PALUBA
October 17, 2021, 07:33:44 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: "Centar", autobiografski roman autora Radenka Kuzmanovića (podoficir u penziji). Roman pisan po stvarnim događajima 39. klase Srednje Vojne škole KoV-a JNA.
 
   Home   Help Login Register  
Za eventualne probleme prilikom registracije, obratite se na e-mail adresu broker824@gmail.com ili webmaster@paluba.info Na forumu PalubaInfo novoregistrovane članove odobravamo ručno, to može potrajati najviše do 24 h.
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Bezbednosna situacija nije još u tolikoj meri problematična u Srbiji  (Read 824 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 52 072« on: August 18, 2019, 06:32:20 pm »Pare za islamiste stižu od privatnika iz Austrije, Luksemburga, Njemačke


Novac za finansiranje određenih islamističkih grupa u Srbiji i regionu stiže uglavnom iz Austrije, ali bezbjednosna situacija nije problematična u toj mjeri da postoji mogućnost da se izvrši bilo kakav teroristički akt u Srbiji, ocijenili su stručnjaci za bezbjednost Vlade Radulović i Milan Petrić.

Vojno-politički analitičar Vlade Radulović rekao je da za određene grupe na ovim prostorima srpske službe raspolažu informacijama da im najčešće novac dolazi iz Austrije, zatim Luksembruga i manjim dijelom iz Njemačke.

- Šalju uglavnom privatna lica, dobrostojeći privrednici u tim državama. Ali dobar dio, osim privatnih lica, dolazi sa Bliskog istoka i nekih od bogatih arapskih zemalja koje imaju interes da propagiraju radikalni islam - rekao je Radulović za TV Pink.

On je istakao da građani Srbije nemaju potrebe da se plaše, jer srpske službe prate te pojave, ali da se, ipak, mora biti oprezan, jer u današnjem svijetu ništa nije sigurno.

Radulović je naveo da postoji problem radikalizacije Evrope i da je "Islamska država" svoj front iz Sirije i Iraka izmjestila u Zapadnu Evropu, te da su problem takozvani "usamljeni vukovi", koji ne pripadaju nijednoj islamističkoj organizaciji, a koji se odlučuju da izvrše teroristički napad.

- Bojim se kako vreme prolazi da će u Zapadnoj Evropi te scene postati sve češće. Vrlo sam zabrinut za ono što može da se dešava - istakao je Radulović.

On je naveo da su "usamljeni vukovi" poseban bezbjednosni problem u Evropi, jer se radikalizuju posredstvom medija čitanjem islamističkog materijala i posjetama islamskim forumima, na kojima im se govori da su u Evropi građani trećeg reda i da ih hrišćanska Evropa izrabljuje.

- Ne postoji služba koja će njega da prati i spriječi napad, ako se rješi na to. On ne pripada nijednoj grupi, ne posjećuje mjesta gde se propagira radikalni islam, ali će danas uzeti neko oružje i u tržnom centru ubiti nekoliko desetina ljudi. Takvih slučajeva je bilo po Evropi - rekao je Radulović.

Stručnjak za bezbjednost Milan Petrić rekao je da se ne bi toliko brinuo za mogućnost terorističkih napada u Srbiji.

- Bezbjednosna situacija nije još u toj mjeri problematična da postoji bilo kakvih mogućnosti da se izvrši bilo kakav teroristički akt u okviru naše države. Naše službe barataju vrlo dobro informacijama u djelu koji kontroliše naša država i možemo reagovati bez ikakvih problema. Tu nema nikakve brige za građane, uvjeravam da je normalna situacija - rekao je Petrić.

Govoreći o radikalizaciji, on je naveo da postoje čak vjerski prihvatni centri u Novom Sadu, Novom Pazaru, gdje se ne radi ništa radikalno, nego polaznike samo obučavaju i usmjeravaju u smislu vjerskih stvari, a nakon toga iz preko Turske transportuju do Sirije.

- Tamo se prepoznaju oni koji su za "topovsko đule", kao i oni koji će da se koriste za terorističke akcije - rekao je Petrić.


izvor
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 19 462


« Reply #1 on: August 18, 2019, 07:29:15 pm »

Quote
Govoreći o radikalizaciji, on je naveo da postoje čak vjerski prihvatni centri u Novom Sadu, Novom Pazaru, gdje se ne radi ništa radikalno, nego polaznike samo obučavaju i usmjeravaju u smislu vjerskih stvari, a nakon toga iz preko Turske transportuju do Sirije.

- Tamo se prepoznaju oni koji su za "topovsko đule", kao i oni koji će da se koriste za terorističke akcije - rekao je Petrić.

Е, ала га је рекао или новинар интерпретирао. Као ништа страшно се не дешава, само читају верске књиге, а онда ти "фини" оду до Сирије и ту се обави права селекција за терористе... Embarrassed
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 52 072« Reply #2 on: August 25, 2019, 03:24:49 pm »


Balkan pun povratnika iz ratova u Siriji i Iraku


Hiljade boraca iz Sirije i Iraka vraća se u svoje matične države, planiraju da se grupišu i osnuju kampove za dalje djelovanje.

Povratnici koji su se borili na prostoru Islamske države, a porijeklom su sa Balkana, uskoro će u velikom broju opkoliti Srbiju, što je ozbiljan bezbednosni alarm!

Kako Kurir saznaje, džihadisti planiraju grupisanje na određenim lokacijama širom Bosne i Hercegovine, te Albanije, što će im omogućiti da se ujedine i deluju protiv hrišćanskih država s kojima se graniče, a Srbija im predstavlja poseban trn u oku.

- Ministarstvo unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona već je upozorilo na katastrofalne posljedice za bezbjednost ako bi u Prihvatni centar Salakovac bile smještene porodice povratnika sa ratišta u Siriji. Nezvanične procjene govore da se radi o 300 osoba iz BiH koje su na području Sirije i oko 50 muškaraca u zarobljeničkim kampovima pod nadzorom Kurda i savezničkih snaga - navodi izvor Kurira i dodaje je još veća opasnost za region to što treću godinu zaredom, prema broju zahtjeva i dobijenih dozvola za boravak u Albaniji, prvo mjesto zauzimaju mudžahedini iz Sirije, Pakistana i Iraka.

Bezbjednosni stručnjak Dževad Galijašević kaže da je povratak ratnika uperen direktno protiv bezbjednosti cijelog regiona, pa i Evropske unije.

- U BiH i Mostar dolaze u talasima pripadnici radikalnih verskih ideologija, neutvrđenog i sumnjivog porijekla. Oni su preplavili područja koja naseljavaju Hrvati u BiH. Vjerska i etnička slika se pod pritiskom ovih povratnika sa ratišta značajno mijenja. Pojedini političari pokušavaju da odvuku pažnju od ovih vrlo opasnih procesa, koji se ovih dana realizuju u BiH - ocenjuje Galijašević.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da prištinska vlast ima blagonaklon odnos prema džihadistima koji su se na KiM vratili sa ratišta iz Sirije i Iraka i da je to velika opasnost.

- Naše službe rade svakodnevno i neće dozvoliti da se bilo kakva nestabilnost prenese na centralni dio Srbije. Svjesni smo rizika koji postoji, ali imamo adekvatne snage koje na to mogu da odgovore - rekao je Stefanović i dodao da se aktivnosti tih ljudi prate kako ne bi doveli u opasnost građane od mogućih terorističkih akata.

Političko-vojni analitičar Zoran Dragišić ističe da sve povratnke moraju da prate i procesuiraju nadležne službe jer to države regiona tretiraju kao krivično djelo.

- Srbija ima odlične bezbednosne i vojne potencijale za odbranu, bezbednost građana nije ugrožena. Aktivno se prate kretanja islamskih boraca koji su državljani Republike Srbije, pa onda i iz regiona. Svaka država iz okruženja mora da se pobrine da oni budu procesuirani za ono što su radili - navodi Dragišić.

 Direktor Međunarodnog instituta za bezbjednost Orhan Dragaš kaže da BiH nema institucionalne kapacitete da se suoči sa ovakvim izazovima, a taj posao otežava sukobljavanje političara iz srpskog, bošnjačkog i hrvatskog korpusa, što povećava rizik od ekstremističkih napada. On podsjeća na nedavno upozorenje koje je objavila Ambasada SAD u Prištini američkim državljanima zbog "aktuelne prijetnje koju predstavljaju transnacionalne terorističke organizacije i pojedinici koji zagovaraju ekstremističke ideologije". U poruci se dodaje da su ekstremisti i dalje fokusirani na turističke lokacije, velike javne skupove, tržne centre, prometne puteve, kao i druga mjesta koja posjećuju građani zapadnih zemalja.

- Ovo je velika prijetnja jer kad Amerika izda takvo upozorenje, to je već akutna opasnost. Nije isključen njihov pokušaj udara na Srbiju jer su imaju iste interesi kao i prištinske vlasti.

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Dragan Mektić donio je odluku je da se povratnici iz redova Islamske države i njihove porodice smjeste u Prihvatni centar Salakovac, nadomak Mostara, čemu se oštro suprotstavlja njegov zamjenik Mijo Krešić. Mektić smatra da je Salakovac idealno mjesto za bosanskohercegovačke državljane koji se po osnovu readmisije vraćaju u zemlju, a u tu kategoriju, tvrdi, spadaju i lica koja su trenutno u zarobljeničkim kampovima u Iraku i Siriji zbog ratovanja na strani Islamske države.

- Ne može niko da govori da se u Salakovac ne mogu smjestiti te osobe. Nije to Krešićeva privatna imovina, pa da govori može li ili ne može. Neka kaže zašto ne mogu i ko će sprečiti da se tamo smjeste kada je to jedino mjesto u BiH za tu namjenu - rekao je Mektić.


izvor
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 19 462


« Reply #3 on: August 25, 2019, 07:54:32 pm »

БиХ објективно има проблем прихвата и смештаја прво породица а потом и самих учесника борбених дејстава на простору Сирије и Ирак. Нико их не би у својој близни а негде опет морају бити смештени. Да ли је боље груписати их на једном месту и тако држати на оку или расути по местима одакле су и кренули? Такође, објективно, поставља се питање колико су чланови породице криви, посебно деца за оно што су радили њихови родитељи, посебно очеви. Кад о томе промишљам увек се сетим нашег репортера који је био у заробљеничким камповима и који сведочи и радикализацији баш чланова породица и оцени да ће они бити главни извор безбедносних проблема у будућности (мајке надахњују децу верским екстремизмом).

Да ли је решење о формирању правих кампова за преваспитавање (што подразумева "испирање мозга") што опет може наићи на критике невладиних хуманитарних и организација за људска права. Са друге стране, ти кампови, ако се ригорозно спроведе план "преваспитавања" могу бити ефикасни. Није баш најхуманије (на основу искуства из Вијетнама из средине 70-тих), али је по мом суду далеко опасније (и нехуманије према већини популације) не предузимати.
Logged
fazan
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 501


« Reply #4 on: August 26, 2019, 01:47:28 am »

Једино решење за ту децу је одузимање од родитеља и смештај у хранитељске породице, уз испирање мозга. Како ће се развијати дете коме мајка говори да му је отац погинуо у Сирији као херој исламског калифата? Да не говоримо о оној мало старијој деци која су тамо већ била идоктринирана.
Logged
MOTORISTA
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 54 093« Reply #5 on: June 09, 2021, 11:33:50 am »

Popović: Neophodna baza podataka protiv terorizma
VESTI Autor: Beta 09. jun. 2021

Ministarka pravde Maja Popović izjavila je da predlog Zakona o Nacionalnoj bazi podataka za sprečavanje i borbu protiv terorizma predstavlja realizaciju planirane aktivnosti u Akcionom planu za Pregovaračko poglavlje 24 – Pravda, sloboda i bezbednost za pristupanje Srbije Evropskoj uniji.

Obrazlažući predlog zakona poslanicima, Popović je istakla da je borba protiv terorizma jedan od najvažnijih spoljnopolitičkih prioriteta Srbije i da uspostavljanje ove baze predstavlja deo opštih napora zemlje na planu unapređenja sistema za prevenciju i borbu protiv terorizma.

„Pristup bazi podataka imaće MUP, Ministarstvo spoljnih poslova, bezbednosno informativna agencija (BIA), Vojno bezbednosna agencija (VBA), Vojno obaveštajna agencija (VOA) i Uprava za sprečavanje pranja novca, Republičko javno tužilaštvo, Tužilaštvo za organizovani kriminal kao i svi drugi državni organi kojima je pristup neophodan radi izvršavanja poslova u oblasti sprečavanja terorizma“, rekla je Popović. Ona je dodala da je najveći značaj zakona što se obezbeđuje njihova puna saradnja u postupanju. Rekla je da će nadzor nad zakonom sprovoditi Ministarstvo pravde, a nad obradom podataka Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

„Predložena zakonska rešenja imaju za cilj da s jedne strane na jasan i precizan način urede procedure pohranjivanja podataka u bazu, njenu sadržinu, pristup podacima, njihovo korišćenje i zaštitu sa posebbnim naglaskom na poštovanje međunarodnih standarda zaštite ljudskih prava i sloboda, sa druge strane imaju za cilj efikanu razmenu podataka državnih organa nadležnih za borbu protiv terorizma“, obrazložila je ministarka.

Popović je dodala da je druga faza „da nadležni organi u bazu unesu sve neophodne podatke kako bi ona bila funkcionalna“ rekla je Popović i dodala da je zakon u skladu sa evropskom praksom.

Izvor: www.n1info.com
Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Oglasi za poslove na Jooble.org
Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.021 seconds with 23 queries.