PALUBA
February 25, 2020, 01:03:24 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News:
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 [4] 5   Go Down
  Print  
Author Topic: Adria Airways  (Read 5060 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 30 816



« Reply #45 on: October 02, 2019, 12:30:43 pm »



Novi avio-prevoznik zauzima mesto Adrije na aerodromu Brnik


Nakon što je Adrija ervejz 30. septembra objavila bankrot, kao novi avio-prevoznik koji će leteti na relaciji Ljubljana-Brisel pojavio se Brisel erlajns.

Prema spekulacijama medija, na aerodrom Brnik će se vratiti i mađarski niskotarifni prevoznik Vizer.

Slovenački mediji takođe izveštavaju da vlada u Ljubljani pregovara sa Lufthanzom, kao i Fraportom, operatorom "Aerodroma Ljubljana Jože Pučnik" o prenosu nekih ruta Adrija ervejza na grupu avionskih kompanija pod vođstvom nemačkog giganta, prenosi portal Indikator.ba.

Podružnice u stoprocentnom vlasništvu Lufthanze uključuju Ostrijan erlajns, Er Dolomiti, Brisel erlajns, Jurovings i Svis internešenel erlajns, od kojih ni jedna nema aktivnosti u glavnom gradu Slovenije.

Slovenački premijer Marjan Šarec izjavio je u utorak da bi eventualno osnivanje nove slovenačke državne avio-kompanije bilo vrlo riskantno s obzirom na proteklo iskustvo.

Najprometnije rute Adrija Ervejza bile su Brisel, Frankfurt, Minhen, Beč i Cirih.


izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 30 816



« Reply #46 on: October 04, 2019, 12:54:24 pm »


Posle propasti Adria Airways: U planu novi nacionalni prevoznik Air Slovenia


Slovenačka vlada razmišlja o uspostavljanju novog nacionalnog prevoznika pod nazivom Air Slovenia nakon propasti Adria Airways.

Prema lokalnim medijima, plan je predložio ministar za ekonomski razvoj i tehnologiju Zdravko Počivalšek, koji predviđa da će nova nacionalna avio-kompanija pokrenuti aktivnosti krajem februara 2020. sa flotom od deset do dvanaest aviona i mrežom ruta koja se sastoji od petnaest destinacija.

Počivalšek je ranije rekao da bi bilo koji novi nacionalni prevoznik trebalo da bude osnovan samo u partnerstvu sa nemačkom Lufthansom.

Prošle nedelje, slovenački premijer, Marjan Šarec, rekao je:

"Vlada Republike Slovenije i nadležna ministarstva pripremaju se za naredni period, bilo osnivanjem nove kompanije, bilo obezbeđivanjem povezanosti preko drugih prevoznika".

Slovenačka vlada juče je usvojila zakonske propise kojima je država dozvolila da subvencioniše ključne avionske rute. Ministarka infrastrukture Alenka Bratušek rekla je da ne može nagađati koja će se odredišta subvencionisati, ali dodala je da bi sve avio-kompanije mogle podneti zahtev za njih, piše portal www.exyuaviation.com.

"Želimo da Ljubljana bude povezana sa Evropom i svetom sa što većim brojem avio-kompanija", rekla je Bratušek na konferenciji za novinare posle sednice vlade.

Predloženo zakonodavstvo moraće da potvrdi parlament u narednim mesecima. Veruje se da se Počivalšek zalaže za predloženog novog nacionalnog prevoznika da aplicira za državne subvencije.

U međuvremenu, Okružni sud u Kranju pokrenuo je stečajni postupak za Adria Airvais, nakon što je u ponedeljak nemački prevoznik podneo zahtev za ulazak u stečaj. Tokom postupka, poverioci će imati tri meseca da podnesu zahteve za svoja potraživanja. Putnici koji su kupili karte za letove pozivaju se i da prijave svoja potraživanja. Otvoreni su i postupci za prijem podružnice kompanije Adria Airvais, u potpunom vlasništvu kompanije, koja je nekada obučavala pilote.

Adria letačka škola osnovana je 1980. godine u saradnji sa ljubljanskim Mašinskim fakultetom. U početku je škola bila planirana da obučava samo buduće pilote Adria, ali kasnije se otvorila i za druge. Obučila je preko 2.800 pilota.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 30 816



« Reply #47 on: October 19, 2019, 03:37:18 pm »


Drugi put ih odbili: Slovenija bezuspešno traži partnera


Lufthanza je po drugi put odbacila ideju slovenačke države da nakon propasti Adrija Ervejza zajedno osnuju novu kompaniju za vazdušni prevoz.

Iz Lufthanze su i pre nekoliko nedelja rekli slovenačkom ministru ekonomije Zdravku Počivalšeku da ih ne interesuje učešće u vlasništvu nove avio-kompanije, prenosi Poslovni dnevnik.

Medjutim, vlada i dalje insistira na ideji o novom državnom avio-prevoznik, iako je, kako se navodi u tekstu, Adrija loše poslovala i dok je još bila u državnom vlasništvu.

U slovenačkom Društvu za upravljanje potraživanjima banaka, DTUB (loša banka), koji u ime države vodi projekat mogućeg stvaranja nove avio-kompanije, strateškim destinacijama za koje žele da obezbede prevoznike smatraju Frankfurt, Minhen, Cirih, Sarajevo, Skoplje, Tiranu, možda i Beč, Kopenhagen, Amsterdam i Prištinu, navodi Poslovni.

Troškovi postupka bankrota Adrija Ervejza za sada se procenjuju na 500.000 evra, dodaje se u informaciji.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 30 816



« Reply #48 on: October 30, 2019, 01:39:00 pm »


Slovenija našla regionalnog partnera za formiranje "nove Adrije"?


Jedan regionalni avio-prevoznik navodno je potencijalni partner slovenačke države za formiranje nove nacionalne vazduhoplovne kompanije.

Ona bi popunila prazninu nastalu nakon bankrota Adrija Ervejza, izjavio je slovenački ministar ekonomije Zdravko Počivalšek u intervjuu za nedeljnik Mladina.

On nije želeo da otkrije ime tog partnera niti je potvrdio da li će Slovenija zaista osnovati "novu Adriju", prenosi slovenačka novinska agencija STA.

Odluka vlade o novom avio-prevozniku biće doneta na osnovu procena koje još nisu potpuno pripremljene, rekao je Počivalšek.

"Razgovori sa ovim potencijalnim partnerom su u prilično naprednoj fazi, ali u ovom trenutku ne mogu da otkrijem ime te kompanije koja je regionalni avio-prevoznik", dodao je ministar.


Lufthanza odbila

U tekstu se podseća da je nakon propasti Adrije slovenačka vlada pokrenula razgovore sa Lufthanzom kao potencijalnim partnerom za novu avio-kompaniju, ali da je nemački avio-prevoznik odbio tu inicijativu.

Počivalšek je naveo da su razgovori sa Lufthanzom bili osmišljeni tako da se slovenački planovi prilagode planovima tog vodećeg evropskog avio-prevoznika, dodajući da Lufthanza nikada nije pokazala interesovanje za učešće u novoj kompaniji koja bi zamenila Adriju.

Procene o tome koliko bi slovenačku državu godišnje koštalo poslovanje novog vazdušnog prevoznika tek treba da se dostave.


Troškovi se još procenjuju

"To još uvek izračunavamo. Za sada verujemo da je ovaj potez moguć i da država može da pomogne takvoj kompaniji investiranjem u unapređenje transporta, u skladu sa relevantnim propisima EU", rekao je on.

Počivalšek je dodao da vlada smatra da vazdušni prevoz treba podržati iz istih razloga iz kojih se podržava i javni prevoz putnika. Najavio je da će vlada o tom pitanju doneti odluku u "relativno kratkom roku“.

Ministar je negirao tvrdnje da je vlada kasno reagovala na situaciju sa Adrijom. "Ministarstvo je počelo razgovore o problemima Adrije još u prethodnom mandatu", rekao je Počivalšek i dodao da ga je vlasnik slovenačke avio-kompanije, nemački fond K4 Invest, razočarao kada je situacija na proleće počela da se pogoršava i kada su razgovori postali urgentni.

Garancije vlasnika, koje su date prilikom preuzimanja, kako je rekao, nisu bile obezbeđene i fond nije dostavio plan restrukturiranja, kao ni zahtev za dodatnom državnom podrškom.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 30 816



« Reply #49 on: November 15, 2019, 02:03:02 pm »


Stiglo pet ponuda za posrnulu avio-kompaniju, u igri i evropski kralj banana


Stečajni upravnik "Adrija ervejza" Janez Pustatičnik dobio je pet ponuda za kupovinu imovine propalog avio-prevoznika.

Nezvanično, tri slovenačke i jedna strana kompanija zainteresovane su za poslovnu jedinicu a jedna za simulator letenja.

Pustatičnik je želeo da prikupljanjem neobavezujućih ponuda proveri kakav je interes potencijalnih kupaca i koliko su ozbiljni pre nego što procene imovinu. Kako je javila TV Slovenija, među četiri ponuđača za sticanje poslovne jedinice "Adrija ervejz" su četiri slovenačka biznismena, kao i jedan strani ponuđač. Peta ponuda, međutim, odnosi se samo na simulator letenja, prenosi CdM

Prema pisanju slovenačkih medija, ponudu je poslao Joc Pečečnik, kojeg zanima sve u prodaji, Izet Rastoder kupio bi sertifikat za komercijalne letove, a Ivo Boscarol zainteresovan je za Adrijinu letačku školu.

Izet Rastoder, poreklom iz crnogorske opštine Petnjica i šesti najveći trgovac bananama na svetu, u Sloveniji nazivan i "kraljem banana" prošle godine pojavio se na listi najbogatijih Slovenaca, na 40. mestu.

Sastanak sa zainteresovanim stranama zakazan je za četvrtak ili petak, kada će biti razmotreno šta žele i koliko su spremni da ponude. Neki ponuđači su postavili uslove koje Adrija ne može da ispuni i na koje nema uticaja.

"Na osnovu pregovora i razgovora oni će odlučiti kako da postupe u stečajnom postupku", objasnio je Pustatičnik.

U međuvremenu pronađen je "stanar" za deo nekadašnje poslovne zgrade na Brniku, a to je mala slovenačka avio-kompanija "Soliner".

Bivši radnici dobiće prednost u stečaju kompanije. Stečajni upravnik mora da prikupi 13 miliona evra kako bi vratio prioritetna potraživanja. Glavni iznos obračunatog iznosa čine otpremnine, koje iznose oko osam miliona evra, s neisplaćenim platama za deo avgusta i septembra, a delom za oktobar do isteka otkaznog roka.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 30 816



« Reply #50 on: November 19, 2019, 09:51:14 am »


"Kralj banana" osnovao avio-kompaniju: Namerava da preuzme propalog slovenačkog giganta


Preduzetnik Izet Rastoder, koga zovu "kraljem banana", osnovao je avio-kompaniju Er Adrijatik i namerava da kupi dva aviona, piše slovenački list Finance.

Time je isticanje njegovog imena na listi kandidata za kupovinu imovine propalog slovenačkog avio-prevoznika Adrija Ervejza dobilo i svoje razjašnjenje, ocenjuje list.

Naime, on je, kako su ranije izvestili slovenački mediji, jedan od pet ponudjača za kupovinu imovine Adrija Ervejza, a podneo je i zahtev za dobijanje certifikata za komercijalne letove.

Tako Rastoder nakon banana, projekata u sektoru nekretnina i prerade otpada ulazi i u posao vazdušnog saobraćaja, prenosi portal Indikator.ba.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 30 816



« Reply #51 on: November 21, 2019, 08:42:10 am »


Slovenački biznismen ponudio da osnuje novu Adriju, ne otkriva ime stranog partnera


Slovenački biznismen Joc Počečnik, osnivač Interlok gejminga, koji proizvodi opremu za igre na sreću, planira da osnuje novu avio-kompaniju u Ljubljani.

Kako piše portal Exyuaviation, Počečnik je u saradnji sa stranim partnerom izneo ponudu za ostatke Adrija ervejza.

"Odlučili smo se za to jer želimo da osnujemo uspešan biznis i voleli bismo da opet možemo da letimo iz Ljubljane u evropske gradove, umesto da idemo do susednih aerodroma tri ili četiri sata pred let, koji obično traje oko jedan sat", kazao je Počečnik.

Biznismen je odbio da otkrije ime stranog partnera u tom projektu.

"Verujemo da ćemo uz pomoć partnera iz inostranstva, iskusnog u avio-biznisu, uspeti da osnujemo novu avio-kompaniju", rekao je Počečnik, dodavši da je partner ekspert u toj oblasti.

Prema nekim izveštajima, biznismen planira da osnuje novu Adriju uz pomoć bivšeg generalnog direktora Marka Anžura.

Anžur je vodio kompaniju od 2012. do privatizacije u martu 2016. godine.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 30 816



« Reply #52 on: December 18, 2019, 02:32:03 pm »



Slovenci odustaju od novog nacionalnog avio-prevoznika


Kako kaže slovenački premijer, malo je verovatno da će biti osnovan novi nacionalni avio-prevoznik tri meseca nakon što je Adrija ervejz otišla u stečaj.

"Stvaranje nove nacionalne avio-kompanije, u potpunosti ili delimično u državnom vlasništvu, malo je verovatno. U međuvremenu su mnoge rute koje je Adrija prethodno vozila preuzeli strani prevoznici“, rekao je premijer Slovenije Marjan Šarec.

U protekla tri meseca vlada je zajedno sa regionalnim prevoznikom proučavala izglede za uspostavu nove nacionalne vazduhoplovne kompanije.

U novembru je slovenački ministar za privredni razvoj i tehnologiju Zdravko Počivalšek rekao da su razgovori s potencijalnim partnerom "prošli dug put".

Slovenačko državno društvo za upravljanje imovinom banaka izradilo je poslovni plan za potencijalnu novu nacionalnu avio-kompaniju. Prema tom predlogu, prevoznik bi, kako se izveštava, upravljao flotom od pet vazduhoplova bombardir i imao bi oko 200 zaposlenih.

Na temelju proračuna Društva za upravljanje imovinom, avio-kompanija bi zabeležila gubitak od dvadeset miliona evra u prvoj godini poslovanja. Od pada Adrije, tri strana prevoznika su ušla na slovenačko tržište, dok je većina onih koji su već tu povećala broj letova, ili planira da to učini sledeće letnje sezone.

Sledeće godine Iberija će postati najnovija vazduhoplovna kompanija čiji avioni su počeli da lete prema Ljubljani.

U međuvremenu, stranke koje su predale ponude za preostalu imovinu Adrija ervejza žalile su se na sporo objavljivanje rezultata tendera koji je zatvoren 10. novembra, dok su iz Adrije od tada vodili razgovore s pet ponuđača. Rezultati javnog poziva još nisu objavljeni za javnost, iako je rok za njihovo objavljivanje bio 25. novembar.

Među ponuđačima su i slovenački proizvođač ultralakih električnih vazduhoplova Pipistrel, slovenački biznismen Joc Pečečnik, osnivač Interblok gejminga, kao i biznismen Izet Rastoder.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 30 816



« Reply #53 on: December 30, 2019, 11:09:09 am »



Slovenija prodaje Adrijin AOC putem aukcije


Stečajni upravnik Adrija ervejza Janez Pustatičnik objavio je da će sertifikat avio-operatora, sa ostalim licencama, biti prodat na aukciji sredinom januara.

Sertifikat avio-operatora (AOC) omogućava onome ko ga poseduje da organizuje komercijalne letove a izdaje ga regulator avio-saobraćaja u zemlji.

Slovenački AOC pruža mogućnost vlasniku da održava letove iz Slovenije i drugih zemalja EU, piše portal Exyuaviation.

Iako Adrijin AOC ističe na kraju godine, slovenačka Agencija za civilini avio-saobraćaj je izrazila spremnost da produži važenje sertifikata.

Proces dobijanja AOC-a u Evropi razlikuje se od zemlje do zemlje.

Pustatičnik je prethodno primio pet neobavezujućih ponuda za različite delove poslovanja Adrija ervejza, uključujući i dozvole i licence, piše portal. Postoji ponuda od 45.000 evra za Adrijin AOC, zajedno sa drugim dokumentima.

Shodno tome, početna cena je određena na 45.000 evra.

Slovenačka Agencija za civilini avio-saobraćaj ističe da će Adrijin AOC biti koristan kompaniji koja kupi bankrotiranog nacionalnog avio-prevoznika.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 30 816



« Reply #54 on: January 16, 2020, 11:55:43 am »



Stižu Rusi: Investitori žele da ožive posrnulu avio-kompaniju


Sve je veći interes za ponovnim uspostavljanjem Adrija ervejza, sedam dana pre aukcije preostale imovine bankrotiranog avio-prevoznika.

Grupa ruskih investitora, kako piše Eks-Ju aviejšn, izrazila je interes za kompaniju i želi da koristi sertifikat avionskog prevoznika (AOC) i trgovačku marku za nastavak usluga iz slovenačkog glavnog grada na nekoliko evropskih odredišta koristeći flotu aviona Suhoj Superdžet 100.

Jedan od investitora rekao je: "Planiramo da pobedimo i da predstavimo SSJ u Evropi. U Rusiji imamo svu podršku takvom razvoju. Pojedinci su dobrodošli da se pridruže kao ulagači na osnovu pasoša EU ili kompanije registrovane u EU od Evropljana".

Drugi koji su izrazili interes za Adriju uključuju slovenačke poslovne ljude, Joca Pečečnika, Izeta Rastodera i Ivu Boscarola, koji su izneli svoje zasebne planove za korišćenje umrtvljene imovine, na različite načine, prenosi SEEbiz.

U početku je podneto pet neobavezujućih ponuda za imovinu Adrija evrejza, međutim različiti subjekti sada su iskazali interes za kompaniju budući da će ona biti ponuđena na aukciji.

Poslovanje Adrija ervejza u celini će se prodavati na aukciji u 11h po srednjoevropskom vremenu sledećeg četvrtka. Imovina uključuje AOC, kao i razne priručnike, uključujući uputstva za operacije, obuku, održavanje, bezbednost, vremenske prilike, rukovanje putnicima i rukovanje teretom.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 30 816



« Reply #55 on: January 20, 2020, 12:13:40 pm »



Rusi kupuju Adriju?


Investitori iz Rusije i UAE, povezani sa ruskim proizvođačem aviona "Suhojem", planiraju da obnove kompaniju Adrija ervejz.

Za to prethodno treba da kupe poslovanje bankrotirane kompanije na aukciji zakazanoj za četvrtak, piše portal Exyuaviation.

"Sertifikati Adrija ervejza omogućili bi nam da poslujemo ne samo iz Ljubljane, već sa bilo kog aerodroma u Evropi. Trenutno možemo da letimo samo na deset destinacija a cene su veoma visoke", rekao je za slovenačku RTV SLO Oleg Evdokimov, predstavnik ruskih investitora.

Taj prevoznik bi koristio flotu aviona Suhoj superdžet 100, piše portal.

Prema planu, zadržali bi brend Adrija, dok bi nova kompanija zaposlila oko 150 ljudi, od čega 30 pilota. Novi prevoznik bi pokušao da uvede linije ka najmanje pet destinacija u prvoj godini, uključujući Milano i Barselonu.

"Planiramo da startujemo ovog leta sa primarnim zadatkom da obezbedimo letove Slovencima i Austrijancima do glavnih odredišta za letovanje. Za te rute planiramo korišćenje letelica SSJ. Sekundarni cilj nam je da se nadmećemo sa ’slabim’ konkurentima kao što su Lufthanza i Svis u letovima ka tri važne destinacije iz Ljubljane – Cirihu, Minhenu i Frankfurtu", kazao je Evdokimov.

Adrija je 2018. naručila 15 aviona superdžet 100, a ruski proizvođač trebalo je da stekne udeo u vlasništvu slovenačkog nacionalnog avio-prevoznika. Međutim, taj posao je nekoliko meseci nakon porudžbine propao a strane su se međusobno optuživale zbog toga.

Stečajni upravnik "Adrija ervejza" Janez Pustatičnik rekao je da svako ko uplati participaciju može da učestvuje na aukciji na kojoj će početna cena za celokupno poslovanje Adrije biti 45.000 evra.

On je prethodno najavio da će najmanje dve strane kompanije učestvovati na aukciji, ali nije otkrio njihova imena.

izvor/url]
Logged
kumbor
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 14 961


« Reply #56 on: January 20, 2020, 12:25:56 pm »



Rusi baš i nisu poznati kao dobri vlasnici tuđih kompanija koje kupe.
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 30 816



« Reply #57 on: January 24, 2020, 10:57:01 am »



Er Adrijatik kupila Adrija ervejz za 45.000 evra


Kompanija Er Adrijatik, koja je u vlasništvu Izeta Rastodera, kupila je posrnulu avio-kompaniju Adrija ervejz za 45.000 evra.

Kako prenosi portal Eks-Ju aviejšen, Rastoder, uvoznik i prodavač banana, kao i trgovac nekretninama, osnovao je Er Adrijatik samo nekoliko dana nakon što je Adrija propala krajem septembra prošle godine.

Rastoder je ranije rekao kako planira da koristi Adrijin AOC sertifikat za razvoj privatnog avio-prevoznika i da je u procesu nabavke dva aviona. Međutim, poslovni čovek rodom iz Crne Gore, koji se preselio u Ljubljanu 1986. godine, takođe je razmišljao o uspostavljanju niskobudžetnog prevoznika sa sedištem u Ljubljani, prenosi portal.

Na aukciji su učestvovale tri kompanije. Osim pobedničkog Er Adrijatika, uključili su se i Komforija, hrvatska kompanija registrovana u Sloveniji, kao i Dil aero, novoosnovana kompanija u vlasništvu bivšeg pilota Adrije Dejana Slodeja.

Sve uključene strane platile su 4.500 evra za učestvovanje na aukciji, a uprkos u javnosti vrlo popularnom predlogu ruskog investitora za ponovno pokretanje Adrije sa novim suhoj superdžet 100 avionima, oni nisu učestvovali u prodajnom procesu.

Imovina bivše kompanije prodata je u celini, a uključuje AOC certifikat, kao i razne prateće dozvole i priručnike. Adrijin sertifikat suspendovan je do 30. septembra 2020, međutim on će biti vraćen nakon što se ispune određene obaveze prema Agenciji za civilnu avijaciju Slovenije, među kojima je i posedovanje operativnih aviona.

Rastoderova kompanija takođe će morati da preuzme brojne obaveze, među kojima su i one koje su nastale nakon opozivanja AOC-a avio-prevoznika i pokretanja stečajnog postupka. Slovenački AOC daje svom vlasniku prava na održavanje komercijalnih linija između Slovenije i drugih zemalja članica Evropske unije.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 30 816



« Reply #58 on: February 05, 2020, 12:59:35 pm »



Šta će biti sa Adrijom?


Novi vlasnik dozvola i licenci Adrija ervejza, biznismen Izet Rastoder, istražuje mogućnosti za ponovno pokretanje prevoznika, možda pod novim imenom.

Rastoder se prošle nedelje sastao sa investitorima u Dubaiju dok je grupa privrednika iz Rusije i Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji su ranije izneli planove za ponovno pokretanje slovenačke kompanije, izjavila da su u kontaktu sa njim.

Oni su sugerisali da bi nova avio-kompanija mogla da koristi tročlanu flotu, koja će se sastojati od dva Suhoj superdžeta 100 i jednog aviona Erbas A320.

Kao što je ranije objavljeno, Rastoder je takođe razgovorao sa slovenačkom vladom o njihovoj podršci novom prevozniku, međutim, slovenački premijer, Marjan Šarec, je u međuvremenu podneo ostavku, otvorivši put ili novoj vladi ili vanrednim izborima, piše Eks-Ju aviejšn.

Rastoder, poznat i kao "kralj banana" je najveći trgovac bananama u regionu, a njegova grupa Rastoder prodaje to i drugo egzotično voće širom sveta pod brendom Derbi. Kompanija Rastoder osnovana je u maju 1992. godine, a prvobitno poslovanje bio je uvoz i izvoz kafe u bivšu Jugoslaviju.

Tokom godina, njegove aktivnosti proširile su se na izvoz i uvoz svežeg voća i povrća, prerastajući u visoko konkurentnu kompaniju na globalnom tržištu. U 2013. godini grupa je otvorila veliki logistički centar u Ljubljani.

Njegova kompanija prošle godine je osnovala Er Adrijatik, koji je na kraju stekao dozvole i licence propale Adrije.

Preostala imovina Adrije, koja tek treba da bude prodata, procenjuje se na 6,23 miliona evra.

Stečajni upravnik Adrija ervejza Janez Pustatičnik, smatra da je zbog složenosti stečajnog postupka malo verovatno da će on biti okončan pre 2024. godine. Preostala imovina avio-kompanije uključuje njeno ime, u vrednosti od 100.000 evra, dok je simulator leta procenjen na 93.000 evra. Adria je , takođe, imala 100 odsto udela u svojoj školi leta, čija je cena 133.500 evra.

Dok se navedeno ne proda, Rastoder ima pravo da zakupi svu preostalu imovinu. Prevoznik takođe ima 543.000 evra na svom bankovnom računu, koji će se koristiti za plaćanje poverioca. Trenutno je nepoznato koliko Adrija duguje svojim poveriocima, a lista će biti gotova 2. marta.

Pustatičnik veruje da će proces trajati četiri godine zbog parnica, brojnih povrata i drugih postupaka čije se pokretanje očekuje u Sloveniji i inostranstvu.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 30 816



« Reply #59 on: February 17, 2020, 08:59:06 am »



Policija istražuje zloupotrebe i krađu u Adrija ervejzu


Slovenačka policija otvorila je istragu zbog sumnje na zloupotrebu položaja i prevaru u bivšem nacionalnom avio-prevozniku.

Da podsetimo, kompanija Adrija ervejz proglasila je bankrot 30. septembra prošle godine, nakon što je njom tri godine upravljao nemački fond 4K invest.

U ovom slučaju, državne službe ispituju navode o zloupotrebama u poslovanju i nestanku oko 5.000 dolara iz kompanijskog sefa neposredno nakon kraha firme.

Trentno su u toku predistražne radnje, piše portal Exyuaviation.

Janez Pustatičnik, stečajni upravnik kompanije, rekao je za slovenački list "Delo" da će revizori pročešljati poslovanje kompanije u toku tog meseca, kao i da sada nema konkretnih saznanja o zloupotrebama.

Kompanije povezane sa 4K Investom, uključujući i bivšeg vlasnika Adrija ervejza AA International Aviation Holding, ušle su u proces likvidacije nakon kolapsa nacionalnog avio-prevoznika prošle godine. Zatvaranje tih kompanija otežava državnim organima istragu i pristup neophodnoj dokumentaciji.

Veruje se da je fond izvlačio novac iz Adrija ervejza i potpisao određen broj veoma štetnih konsultantskih ugovora u ime slovenačke avio-kompanije sa drugim kompanijama u svom vlasništvu.

Nakon kraha Adrije, 4K Invest je iščezao iz poslovnih registara u jednom broju zemalja. Sajt fonda je nedostupan a kompanijski brojevi telefona pogašeni.

Fond je imao kompanije registrovane u Nemačkoj, Velikoj Britaniji, Luksemburgu i na Malti.

izvor
Logged
Pages:  1 2 3 [4] 5   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.022 seconds with 24 queries.