2035. godine izvrši prenaoružavanje francuskih tenkova Leclerc i nemačkih tenkova Leopard 2 topovima kalibra 140 mm.


* leclerc 140 mm.jpg (91.26 KB. 1024x576 - viewed 22 times.)


Ugradnja topa 140 mm u tenk Leclerc predložena je još 1996, četiri godine nakon što je tenk uveden u naoružanje francuskih oružanih snaga. Tadašnja kompania GIAT, a sadašnja Nexter, razvila je i kupolu nešto većih dimenzija, kako bi mogla da smesti u nju top većeg kalibra. Kako bilo, Francuska je odbila predloženo prenaoružavanje, te je kompanija na šasiju jednog od tenkova za izvlačenje Leclerc MARS ugradila ovu kupolu. Ova verzija će se pojaviti u novinama dve godine kasnije, uz naziv Terminator.

Bez obzira, testiranje topa ne znači da onovo postoji interesovanje za prenaoružavanje tenkova. Nemački Rheinmetall, koji sarađuje na ovom projektusa francuskom kompanijom Nexter, 2016. je prikazao tenkovski top kalibra 130 mm. Treba napomenuti da je Rheinmetall pre toga takođe radio na projektu tenkovskog topa kalibra 140 mm.


* rheinmetall 130.jpg (41.34 KB. 640x425 - viewed 20 times.)
Rheinmetall-ov top kalibra 130 mm

Novi topovi moraju da zadovolje zahtev programa MGCS, koji zahteva 50% efikasniji top. Topovi kalibra 130 ili 140 mm svvakako obezbeđuju veći domet i probojnost. Pokretačka snaga iza ovih zahteva, bar delimično, leži u pojavi novog ruskog tenka T-14 Armata, koji je naoružan unapređenim topom 2A83-1M kalibra 125 mm.

Kako je top 2A83M-1M dimenzionisan tako da se može ugraditi i u starije tenkove iz perioda Sovjetskog Saveza, to znači da bi taj top mogao potencijalno biti rešenje za modernizaciju postojećih ruskih tenkova. Prema nekim ruskim izvorima, pominjana je i mogućnost ugradnje topa 152 mm u tenk Armata, čime bi se stekla prednost nad svim tenkvoima u naoružanju zemalja članica NATO.

Iako topovi kalibra 130 i 140 mm nose prednosti u pogledu vatrene moći, imaju i svojih nedostataka. Glavni nedostatak se odnosi na dimenzije projektila, koji su veći od projektila kalibra 120 mm i zahtevaju više prostora za smeštaj borbenog kompleta.

Laklerk, naoružan topom kalibra 140 mm, još uvek koristi dvodelnu municiju, gde je projektil odvojen od barutnog punjenja. Čak i tada, može da smesti svega 31 komada municije, što je za devet komada manje od standardne verzije tenka. Veći projektili imaju i sekundarni uticaj na logistiku; projektil je teži i zauzima više prostora, zahtevajući veće angažovanje ljudstva i sredstava za popunu tenkova municijom. Treba napomenuti i da će ukoliko samo Francuska i Nemačka usvoje top kalibra 140 mm, nastati problem sa ispunjenjem zahteva za standardizaciju i interoperabilnsot snaga u NATO.


* leclerc 140 mm 4.jpg (122.67 KB. 432x768 - viewed 21 times.)


U prošlosti, poboljšanja dometa i probojnosti koja su nudili topovi većeg kalibra nisu bila mnogo veća u odnosu na ono što su inžinjeri mogli da izvuku iz topova kalibra 120 mm, upotrebom dužih cevi i projektila veće brzine. Nemačka je tokom devedesetih godina proteklog veka bila među mnogim zemljama koje su to primenjivale, uvođenjem tenka Leopard 2A6 naoružanog topom kalibra 120 mm duže cevi, čime je maksimalni domet projektila povećan za oko 1500 metara, kao i probojnost.

Pobrojani faktori „Protiv“ uticali su ne samo na Francusku i Nemačku, već i na Britaniju i SAD da odustano od pređašnjih planova uvođenja tenkovskih topova većeg kalibra u naoružanje. Uz to, kraj Hladnog rata umanjio je i mogućnost konovencionalnih ratova velikih razmera gde bi odlučujuću ulogu imale oklopno-mehanizovane jedinice.
Trenutno, ni Nexter, ni Rheinmetall nisu javno prikazali predlog konstrukcije, čak ni u vidu makete, sa ili bez novog topa. Evropski osnovni borbeni tenk jeste prikazan, ali u vidu oklopnog tela tenka Leopard 2 sa kupolom tenka Leclerc, naoružanog topom kalibra 120 mm.  


* knds-embt-european-main-battle-tank-1.jpg (78.66 KB. 752x423 - viewed 21 times.)
Evropski osnovni borbeni tenk

Prema izjavi kompanije KNDS (spoj KMW+Nexter Defense Systems), ovaj tenk je bio tehnološki demonstrtor, koji je imao za cilj da prikaže šta ovaj multinacionalni konglomerat može da proizvede. Međutim, kompanija ga nije reklamirala kao atraktivnu opciju za manje države, posebno za one sa mostovima i ostalom infrastrukturom koja ne može da podnese masu težih borbenih tenkova.

Sve u svemu, ostaje nam da čekamo i vidimo bila šta od novog francusko-nemačkog tenka, ili bilo koju novu konstrukciju tenka zapadnog porekla, kako bi videli da li je izabran novi kalibar tenkovskog topa, ili će se novi koncept ponovo naći na policama, odložen za neko buduće vreme.
Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.017 seconds with 25 queries.