PALUBA
August 13, 2020, 09:50:37 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Za sve probleme prilikom registracije obratite se mailom na broker824@gmail.com
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Kinezi otvaraju fabriku eksploziva u okolini Boljevca  (Read 309 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 34 618« on: August 08, 2019, 07:49:37 am »Kinezi otvaraju fabriku eksploziva u Srbiji


Najveća kineska kompanija iz oblasti proizvodnje eksplozivnih materijala dolazi u Srbiju.

U strateškom partnerstvu sa beogradskom firmom "Rudeks", otvoriće na prostoru nekadašnjeg vojnog kompleksa u okolini Boljevca - koji je služio za skladištenje municije - najmoderniju fabriku za proizvodnju industrijskog eksploziva.

"Ime kineske kompanije koja gradi najmoderniju fabriku za proizvodnju industrijskog eksploziva je u ovom trenutku poslovna tajna, baš kao i vrednost investicije" ističe predsednik opštine u Boljevcu dr Nebojša Marjanović.

"Poznato je, međutim, da ta kineska kompanija ima fabrike širom sveta u kojima radno angažuje više stotina hiljada radnika!", kaže sagovornik "Novosti".

Inače, nekadašnji vojni kompleks u okolini Boljevca se prostire na oko sedam hektara i u svom sastavu ima podzemne hangare za skladištenje municije. Trenutno su, saznajemo, pri kraju potpuno infrastrukturno opremanje i procedura za prijem radnika, a svečano otvaranje fabrike se - po rečima dr Marjanovića - očekuje vrlo brzo.

Inače, najveći potrošač industrijskog eksploziva u Srbiji je nekadašnji Rudarsko-topioničarski basen "Bor" koji je - od decembra prošle godine, sa udelom od 63 odsto - u većinskom vlasništvu kineske kompanije "ZiJin".

Na površinskim kopovima i podzemnim rudnicima bakra u Boru i Majdanpeku, iz sastava kineske kompanije "ZiJin Čoper Bor", godišnje se potroši više od 250 tona industrijskog eksploziva. Uz to, Bor i Boljevac su susedni gradovi, na udaljenosti od samo 35 kilometara, što znatno utiče na cenu transporta materijala neophodnog za rad u rudnicima. Konkretno, najviše se koristi za masovna miniranja na površinskim kopovima, obrušavanje slojeva rude u podzemnim ležištima i istražna bušenja.

Primera radi, samo je na površinskom kopu "Veliki Krivelj", iz sastava rudnika bakra "Bor", lane potrošeno čak 169 tona industrijskog eksploziva.

Pored rudarstva, industrijski eksploziv se najviše troši i pri izgradnji puteva. A, poznato je da upravo kineske kompanije grade najviše saobraćajnica u Srbiji...

izvor
Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.013 seconds with 25 queries.