PALUBA
August 22, 2017, 12:11:10 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Za sve probleme prilikom registracije obratite se mailom na flushroyal75@gmail.com
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Pages:  1 ... 3 4 [5]   Go Down
  Print  
Author Topic: Hrvatski snajper 20mm RT20  (Read 25265 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 129WWW
« Reply #60 on: May 04, 2011, 09:59:23 pm »

Opa, pa ti si Hrundi ucestvovao u razvoju ove puske.
Pa ge si do sada na ovoj temi?
Nikada nije kasno. Wink

Samo me malo cudi jedan podatak, zar nije puska razvijana nesto ranije od navedene 1994 godine?

Edit:
Mada moguce je da su ovo bili finalni i(li) naknadni testovi unapredjenja puske.    


  
Logged
Hrundi
stariji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 736« Reply #61 on: May 05, 2011, 02:12:09 am »

Opa, pa ti si Hrundi ucestvovao u razvoju ove puske.

Ni najmanje, samo sam bio na jednoj prezentaciji. I imao priliku i zadovoljstvo ispaliti jedan metak.

Quote
Samo me malo cudi jedan podatak, zar nije puska razvijana nesto ranije od navedene 1994 godine?

Edit:
Mada moguce je da su ovo bili finalni i(li) naknadni testovi unapredjenja puske.    

Razvoj RT-20 meni je jedan mali misterij. Službeno se sada barata podacima da je razvijena 1990. za što smatram da je posve nemoguće. Možda je netko o njoj počeo razmišljati 1990. ali to ipak nije razvoj oružja. Po podacima koje sam tada dobio prvi primjerci koji nisu bili čisto ogledn/probni proizvedeni su 1992, vjerojatno u drugoj polovici godine. Podaci o prvoj uporabi su nepouzdani, čuo sam iz jednog izvora da je isprobana 1993. negdje oko Karlovca (spominjan je i Generalski Stol), međutim drugi mi je izvor tvrdio da je prvi put u borbi upotrijebljena 1993. u Herceg Bosni pa se to, navodno, moralo kriti.

U svakom slučaju proizvodnja RT-20 išla je u izrazito malim serijama od kojih je gotovo svaka bila po nečemu različita od prethodne. Negdje su te razlike bile veće, negdje manje ali ne vjerujem da u bilo kojoj seriji postoji više od 10 primjeraka identičnih RT-20. Nekako me po tome podsjeća na Orla - "serijski proizvod" a nema dva ista.
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 129WWW
« Reply #62 on: May 05, 2011, 06:28:07 am »

I ovo smo razrešili, hvala na odgovoru Hrundi.
Logged
Hrundi
stariji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 736« Reply #63 on: May 05, 2011, 12:10:54 pm »

Evo sam se od jutros uspio čuti sa dva važna izvora. Jedan je bio u GS i sjeća se da se pravilo za RT-20 pisalo oko pola godine, sve do negdje otprilike kasnog ljeta 1993. Oružje je prije toga ispitivano na poligonima i više puta na terenu. Moguće je da su tereni bili razni, kaže ne isključuje ni Herceg Bosnu. Sjeća se da je neki iskusni pukovnik inzistirao da se obave ispitivanja u brdsko-planinskim uvjetima i posebno pucanje u elevaciji i depresiji, što je proizvelo tablična ograničenja maksimalnih vrijednosti elevacije i depresije kojih se više ne sjeća. Tvrdi da su tablice za efekat vjetra bile do 5 m/s a pri jačim brzinama zabranjeno je djelovanje. I on se sjeća da je bilo ograničenje kutne brzine pokretnog cilja ali ne sjeća se vrijednosti. Inače, pravilo je poslije toga dopunjavano i djelomično mjenjano najmanje jednom dok je on bio u GS, negdje sredine 1996.

A prijatelj koji je bio zapovjednik izvidničko-diverzantske postrojbe u HV i HVO (bila takva vremena da se očas mijenjalo Grin ) naveo mi je dva slučaja u kojima je on koristio RT (točnije njegova postrojba) i oba su jako interesantna i indikativna. Inače, oružje nije formacijski pripadalo njegovoj postrojbi nego je bilo pri zapovjedništvu brigade i pridruživalo se na zahtjev. Kompletnu posadu činila su 4 čovjeka: strijelac, pomoćnik/osmatrač, vozač i zapovjednik/vezist. Na paljbeni položaj izlazili su strijelac, pomoćnik i zapovjednik i nakon što bi zapovjednik potvrdio da je uporaba moguća, opravdana i u skladu sa pravilom on bi se povlačio na zadnji položaj (ili ne bi izlazio na položaj djelovanja) i on je držao vezu sa lokalnim zapovjedništvom i drugu, posebnu, vezu sa osmatračem.

Prvi je slučaj, kojeg se on sjeća, kada je sa dva RT napadnuta kolona koja je neprijatelju dovozila pojačanje pješaštva. Daljina je bila između 1000 i 1500m, ne sjeća se precizno i u oba slučaja cilj je pogođen prvim metkom. Jedan je bio OT koji je onesposobljen pogotkom u hodni mehanizam (nakon pogotka se vrtio u krug i bezuspješno pokušavao kontrolirati kretanje) a drugi kamion koji je također onesposobljen, pogotkom u motor ("kao vola kad udarši u glavu i on padne na mjestu") čime je akcija dovođenja pojačanja prekinuta. Kaže da je zapovjednik postrojbe koja je dala RT-ove bio jako ljut što su oba oružja djelovala sa istog mjesta, sa razdaljine oko 15-30m, što je bilo protiv pravila i da zato nije dozvolio da se oružje zadrži na položaju i sutradan u očekivanju pokušaja izvlačenja OT. Do očekivanog pokušaja izvlačenja je došlo ali uslijed nemogućnosti djelovanja RT-ovima i nemogućnosti pješačkog napada, na posadu za izvlačenje djelovano je Maljutkama (bezuspješno, velika daljina) i MB 80mm, čime je izvlačenje onemogućeno, bar privremeno.

Meni je interesantno što sam baš tih dana bio na tom području i znam točno što se i kako događalo ali nisam znao za RT. U najkraćem, u određenom reonu su ostala 4 dobro ukopana i zaklonjena T-55 koji su ozbiljno ugrožavali komunikaciju. Na njih se pokušalo djelovati Maljutkama i sa T-10, ali bez uspjeha. Depresija je bila prevelika za T-10 (po mojoj sadašnjoj procjeni nadvišenje je oko 300-400m na razdaljini oko 2-3 km) i bilo bi ih potrebno postaviti na izloženu padinu ali ni tada, kako su mi topnici rekli, ne bi bilo sigurno da bi se moglo pogoditi jer tablice ne daju mogućnost gađanja u takvoj depresiji (sama cijev se ne može dovesti u takvu depresiju nego bi bilo potrebno cijelo oružje postaviti u depresiji). Bio sam baš tu kad se bezuspješno djelovalo po tim tenkovima i kao posljednje rješenje pojavio se jedan brigadir sa M-84A. Čovjek je odličan tenkist i izrazito hrabar i inovativan časnik, poznavao sam ga odranije. On je došao izvidjeti položaj, izračunao elemente, sve ubacio u SUV i pripremio, izašao sa tenkom na depresiju, nakon samo 2-3 sekunde gađao prvi tenk. promašio je za manje od 10m i odmah se povukao preko grebena u zaklon vožnjom unatrag, taman na vrijeme jer su nas samo nekoliko sekundi poslije toga počeli gađati T-55, prilično precizno ali bez efekta jer je sve bilo dobro ukopano. Inače, ti su tenkovi bili odlično ukopani iako sa neadekvatnom pješačkom zaštitom ali postojanje više utvrđenih pješaćkih položaja iza njih činilo je pješački napad na njih izrazito rizičnim. Nisam ostao do kraja akcije koja je trajala još 2 ili 3 dana ali na kraju ni jedan od tenkova nije pogođen nego su se povukli kad su postrojbe napredovale po brdima, tako da su se, kad su shvatili da im prijeti opasnost ostanka u okruženju, jedne noći izvukli.

Drugi slučaj koji mi je opisao bio je iste te zime. Na nekom od manjih vrhova Dinare bio je odlično zaštićen položaj, sa jednocjevcem 20mm i mitraljezom 12,7, štićen minskim poljima na svim prilazima. Još nije bio probijen put kojim bi se moglo dovesti bilo kakvo oružje kojim bi se taj položaj mogao neutralizirati a svi pokušaji Osama i Maljutkama bili su bezuspješni (nekoliko puta pogođen je cilj Maljutkom ali u zaštićeni dio, u balvane, koje rakete nisu mogle probiti a unatoč svim pokušajima nije se posrećio pogodak u otvore za gađanje, ne više od 25-30 cm. Položaj je bio na uzvisini i čistini i pješački napad jednostavno nije dolazio u obzir. Onda je djelovano sa RT-20, daljina izmjerena laserom bila je točno 1650m. prvim metkom pogođeni su balvani, drugi je pogodio otvor osmatračnice, treći metak opet je pogodio balvane nakon čega je uzvraćena vatra ali vrlo neprecizna. Četvrti i posljednji metak ponovno je pogodio otvor i nakon toga vatra više nije uzvraćana. Položaj je po noći napušten i nakon izviđanja urađen je prolaz kroz minsko polje i zauzet položaj. Unutra je bilo dosta tragova krvi ali nije bilo tijela pa nisu znali ni kolika je bila posada ni koliki su bili gubici. Između svakog pucnja RT prošlo je "između dva i tri sata, možda i nešto više", preciznije nije mogao reći. Toga dana drugim oružjem nije djelovano. Položaj nije mijenjan jer je bio dobro zaštićen a po nepreciznoj uzvratnoj paljbi bilo je jasno da ga neprijatelj nije otkrio, vjerojatno jer ga nije očekivao (prvi) i nije dobro osmatrao (drugi i dalje).

Inače, glede konstrukcije RT-20, mislim da je oružje napravljeno na najbolji mogući način. Prvo, očuvana je maksimalno moguća i praktična duljina cijevi kao kompromis između balističkog optimuma i praktičnosti rukovanja. To je postignuto bullpup konstrukcijom gdje cijev ide unatrag daleko iza glave strijelca. Klasični obrtno-čepni zatvarač ima tri reda bradavica čime se postiže čvrstoća koju zahtjeva tako jak metak. Sam položaj zatvarača je dobar, iako je "kontra" od uobičajenog, tj. na klasičnim puškama na kojima je zatvarač u visini glave strijelca on je uvijek sa desne strane jer se glava naslanja na lijevu stranu oružja. Ovdje je zatvarač daleko iza glave i bilo kojeg dijela tijela koje je u dodiru sa oružjem (tijelo je zakošeno u lijevu stranu radi izbjegavanja opasnosti od vrućih plinova koji izlaze na zadnjem kraju), pa je po meni bolje rješenje da bude na lijevoj strani oružja jer tako za rukovanje zatvaračem strijelac ne mora izvoditi nikakve majmunske grifove preko vrućeg oružja niti se podizati i mijenjati stranu (povećavajući pritom svoju siluetu) nego mu je sve dostupno iz osnovnog položaja. Odvođenje barutnih plinova i Venturijeva cijev također su dobro riješeni jer kontratrzaj iz venturija nastupa tek pošto je metak napustio cijev te se time osigurava istodobno preciznost i smanjenje udara u tijelo strijelca. Dodatnu kompenzaciju trzaja daje i plinska kočnica na ustima cijevi. Ne znam koja se količina barutnih plinova odvodi u venturi ali pod realnom pretpostavkom da se radi o najviše 20% to ne smanjuje bitno brzinu i energiju zrna a u svakom slučaju tablice su rađene i ciljnik kalibriran za konkretno oružje pa tu ne bi trebalo bit problema.

A evo me sad slučajno zvao rođak koji je skoro dvije godine bio na terenu gdje su imali dva RT i nekoliko pripremljenih položaja samo za njih od kojih su najmanje dva bila prema putu i nekoliko prema moru i da je namjena RT bila djelovanje po zapovjednim vozilima u slučaju napada i po desantnim brodovima u slučaju iskrcavanja. Nikad nisu ispalili ni metak. Posade RT bile su stacionirane u obližnjem mjestu s tim što su jednom u 2-3 mjeseca išle na vježbu negdje na neki poligon, po 7 dana. Nisu posjedali pripremljene položaje osim za vježbu, inače su bili u brigadnoj pričuvi.
« Last Edit: May 05, 2011, 12:49:29 pm by rasho, Reason: Usklađivanje sa Pravilnikom (t.11) » Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 15 224


« Reply #64 on: July 22, 2011, 08:58:55 pm »

Једно од важнијих места на штанду фирме "АЛАН" на београдском сајму "Партнер 2011" имала је антиматеријална пушка РТ-20 калибра 20х110мм.

Ево неколико слика:


* DSC_0955rz.jpg (408.19 KB. 1355x900 - viewed 394 times.)* DSC_0956rz.jpg (371.35 KB. 1355x900 - viewed 433 times.)


Слике су мало лошије јер је спољно светло било пригушено. Радно време на сјаму је тог дана било завршено и почели су гасити светала. Ипак, службена лица на штанду стрпљиво сачекала да ја усликам шта сам хтео.

Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 15 224


« Reply #65 on: July 22, 2011, 09:02:40 pm »

Добио сам и службене рекламен проспекте за РТ-20 па их ево делим са вама:


* RT 20 HRrz.jpg (415.7 KB. 1130x1600 - viewed 431 times.)* RT 20 HR_0001rz.jpg (493.96 KB. 1093x1600 - viewed 417 times.)

Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 15 224


« Reply #66 on: July 23, 2011, 09:37:11 pm »

Још две слике које сам већ поставио у теми о сајму "Партнер 2011", али мислим да неће сметатаи опет:


* DSC08934rz.jpg (498.36 KB. 1200x900 - viewed 354 times.)* DSC08933rz.jpg (450.17 KB. 1200x900 - viewed 116 times.)

Logged
gocemk
zastavnik
*
Offline Offline

Posts: 1 334


« Reply #67 on: September 07, 2011, 08:58:11 pm »

Мислим да Хрвати и други пре њих који покушавају да направе добру и прецизну пушку против тенкова.
Сличне такве пушке имали су јапоноци и финци, против оклопне пушке од 20 мм другог светског рата.  
Тако да Хрвати почетком рата у Југославија нашли су се у ситуацији недостатка средстава за противоколопну борбу, посебно на већим растојањима, посебно против М-55 20 мм, BOV-3 или Праге, који су ЈНА или Срби из крајине успешно користили против хрватске пешадије. И како што е писао један од наших чланова да RT-20, био  успешан у уништавању тенковских перископа. Међутим, слабости РТ-20 гледам у његовој тежини,
у смислу барутните емисије из задње цеви ја не видим да ће бити велики проблем да откријете твој положај као и при употреби БсТ 60-\ 82мм. Али ја мислим да се за успешно уништавање лаки оклопних  возила може користити бестрзајни топ м-79 од 82 мм, који тежи до 28 до 32 кг и има домет до 800 метра са кумлативном гранатом, док је со разорни граната М-93 до 3000 метра максимално, тако да једна разорана граната може да онеспособи лака возилима са точковима до 2000 -3000 метра.

Ево и пољске против тенковске пушке од 7,92мм, која успешно компизира тежине и ватреном моћ у однос на пушке од 12.7 мм или 20 мм.

* AT_Rifle_wz.35.jpg (39.94 KB. 491x265 - viewed 82 times.)


« Last Edit: September 08, 2011, 08:32:22 am by trpe grozni » Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 15 224


« Reply #68 on: September 07, 2011, 09:27:07 pm »

Гоце, РТ-20 и није намењен за борбу против оклопних средстава, већ за дејство по непријатељским возилима, центрима везе (мисли се на наменске кабине са уређајима веза - надградње на возилима), на радарске кабине, логистичка возила и сл. и то не да би их уништили, већ оштетили и онемогућили у раду. Гађање лакооклопљених возила или нишанских справа оклопних возила је и ратној пракси ХВ можда испао чест задатак, али средство није развијено примарно за ту намену. 
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9 029« Reply #69 on: April 22, 2013, 09:59:39 pm »

Jedan video s gađanja.

<iframe width="640" height="385" src="//www.youtube.com/embed/uWiyA5Q-Gp4?fs=1&start=" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Po svemu sudeći jedan od korisnika ovog oružja je i kolumbijska Nacionalna policija.
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9 029« Reply #70 on: April 22, 2013, 10:09:28 pm »

Nisam siguran da se strijelac dobro proveo.
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 129WWW
« Reply #71 on: April 23, 2013, 03:04:19 pm »

Dobro, jes' ga bacimo po metra, ali ipak je ovo gledajući kalibar top.
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9 029« Reply #72 on: November 11, 2013, 06:50:56 pm »

<iframe width="640" height="385" src="//www.youtube.com/embed/779BnOVi71k?fs=1&start=" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Logged
ract_m
mornar
*
Offline Offline

Posts: 13« Reply #73 on: January 29, 2017, 11:51:06 am »Jedna u uporabi/testiranju.

Logged
Pages:  1 ... 3 4 [5]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.047 seconds with 43 queries.