PALUBA
May 31, 2020, 11:36:49 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Prilikom registracije unesite ispravnu e-mail adresu jer na toj adresi dobijate mail za aktivaciju Vašeg naloga. Proverite obavezno i neželjenu poštu...
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  [1] 2 3 4 5 6 ... 8   Go Down
  Print  
Author Topic: Vojska Crne Gore u međunarodnim mirovnim misijama  (Read 34282 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Preki
Moderator
zastavnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 317« on: December 07, 2008, 11:12:02 am »

04.12.2008.

List Dan

Ministar odbrane Boro Vučinić i direktor hrvatske kompanije "Kroko" Denis Popović potpisali su ugovor o opremanju crnogorske vojske, "težak" 1,2 miliona eura. Ugovor je potpisan u ponedjeljak, a crnogorska javnost je detalje saznala iz zagrebačkog "Jutarnjeg lista", koji "Dan" uredno prenosi. Dogovoreno je da početkom marta naredne godine vojsci bude isporučeno 2.000 kompleta novih uniformi, ruksaka, borbenih kaciga i balističkih naočara.
Za taj posao Kroko je angažovao više tekstilnih firmi iz Hrvatske, među kojima su Borovo, Čateks, Uriho i Šešir, a borbene kacige napraviće kompanija Šestan- Buš.
Popović je rekao da je izuzetno zadovoljan ugovorom i naglasio da postoji klauzula kojom je predviđeno da se, ako prva isporuka uniformi bude na zadovoljavajućem nivou, može ugovoriti i opremanje kompletne vojske Crne Gore, koja ima oko 4.000 pripadnika. Pošto svaki vojnik dobija četiri kompleta, ukupno bi bilo riječ o 16 hiljada uniformi.
- Crna Gora se priprema za učestvovanje u vojnim misijama, pa su tamošnji stručnjaci posjetili i hrvatske vojnike u Avganistanu.
Oduševili su se izgledom i kvalitetom uniformi hrvatskih vojnika, koje je takođe razvio "Kroko"- izjavio je Popović.
Ocijenio je da sklapanje ugovora predstavlja uspjeh domaće namjenske vojne industrije, "jer prvi put hrvatske kompanije kompletno opremaju jednu stranu vojsku". Za potrebe tog posla, Kroko je razvio potpuno novi dizajn i šaru crnogorske vojne uniforme koja će biti digitalizovana. Šara će imati geografski oblik Crne Gore.

S.G.
« Last Edit: December 07, 2008, 11:55:20 am by Rade » Logged
machak
vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 598« Reply #1 on: December 08, 2008, 03:51:35 pm »

Quote
Pošto svaki vojnik dobija četiri kompleta,
Е ово је за респект.
Да ли ће наши војници то некада да дочекају?...
Logged
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 411WWW
« Reply #2 on: December 08, 2008, 04:06:54 pm »

Zar VCG nema manje pripadnika, oko 2500?
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 671


Jednakost, Bratsvo, Sloboda


WWW
« Reply #3 on: July 24, 2009, 01:26:01 pm »

Vojnici Crne Gore u misijama u Avganistanu, Liberiji i Somaliji


21.07.2009.


Savet za odbranu i bezbednost predložio je danas crnogorskoj
skupštini da donese odluke o upućivanju pripadnika Vojske
Crne Gore u mirovne misije u Avganistanu, Liberiji i u
somalijskim vodama.


Misiju u Avganistanu čine međunarodne stabilizacione snage članica NATO (ISAF), u Somaliji se radi o misiji EU - "EU NAVFOR-ATALANTA", koja je ustanovljena u decembru prošle godine radi zaštite brodova od pirata u blizini somalijske obale, dok bi u Liberiji crnogorski vojnici, ukoliko to odobri skupština, učestvovati u misiji UN - UNMIL.
Saopšteno je da je Savet istovremeno doneo odluku o učešću crnogorskih vojnika u vojnim vežbama u BiH i Srbiji, koje će biti održane tokom 2009. godine.
Savet za odbranu čine predsednici države, skupštine i vlade.Izvor: Beta
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 32 957« Reply #4 on: July 25, 2009, 06:25:24 pm »

25/07/2009
Odlukom o učešću u misiji u Avganistanu predviđeno je da se u tu azijsku zemlju upućuje do 40 pripadnika Vojske Crne Gore, uz mogućnost rotacije, obrazložio je ministar odbrane Boro Vučinić. Medicinski tim VCG u Avganistanu dejstvovaće zajedno sa pješadijskom jedinicom. Procjenjuje se da bi pješadijska jedinica VCG, sa medicinskim timom i nacionalnom obavještajnom ćelijom, mogla biti upućena u Avganistan u januaru ili februaru.

Učešće u misiji u Avganistanu ocjenjuje se kao “najkonkretniji doprinos Crne Gore jačanju stabilnosti i bezbjednosti u svijetu”, a u njoj trenutno djeluje više od 58 hiljada pripadnika iz 42 zemlje. Odlukom o angažovanju crnogorskih vojnika u Liberiji predviđeno je da se tamo upute do dva pripadnika VCG, a time se stvoraju uslovi za zamjenu dva crnogorska oficira koja već više godina učestvuju u mirovnoj misiji u toj zemlji.

U obrazloženju odluke o učešću mirovne misije EU u Somaliji, ministar Vučinić je naveo da je njen cilj zaštita brodova u vodame te zemlje, a predviđeno je da tamo budu upućena do tri pripadnika crnogorske mornarice.

Ministar Vučinić je kazao da pripadnici VCG u Avganistanu neće biti uključeni u borbu sa narkokartelima, jer to ne rade ni vojnici drugih zemalja. On je kazao da i učešće u misijima u Liberiji i Somaliji, suprotno mišljenju opozicije, nosi rizike.

- Vlada Crne Gore je analizirala i analiziraće sve segmente učešća u ovim veoma ozbiljnim, odgovorniim i zahtjevnim projektima, kazao je Vučinić. On je kazao da nema mjesta za primjedbe o neobučenosti crnogorskih vojnika, jer je i proces obuke tekao uz poštovanje najviših standarda.


“Psi rata”

Andrija Mandić smatra da je osnovni razlog za odlazak u mirovne misije pohlepa za novcem i da se tako , kako je rekao, regrutuju “psi rata”.

- Nema potrebe da Crna Gora regrutuje “pse rata”, ocijenio je Mandić. Ministar Vučinić je reagovao i kazao da ovakva retorika o crnogorskoj vojsci zaslužuje najoštriju moralnu osudu.

- Ako smo mi pohlepni, onda su i takve i sve ostale zemlje koje učestvuju u misijama. Ne vjerujem da je iko ikada nazvao pripadnike svoje vojske, koji idu u ovakvu elitnu misiju, psima rata. Osim toga uloga vojnika u misijama je , prvenstveno, u uspostavi demokratije , kao i učešće u rekonstruktivnim projektima, kazao je Vučinić.

- Gdje naše vojnike dopade da idu u Avganistan da grade puteve i škole. Pa imaju oni ovdje dosta posla. Pošaljite ih da probijaju puteve po Piperima i Sinjajevini, odgovorio je Mandić.


Dan u misiji po vojniku košta 140 eura

Ministar Vučinić je kazao da će dan boravka u misiji po vojniku državu koštati oko 140 eura. On je rekao da je to računica kojom se raspolaže u ovom trenutku, i od koje ne bi trebalo da bude znatnijih odstupanja, kako tvrde u opoziciji.

On je rekao da je Vlada razmotrila i pitanje osiguranja vojnika i da će država biti garant za nadoknadu štete za svaku eventualnu nesreću ili neprijatnost koja se tamo desi.

- Odbacili smo mogućnost da angažujemo neko strano osiguravajuće društvo, jer bi troškovi bili znatno viši čak i do 35 hiljada eura po vojniku, kazao je Vučinić.

Izvor: Pobjeda
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 671


Jednakost, Bratsvo, Sloboda


WWW
« Reply #5 on: August 01, 2009, 04:06:18 pm »

Nešto detaljnije, koliko i gde...

Uniformu, pa u - Avganistan


01. avgust 2009.
 

Podgorica - U mirovnim misijama u Avganistanu, Liberiji i somalijskim
vodama biće angažovano 36 pripadnika Vojske Crne Gore, rekao je
ministar odbrane Boro Vučinić, prenosi RTCG.


U misiji UN u Avganistanu, kako je saopšteno, učestvovaće 31 crnogorski vojnik, u Liberiji dva i Somaliji tri, uz predviđene rotacije vojnika na svakih šest meseci.

Dnevni troškovi vojnika u misiji u Avganistanu biće oko 140 evra, uključujući i dnevnicu od 100 eura, a snosiće ih država Crna Gora.

Crnogorski vojnici u Avganistanu će biti u sastavu regionalne komande Sever, koju dominantno pokriva Nemačka, a biće angažovani i u sastavu mađarske čete, na obezbeđenu baze Pol-e-khomri.

Crnogorski tim u Avganistanu činiće pešadijski vod od 25 vojnika, dva oficira u regionalnoj komandi, jedan logistički oficir i tročlani medicinski tim, preneo je PCNEN.


Izvor: http://www.rtv.rs/sr/
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 32 957« Reply #6 on: August 03, 2009, 09:21:11 am »

Crnogorski vojnici idu u Avganistan

U mirovnim misijama u Avganistanu, Liberiji i somalijskim vodama biće angažovano 36 pripadnika Vojske Crne Gore, najavio je ministar odbrane Crne Gore Boro Vučinić. Dnevni boravak po vojniku koštaće crnogorki budžet 140 evra.


01.08.2009
Tridesetšest pripadnika crnogorske vojske biće angažovano u mirovnim misijama u Avganistanu, Liberiji i somalijskim vodama.

Crnogorski ministar odbrane Boro Vučinić ocenio je da će crnogorski vojnici biti spremni da odgovore svim izazovima koji ih očekuju u misiji u Avganistanu.

"Šestomesečni boravak po vojniku će državu koštati oko 140 eura dnevno", rekao je Vučinić.

Vučinić nije mogao da saopšti precizan podatak o ukupnom izdvajanju iz budžeta za misije jer, kako je naveo, još uvek nisu precizirani detalji oko cena ishrane i smeštaja u bazama.

Samo boravak će, prema iznetom podatku o 140 evra dnevno, koštati oko 800.000 eura za prvih šest meseci za 31 vojnika.

Vučinić je kazao da će država, a ne osiguravajuće kuće, obeštetiti vojnike, odnosno porodice, u slučaju bolesti, povređivanja ili smrti i naveo da "neki predračuni govore da bi iznos premije osiguranja mogao da iznosi 30.000 evra na mesečnom nivou".


Crnogorci u "manje rizičnom regionu"

Ministar odbrane je naveo da će crnogorski vonici biti angažovani u "manje rizičnom" regionu severa Avganistana, te da će "isključivo" biti raspoređeni na zadacima obezbeđenja baze Pol-e-Komri, u sastavu mađarske čete.

Ministar odbrane je naveo da će vojnici pre upućivanja u Avganistan biti "opremljeni, obučeni i uvežbani po najvišim standardima" i odbacio teze da se slanjem vojnika u misije "rešavaju socijalna pitanja u vojsci".

"Ovim ne rešavamo socijalna pitanja, kakvih je teza bilo, već na odgovoran način gradimo kredibilitet crnogorske vojske i doprinosimo njenom daljem razvijanju, kroz sticanje iskustava u zajedničkom radu na terenu i u komandama", rekao je crnogorski ministar odbrane.

Vučinić je ocenio da učešće u misijama jeste izazov, ali sam uveren da smo tom izazovu dorasli i da naši kapaciteti u potpunosti omogućavaju ispunjenju naših zadataka kako u zemlji, tako i van nje.

Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore Dragan Samardžić ukazao je da je misija u Avganistanu "složena" i naveo da će pešadijski vod tokom novembra boraviti u Mađarskoj na završnim pripremama.

Marković je objasnio da iako u Avganistan ide vod od 25 vojnika, da će na završne pripreme u Mađarsku biti upućeno 40 vojnika, "kako bi se obezbedila rezerva u slučaju odustajanja nekih od njih".

U prvoj rotaciji, vojnici će u Avganistanu boraviti šest meseci i oni bi snagama pod vodstvom NATO-a trebalo da se pridruže u februaru naredne godine.

"Strategijski prevoz vojnika do Avganistana organizuje Nemačka, koja snosi troškove prevoza i evakuacije u slučaju ranjavanja i povrede vojnika", objasnio je načelnik generalštaba.

Izvor: RTS
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 32 957« Reply #7 on: August 13, 2009, 03:08:48 pm »

Budući pripadnici Crnogorske mirovne misije u Avganistanu govore o svojim očekivanjima, motivima i razlozima odlaska


Mirovne misije su dio vojne profesije

12.08.2009
Podgorica-Ako je neko očekivao isprepadane mladiće koji idu „glavom bez obzira“ u nepoznato, onda ima potpuno pogrešnu sliku o Vojsci Crne Gore. Dočekala su nas samouvjerena vojna lica, otvorena i veoma informisana. Njihovi odgovori su kratki, jednostavni i, prije svega, iskreni. Nema tu nepotrebnog filozofiranja, patetike ili preuveličavanja stvari. Idu u mirovne misije zato što je to dio njihove profesije, zato što to znači da će raditi po najsavremenijim standardima, učiti od obučenijih i braniti boje svoje zastave u kolektivnom sistemu bezbjednosti. I to je za njih velika čast.

* 1250118209.jpg (26.87 KB. 460x278 - viewed 93 times.)


Posao političara je da pregovorima i mudrim odlukama obezbijedi prosperitet svojoj zemlji, posao ljekara je da sačuva život i zdravlje pacijenata, novinara da bude u centru zbivanja i objektivno informiše javnost o njima, a posao profesionalnog vojnika je da se bori i brani čast i ugled svoje zemlje na svim meridijanima. Ukratko, ovo su motivi naših vojnika koji odlaze u mrovnu misiju u Avganistan. I ako je neko očekivao isprepadane mladiće koji idu „glavom bez obzira“ u nepoznato, onda ima potpuno pogrešnu sliku o Vojsci Crne Gore. Dočekala su nas potpuno samouvjerena vojna lica, otvorena i veoma informisana. Njihovi odgovori su kratki, jednostavni i, prije svega, iskreni. Nema tu nepotrebnog filozofiranja, patetike ili preuveličavanja stvari. Idu u mirovne misije zato što je to dio njihove profesije, zato što to znači da će raditi po najsavremenijim standadima, učiti od obučenijih i braniti boje svoje zastave u kolektivnom sistemu bezbjednosti. I to je za njih velika čast.

Prvi utisak je da raspolažu gotovo svim informacijama o zemlji u koju odlaze, pojedini su već bili tamo, i da su sigurni, najviše u svoju državu, koja se, priznaju, potrudila da ih maksimano obezbijedi. To su ljudi sigurni u svoje odluke, veoma ambiciozni i spremni da uče. Ni Mađari koji su bili u posjeti ovom crnogorskom timu, sa kojim će sarađivati u Avganistanu, nijesu skrivali komplimente.

Njihovi motivi su različiti. Od profesionalnog napredovanja, rješavanja egzistencijalnih pitanja, usavršavanja do vraćanja duga domovini.

Komandir prve jedinice kapetan Enes Murić tvrdi da stalno slušamo o evropskim i NATO integracijama i evo prilike da pripadnici Vojske Crne Gore vrlo konkretno doprinesu ubrzanju tog evropskog i evroatlantskog puta.

- Meni pare nijesu bile bitne. Nije mi bilo važno da li je dnevnica sto ili šezdeset eura. Ovo je moj doprinos napretku države. Murić ističe da je država Crna Gora učinila sve u njenoj moći da obezbijedi svoju jedinicu u Avganistanu.

- Odlazimo na sjever Avganistana u bazu Pol e Khomri. To je realtivno mirno područje u kojem je 2006. bio jedan raketni napad i od tada nije bilo otvorenih vojnih dejstava. Naš zadatak je obezbjeđenje baze, a dodatnu sigurnost daje to što bazu ispred redova NATO snaga čuva i Avganistanska nacionalna armija. Smatram da ovaj zadatak neće biti, ni težak ni opasan jer smo pripremljeni i obučeni za mnogo složenije zadatke, kaže Murić. On objašnjava da je bio komandir voda na Kosovu prije i za vrijeme NATO bombardovanja SRJ i da ima iskustva djelovanja u veoma teškim uslovima.

- Odlazak u Avganistan je drugačija priča i zato ne osjećam strah. Mogućnost da nam se u Avganistanu desi nešto loše je svedena na minimum. Osjećam najveći strah za ljude kojima komandujem i mnogo bi mi bilo teže da nešto desi njima nego meni, kaže Murić. Pitamo se kako bi na ovu konstataciju reagovala njegova vjerenica, jer ženidbu planira poslije povratka iz mirovne misije.

Predstavnik crnogorske Mornarice poručnik fregate Radosav Nikolić, koji odlazi u njemačku komandu u Avganistan već u septembru, kaže da vojnici osjećaju jednu dozu pozitivnog straha na koji su navikli u svakodnevnom radu.

-Rizik je stvarno sveden na minimum, tako da mi nemamo razloga sa strah. Već smo se informisali o zemlji, možemo da odgovorimo zadacima koji će biti pred nama i nema razloga za zabrinutost, ističe on. Jedinu zabrinutost smo na njegovom licu vidjeli kada je neko dobacio da će se možda oženiti u Avganistanu, pošto to do sada nije stigao ovdje da uradi.

Vodnik prve klase Branko Drobnjak je već bio u Avganistanu, a 2005. godine, kada je trebalo da ide u mirovnu misiju u Sudan, završio je kurs za mirovnjake u Pančevu. Za njega je odlazak u mirovne misije neophodna stavka u biografiji svakog profesionalnog vojnika.

-Kada bi se gledao karijerni put profesionalnog vojnika neophodan uslov za napredovanje na tom putu je učešće u mirovnoj misiji. To je neka vrsta specijalizacije u vojnoj problematici. Profesionalni vojnik treba da dokaže da je spreman za izazove koji nosi savremeni svijet i da zaštiti svoju državu od svih savremenih rizika. Tako mi doživljavamo angažman u mirovnoj misiji- kao našu obavezu i odgovornost da doprinesemo na pravi način kolektivnom sistemu bezbjednosti kojem ćemo ubrzo i pripadati, kaže Drobnjak. On je oženjen, ima troje djece i punu podršku porodice.

I dok ih posmatramo kako samouvjereno pričaju o predstojećem šestomjesečnom odlasku u Avganistan, ostaje samo da im poželimo svu sreću i ponovni intervju po povratku.


U prvom timu i žena

Crna Gora ima tu specifičnost da je jedan od članova prvog mirovnog tima- žena. Medicinski tehničar Elvira Cvrk će se pridružiti našim mirovnjacima u Avganistanu u februaru. Ona je sigurna i svoju odluku i srećna što na ovaj način doprinosi bezbjednosti svoje države.

-Volim svoju državu, volim posao kojim se bavim i imala sam želju da nešto učinim za svoju porodicu, za svoju djecu. Odluku sam donijela zajednički sa suprugom, koji je vojno lice i koji me u svemu podržavao. Da nije bilo njegove podrške ne bih se odlučila za ovaj korak.Ovo mi je i profesionalno veliki izaov jer ću se naći u specifičnim situacijama i na mjestu gdje se brani svjetski mir, kaže Cvrk. Ona dodaje da žene u misijama imaju poseban tretman, posebne odaje gdje borave i spavaju.

-Odlučila sam se na ovaj korak i iz materijalnih razloga, jer nam je potreban stan , s obzirom da smo 16 godina podstanari, kaže Cvrk.


Pripreme idu po planu

Načelnik Štaba Generalštaba general Dragan Milosavljević kaže da pripreme za odlazak u Avganistan teku po planu.

-Naša jedinica će u Avganistan stići poslije njihovih predsjedničkih izbora i već tada će u zemlji biti jasnija društveno-politička situacija. Potrudili smo se da im sve rizike koji ih tamo očekuju svedemo na minimum i da u potpounosti zbrinemo njihove porodice kako ne bi u misiji razmišljali o njihovim egizstencijalnim problemima. Njih 62, koliko se priprema u Centru za obuku, već je prostudiralo opsežni priručnik o Avganistanu i veoma dobro poznaju ovu zemlju od običaja, kulture, jezika, do bolesti i opasnih životinja, ističe on.

Milosavljević dodaje još argumenata koji govore u prilog bezbjednosti lokacije na koju naši mirovnjaci odlaze.

-Naši ljudi će obezbjeđivati rekonstrukciju baze i sama informacija da se na tom prostoru nešto gradi i rekonstruiše je dovoljan dokaz da će biti na bezbjednom mjestu. Takođe statistike pokazuju da Hrvatska nije imala nijednog poginulog i ranjenog u mirovnim misijama, kao ni Makedonija, a svoje mirovnjake izlažu mnogo rizičnijim zadacima, ističe general Milosavljević.

Marija Jovićević
Izvor: Pobjeda

« Last Edit: August 09, 2010, 09:24:32 am by kuzmar, Reason: slike u atachment » Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 671


Jednakost, Bratsvo, Sloboda


WWW
« Reply #8 on: September 27, 2009, 09:38:05 pm »

Dogovor o učešću u mirovnim misijama


Podgorica - Crnogorski premijer Milo Đukanović sastao se juče u Njujorku sa generalnim sekretarom UN Ban Ki Munom. Đukanović i generalni sekretar UN razgovarali su o učešću Crne Gore u mirovnim misijama na Kipru, u Liberiji i Avganistanu.


Izvor: Beta
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 32 957« Reply #9 on: February 02, 2010, 04:59:35 pm »

Ministar odbrane Boro Vučinić primiće prve oficire VCG uoči njihovog odlaska u ISAF misiju u Avganistanu

02.02.2010.

Ministar odbrane Boro Vučinić primiće u utorak, 02. februara 2010. godine, kapetana Ivicu Simonovića i poručnika fregate Radosava Nikolića uoči njihovog odlaska u ISAF misiju u Avganistan.


Nakon sastanka, biće upriličen svečani ispraćaj u Multimedijalnoj sali Ministarstva odbrane koji je predviđen za 15,15 sati.

Dolazak novinarskih ekipa je predviđen do 15,oo sati, a akreditacije je neophodno izvršiti na prijavnici Ministarstva odbrane neposredno prije početka događaja.

Izvor: Sajt Vlade CG
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 32 957« Reply #10 on: March 05, 2010, 08:16:55 pm »

Prvi kontigent crnogorskih vojnika odlazi u Avganistan


05.03.2010.

Prvi kontigent, koji sačinjava pet pripadnika Vojske Crne Gore, pridružiće se snagama NATO-a u Avganistanu u ponedeljak, 8. marta, saopstila je danas vlade Crne Gore.


Premijer Milo Đukanović razgovarao je s pet pripadnika Vojske Crne Gore uoči njihovog odlaska u Avganistan i poručio im da učešćem u vojnim misijama "dobijaju priliku" da steknu nova iskustva i "postanu deo elitnih, međunarodnih jedinica".

Đukanović je ocenio da je učešće crnogorskih vojnika u misiji u Avganistanu "izraz partnerskog poverenja međunarodne zajednice prema Crnoj Gori i poverenja u sposobnost Vojske Crne Gore da buderavnopravni učesnik međunarodnih mirovnih misija".

U narednih šest meseci u Avganistan će biti upućen 31 pripadnik crnogorske vojske.

Crnogorski vojnici, koji su prošli potrebnu obuku, u Avganistanu će biti u sastavu regionalne komande Sever, koju pokriva Nemačka, a angažovani u sastavu mađarske čete, na obezbeđenju baze Pol-e-Homri.

Crnogorski tim u Avganistanu čini pešadijski vod od 25 vojnika, dva oficira u regionalnoj komandi, jedan oficir logistike i tročlani medicinski tim.


Izvor: Beta
Logged
Boro Prodanic
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 11 364


« Reply #11 on: March 05, 2010, 08:32:43 pm »

Neka ih dragi Bog čuva da se svi vrate kućama!
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 671


Jednakost, Bratsvo, Sloboda


WWW
« Reply #12 on: March 05, 2010, 11:52:08 pm »

Takođe pridružujem se željama.
Logged
trpe grozni
Moderator
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 203« Reply #13 on: March 05, 2010, 11:58:26 pm »

Nek vam je sa srecom momci, cuvajte se.
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 32 957« Reply #14 on: March 25, 2010, 05:55:13 pm »

Potpisan sporazum između Crne Gore i Evropske unije o učešću crnogorskih vojnika u operaciji ATALANTA

24.03.2010.

Sporazum između Crne Gore i Evropske unije o učešću crnogorskih vojnika u operaciji ATALANTA potpisan je danas u Briselu. Sporazum su potpisali vojni predstavnik Crne Gore pri NATO i EU general potpukovnik Ljubiša Jokić i generalni direktor Direktorata za spoljne i političko-vojne odnose Robert Kuper.


Time su finalizovane aktivnosti koje se tiču doprinosa Crne Gore operaciji ATALANTA koju predvodi Evropska unija u cilju pružanja pomoći i zaštite trgovačkim brodovima u vodama Somalije.

Tom prilikom, general Jokić se zahvalio gospodinu Kuperu na saradnji i pomoći koju su on i njegovi saradnici pružili Crnoj Gori od momenta iniciranja tog procesa do samog potpisivanja. Takođe, istakao je da Crna Gore dijeli evropske vrijednosti, a da potpisivanjem ovog ugovora iskazuje spremnost da te iste vrijednosti štiti, ravnopravno sa svim zemljama Evropske Unije. Robert Kuper se zahvalio Crnoj Gori na inicijativi i doprinosu operaciji i iznio očekivanja da je to početak dugoročne saradnje Evropske unije i Crne Gore u ovoj oblasti.


Izvor: MORCG
Logged
Pages:  [1] 2 3 4 5 6 ... 8   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.022 seconds with 25 queries.