PALUBA
November 29, 2020, 11:08:54 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Važno,
Obaveštenje o dopunama pravilnika foruma
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 4 [5]   Go Down
  Print  
Author Topic: Montenegro airlines  (Read 11425 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
lovac
Stručni saradnik za brodska oružja i sisteme
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 947


« Reply #60 on: September 15, 2020, 07:14:37 pm »

Izvinite što repliciram sebe, ali sam naleteo na tekst koji je po mom ubeđenju još luđi od prethodnog!
Neverovatno je da se pojedinci razbacuju narodnim parama na ovakav način, a država u buli, a narod na ivici siromaštva.


SAVJET AZK DONIO RJEŠENJE KOJE NE ODGOVARA MINISTARSTVU

Upravni sud će o 155 miliona eura državne pomoći za Montenegro Airlines?

Agencija je donijela rješenje u odnosu na pomoć države avio kompaniji, koje ne odgovara resoru Vlade
Savjet Agencije za zaštitu konkrencije (AZK) donio je rješenje u odnosu na pomoć države Montenegro Airlinesu (MA) od 155 miliona eura, koje ne odgovara Ministarstva saobraćaja, saznaju “Vijesti” iz više izvora.

Sprovođenje posebnog zakona za nacionalnu avio-kompaniju bilo je odloženo, uz objašnjenje da se radila dodatna analiza opravdanosti ulaganja u tu državnu firmu koja je trebalo da posluži kao osnova za izjašnjenje Agencije po pitanju legalnosti državne pomoći.

Na pitanje za resorno Ministarstvo saobraćaja i pomorstva - da li je tačno da im je dostavljeno mišljenje AZK o posebnom zakonu o MA i da je negativno, nezvanično su odgovorili: “Nije negativno mišljenje na zakon o MA, nego na analizu da je u pitanju spasavanje kompanije, a ne državna pomoć. Na njihovo mišljenje može da se vodi postupak jer mi od referentne kuće imamo analizu i zaključak da se radi o spasavanju kompanije”.

Resor kojim rukovodi ministar Osman Nurković ima pravo na upravni postupak protiv rješenja AZK.

U vrhu državnog avio-prevoznika juče su kazali da nisu bili informisani o rješenju Agencije.

Iz AZK su kazali da očekuju da rješenje ubrzo bude objavljeno, a na pitanje zašto nije dosad kažu da čekaju da im resorno ministarstvo dostavi da je primilo taj dokument.

Prema nezvaničnim saznanjima, obaviće se i ispitni postupak.

Zakon o kontroli državne pomoći omogućava Agenciji da po službenoj dužnosti pokrene ispitni postupak, ako nakon prethodne kontrole utvrdi da postoji sumnja da prijavljena državna pomoć nije u skladu sa ovim zakonom.
Prema zakonu, protiv rješenja može se pokrenuti upravni spor.

Iz Agencije su krajem prošle godine saopštili da im je dostavljen nepotpun materijal za donošenje rješenja o tome da li je lex specialis za MA usklađen s propisima o državnoj pomoći.

U međuvremenu, privremeno je odložena primjena zakona.

Vlada je krajem avgusta počela da sprovodi lex specialis za MA kada je nekoliko dana pred parlamentarne izbore nacionalnom avio-prevozniku iz tekuće budžetske rezerve isplaćeno 25 miliona eura.
U ovogodišnjem budžetu 66 miliona eura je ostavljeno u tekućoj budžetskoj rezervi za primjenu posebnog zakona za MA.
Zakon kojim država sa 155 miliona eura pokušava još jednom da spasi MA usvojen je krajem prošle godine, ali nije dobijena saglasnost da je on u skladu sa pravilima EU o kontroli državne pomoći.
Na pravilno rješavanje slučaja MA Vladu je upozorila krajem prošle godine i delegacija EU u Crnoj Gori.

“To je važan test za funkcionisanje crnogorskog sistema kontrole državne pomoći i za dalji napredak u pregovorima o Poglavlju 8 - Konkurencija”.

Vlada do sada pomogla MA sa oko 102 miliona

Zakonom je definisano da država ove godine za MA plati obaveze od 105 miliona eura, a u 2021. do 2024. godine za kupovinu dva aviona još 50 miliona eura plus pripadajuće poreze.

Državni avio-prevoznik sve to “vraća” ustupanjem svojih akcija Vladi i to po cijeni od 8,855 eura duga za jednu dionicu.
Od osnivanja kompanije, Vlada je direktno ili indirektno aviokompaniju pomogla sa 102 miliona eura, ali joj ni to nije pomoglo da zadrži pozitivno poslovanje.

Na kraju 2018. godine akumulirani gubitak iznosio je 90 miliona eura, a kratkoročne i dugoročne obaveze procijenjene su na 95 miliona eura.

Zakonom se pokrivaju sve sadašnje obaveze kompanije, ali se nigdje ne garantuje da će MA nakon toga moći da posluje bez nove pomoći države.

Odobreno je pokrivanje duga za poreze i doprinose od 25 miliona eura, duga Vladi za druga plaćanja od devet miliona, naknade Aerodromima od 32 miliona, Kontroli letjenja SMATSA 6,5 miliona, Hipotekarnoj banci za kredite od 6,8 miliona, dugovi ostalim dobavljačima od šest miliona...


Izvor: https://www.vijesti.me/vijesti/ekonomija/469317/upravni-sud-ce-o-155-miliona-eura-drzavne-pomoci-za-montenegro-airlines
Logged
lovac
Stručni saradnik za brodska oružja i sisteme
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 947


« Reply #61 on: September 16, 2020, 07:20:28 pm »

Idemo dalje!

Ovo što se danas čita u novinama predskazuju gašenje MA. Očito, svima je postalo jasno da MA ekonomski ne može opstati. CG aviokompanija je do sada bila finansirana od strane države da bi se uhlebili i dobro plaćali partijski poslušnici, a pod ozgovorom da je kompanija nacionalni inters CG.

No, ništa ne traje večito.

Nije jasno zašto se čekalo do sada.


VLADA MIMO PRAVILA EU POMAGALA “MONTENEGRO ERLAJNS”

Agencija: Obustavite isplate avio-kompaniji

Agencija za zaštitu konkurencije pokrenula ispitni postupak usklađenosti zakona za MA sa Zakonom o kontroli državne pomoći
Agencija utvrdila da se radi o državnoj pomoći, Vlada to nazivala spasavanjem kompanije

Dodjela novca državnom avio-prevozniku kroz poseban Zakon o ulaganju u konsolidaciju i razvoj društva za transport putnika i robe u vazdušnom saobraćaju “Montenegro erlajns” (MA) je državna pomoć, navedeno je u rješenju Savjeta Agencije za zaštitu konkurencije (AZK) zbog čega pokreću postupak ocjene usklađenosti tog zakona sa Zakonom o kontroli državne pomoći.

Agencija je ovo rješenje donijela na sjednici od 3. septembra. Njime je naloženo Ministarstvu saobraćaja da odmah po prijemu rješenja, obustavi dodjelu novca MA, do odlučivanja o usklađenosti sa Zakonom o kontroli državne pomoći.
Agencija je naložila Ministarstvu da im u roku od 30 dana dostavi propisani obrazac prijave državne pomoći, kao i sve dodatne raspoložive podatke i informacije potrebne za ispitivanje usklađenosti državne pomoći preduzeću MA sa Zakonom o kontroli državne pomoći.

Ukoliko Vlada ne bude zadovoljna na kraju tog postupka, može da podnese tužbu Upravnom sudu.
Posebnim zakonom za MA predviđeno je da država u kompaniju uloži dodatnih 155 miliona eura, a cilj Vlade je bio da se to ne tretira kao državna pomoć, jer bi bilo u suprotnosti sa evropskim standardima i obavezama Crne Gore iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Evropskoj uniji.

Isplate
 
Vlada od kraja prošle godine, kada je usvojen zakon za MA, pokušava da taj novac progura do svog najvećeg gubitaša kao “spasavanje kompanije” što nije pravni termin za dodjelu novca iz budžeta. Zakon je stupio na snagu krajem prošle godine, ali nije sprovođen zbog spornog pitanja o tome da li je u skladu sa evropskim standardima o dodjeljivanju državne pomoći privrednim kompanijama koje posluju na tržištu.

Međutim, to nije sprečavalo Ministarstvo saobraćaja da nastavi da uplaćuje novac kompaniji u ovoj godini. MA je 21. jula dobio 10,4 miliona eura od Ministrastva, a u izvještaju sa analitičkih kartica, objavljenih zbog obaveza iz Izbornog zakona, nije navedeno obrazloženje ni svrha uplate. Piše samo da je taj novac isplaćen sa stavke Ministarstva saobraćaja i pomorstva pod “ostali transferi institucijama”. Kompaniji je 25 miliona uplaćeno 25. avgusta iz tekuće budžetske rezerve, svega osam dana prije nego što je Agencija izrekla mjere zabrane Ministarstvu da više finansira MA. Kako je navedeno u analitičkoj kartici, novac je uplaćen na osnovu odluke “Vlade - Ministarstva saobraćaja”.

Državna pomoć
 
Agencija u rješenju navodi da je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU stupio na snagu 1. maja 2010. godine, kao i da se njime “zabranjuje svaka državna pomoć koja narušava ili prijeti da naruši konkurenciju favorizovanjem određenih privrednih društava ili određenih proizvoda”.

Sporazum predviđa i da se osnuje posebna nezavisna agencija koja će se baviti kontrolom državne pomoći, što je u ovom slućaju sadašnja Agencija a bivša komisija za kontrolu državne pomoći.
Agencija sada navodi da je planom restrukturiranja MA iz 2012. godine bila predviđena državna pomoć od 35,6 miliona eura, što je tadašnja komisija odobrila kao zakonitu državnu pomoć. Zakon onemogućava da ista kompanija dobije novu pomoć u roku od deset godine od dobijanja prethodne.

Iz Vlade su do sada tvrdili da i dalje imaju pravo da dodjeljuju pomoć jer plan restrukturiranja iz 2012. godine nije završen ni ispunjen. Međutim, milionske sume novca koje su od tada date kompaniji, nijesu bile uplaćene kao dio ovog plana već su pretvarane u akcije ove kompanije koje su bezvrijedne jer prema izvještajima revizora imaju negativnu vrijednost.
Agencija ukazuje da je plan restrukturiranja još na snazi jer nije prošlo deset godina, ali smatra “da se kompaniji MA može odobriti realizacija nerealizovanih mjera, ali samo u obimu i za namjene već utvrđene planom”.
“Ipak, ovo je takođe uslovljeno detaljnim obrazloženjem zbog čega mjere koje je kompanija bila u obavezi da sprovede nisu ili su samo djelimično realizovane”, navodi Agencija.

Agencija podsjeća da je Ministarstvo saobraćaja 2018. godine dalo MA neusklađenu državnu pomoć od 7,2 miliona eura i u 2019. godini iznos od 5,5 miliona eura. Ispitni postupak o zakonitosti ove državne pomoći pokrenut je u oktobru prošle godine i još traje. 

Nema biznis-plana koji bi pokazao da je ulaganje u MA profitabilno za državu
 
Pravila EU predviđaju da se kod pomoći privrednim kompanijama sprovodi test te kompanije u tržišnoj ekonomiji, takozvani MEO test. Taj test treba da pokaže da li je korisnik pomoći dobio ekonomsku prednost koju ne bi ostvario u uobičajnim trežišnim uslovima i koja mu je omogućila povoljniji položaj u odnosu na njegove konkurente na zajedničkom tržištu.
Prema standardima EU, koje navodi Agencija, nedozvoljena državna pomoć je prisutna tamo gdje nije moguće pokazati da bi investicije dovele do normalnog prinosa kapitala u razumnom roku.
“Evropska komisija zahtijeva da javne vlasti, kao i svaki privatni investitor, očekuju normalan povrat svojih investicija u vidu dividendi ili prodaje svojih akcija. Državna pomoć je prisutna kad god se srednjoročno ili dugoročno ne može očekivati normalan povrat. Prema praksi EK, svaka investicija u kompaniju sa ispodprosječnom profitabilnošću biće posmatrana kao državna pomoć, a ne kao ulaganje države u skladu sa testom subjekta u tržišnoj ekonomiji (MEO test)”, navodi Agencija.
MA nema ni ispodprosječnu profitabilnost, jer svake godine posluje u minusu a ukupni akumulirani gubitak, na kraju prošle godine, iznosio je 98 miliona eura. Vrijednost kompanije je negativna i iznosi minus 59,5 miliona eura, tako da je nemoguće očekivati povrat investicija.

Agencija navodi da je biznis-plan kamen-temeljac za dokazivanje da je odluka države da investira MA vođena profitom, ali da su oni u postupku ocjene Zakona utvrdili da nedostaje odgovarajući poslovni plan, a da dostavljeni plan o konsolidaciji ne dokazuje da će na osnovu ulaganja države doći do prinosa kapitala u razumnom roku. Agencija je analizu “Diloita” koju je Ministarstvo dostavilo, ocjenila kao nepotpunu.

Zbog svega ovoga, Agencija se odlučila na sprovođenje ispitnog postupka u cilju ocjene usklađenosti Zakona o MA sa Zakonom o kontroli državne pomoći.Ozvor: https://www.vijesti.me/vijesti/ekonomija/469761/agencija-obustavite-isplate-avio-kompaniji
Logged
kumbor
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 468


« Reply #62 on: September 16, 2020, 11:29:36 pm »Svako voli da ima svoju nacionalnu avio-kompaniju, svog "flag carriera". Ipak, surova realnost potpunog raspada svetskog avio saobraćaja zbog pandemije govori drugačije. Ko zna šta će biti i sa Air Serbia?
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 40 821« Reply #63 on: September 17, 2020, 07:18:28 pm »

Ništa, biće sve kao i do sada. Država će nastaviti da održava zombija povremenim elektro šokovima i injekcijama adrenalina.
Logged
lovac
Stručni saradnik za brodska oružja i sisteme
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 947


« Reply #64 on: September 17, 2020, 07:32:02 pm »

Ne verujem!

MA je bastion za uhlebljenje poslušnih D.S kadrova.
Verujem da će nova vlast početi sa demontažom takve prakse, barem što se tiče D.S.

Mnogo je para u pitanju, ne može se takva pljačka naroda nastaviti dalje. MA i još nekoliko sličnih firmi direktno vode državu u bankrot. Nova vlast će sigurno pokušati da zaustavi takve mahinacije. Neće biti lako, trebaće dosta vremena i truda!
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 40 821« Reply #65 on: September 17, 2020, 07:56:13 pm »

Živi bili pa videli.
Logged
lovac
Stručni saradnik za brodska oružja i sisteme
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 947


« Reply #66 on: September 17, 2020, 08:11:50 pm »

 pilot marinero pilot
Logged
kukador
stariji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 760« Reply #67 on: September 17, 2020, 10:26:45 pm »

MA je bastion za uhlebljenje poslušnih D.S kadrova.
Verujem da će nova vlast početi sa demontažom takve prakse, barem što se tiče D.S.

Mnogo je para u pitanju, ne može se takva pljačka naroda nastaviti dalje. MA i još nekoliko sličnih firmi direktno vode državu u bankrot. Nova vlast će sigurno pokušati da zaustavi takve mahinacije. Neće biti lako, trebaće dosta vremena i truda!

.......niko neče ništa zaustaviti. dođeš na vlast i grabiš, dok ne stigne drugi. demokratija je to.....ima jedan vic o isusu i muvama, koje su ga grizle na križu. taj vic sve fino pojašnjava.
« Last Edit: September 18, 2020, 05:30:12 am by MOTORISTA, Reason: Uređen citat » Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 39 399« Reply #68 on: September 19, 2020, 09:22:49 am »Montenegro erlajns pozvao radnike da se prijave: Poznato kolike će biti otpremnine


Montenegro erlajns planira da smanji broj radnika u skladu sa zakonom o investicijama i konsolidaciji crnogorske nacionalne avio-kompanije.

Prema zakonu usvojenom prošle godine, državna pomoć kompaniji uslovljena je smanjenjem broja zaposlenih, piše portal Eks-Ju aviejšen (Exyuaviation).

Avio-prevoznik je obavestio osoblje koje ima najmanje šest godina staža u kompaniji da može da se dobrovoljno prijavi za program otpremnina, što podrazumeva isplatu 50 odsto bruto mesečne plate radnika za svaku godinu službe.

Kako piše portal, mesečna bruto plata izračunava se na osnovu proseka za tri poslednja meseca, a rok za prijavljivanje je 15. oktobar.

izvor
Logged
lovac
Stručni saradnik za brodska oružja i sisteme
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 947


« Reply #69 on: September 19, 2020, 07:58:35 pm »

Kako i odakle, iz kojih fondova se mogu isplatiti otpremnine, kad je firma u gubitku milione evra?

Firmini računi su blokirani. Ko daje te pare?

Opet se otima od naroda, zarad povlaštenih! 
Logged
lovac
Stručni saradnik za brodska oružja i sisteme
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 947


« Reply #70 on: September 21, 2020, 07:59:30 pm »

Pogledajte dalje, kako se kroz MA pljačkao običan narod u CG.

Zaista, da je Boga i Pravde, naki bi trebaki visiti na banderama!


BANJEVIĆU ISPLAĆENO 79.610 EURA NA IME OTPREMNINE

Država pomogla Erlajnz sa 43 miliona eura

Izvršni direktor kompanije Montenegro Erlajnz Vlastimir Ristić kaže da je sav novac, isplaćen po osnovu lex specialisa, iskorišćen namjenski. Menadžment kompanije do danas nije zvanično obaviješten o rješenju Agencije za zaštitu konkurencije kojim je naloženo Ministarstvu saobraćaja da se obustavi isplata novca do odluke o usklađenosti zakona za MA sa Zakonom o kontroli dodjele državne pomoći

Na račun kompanije Montenegro Airlines (MA) do sada je po osnovu lex specialisa uplaćeno 43,05 miliona eura, a sav novac je iskorišćen namjenski, u skladu sa zakonom.
To je u intervjuu za “Vijesti” kazao izvršni direktor Vlastimir Ristić koji je na tu poziciju došao sredinom aprila ove godine, istakavši da menadžment kompanije do danas nije zvanično obaviješten o rješenju Agencije za zaštitu konkurencije kojim je naloženo Ministarstvu saobraćaja da obustavi isplatu novaca do odluke o usklađenosti zakona za MA sa Zakonom o kontroli dodjele državne pomoći.

“Agencija je nezavisni organ i poštujemo njeno viđenje stvari. Zakon je u primjeni i ne vidimo mogućnost da se može zaustaviti bez odluke Ustavnog suda, ili pak da sami zakon bude u parlamentu povučen ili izmijenjen. Ali, kako god, moram reći da ne postoji način da MA nadomjesti novac koji je opredijeljen zakonom. To po mom uvjerenju ne bi bilo moguće ni u uslovima redovnog poslovanja, a kamoli u uslovima krize koju pominjemo”.

Šta je do danas urađeno u okviru primjene posebnog lex specialisa za nacionalnog avio-prevoznika i koliko mu je Vlada ukupno do sada uplatila i na šta je taj novac potrošen? Gdje je otišlo 25 miliona uplaćenih prije izbora?

Do sada je po Zakonu o ulaganju u konsolidaciju i razvoj društva za transport putnika i robe u vazdušnom saobraćaju uplaćeno na račun kompanije 43.058.494,69 eura. Sav novac je iskorišćen namjenski u skladu sa zakonom.
Uplata od 25 miliona eura od 25. 8. 2020. godine je, takođe, iskorišćena namjenski, i to 15 miliona eura je uplaćeno na račun Aerodroma Crne Gore u skladu sa članom 4 zakona, a 10 miliona na račun Poreske uprave Crne Gore u skladu sa članom 3, stav 1 tog Zakona. Dakle, svih 25 miliona eura je ostalo u našem platnom prometu, otišlo direktno u primitak budžeta i na račun 100 odsto državne kompanije, koja je potom taj novac vratila u budžet. Ova transakcija nije bila stvarni odliv državnih sredstava.

Agencija za zaštitu konkurencije je u novom rješenju dala nalog Ministarstvu saobraćaja da obustavi sve isplate kompaniji do odluke o usklađenosti zakona za MA sa Zakonom o kontroli dodjele državne pomoći. Kako ćete to nadomjestiti?
MA do danas nije zvanično obaviješten o ovoj stvari. Agencija je nezavisni organ i poštujemo njeno viđenje stvari. Zakon je u primjeni i ne vidimo mogućnost da se može zaustaviti bez odluke Ustavnog suda, ili da zakon bude u parlamentu povučen ili izmijenjen.
Ali, kako god, u direktnom odgovoru na Vaše pitanje, moram reći da ne postoji način da MA nadomjesti novac koji je opredijeljen zakonom. To po mom uvjerenju ne bi bilo moguće ni u uslovima redovnog poslovanja, a kamoli u uslovima krize koju pominjemo.

Međutim, potrebno je naglasiti da zakon u sebi sadrži razvojnu komponentu. Dakle, u pitanju je opredijeljenih 50 miliona eura za nabavku aviona. Radi se o kupovini novog državnog dobra, koje tek treba da se desi. Ti novci nijesu potrošeni. Ako ih MA dobije i uspijemo da kupimo bar tri aviona tehničke kondicije u kojima su sadašnji embraeri koje koristimo, na srednji rok smo obezbijedili osnovna sredstva u svom vlasništvu, a time i održivost kompanije. Tako dolazimo u priliku da se razvijamo u povoljnijim okolnostima i do kompletiranja auto-puta obezbijedimo dostupnost Crne Gore na savremen način. Time je ispunjena svrha osnivanja avio-kompanije u Crnoj Gori, koja je napravljena da državu poveže sa svijetom, na savremen način, minimalno do izgradnje ostale saobraćajne infrastrukture u zemlji.

Koliko se zaposlenih prijavilo do sada za otpremnine? Do 15. oktobra će biti poznat konačan broj prijavljenih, koliko je predviđeno novca za to i odakle?

U kompaniji su trenutno zaposlena 363 lica, i to po ugovoru o radu na neodređeno - 350 izvršilaca, po ugovoru o radu na određeno - 11 izvršilaca, po osnovu ugovora o ustupanju zaposlenih posredstvom Agencije za posredovanje u zapošljavanju - 1 izvršilac i po ugovoru o dopunskom radu - 1 izvršilac. Imajući na umu već pomenutu potrebu da u cilju racionalizacije poslovanja kompanije optimizujemo broj zaposlenih, nedavno smo uputili javni poziv zainteresovanim zaposlenima i ponudili mogućnost sporazumnog raskida radnog odnosa uz isplatu, po poznatim kriterijumima, utvrđene otpremnine.

Do sada su četiri zaposlena podnijela zahtjev za sporazumni raskid radnog odnosa. Krajnji rok za podnošenje zahtjeva je 15. oktobar, tako da smo tek na početku ovog procesa. Nije nevažno napomenuti, od mog dolaska na čelo kompanije svakodnevno radimo na rješavanju tog problema pa je za proteklih četiri mjeseca, prije ovog poziva, broj zaposlenih smanjen za 32. Mi nastavljamo na kursu racionalizacije poslovanja, želeći da kroz poziv sa značajno poboljšanim uslovima u odnosu na prethodni iz oktobra 2019. godine zaista pokušamo da uvedemo red u rad kompanije. Šansa dobrovoljnosti za odlazak iz firme je naša poslovna, etička i kolegijalna obaveza i mi je nećemo preskočiti. To samo dodatno afirmiše naš rad na cilju da kompanija dođe na nivo da zapošljava isključivo ljude koji joj trebaju za procese rada.

Izmjenama pravilnika o naknadama i ostalim primanjima zaposlenih povećan je iznos neto-otpremnine po godini staža sa 22 na 50 odsto mjesečne bruto-zarade zaposlenog? Zašto? Hoće li se isplaćivati po ukupnoj godini radnog staža, ili samo po godini staža u MA?

U odgovoru na prethodno pitanje prepoznajete motiv ovakve naše odluke. Na prethodni poziv se niko nije javio. Razlog možete lako pretpostaviti. Naš prevashodni cilj je da našim kolegama za čije angažovanje je protok vremena ukinuo potrebu, damo priliku da lakše prevaziđu lične krize koje će gubitak posla sigurno proizvesti. Radi se porodicama ljudi koji su ipak doprinosili radu i nastajanju MA. Ovakvim pristupom smo željeli da iskažemo poštovanje u odnosu na tu činjenicu i da ipak dobiju određeni iznos novca koji može obezbijediti da ti ljudi porodično funkcionišu bar neko vrijeme od prestanka posla u MA.

Koliko sada iznosi Vaša plata (bruto i neto iznos)? Imate li pravo na otpremninu u slučaju raskida radnog odnosa i u kojem iznosu?

Shodno ugovoru i aneksu ugovora o radu, zarada izvršnog direktora za avgust mjesec iznosila je 2.336,37 eura (bruto 3.487,12 eura). Izvršni direktor po prestanku funkcije ima pravo na otpremninu u visini 12 svojih bruto-zarada u kompaniji, za obračun se uzima zarada ostvarena u posljednjem mjesecu prije prestanka funkcije.

Da li je bivši izvršni direktor Živko Banjević po odlasku sa funkcije uzeo otpremninu, i ako jeste - u kojem iznosu?

Koristeći pravo iz svog ugovora o radu, da izvršni direktor po prestanku funkcije ima pravo na otpremninu, prethodni izvršni direktor Živko Banjević je ostvario to pravo i isplaćeno mu je 79.610,04 eura.

Korona kriza je žestoko uticala na poslovanje avio-kompanija. Šta će biti sa MA i koja su očekivanja od nove Vlade?

Mi od Vlade koja je naš osnivač, očekujemo priliku da njen novi sastav upoznamo sa stanjem stvari, perspektivama i potrebama kompanije. Na nama je da takav presjek stanja damo na stručno utemeljen, objektivan i jasan način. Da donosioci odluka imaju prave, jasno predstavljene parametre odlučivanja. Ukinuli smo svaki monopol prema informacijama u MA, pa će sastanak sa predstavnicima osnivača, u stvari biti i najbolja prilika da se kao takvi i potvrdimo. Ja mogu reći da vjerujem da će sve buduće odluke biti donijete odgovorno, u interesu MA i našeg društva uopšte. Moje je stanovište da ništa ne može biti dobro za MA, ako nije dobro za širu zajednicu i za Crnu Goru uopšte. Na nama će biti da damo ozbiljan doprinos adekvatnoj procijeni odnosa investicionih potreba sa jedne, i društvenog doprinosa MA sa druge strane, koja svakako, ubrzo, predstoji. Potrudićemo se da taj zadatak kvalitetno uradimo.

Nije tražena pomoć zbog uticaja kovid infekcije

U vremenu koje slovi za najsloženije koje komercijalna avijacija pamti, MA pokušava da se, u okviru raspoloživih resursa, pokaže kao adaptibilan i dinamičan privredni sistem koji zaslužuje šansu da preživi ovako složene izazove. Uprkos našem posvećenom radu ovaj zadatak ne možemo uraditi sami. Potrebna nam je saradnja i pomoć, prije svih, osnivača, ali i svih segmenata društva, posebno medija u čijem smo negativnom fokusu nerijetko i bez svoje zasluge. Za primjer, pomenućemo samo to da je jedan portal nedavno objavio, a pojedini mediji prenijeli, u naravno negativnom kontekstu, da smo za sanaciju problema nastalih pandemijom korona virusa od države dobili ni manje ni više nego 130 miliona eura. A istina je da nismo dobili ni cent. Mnoge druge kompanije jesu, i to je vašim čitaocima poznato. Još uvijek nijesmo ni tražili pomoć zbog uticaja COVID infekcije. MA je dio društva i mora se razumjeti u kom se trenutku svi nalazimo i na takav način pokažemo društvenu solidarnost, jer pomoć ne treba samo nama, već skoro pa svima, a nekome je i prioritetnija.No, ovakvi natpisi ozbiljno otežavaju okolnosti našeg rada, jer to i partneri čitaju, i smatraju da mi u našim odnosima nastupamo prevarno, što nije slučaj. U javnosti se stvara percepcija da se kompanijom neracionalno upravlja, da kompanija nema ekonomsko opravdanje da postoji, da nema društveni uticaj i doprinos koji neko drugi ne može da nadomjesti. Sve ovo zahtijeva šire sagledavanje.izvor: https://www.vijesti.me/vijesti/ekonomija/471087/drzava-pogurala-erlajnz-sa-43-miliona-eura
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 39 399« Reply #71 on: October 08, 2020, 10:23:35 am »"Pomoć od 155 miliona evra nije dovoljna"


Zakon o konsolidaciji Montenegro erlajnsa, kojim je predviđeno 155 miliona pomoći kompaniji, neće biti dovoljan da sačuva nacionalnog avio-prevoznika.

Kako je rekao izvršni direktor ove avio-kompanije Vlastimir Ristić, pored toga što ovo neće biti dovoljno, moraće da usledi i pomoć za kovid.

U intervjuu za dnevni list Dan, Ristić je najavio da će do kraja godine MA završiti sistematizaciju radnih mesta, i smatra da bi uvođenje stečaja, u već započetoj primeni Zakona o konsolidaciji i ulaganju u MA, pričinilo veliku štetu i kompaniji i društvu uopšte.

Dodao je, takođe, da je pitanje da li bi se bez MA javio koncesionar za Aerodrome Crne Gore, te da na nacionanog avio-prevoznika ne treba gledati samo kroz bilanse stanja i uspeha, jer je, po njemu, društveni značaj tog preduzeća nemerljiv.

"Od nove vlade bih želeo priliku da iznesemo viđenje stanja u MA i budućnosti kompanije. Tačno je da je kroz zakon opredeljeno 155 miliona za MA, ali to nije dovoljno pojašnjeno. Prvo, sam zakon je donesen pre ikakvog saznanja o pandemiji", kaže Ristić.

Kako objašnjava, postoji deo zakona kojim su opredeljena sredstva za održanje poslovanja u ovoj godini, bez ikakvog saznanja da će ono biti dodatno otežano.

"Koristeći samo deo sredstava iz tog dela zakona, za devet meseci smo sačuvali poslovanje. Od ukupno, po zakonu opredeljenih 11 miliona evra za 2020., za tekuću likvidnost dobili smo 7,185 miliona. Pa ipak MA devet meseci posluje bez pomoći za Kovid i isplaćuje redovno plate", naveo je Ristić.

Gubitak 85 odsto prihoda u ovoj godini je, kaže, izazov i za mnogo veće i stabilnije kompanije nego što je MA, i napominje da je zakon o konsolidaciji uslov opstanka, ali da nije dugoročno dovoljan.

Ristić je mišljenja da MA "nije kao svako drugo preduzeće osnovan da bi pravio profit, već ima društveni značaj", te da ne treba očekivati da bude profitabilan.

"Ako bi leteli samo na profitabilnim linijama, imali bismo dve ili tri linije. U julu i avgustu će uvek biti saobraćaja, ali šta od oktobra do maja?", upitao je on.

Prema njegovim rečima, kompanija je za pet meseci smanjila broj zaposlenih za 35 i sada ima 360 zaposlenih.

"Na snazi je sistematizacija sa 566 radnih mesta i u uslovima te sistematizacije, već sada imamo 200 radnika manje...Poziv za dobrovoljni odlazak završavamo 15. oktobra i odmah nakon toga ćemo krenuti u izradu sistematizacije. Računam da sve faze moraju biti gotove u ovoj godini", rekao je Ristić.

izvor
Logged
lovac
Stručni saradnik za brodska oružja i sisteme
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 947


« Reply #72 on: October 08, 2020, 07:36:15 pm »

Ovaj Ristić bi hteo da cela CG radi za njega i za propali MA.

Je li ga neko priupitao da li je smanjio sebi i svojim ''najbližima'' plate u ovoj kriznoj situaciji?

Sram ga bilo! 
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 39 399« Reply #73 on: October 25, 2020, 08:02:02 am »Avioni MA će preko zime leteti na liniji Podgorica-Kijev


Izvršni direktor Aerodroma Crne Gore Danilo Orlandić kazao je da će od nedelje građani moći da lete u sve značajnije evropske gradove.

To su London, Budimpešta, Milano, Berlin, Pariz, Dortmund, Minhen. Novina je da će tokom zime ove godine avioni MA leteti na relaciji Podgorica-Kijev. Od nedelje počinje zimski red letenja na aerodromima Crne Gore, rekao je Orlandić u Jutarnjem programu TVCG.

“Izuzetno sam zadovoljan dogovorima koje smo imali sa svim avio-kompanijama imajući u vidu krizu koja je nanela ogromnu štetu svima u avio-industriji i našoj kompaniji”, naveo je.

On je istakao da će od nedelje građani moći da lete u sve značajnije evropske gradove: London, Budimpešta, Milano, Berlin, Pariz, Dortmund, Minhen.

Orlandić kaže da su uspeli sve te avio-destinacije da održe sa svim avio-prevoznicima, te da, ako situacija bude povoljnija, u decembru bi mogli da očekuju i povezivanje sa Luksemburgom, prenosi CDM.

“Zvanični avio-prevoznik Luks er bi trebalo da leti na toj liniji”, naglasio je.

Kako je dodao, tokom zime ove godine avioni MA leteće na relaciji Podgorica-Kijev, a “to do sada nismo imali”.

“Verujem u pokretanje oporavka avio-industrije i kod nas i regionu, ali i EU, i da bi možda tokom marta mogli govoriti o pozitivnim pomacima i boljim iskoracima, jer je ogroman pritisak na EU da se to sve normalizuje, i omogući da uz pomoć brzih testova građani lete,” istakao je on.

On je ukazao i na zvanične podatke Međunarodne vazdušne asocijacije gde je zabeleženo da se na aerodromima ili u avionima svega 44 putnika zarazilo koronom.

“Dakle ako se pridržavamo mera, to i te kako može da se spreči”, rekao je.

Kaže da je MA imao ogroman gubitak krajem septembra u broju prevezenih putnika.

“Imali smo letove ali nismo imali dovoljan broj putnika, bili smo pod udarom korone”, naveo je. “36 odsto opsluženih vazduhoplova govori da naša saradnja sa avio-kompanijama ipak traje i u teškim okolnostima. No, finansijski gubici su ogromni,” istakao je Orlandić.

izvor
Logged
Pages:  1 2 3 4 [5]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.024 seconds with 25 queries.