PALUBA
October 22, 2019, 09:21:38 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News:
Glavni pokrovitelj foruma Paluba
kompanija
Protexi Group System
http://www.protexigroup.co.rs/
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 12 13 14 15 16 [17]   Go Down
  Print  
Author Topic: Pripadnici Vojske Srbije u mirovnim misijama  (Read 53529 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 18 081


« Reply #240 on: July 03, 2019, 08:22:28 pm »

Па изгледа да се суседи на Балкану сусрећу на тим мисијама. У Мисији "Аталанта" у заштити бродова узајамно смењују се српски, хрватски црногорски тим. На Кипру и у Либану се сусрећу па чак и заједно проводе слободно време.

Мислим да сам пре пар година испричао једну анегдоту са Кипра. Хајде да је поновим: Враћајући се из патроле са официрем из Индије, наш подофицир га је позвао да у српској бази попију пиво. Када су ушли у нешто налик на клубу он је био пун војника из Србије, и цивилних полицајаца (који су такође у тој мисији) из Хрватске, Црне Горе и БиХ  који су такође свратили на пиво. Приметивши да сви међусобно разговарају овај официр је застао и реко "нећу да сметам Србима док причају". Овај наш подофицир му је рекао да слободно уђе јер нису само Срби унутра већ да има и Хрвата и Црногорца. И овај Индус уђе. После неког времена каже овом нашем подофициру изненађено (на енглеском): "Па Хрвати говоре српски": Сви су се насмејали па му још неко рече: "Ма нееее, ми говоримо хрватски, а сви можемо можемо и црногорски и босански". Човек се збунио. Ови покушали да му објасне, али је отишао а да му није било јасно како је то могуће - сви говоре истим језиком а различити народи.
Logged
tihi
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 901« Reply #241 on: July 03, 2019, 08:25:41 pm »

Zato sto je se u Indiji govori preko 20 razlicitih jezika, a jedna su drzava.
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 504


Bratstvo, Jedinstvo, Jednakost


WWW
« Reply #242 on: July 04, 2019, 12:02:35 pm »

Zato sto je se u Indiji govori preko 20 razlicitih jezika, a jedna su drzava.
A ipak čine jednu vojsku, i to jako zapaženu i moćnu, a mi koji se razumemo, mi bi trebali da smo u nekom Adriatic Vojnom savezu tj. vojnoj sili.
Logged
tihi
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 901« Reply #243 on: July 04, 2019, 07:50:51 pm »

Malo smo u offu, ali ni u Indiji ne cvetaju ruze. Ne vole se tamo bas svi sa svima, eto i oni imaju Kasmir, vecinski muslimanski koji bas i ne vole to sto su u Indiji. I dalje imaju kaste, gde su neke nacionalne grupe kastno preodredjeni za nize poslove itd. Ali i to se menja lagano, kako Indija napreduje.
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 33 847« Reply #244 on: September 24, 2019, 05:27:36 am »

Обука мировњака по либанском сценарију
Аутор: Милан Галовић понедељак, 23.09.2019.

Како изгледа припрема припадника ВС, али и страних армија, за одлазак у мисије под окриљем УН, ЕУ и Партнерства за мир


* 01.jpg (87.4 KB. 672x448 - viewed 22 times.)


Бујановац – Узаним, благо кривудавим, путем према војној бази на вису, коју чине шатори изнад којих доминира осматрачница, креће се агресивна руља. Револтирани људи носе летве, у рукама им је камење. Уз узвике приближавају се војном објекту у коме се на улазу, тик иза рампе, налази кордон војника. На себи имају опрему за сузбијање нереда, док је иза њих оклопно возило опремљено решеткама за потискивање изгредника. Док руља прилази бази, рампа се отвара и на улаз, у својеврсном ритму, у складу с гласним командама старешине и уз узвике („лева-лева”, „десна-десна”), корак по корак, излази кордон војника. Носе кациге с визиром, штитове истурају једном руком испред себе правећи својеврсни зид, док су им у другој руци, у замаху изнад глава, дуге палице.


* 02.jpg (67.02 KB. 672x448 - viewed 23 times.)


Насилни демонстранти прилазе, бацају камење на кордон и моткама насрћу на војнике. Њихов старешина наређује потискивање изгредника. Војници то и чине, гурајући их штитовима и бранећи се палицама од напада масе. Иза њих полако се креће борбено оклопно возило (БОВ) с решеткама, а у кордону су, како прописи налажу, ватрогасац и болничар спремни да интервенишу у случају напада „молотовљевим” коктелима или повређивања. Међу војницима је и неколико жена, задужених за поступање према женама и малолетницима у маси.

На команду официра, који ову сцену прати са стране, престају „напади” на базу. Војници спуштају штитове и палице, подижу визире. Реч је о обуци која се редовно изводи на полигонима око базе „Југ” код Бујановца, у склопу припрема за одлазак у мировне мисије УН. Овог пута, на обуци су били мировњаци који одлазе у мисију Унифил на југу Либана, на границу према Израелу. Ова и друге обуке и курсеви, које мора завршти сваки војник који одлази у мултинационалне операције подршке миру под окриљем УН, ЕУ, али и оне које се спроводе у оквиру програма Партнерство за мир НАТО-а, изводе се у бази „Југ” код Бујановца. Прецизније речено, у Центру за обуку јединица за мултинационалне операције, чији командант је потпуковник Бранислав Стевановић, који и сам има искуство из мисије Унифил где је био командант српског контингента.


* 03.jpg (56.17 KB. 672x469 - viewed 10 times.)


„Наша мисија је да обезбедимо квалификовани персонал и адекватне услове за обуку јединица у руковању наоружањем, тактикама, техникама и процедурама у мировним мисијама, као и извођење вежби евалуације у условима коришћења модерних полигона, савремених учионичких капацитета, тренажера и симулатора, који га чине јединственим у региону”, објашњава потпуковник Стевановић за „Политику”. База „Југ” отворена је 2009. године, а од 2012. године у њој се налази и Центар за обуку јединица за мултинационалне операције. То је била прва фаза развоја ове специфичне јединице Војске Србије. „У другој фази, која је у току, Центар треба да добије статус регионалног (међународног) центра, а потом по завршетку треће фазе и статус центра Партнерства за мир”, каже потпуковник Стевановић.

Овде је и пуно странаца, како полазника курсева, тако и инструктора који обуку спроводе на енглеском језику. На оближњим полигонима редовно се одржавају међународне вежбе „Платинасти вук”, а изведена је и вежба војних полиција Србије и САД, као и заједничка обука српских и америчких инжењераца. Америка је иначе партнер у развоју овог центра, тачније речено Национална гарда Охаја и Европска команда Оружаних снага САД, које су његов развој подржале донацијом високотехнолошке опреме за обуку. Наравно, још више новца је у развој овог војног објекта уложила Србија.


* 04.jpg (61.04 KB. 672x448 - viewed 16 times.)


„У Центру је до сада реализовано више од 100 различитих обука, више од 20 курсева, пет мултинационалних и више националних вежби. Укупно је оспособљено више од пет хиљада припадника Војске Србије и хиљаду припадника оружаних снага партнерских земаља”, истиче потпуковник Стевановић.

Курсисти из Словачке и Тогоа, инструктор Мађар

У углавном огољеним брдима око базе „Југ”, надморске висине око 500 метара, за која ветерани мисије Унифил кажу да их подсећају на Либан, приликом обиласка наилазимо на групе војника на курсевима и обуци. Међу њима су и будући војни посматрачи УН, на курсу којим руководи мајор Зоран Радуловић, кога затичемо уз полазнике курса, који с препознатљивим плавим шлемовима догледима осматрају терен испред себе, док се изнад њих на танком стаблу, мотки, вијори застава ове светске организације. Симулира се ситуација каква се дешава у пракси, посматрачи осматрају замишљену демилитаризовану зону у којој се, супротно договорима, појављује наоружана формација која малтретира цивилно становништво.


* 05.jpg (94.59 KB. 672x448 - viewed 19 times.)


Неколико стотина метара даље испод нас та сцена, коју „проигравају” наши војници, заиста се види – контролни пункт на коме је заустављена група цивила. Посматрачи, у складу са својим овлашћењима, не интервенишу, већ само документују догађај, извештавају надређену команду радио-везом, у овом случају другу групу курсиста који се налазе иза брда.

„Курс за војне посматраче траје три недеље, полазници који га успешно заврше добијају серитификат који је предуслов за одлазак у мисију УН. Реч је о официрима, по чину – од потпоручника до мајора. Конкретно, овде се на курсу налази десет страних и једанаест наших официра”, објашњава Радуловић. Обилазимо групу полазника курса међу којима су официри Словачке, Тогоа и Либана, док им наставу држи мађарски официр. Мало даље на полигону „Боровац”, који се налази уз базу „Југ”, налази се још један уређени теренски логор, у коме се налази вод за заштиту снага који се такође припрема за одлазак у мисију УН у Либану.

Конкретно, за задатак заштите базе италијанског батаљона у тој мисији, па отуда и такав назив вода. Док смо их облазили, увежбавали су реаговање на вербалне провокације пред базом и позивање локалних снага безбедности (у стварној мисији то ће бити либанска војска) да реагују.

Izvor: www.politika.rs

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 233« Reply #245 on: September 25, 2019, 07:40:34 pm »

Slika 02 - je li ovo neka nova kupolica na BOV-u?
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 18 081


« Reply #246 on: September 25, 2019, 08:29:22 pm »

Мислим да је то нека заштита за стрелца са задње стране... Било је нешто слично на возилима цивилне полиције током 90-тих. Нисам то до сада виђа на војним...
Logged
Pages:  1 ... 12 13 14 15 16 [17]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.018 seconds with 27 queries.