PALUBA
November 29, 2020, 03:05:42 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Prilikom registracije unesite ispravnu e-mail adresu jer na toj adresi dobijate mail za aktivaciju Vašeg naloga. Proverite obavezno i neželjenu poštu...
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 182 183 184 185 186 [187]   Go Down
  Print  
Author Topic: Српске буне  (Read 292847 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
JASON
poručnik fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4 346« Reply #2790 on: Yesterday at 10:33:43 am »

Турци међутим дознају шта се спрема и почну са своје стране да скупљају војску те Срби беху принуђени да дигну буну пре него што су довршене припреме за њу. 9. марта пошаљу Срби своје старце, жене и децу преко Саве, на аустријску страну, а сами дохватише оружје и почеше борбу с Турцима. Устанак је трајао свега три дана. Поп Јовица је прикупио 500 до 600 људи, већином из Лиша, Горњег и Доњег Свилаја, Новиграда и Дубице, разделио их у четице и поставио команданте (понајвише попове, али и једног 'буљубашу' Илију) те их је под својим главним заповедништвом поведе против Турака. Оружја су имали мало, муниције још мање. Муницију је носио собом главни заповедник Јовица, она се састојала из једне торбе праха (барута). Војницима својим је поп Јовица говорио, да њихова борба није уперена против султана, коме ће они остати верни, него само против спахија и њихових зулума и обећавао је, да ће им Срби из Србије прискочити у помоћ.
О борби устаника са Турцима има више података, од којих ћемо навести неколико.
Први сукоб се догодио 10. марта код места Поточана, где је пало 2 муслимана и 2 Србина. Турци узмакну, а поп Јовица их је гонио до на Вучјак. Становници турски буду из Оџака протерани и неколико кућа спаљено. Други сукоб се догодио идућег дана код Гнојнице, где је погинуо парох Вид и више других Срба, а такође и неколико Турака. Трећи, највећи, али и последњи сукоб одиграо се 13. марта код Подновља, недалеко од Вучјака. Срби су овде подлегли многобројним и боље наоружаним дервентским и бањалучким Турцима. Турака је пало око сто људи, а Срба на две стотине. Међу погинулим су се налазили попови Андрија и Павле, док је поп Стеван из Новиграда допао турског ропства. Вођа устаника поп Јовица је рањен у боју, али је ипак успео да са попом Игњатијем побегне у планину Вучјак и да се тамо сакрије. Буљубаша Илија побегао је на аустријску страну.

Logged
JASON
poručnik fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4 346« Reply #2791 on: Yesterday at 10:41:22 am »

Извесни К. К. овако каже и сведочи: Када се је поп Јовица повратио у Босну, прво се састао са попом Павлом Џабићем и с њиме уговорио план по коме ће радити, на коју ће страну који ићи и где ће се састати.
Поп Павле пође уза Саву, и то најпре у Клакар и Винску, да у тим селима, која су била његова парохија, подигне народ на устанак, и да са устаницама стигне преко Грка и Мајевца у Подновље.
Поп Јовица пође опет кроза села низ Саву све до Оџака и Гнионице удари преко Ботајице и Дугог Поља у Подновље где би се састао са устаницима попа Павла. И тако поп Јовица идући кроза села низа Саву, подизао је народ на устанак, те са устаницама које је био прикупио, удари на Оџак, пороби га и попали. Из Оџака дође у Гнионицу и ту се задржа, дижући свијет на оружје и спремајући се, да према одређеном плану пође у Подновље.
Док је поп Јовица ишао низа Саву и подизао устанак, дотле је поп Павле дигао Клакарце и Вишћане, те ударио на село Грк, гдје је поробио Омерагин чардак.
Пред устаницима попа Павла ношен је српски барјак, а барјактар је био Сава Гибаница из Клакара кога је поп Павле као најугледнијег човјека изабрао за тај посао.
Из Грка пођу устаници преко села у Мајевац и ту подигну попа Стевана Поповића и његовог млађег брата попа Андрију, те с њима и њиховим устаницима сутрадан рано пођу из Мајевца и освану на подновљанском Зборишту. Са устаницима на Зборишту остану поп Павле и поп Андрија, а поп Стеван крену по Подновљу да дижу народ. Ту на њега навали неки Митар Јувић да га убије зато што народ с Турцима завађа, али га одбрани његов момак, неки Ристић.
У то вријеме, док је поп Стеван ишао по селу и свијет дизао, поп Павле и поп Андрија са читавим логором помакну се са Зборишта и дођу више кућа Богдановића, који су тада били доста јаки и богати. Када су ту устаници стигли, изађе из своје куће Недо Богдановић, кнез подновски, почне алакати и опали из пушке. Чим је Недина пушка пукла, Турци се помоле из Вучјака гдје су се били скупили, очекујући час, кад ће навалити на Србе. Напред, пред Турцима је имао један Турчин на бијелу коњу и бијело псето пред њим. Турака је било много више него наших, а били су сви наоружани, док Срби само понеки. Турци, чим су опазили Србе, одмах се подијеле на двоје: пјешаци пођу према подновљанском гробљу, а коњаници поред Темића кућа. Срби, којих није било много, јер се нису сви били искупили а нису били сви ни наоружани, видивши да их Турци заобилазе и xoће да опколе, почну одмах брзо измицати, али је било доцкан.
Турци их стигну, и посијеку попа Павла, барјактара Саву Гибаницу и још много осталог свијета. Колико је Турака пало, Срби се нису могли освједочити.
Поп Андрија некако измакне, те поред чардака Мухарембегова и кроз Кутловац (поље поред Босне) стигне Босни, пријеђе у Градачку Нахију. Тамо је дуже времена остао.
Поп Стеван, чувши да су Турци разбили Србе, оде из Подновља у планину Вучјак. Послије извесног времена дође кроз шуму у Буковицу, кријући се и ту дуго времена. Из Буковице привуче се кући у Мајевац.
Када су Турци разбили Србе више Подновља, тада је Поп Јовица из Оџака био стигао у Гнионицу. Чувши да су Срби разбијени и многи исјечени, поп Јовица распусти устанике, и из Гнионице, на свом добром Ђогату, умакне према Сави, пређе некако преко Саве и оде у Србију. Тако се завршила буна поп Јовичина.
Logged
Pages:  1 ... 182 183 184 185 186 [187]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.015 seconds with 25 queries.