PALUBA
February 28, 2020, 08:42:24 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: KONKURS ZA UREDNIKE FORUMA
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Aerodrom Banjaluka  (Read 1268 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 30 905« on: May 30, 2019, 12:55:55 pm »Od kraja jula letovi iz Banjaluke do Teherana


Iranska avio-kompanija Mahaner od 21. jula startuje sa direktnim letovima Banjaluka – Teheran.

Ovu informaciju je objavio portal Exyuaviation, a što je za Srpskuinfo potvrđeno i iz drugih dobro obaviještenih izvora.* 140994.jpg (41.13 KB. 658x494 - viewed 22 times.)Letovi će biti dva puta nedjeljno - petkom i nedjeljom.

Avio-kompanija će prevoziti putnike Erbasovim avionom A310.

Sa uvođenjem ove linije, iz Banjaluke će se moći direktno otputovati za šest gradova: Stokholm, Mememingem, Brisel, Berlin, Beograd i Teheran.

izvor

Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 30 905« Reply #1 on: June 21, 2019, 02:16:01 pm »


Sa banjalučkog aerodroma prvi put poletio avion za Atinu


Sa banjalučkog aerodroma danas je prvi put poletio avion u Atinu.

Prvi let za Atinu kompletan je rasprodat, kao i sljedeći koji koji je planiran za 30. juni. Ovo je važno za stanovnike Banjaluke ali i Republike Srpske jer na ovaj način mogu da odlaze na nove destinacije.

- Srećni smo naravno što je zainteresovanost turista velika, što su odlučili da upravo ovako preko Aerodroma Banjaluka, njihova prva stanica na konačnici bude današnji let za Atinu - rekao je Milan Račić  direktor preduzeća Aerodromi Republike Srpske.

Zamjenik gradonačelnika Banjaluke Srđan Amidžić kaže da je važno da građani imaju priliku da putuju, ali i da na ovaj način Banjaluka privuče još veći broj turista.

- Grad Banjaluka pored toga što je glavni grad želi da postane i regionalni centar a takvu poziciju ne može da dobije bez Aerodroma. Obaveza grada kao i Vlade Republike Srpske jeste da Aerodrom i funkcioniše - smatra Amidžić.

Letovi za Grčku uspostavljani su na osnovu pozitivnih iskustava, ali i interesovanja putnika koji su u prethodnom periodu letjeli za Tursku.

- Ove godine pored letova za Tursku, organizovali smo i letove za Atinu, devet letova za Grčku koji su prilično popunjeni, a danas leti prvi let - istakao je Vedran Јokić predstavnik agencije Kontiki travel.

Kroz banjalučki aerodrom u prvih pet mjeseci prošlo je gotovo 52.000 putnika. Najbolji rezultati ostvareni su u maju kada je posjetilo nešto manje 13 hiljada putnika.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 30 905« Reply #2 on: December 02, 2019, 10:32:28 am »Rajaner u Banjaluku dovezao stohiljaditog putnika; Letovi po promotivnim cijenama


Aviokompanija Rajaner proslavila je danas dolazak stohiljaditog putnika u Banjaluku od početka poslovanja u novembru 2018. godine.

Direktor Aerodroma Republike Srpske Milan Račić uručio je besplatnu povratnu kartu za Berlin Milovanu Mrđi koji je sletio danas iz Berlina u Banjaluku.

Ovom prilikom Račić je rekao da je veliko zadovoljstvo ugostiti 100.000 putnika na banjalučkom aerodromu.

- Mi ćemo nastaviti uspješnu saradnju sa kompanijom Rajaner koja našim putnicima omogućava konekciju sa Evropom i svijetom, a nama konstantan poslovni rast -  naglasio je Račić.

Povodom proslave stohiljaditog putnika, kompanija Rajaner je pustila u prodaju karte za letove po cijeni od 14,99 evra za putovanja do kraja januara 2020. koje se moraju rezervisati do utorka, 3. decembra na veb stranici kompanije www.Ryanair.com.

Kompanija Rajaner u narednoj godini nudi iz Banjaluke ukupno pet ruta - do Berlina, Brisela, Memingena, Štokholma, a od marta 2020. godine uvodi novu liniju do Frankfurta, što će pomoći u prevozu 160.000 putnika, kaže Denis Barabas iz ove aviokompanije.

- Banjalučki putnici i posjetioci sada mogu rezervisati svoj godišnji odmor na pet ruta sve do oktobra 2020. godine, leteći po najnižim cijenama i sa najzelenijom/najčišćom glavnom aviokompanijom u Evropi, sa najmanjom emisijom ugljen-dioksida - navode iz ove aviokompanije.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 30 905« Reply #3 on: January 31, 2020, 10:48:27 am »Jedinom aerodromu u RS preti zatvaranje: Moraju da ulože milione u obnovuJedinom aerodromu u Republici Srpskoj, u Mahovljanima kod Laktašta, preti zatvaranje ukoliko hitno ne uloži milione maraka i popravi poletno-sletnu stazu.

Preduzeću "Aerodromi Republike Srpske" koje gazduje aerodromom mogla bi biti oduzeta "Potvrda za javnu upotrebu" ako ne koriguje nepravilnosti koje je utvrdila Direkcija za civilno vazduhoplovstvo Bosne i Hercegovine (BHDCA), saznaje portal Kapital.

BHDCA u Izveštaju o sprovedenom stručnom nadzoru aerodromskog operatora "Aerodromi RS" od 4. decembra istakla je niz nepravilnosti koje dovode do nefunkcionalnog sistema rada ovog preduzeća.

Rok za korigovanje problema, koji su istaknuti u izveštaju, dat je do 8. septembra 2020. godine, te ukoliko ne dođe do poboljšanja uslova, letovi sa banjalučkog aerodroma će biti ograničeni ili čak potpuno zabranjeni.

Jedna od glavnih stavki koje "Aerodromi RS" treba da koriguju jeste osnovna staza koja nije u skladu sa propisima. Privremeno izuzeće za ovu stazu, koje je davno dobijeno, isteklo je još 2016. godine, te od tada radi suprotno propisima.

Osim piste, navedeno je još niz mera koje je potrebno preduzeti da bi poboljšali funkcionalnost, a među kojima je i korigovanje aerodromskog priručnika, nefunkcionalnost WAG rasvete, zamena dotrajalog sanitetskog vozila, poboljšanje vatrogasne službe itd.

Iz BHDCA su za portal Capital rekli da je preduzeće "Aerodromi RS" do početka 2020. godine dostavilo korektivni plan za mere i aktivnosti radi otklanjanja uočenih nepravilnosti.

"Na osnovu uvida u Plan korektivnih aktivnosti, BHDCA je prihvatila plan i utvrdila da je aerodromski operator otklonio deo nalaza, dok je otklanjanje jednog dela nalaza, u skladu sa rokovima navedenim u Korektivnom akcionom planu, još uvek u toku", naveli su u odgovoru iz BHDCA.

Iz "Aerodroma RS" tvrde da imaju u planu rešavanje ovog problema, i dodaju da je ovaj projekat uvršćen u plan poslovanja preduzeća za period od dve godine i da trenutno nemaju sredstva kojima bi uradili proširenje aerodromskog kompleksa i osnovne staze.

"Kako bi međunarodni aerodrom Banjaluka zadržao kategoriju, nastavićemo započete aktivnosti na Projektu proširenju aerodromskog kompleksa i osnovne staze aerodroma prema istoku. Pošto do danas novčana sredstva nisu obezbeđena aerodrom je kandidovao projekat Proširenja osnovne staze kao projekat za Program javnih investicija Republike Srpske", plan je uprave "Aerodroma RS".

Za realizaciju celog projekta potrebno je tri miliona KM.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 30 905« Reply #4 on: January 31, 2020, 02:20:32 pm »Vlada neće dozvoliti da bude ugroženo poslovanje Aerodroma BanjalukaPredsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je danas u Banjaluci da će Vlada Srpske učiniti sve kako ne bi bilo ugroženo poslovanje Aerodroma Banjaluka, koji godišnje bilježi više od 100.000 putnika.

- Bilo je kašnjenja u određenim procedurama i nadam se da će nakon što je formiran novi saziv Savjeta ministara te procedure biti ispoštovane - rekao je Višković novinarima u Banjaluci.

On je naglasio da je Vlada Srpske u svakom momentu spremna da odvoji dodatni novac da se otkloni sve ono što je "usko grlo" na Aerodromu Banjaluka.

- Nakon što smo došli u poziciju da imamo više od 100.000 putnika godišnje koji na Aerodromu Banjaluka ostvaruju svoje potrebe, bilo bi više nego neozbiljno da dovedemo u pitanje njegovo poslovanje - naglasio je Višković.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 30 905« Reply #5 on: February 03, 2020, 10:47:14 am »Aeorodrom Banjaluka od marta otvara liniju za Beč


Aeorodrom Banjaluka od marta mjeseca otvara liniju za Beč, a u toku su pregovori o još nekoliko atraktivnih destinacija.

Sa 150.000 putnika za prošlu godinu ostvaren je rekordan broj prevezenih građana. Novi cilj uprave je 200.000 putnika godišnje i tri nove destinacije u Evropi za ovu godinu, otkriva, za "Novosti", Milan Račić, direktor Aerodroma Banjaluka. Prema njegovim riječima Aerodrom Banjaluka, u prosjeku, ima dva leta dnevno.

- Naš cilj je da dupliramo broj dnevnih letova i da uvedemo još veći broj čarter letova iz Banjaluke - ističe Račić.

On kaže da se već višestruko isplaćuje ugovor sa kompanijom "Rajaner" što se može vidjeti i po podacima iz ove kompanije kada se govori o zaradi.

- Prema procjenama iz "Rajanera", njihovi putnici troše u prosejku oko 400 maraka. Kada se ovaj broj pomnoži sa 123.000, koliko je bilo putnika sa našeg aerodroma u "Rajaner" avionima, dolazimo do cifre od gotovo 50 miliona koji su upumpani u privredu Republike Srpske. Ugovorom sa tom kompanijom dobili smo uvećanje broja putnika za preko 500 odsto u odnosu na godinu ranije - ističe Račić.

Direktor banjalučkog aerodroma kaže da je jedan od glavnih ciljeva ove godine otvaranje novih linija na čemu se ubrzano radi.

- Naši građani već od ovog mjeseca mogu da lete pored već poznatih linija i za Frankfurt. Od marta će moći i za Beč, a optimista sam i za još nekoliko zanimljivih destinacija u zapadnoj i istočnoj Evropi. Za Beč uvodimo dva leta sedmično, uz mogućnost povećanja broja letova. Kompanija "Lauda" će prevoziti putnike za Beč - navodi Račić.

On ističe da je Aerodrom Banjaluka ogledalo Republike Srpske, u koje se definitivno mora ulagati više sredstava kako bi se modernizovao, a takođe i da se nabavi dodatna oprema koja će omogućiti još veći rast saobraćaja i efikasniji rad.

- Imamo podršku Vlade Republike Srpske, ali mora biti još veća. Do sada smo veliku podršku imali od Milorada Dodika, srpskog člana Pperdsjednštva BiH, i koji je uvijek imao sluha za razvoj Aerodroma Banjaluka - ističe Račić.

Kada se govori o nivou BiH i saradnji sa Savetom ministara, tvrdi da prošli saziv nije imao sluha za banjalučki aerodrom i nije ostvarena saradnja koja bi unaprijedila rad aerodroma.

- Očekujem da novi saziv Saveta ministar bude operativniji i da omogući Aerodromu Banjaluka da se razvija, a to se najviše može kroz ulaganja - ističe Račić.

On kaže i da Aerodrom Banjaluka neće biti zatvoren kako se pojavila informacija u javnosti, a povod je bila redovna kontrola Direkcije za civilno vazduhoplovstvo BiH.

- Pista na aerodromu je odlična i nema problema za izvođenje operacija. Zemljište oko piste u dužini od 75 metara je stabilizovano i tu nije ništa sporno - zaključio je Račić.


Od danas letovi za Frankfurt

Kompanija "Rajaner" od 3. februara uvodi još jednu liniju sa banjalučkog aerodroma i to do Frankfurta, koja će saobraćati ponedjeljkom i petkom. Karte za tu destinaciju mogu se kupiti na sajtu te niskobudžetne kompanije, a let do aerodroma Frankfurt Han traje sat i 15 minuta. Destinacije na koje se može leteti sa Aerodroma Banjaluka su Beograd, Brisel, Minhen, Stokholm, Frankfurt, Memingen, od marta se očekuje Beč. Tokom ljetnjeg perioda organizuju se i čarter letovi za Grčku i Tursku.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 30 905« Reply #6 on: February 10, 2020, 09:23:13 am »Ekspanzija: Banjalučki aerodrom uvodi tri nove rute


Aerodrom Banjaluka predviđa da će opslužiti ove godine 200.000 putnika i uvesti letove ka tri nove destinacije.

Rajaner je ove nedelje objavio uvođenje letova između frankfurtskog aerodroma Han i drugog po veličini grada u BiH, dok će njegova podružnica Lauda početi u aprilu da leti za Beč, a na će tim letovima biće avioni Rajanera, piše portal Exyuaviation.

"Sa optimizmom gledamo na uvođenje nekoliko interesantnih destinacija u zapadnoj i istočnoj Evropi ove godine. Za Beč će se leteti dvaput nedlejno, mada postoji mogućnost da se broj tih letova poveća", kazao je generalni direktor banjalučkog aerodroma Milan Račić.

Prema njegovim rečima, ugovorm sa Rajanerom predviđeno je da taj niskobudžetni avio-prevoznik uvodi dve nove rute iz Banjaluke godišnje. Do njega se trenutno leti iz pet evropskih destinacija, međutim, letovi iz Stokholma obustavljaju se krajem marta zbog zatvaranja Rajanerove baze u švedskoj prestonici.

"Prosečno imamo dnevno dva leta iz Banjaluke. Naš cilj je da to udvostručimo kao i da imamo više čarter letova", kaže Račić.

Er Srbija održava letnje čarter linije iz Banjaluke do Atine i Antalije, uz redovne letove ka Beogradu.

Tokom 2019, Aerodrom Banjaluka opslužio je 149.966 putnika i ostvario godišnji rast prometa od čak 314 procenata.

Zbog velikog povećanja saobraćaja, operater banjalučkog aerodroma otpočeo je tendersku proceduru za izbor izvođača radova na prošireju zgrade terminala, a vrednost projekata je procenjena na 360.000 evra.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 30 905« Reply #7 on: February 13, 2020, 03:32:43 pm »Od oktobra avionska linija Banjaluka - Milano


Od 26. oktobra sa banjalučkog aerodroma poletjeće prvi avion za Milano, potvrdio je Alternativnoj televiziji direktor Aerodroma Republike Srpske Milan Račić.

Taj grad je deveta destinacija sa kojom će Banjaluka biti povezana avio-saobraćajem. Kao i sve prethodne, i ova linija je za turističke radnike velika šansa.

- 26. oktobra otvaramo novu liniju iz Banjaluke za Milano - rekao je Račić.

Linija za Frankfurt koja je uvedena prije deset dana sjajno funkcioniše, te su na aerodromu prezadovoljni brojem putnika.

izvor
Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.027 seconds with 24 queries.