PALUBA
October 23, 2019, 09:27:54 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Važno,
Obaveštenje o dopunama pravilnika foruma
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Plan i program održavanja međunarodnih vojnih vježbi OSRH u 2019. godini  (Read 446 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 233« on: February 11, 2019, 12:49:03 pm »

Plan i program održavanja međunarodnih vojnih vježbi OSRH u 2019. godini

Vježbe oružanih snaga država saveznica s Oružanim snagama Republike Hrvatske koje će se održati u Republici Hrvatskoj u 2019. godini:

- „MIR 19/1“
- „CMX 19“
- „SHARP LYNX 19“
- „BLACK WAVE 19/1“
- „ADRIATIC PARTNERSHIP MIO EXERCISE 19“
- „IMMEDIATE RESPONSE 19“
- „TROJAN FOOTPRINT 19“
- „SWIFT RESPONSE 19“
- „ASTRAL KNIGHT 19“
- „MIR 19/2“
- „SAVA STAR 19“
- „NAICS PAINTBALL 19“
- „BRAVE WARRIOR 19“
- „SABER JUNCTION 19“
- „UDAR 19“
- „SAREX 19“
- „HARPUN 19“
- „BLACK WAVE 19/2“
- „CYBER COALITION 19“.

Vježbe Oružanih snaga Republike Hrvatske s oružanim snagama država saveznica koje će se održati u inozemstvu u 2019. godini:

- „DYNAMIC FRONT 19“
- „POSEIDON 19“
- „MILEX 19“
- „LOGDEV 19“
- „COMMON CHALLENGE 19“
- „ITA MINEX 19“
- „ADRIATIC STRIKE 19“
- „STEADFAST COBALT 19“
- „CAPABLE LOGISTICIAN 19“
- „IMMEDIATE RESPONSE 19“
- „TROJAN FOOTPRINT 19“
- „ASTRAL KNIGHT 19“
- „ADRION 19“
- „CWIX 19“
- „COMBINED RESOLVE XII“
- „SABER JUNCTION 19“
- „JOINT REACTION 19“
- „KOBRA 19“
- „ALBANIAN EFFORT 19“
- „BRAVE WARRIOR 19“
- „COOPSEC 19“
- „STEADFAST INTEREST 19“
- „GRIFFIN LIGHTNING II“
- „SAREX 19“
- „EUROPEAN ADVANCE 19“
- „DOBLE LLAVE 19“
- „CYBER COALITION 19“
- „TRIDENT JUPITER 19“.

morh.hr
« Last Edit: February 11, 2019, 12:58:31 pm by leut » Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 233« Reply #1 on: February 11, 2019, 12:57:28 pm »

Plan i program održavanja međunarodnih vojnih vježbi OSRH u 2019. godini

Vježba „MIR 19/1“ provodit će se u veljači 2019. u Republici Hrvatskoj s oružanim snagama Republike Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Makedonije s ciljem završnog uvježbavanja i ocjenjivanja snaga koje se upućuju u misiju potpore miru „RESOLUTE SUPPORT” u Afganistanu.

Vježba „CMX 19“ provodit će se u svibnju 2019. u Republici Hrvatskoj i u drugim državama članicama NATO saveza radi uvježbavanja NATO procedura u upravljanju u kriznim situacijama.

Vježba „SHARP LYNX 19“ provodit će se u svibnju 2019. u Republici Hrvatskoj s oružanim snagama Češke Republike, Republike Poljske, Republike Slovačke i Sjedinjenih Američkih Država s ciljem uvježbavanja stožera međunarodne bojne vojne policije za interoperabilno djelovanje u procesu donošenja odluke i vođenje postrojbe u NATO operacijama.

Vježba „BLACK WAVE 19/1“ provodit će se u travnju/svibnju 2019. u Republici Hrvatskoj s ciljem pružanja potpore Oružanim snagama Savezne Republike Njemačke radi obučavanja njihovih snaga za pomorske operacije.

Vježba „ADRIATIC PARTNERSHIP MIO EXERCISE 19“ provodit će se u lipnju 2019. u Republici Hrvatskoj s oružanim snagama Republike Albanije, Crne Gore, Republike Slovenije, Talijanske Republike i Sjedinjenih Američkih Država s ciljem uvježbavanja i upoznavanja s procedurama taktičke razine za operacije presretanja na moru, za operacije protiv krijumčarenja na moru te za zaštitu pomorske infrastrukture.

Vježba „IMMEDIATE RESPONSE 19“ provodit će se u svibnju/lipnju 2019. u Republici Hrvatskoj s oružanim snagama Republike Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Republike Makedonije, Republike Kosova, Mađarske, Talijanske Republike, Republike Poljske, Republike Slovenije, Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, Francuske Republike i Sjedinjenih Američkih Država s ciljem promicanja stabilnosti i suradnje, jačanja partnerskih sposobnosti, razvoja povjerenja kroz unapređenje interoperabilnosti NATO saveza i partnerskih zemalja. Vježbom će se obilježiti deset godina punopravnog članstva Republike Hrvatske u NATO savezu. Na vojnom poligonu „Eugen Kvaternik“ Slunj provest će se integracijska obuka postrojbi oružanih snaga sudionica vježbe.

Vježba „TROJAN FOOTPRINT 19“ provodit će se u lipnju 2019. u Republici Hrvatskoj s oružanim snagama Mađarske i Sjedinjenih Američkih Država radi uvježbavanja planiranja i provedbe specijalnih operacija u združenom međunarodnom okružju.

Vježba „SWIFT RESPONSE 19“ provodit će se u lipnju 2019. u Republici Hrvatskoj s oružanim snagama Francuske Republike i Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske radi promicanja regionalne stabilnosti i suradnje, jačanja partnerskih sposobnosti i razvoja povjerenja kroz unapređenje interoperabilnosti NATO saveza i partnerskih zemalja.

Vježba „ASTRAL KNIGHT 19“ provodit će se u lipnju 2019. u Republici Hrvatskoj s oružanim snagama Republike Slovenije, Talijanske Republike i Sjedinjenih Američkih Država s ciljem provedbe integrirane raketne protuzračne obrane.

Vježba „MIR 19/2“ provodit će se u srpnju 2019. u Republici Hrvatskoj s oružanim snagama Republike Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Makedonije radi završnog uvježbavanja i ocjenjivanja snaga koje se upućuju u misiju potpore miru „RESOLUTE SUPPORT” u Afganistanu.

Vježba „SAVA STAR 19“ provodit će se u kolovozu/rujnu 2019. u Republici Hrvatskoj s Oružanim snagama Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske s ciljem uvježbavanja pješačkog voda/satnije u međunarodnom okruženju i pružanje potpore uvježbavanju pješačkih snaga Oružanih snaga Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske.

Vježba „NAICS PAINTBALL 19“ provodit će se u Republici Hrvatskoj, sudionici i vrijeme održavanja nije još definirano jer planski proces nije započeo, a cilj vježbe je razvoj kibernetičkih sposobnosti Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Vježba „BRAVE WARRIOR 19“ provodit će se u rujnu/listopadu 2019. u Republici Hrvatskoj s Oružanim snagama Mađarske s ciljem razvijanja operativnih sposobnosti postrojbe i provedbe taktika, tehnika i procedura u međunarodnom okruženju.

Vježba „SABER JUNCTION 19“ provodit će se u rujnu 2019. u Republici Hrvatskoj s Oružanim snagama Sjedinjenih Američkih Država s ciljem povećanja interoperabilnosti i dostizanja standarda u skladu s ciljem sposobnosti L 7201.

Vježba „UDAR 19“ provodit će se u rujnu/listopadu 2019. u Republici Hrvatskoj s Oružanim snagama Republike Poljske radi ocjenjivanja spremnosti snaga deklariranih za borbenu skupnu (EU BG 2020/II).

Vježba „SAREX 19“ provodit će se u listopadu 2019. u Republici Hrvatskoj s Oružanim snagama Talijanske Republike s ciljem uvježbavanja zapovjedništva i snaga obalnih straža Republike Hrvatske i Talijanske Republike u planiranju i vođenju operacija na moru (operacije pomorskog presretanja i operacije traganja i spašavanja na moru).

Vježba „HARPUN 19“ provodit će se u listopadu 2019. u Republici Hrvatskoj s oružanim snagama Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, Republike Poljske, Francuske Republike i Sjedinjenih Američkih Država s ciljem uvježbavanja zapovjedništva Hrvatske ratne mornarice i zapovjedništava postrojbi Hrvatske ratne mornarice te zapovjedništava i postrojbi drugih grana u planiranju i vođenju operacija na moru te bojevog gađanje ciljeva na moru i u zraku brodova Flotile Hrvatske ratne mornarice i Obalne straže Republike Hrvatske, uz provedbu pomorsko-zračnog desanta.

Vježba „BLACK WAVE 19/2“ provodit će se u listopadu/studenome 2019. u Republici Hrvatskoj s Oružanim snagama Savezne Republike Njemačke s ciljem pružanja potpore Oružanim snagama Savezne Republike Njemačke radi obučavanja njihovih snaga za pomorske operacije.

Vježba „CYBER COALITION 19“ provodit će se u studenome 2019. u Republici Hrvatskoj i u drugim državama članicama NATO saveza radi provjere i podizanja razine sposobnosti Oružanih snaga Republike Hrvatske u području planiranja i organizacije kibernetičke obrane.

--------------------------------

Vježba „DYNAMIC FRONT 19“ provodit će se u veljači/ožujku 2019. u Saveznoj Republici Njemačkoj s ciljem povećanja interoperabilnosti, stjecanje iskustva u radu u međunarodnom okružju te upoznavanja sa savezničkim taktičko-tehničkih postavki topništva na taktičkoj i operativnoj razini.

Vježba „POSEIDON 19“ provodit će se u ožujku 2019. u Rumunjskoj radi unaprjeđenja operativne i taktičke interoperabilnosti među sudionicima vježbe te stjecanja uvida u proces planiranja polaganja mina i proces ocjenjivanja broda po standardima ocjenjivanja pomorskih snaga.

Vježba „MILEX 19“ provodit će se u travnju 2019. u Kraljevini Španjolskoj s ciljem uvježbavanja stožernog osoblja na strateškoj i operativnoj razini u planiranju operacija Europske unije te uvježbavanje zapovjednog lanca između Operativnog zapovjedništva i Zapovjedništva snaga.

Vježba „LOGDEV 19“ provodit će se u svibnju 2019. u Republici Gruziji radi uvježbavanja u planiranju i provedbi logističkih procedura i rada u multinacionalnom stožeru na operativnoj razini (brigadi).

Vježba „COMMON CHALLENGE 19“ provodit će se u svibnju 2019. u Republici Poljskoj s ciljem ocjenjivanja spremnosti snaga deklariranih za borbenu skupinu (EUBG 2019/II).

Vježba „ITA MINEX 19“ provodit će se u svibnju 2019. u Talijanskoj Republici s ciljem uvježbavanja planiranja i provedbe protuminskih operacija i uvježbavanja protuminskih ronitelja Hrvatske ratne mornarice po NATO protuminskim taktikama i procedurama.

Vježba „ADRIATIC STRIKE 19“ provodit će se u svibnju/lipnju 2019. u Republici Sloveniji radi uvježbavanja tehnika, taktika i procedura bliske zračne potpore za osposobljavanje zračnih kontrolora.

Vježba „STEADFAST COBALT 19“ provodit će se u svibnju/lipnju 2019. u Rumunjskoj s ciljem održavanja komunikacijsko-informacijskog sustava i sposobnosti zapovjednog lanca prilikom provedbe NATO vođenih vježbi.

Vježba „CAPABLE LOGISTICIAN 19“ provodit će se u svibnju/lipnju 2019. u Republici Poljskoj s ciljem povećanja interoperabilnosti na području pružanja logističke potpore i operacija, poboljšanja sposobnosti planiranja i provedbe izmještanja, prihvata i otpremanja osoblja.

Vježba „IMMEDIATE RESPONSE 19“ provodit će se u svibnju/lipnju 2019. u Republici Sloveniji i Mađarskoj s ciljem promicanja stabilnosti i suradnje, jačanja partnerskih sposobnosti, razvoja povjerenja kroz unapređenje interoperabilnosti NATO saveza i partnerskih zemalja.

Vježba „TROJAN FOOTPRINT 19“ provodit će se u lipnju 2019. u Mađarskoj radi uvježbavanja, planiranja i provedbe specijalnih operacija u združenom međunarodnom okružju.

Vježba „ASTRAL KNIGHT 19“ provodit će se u lipnju 2019. u Talijanskoj Republici i Republici Sloveniji s ciljem provedbe integrirane raketne protupožarne obrane.

Vježba „ADRION 19“ provodit će se u lipnju 2019. u Helenskoj Republici s ciljem uvježbavanja NATO procedura i postupaka te razvijanja sposobnosti za planiranje i provedbu međunarodnih mornaričkih operacija odgovora na krize.

Vježba „CWIX 19“ provodit će se u lipnju 2019. u Republici Poljskoj radi testiranja, procjene i poboljšanja interoperabilnosti između NATO-a i nacionalnih komunikacijskoinformacijskih sustava s posebnim naglaskom na sustave koji će biti korišteni u NATO vođenim operacijama.

Vježba „COMBINED RESOLVE XII“ provodit će se u kolovozu 2019. u Saveznoj Republici Njemačkoj s ciljem integracije oružanih snaga savezničkih i partnerskih zemalja, provedbe združenih operacija sigurnosti, povećanja interoperabilnosti snaga u okviru NATO/PfP-a.

Vježba „SABER JUNCTION 19“ provodit će se u rujnu 2019. u Saveznoj Republici Njemačkoj s ciljem povećanja interoperabilnosti i dostizanja standarda u skladu s ciljem sposobnosti L 7201.

Vježba „JOINT REACTION 19“ provodit će se u rujnu 2019. u Republici Albaniji s ciljem promicanja regionalne stabilnosti i suradnje, jačanje partnerskih sposobnosti, razvoja povjerenja kroz unapređenje interoperabilnosti NATO saveza i partnerskih zemalja.

Vježba „KOBRA 19“ provodit će se u rujnu 2019. u Republici Poljskoj s ciljem uvježbavanja planiranja i provedbe specijalnih operacija u združenom međunarodnom okružju.

Vježba „ALBANIAN EFFORT 19“ provodit će se u rujnu 2019. u Republici Albaniji s ciljem jačanja regionalne sigurnosti i suradnje, a u povodu obilježavanja desete obljetnice članstva Republike Albanije u NATO savezu.

Vježba „BRAVE WARRIOR 19“ provodit će se u rujnu/listopadu 2019. u Mađarskoj s ciljem razvijanja operativnih sposobnosti postrojbe i provedbe taktika, tehnika i procedura u međunarodnom okruženju.

Vježba „COOPSEC 19“ provodit će se u listopadu 2019. u Mađarskoj u okviru CEDEC inicijative s ciljem promicanja stabilnosti i suradnje, jačanja partnerskih sposobnosti u području civilno-vojne suradnje te uvježbavanja zajedničkih radnji i postupaka u nadzoru granice.

Vježba „STEADFAST INTEREST 19“ provodit će se u listopadu 2019. u Rumunjskoj s ciljem povećanja interoperabilnosti i dostizanja standarda u skladu s ciljem sposobnosti L 7201.

Vježba „GRIFFIN LIGHTNING II“ provodit će se u listopadu 2019. u Republici Poljskoj s ciljem uvježbavanja stožera NATO Međunarodne bojne vojne policije s ciljem postizanja pune kompatibilnosti i interoperabilnosti te afirmacije bojne u Multinacionalni korpus Sjeveroistok.
 
Vježba „SAREX 19“ provodit će se u listopadu 2019. u Talijanskoj Republici s ciljem uvježbavanja zapovjedništva i snaga obalnih straža Republike Hrvatske i Talijanske Republike u planiranju i vođenju operacija na moru (operacije pomorskog presretanja i operacije traganja i spašavanja na moru).

Vježba „EUROPEAN ADVANCE 19“ provodit će se u studenome 2019. u Republici Austriji radi zajedničkog uvježbavanja i provjere interoperabilnosti sastavnica bojne za opću logističku potporu za borbenu skupinu (EU BG 2020/II) te ocjenjivanje
njezinih sastavnica.

Vježba „DOBLE LLAVE 19“ provodit će se u studenome 2019. u Kraljevini Španjolskoj s ciljem razvoja i unapređenja sposobnosti obavještajnih timova u izvršenju zajedničkih zadaća kroz provedbu obuke i vježbe u realnom urbanom i civilnom okružju.

Vježba „CYBER COALITION 19“ provodit će se u studenome 2019. u Republici Estoniji radi provjere i podizanja razine sposobnosti Oružanih snaga Republike Hrvatske u području planiranja i organizacije kibernetičke obrane.

Vježba „TRIDENT JUPITER 19“ provodit će se u studenome 2019., zemlja provedbe još nije definirana, s ciljem završnog ocjenjivanja zapovjedništava NRF te održavanja CIS i C2 sposobnosti prilikom provedbe NATO vođenih vježbi.

morh.hr
« Last Edit: June 10, 2019, 12:07:55 pm by leut » Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 233« Reply #2 on: May 09, 2019, 07:56:20 pm »

8.5.2019.

Međunarodne vojne vježbe u RH u svibnju i lipnju

Na teritoriju Republike Hrvatske tijekom svibnja i lipnja 2019. planirano je održavanje nekoliko međunarodnih vojnih vježbi – Immediate Response 19, Astral Knight 19 i Swift Response 19 u organizaciji Zapovjedništva američkih snaga za Europu (USEUCOM) u koordinaciji s NATO članicama i partnerskim zemljama.

Vježbama će se zapovijedati iz američkog Zapovjedništva kopnenih snaga za Europu iz Wiesbadena u Njemačkoj, koje je u ulozi Zapovjedništva koalicijskih snaga.

U ovim međunarodnim vojnim vježbama na teritoriju Republike Hrvatske tijekom svibnja i lipnja 2019. će uz oko 750 pripadnika Hrvatske vojske, ukupno sudjelovati oko 4500 pripadnika oružanih snaga saveznika i partnerskih zemalja te oko 60 različitih zrakoplova, preko 30 helikoptera i oko 800 vozila.

 
IMMEDIATE RESPONSE 19

Prva će započeti vježba Immediate Response 19, vježba kojom će Hrvatska vojska obilježiti 10. obljetnica članstva Republike Hrvatske u NATO-u. Vježba Immediate Response 19 provest će se od 10. svibnja do 6. lipnja 2019. na teritoriju Hrvatske i to na vojnom poligonu "E. Kvaternik" Slunj i u vojarni "Josip Jović" u Udbini, te na području Slovenije i Mađarske.

Ova vježba glavni je obučni događaj u Hrvatskoj u 2019. godini, a od ove godine provodit će se u dvogodišnjem ciklusu. Vježbu planira i usmjerava Zapovjedništvo američkih snaga za Europu (USEUCOM) s težištem na uvježbavanju snaga zemalja članica A-5 inicijative.

Težišni cilj vježbe je uvježbavanje vojne mobilnosti, odnosno mobilnosti multinacionalnih snaga. Republika Hrvatska, Republika Slovenija i Mađarska sudjeluju kao suorganizatori i domaćini vježbe.

U vježbi će sudjelovati 1600 pripadnika oružanih snaga Hrvatske, Slovenije, Mađarske, BiH, Albanije, Crne Gore, Kosova, SAD-a, Poljske, Francuske i Ujedinjene Kraljevine, Litve, Sjeverne Makedonije, Italije i Njemačke. Hrvatskim oružanim snagama dodijeljeno je zapovjedništvo multinacionalne bojne, što uključuje zapovjednika bojne i vodeća stožerna mjesta.

Direktor vježbe Immediate Response 19 je general pukovnik Christopher Cavoli, a zamjenik direktora vježbe je brigadni general Boris Šerić iz Hrvatske kopnene vojske, zadužen za održavanje vježbe na području Republike Hrvatske.

Tako će uz sudjelovanje u sastavu multinacionalne bojne, OS RH sudjelovati sa dodatnih 15-tak pripadnika OS RH na različitim lokacijama izvan teritorija RH, u zapovjednim strukturama viših zapovjedništava i kontrolne grupe vježbe (EXCON).

 
ASTRAL KNIGHT 19

Vježba "Astral Knight 19" je vježba Američkih Zračnih Snaga u Europi (USAFE) koja će se održati u vremenskom periodu od 3. do 6. lipnja 2019. godine u zračnom prostoru sjevernog Jadrana koji je dio zračnog prostora Talijanske Republike, Republike Slovenije i Republike Hrvatske. Ukupno će u navedenom zračnom prostoru svakodnevno u vježbi sudjelovati oko 50 zrakoplova oružanih snaga SAD-a, Italije i Hrvatske.

Hrvatska vojska pruža potporu kao zemlja domaćin, a u vježbi sudjeluje snagama dva aviona MiG-21 iz sastava Eskadrile borbenih aviona Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Tijekom provedbe aktivnosti u zračnom prostoru koristit će se i vojarna u Puli, gdje će privremeno biti smještena razmjestiva radarsko-komunikacijska postaja iz sastava 606. ACS ("Air Control Squadron") koja će davati dodatnu potporu u radarskoj slici za potrebe kontrole i nadzora samog područja provođenja vježbe.

 
SWIFT RESPONSE 19

Swift Response 19 je vježba američkih snaga u Europi, koja se provodi u cilju uvježbavanja američkih zračnih snaga.

Provest će se tijekom lipnja 2019. na nekoliko lokacija u Bugarskoj, Hrvatskoj i Rumunjskoj.


morh.hr 
Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.127 seconds with 26 queries.