PALUBA
May 26, 2020, 12:45:30 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News:
Glavni pokrovitelj foruma Paluba
kompanija
Protexi Group System
http://www.protexigroup.co.rs/
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Potonuo teretni brod u toku potraga za posadom  (Read 1869 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 36 165« on: September 28, 2019, 07:12:19 pm »

Potonuo teretni brod u toku potraga za posadom
Tanjug 28.09.2019.

U Atlanskom okeanu potonuo je brod tegljač "Burbon rod", tri osobe su spasene, a za 11 se traga, prenosi Index.hr.


* 01ab.jpg (55.76 KB. 680x403 - viewed 26 times.)


Brod je bio na putu prema Gvajani, oko 1.200 nautičkih milja od ostrva Martinik i 60 nautičkih milja od uragana četvrte kategorije "Lorenco" na Atlantiku kada se našao u vremenskim neprilikama. Na njemu je bilo 14 članova posade, javio je portal Pomorac.net, a kapetan broda je iz Šibenika, prenosi Indeks. Objavljeno je da su pronađene tri osobe na čamcu za spasavanje, dok se za preostalima traga.

Kako javlja Večernji list, kapetan broda je Dino Miškić iz Šibenika. Dodaju i kako im je iz Ministarstva spoljnih poslova potvrđeno kako osim njega na brodu nije bilo drugih Hrvata. Službenik ministarstva spoljnih poslova Ukrajine na Tviteru je potvrdio da su dva od tri spasena člana Ukrajinci. Potraga se nastavlja, a kako javlja kompanija "Burbon", u čijem je vlasništvu brod, vremenski uslovi se popravljaju.

Izvor: www.blic.rs

Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 36 165« Reply #1 on: September 30, 2019, 06:01:40 am »

Spasioci našli prevrnuti čamac, u vodi uočeno i telo
Index.hr 30.09.2019.

Spasioci i dalje tragaju za preživelim članovima posade teretnog broda "Burbon rod" koji je potonuo na Atlantiku u subotu popodne, nakon što ga je zahvatio uragan.

Brodom je upravljao Dimo Miškić iz Šibenika, a na teretnjaku je, osim njega, bilo još 13 članova posade. Trojica su pronađena, a za 11 se još traga. U međuvremenu je objavljeno da su trojica spasenih Ukrajinci Dmitrij Marčenko, Jevgenij Nikolov i Igor Morozov. Kako prenosi "Index.hr", iz kompanije Burbon je večeras saopšteno da je sinoć pronađen prevrnuti čamac za spasavanje i da je komercijalni brod na putu prema njemu.

Lukša Čičovački, načelnik sektora uprave za sigurnost plovidbe Ministarstva mora rekao je lokalnim medijima da je u okeanu uočeno i jedno beživotno telo. Kako je naveo, američki spasioci su iz aviona primetili telo.

"Sinoć u kasnim večernjim satima primećeno je jedno beživotno telo od strane američkog aviona, a to je potvrdila i jedna pomorska spasilačka jedinica. Ali s obzirom na to da spasilačka jedinica nije uspela da izvuče to telo na brod, pretpostavljamo da se brojka nestalih još uvek drži na 11", rekao je Čičovači HRT-u.

Potraga za preživelima se nastavlja.

Izvor: www.blic.rs
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 32 809« Reply #2 on: September 30, 2019, 03:23:15 pm »


Iz okeana izvučeno telo nastradalog mornara


Francuska brodska kompanija Burbon objavila je da je iz mora izvučeno telo jednog člana posade potonulog broda Burbon Rod.

Porodica je odmah obaveštena i na njihov zahtev identitet nastradalog neće biti objavljen.

"Telo nestalog pomorca locirao je jedan od vazduhoplova uključenih u potragu, a jedan od pet brodova uključenih u operaciju učestvovao je u izvlačenju tela", objavila je kompanija, a prenela Hina.

Operacija potrage za drugim nestalim članovima posade tegljača nastavlja se, navodi kompanija u saopštenju.

Brod Burbon Rod, čiji je kapetan hrvatski pomorac Dino Miškić, potonuo je u subotu u teritorijalnim vodama Martinika.

Do sada su spasena tri od 14 članova posade, dok je za ostalima - među kojima je i kapetan Dino Miškić - odmah nakon nesreće pokrenuta potraga.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 32 809« Reply #3 on: October 01, 2019, 03:51:55 pm »


Pronađena tela još dva člana posade potonulog broda


Kompanija Burbon ofšor saopštila je u utorak da su u moru pronađena tela još dvojice od osam nestalih članova posade sa broda Burbon rod.

Do sada su spasena tri člana posade od njih 14, a pronađena su tri tela, dok se za osmoricom još traga, javio je hrvatski portal Index.

Kompanija je, navodi se, u potpunosti spremna da bude uz porodice mornara u ovim teškim trenucima, navodi se u saopštenju.

Dva tela izvukla je posada tankera koji se priključio potrazi, a potom su prebačena na brod francuske mornarice Ventosa.

Identiteti pronađenih pomoraca nisu objavljeni.

Prema saopštenju kompanije, istrage koje provode francuske vlasti u saradnji s SAD deo su izuzetnih mera koje su poslednjih dana intenzivirane.

Tegljač Burbon rod, koji je bio na putu za Gvajanu, našao se na putu uragana Lorenco. Jedan od članova njegove posade je hrvatski državljanin.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 32 809« Reply #4 on: October 03, 2019, 08:27:08 am »


Pronađeno još jedno telo člana posade potonulog broda


Kompnija Burbon Ofšor saopštila je da je pronađeno teo četvrte osobe s broda Bourbon Rod, koji je potonuo prošle sedmice u Atlantskom okeanu.

Telo četvrtog pomorca pronađeno je juče i prebačeno na brod francuske mornarice 'Ventôse', javila je zagrebačka N1 tv.

Kapetan broda je bio državljanin Hrvatske, a identitet juče pronađene osobe nije saopšten.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 32 809« Reply #5 on: October 04, 2019, 02:03:56 pm »Nekoliko sati je očajnički tražio pomoć, ali ona nije stigla!
Borili se s talasima visokim preko 10 metara!Francuska brodarska firma Burbon, pre dva dana je objavila da je iz mora izvučeno četvrto telo člana posade potonulog broda Burbon Roda. Reč je o brodu kojim je upravljao Dino Miškić, kapetan iz Hrvatske. Za njim se još uvek traga.

Havarija se dogodila 26. septembra u vodama Martinika. Rezultat intenzivne i višednevne potrage su trojica spasenih, četvorica mrtvih i sedmorica nestalih članova posade, među kojima je i Dino Miškić iz Šibenika.

Iz dana u dan stižu informacije o tome što se događalo tog kobnog 26. septembra, a portal Dalmacija Danas sada je objavio transkript razgovora kapetana pred samu havariju.

Kolega kapetana objavio transkript, kaže da mu je dosta da se skriva istina

Transkript je redakcijama portala Dalmacija Danas i Morski.hr dostavio jedan Dinov kolega koji je želeo da ostane anoniman. Trenutno se, kaže, ne nalazi u Evropi, a transkript je dobio poverljivim kanalima.

Kaže da se ne slaže sa skrivanjem istine, pa je zato pustio transkript za koji tvrdi da je autentičan. Izvor koji je medijima dostavio transkript je kapetan već nekoliko godina, a trenutno radi kao inspektor na brodovima. S Dinom je radio jedno vreme u Nigeriji na ofšor brodovima.

"Transkript je zasigurno potekao s firme koja je bila u dopisu s Marlinkom (SSAS). Neko iz Burbona je to prosledio na aplikaciju Vatsap", priča uvodno sagovornik koji u nastavku detaljno i stručno pojašnjava dramatičnu komunikaciju koja je usledila između hrvatskog kapetana s matičnom kompanijom.

U komunikaciji se vidi da je kapetan upozorio kompaniju na ono što se događa i zatražio hitnu pomoć. No, brod koji je trebao da im priskoči u pomoć, a za koji se kapetan još raspitivao tokom razgovora, nije stigao.


Transkript sa broda

Ovo je automatska poruka poslata s uređaja prilikom pritiskanja distres dugmeta. Operativni menadžer Burbona kontaktira Marlink da bude direktan posrednik kako bi poruke stizale što pre.

* 17 minuta kasnije stiže pisana poruka da brod tone, jer ulazi voda, u 8.45.

* 13 minuta kasnije, u 8.58 ponovno je pisana poruka, gde je dodana i pozicija broda. Vsat i FBB im je nedostupan već s početka komunikacije, nisu imali internet, već je samo Inmarsat C (Marlink SSAS) sistem radio.

To je normalno na brodovima u velikom nevremenu, jer antena koja prati satelit ne može stići valjanje i posrtanje broda u tim uslovima. Čak i ako je sve bilo u funkciji, fizički nije mogla da prati brzinu valjanja broda.

* Tek posle 3. poslate poruke da brod tone, kompanija odgovara u 9.42, posle sat i 14 minuta od prvog poziva u pomoć.

"Dino, poruka primljena. Pomorski koordinacijski centar spašavanja je uključen, potvrdi nivo vode (totalna ili djelomična poplava). Potvrdi radi li pomoćni generator i da li pumpe uspevaju da izbace vodu iz broda.

Potvrdi možeš li držati prodor vode pod kontrolom, kao i da li brod može da ostane da pluta. Svi smo mobilisani u svrhu vašeg spašavanja."

* LRIT (Long Range Identification and Tracking) sistem potvrđuje poziciju broda u 09.48 (ovo je automatska poruka sistema).

U 09.57 ponovno poruka da tonu s pozicijom, uz dodatak da niko nije povređen, ali da im motori više ne rade i da je sve pogašeno (komunikacija se obavlja uz pomoć baterija koje snabdevaju sistem).

"Sva se posada skupila i spremna je za napuštanje broda, ali ne mogu baciti splavove zbog velikih talasa od 10 metara ili više."

* U 10.52, skoro sat posle, govori da ne mogu više ispumpavati vodu, dok ih iz kompanije pitaju da potvrdi radi li pomoćni generator koji inače brod snabdeva strujom u slučaju nužde.

* U 11.11 kompanija čiji je SSI EXCELLENT javlja Burbon Rodu da su ga preusmerili prema distres lokaciji.

* U 11.35 traže od Dina da im potvrdi koji delovi broda su poplavljeni.

Odgovor od Dina stiže 11 minuta kasnije, da su poplavljeni zadnji deo, tačnije kormilarnica.

* U 11.54 Dino potvrđuje da li je kormilarnica izolovana vodonepropusnom pregradom (kojih uzgred mora biti na svakom brodu po SOLAS-u).

Ponovo ga pitaju da im otkrije odakle tačno more prodire u brod i da li je poplavljeni deo takođe izoliran vodonepropusnom pregradom (vratima koja se zatvaraju lokalno, a i sa komandnog mosta).

* Tačno u 12 sati Dino ih pita kad tačno stiže brod koji im je krenuo u pomoć, a već posle 5 minuta kaže da nivo vode u brodu raste.

* U 12.28 stiže nova poruka da su kormilarnica i strojarnica izolovane vodonepropusnim pregradama, ali da voda i dalje raste (što je bila i poslednja poruka s broda).

* U 12.41 ga pitaju da im potvrdi radi li bilo koji od generatora, ali poruka nije stigla do broda.

* Ponovo u 13.32 traže od njega da održava komunikaciju i da ih izveštava svakih 15 minuta, ali ni ta poruka nije primljena, tj. dostavljena na brod.

* U 13.44 Burbon traži od Marlinka (Operatera) da kontaktira brod, ali bez uspeha.

* U 16.10 Marlink potvrđuje da im je terminal nedostupan. Tek nakon toga u 17.27 odlučuju da kontaktira porodice posade broda.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 32 809« Reply #6 on: October 05, 2019, 08:21:19 am »


Prekinuta potraga za hrvatskim kapetanom potonulog broda


Vlasti Martinika saopštile su kako se prekida potraga za pomorcima koji su nestali nakon potonuća broda "Burbon Roud", prenosi Slobodna Dalmacija.

"Sada ćemo emitovati EGC poruke brodovima koji prelaze zonu potonuća. Na njima je da postave prilagođeni sat i da nam pošalju bilo koji novi element", rekao je direktor kompanije Kros Antila Gajan.

Kako se navodi, već drugi dan nije bilo novih vesti o potrazi za nestalim mornarima s broda "Burbon Roud".

Pre dva dana kompanija je objavila da su u Atlantiku našli dva tela, a pre toga su nađena još dva, dok su tri člana posade spasena - dva Ukrajinca i jedan ruski državljanin.

Među nestalima je i hrvatski kapetan Dino Miškić.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 32 809« Reply #7 on: October 08, 2019, 04:12:01 pm »Nastavlja se potraga za hrvatskim kapetanom, pomaže i Amerika


Brod "Burbon Rod", kojim je upravljao hrvatski kapetan Dino Miškić, potonuo je tokom plovidbe na Atlanskom okeanu.

Kompanija Burbon, vlasnik potonulog broda, potvrdila je njegovoj supruzi Marijani Mikšić da su signalne rakete uočene u noći između nedelje i pondeljka na području potrage za Dinom i još šest članova posade, prenosi portal Index.

Veruje se da su signalne rakete ispaljene na području za koje se veruje da su tu mogli doplutati mornari s broda Burbon Rod.

Regionalni centar za spašavanje "odmah je zatražio od tri trgovačka broda da skrenu s kursa i odu u to područje do kojeg će doći u utorak".

Centar je takođe zatražio od svakog broda u tom području dodatnu budnost. Područje treutno nadgleda i avion koji traži nestale mornare. U potragu bi se trebalo da se uključi još jedan francuski avion.

Porodica je pokrenula akciju za prikupljanje novca za pokretanje privatne potrage.

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović rekla je kako se nastavlja potraga za pomorcima potonulog broda Burbon Rod.

"Prema mojim informacija, nije tu uključena samo Francuska, nego i neke druge države koje nam pomažu, traži se i preko satelita i preko dronova i slično, između ostaloga i SAD", izjavila je Grabar-Kitarović.


izvor
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 36 165« Reply #8 on: October 09, 2019, 10:07:11 pm »

Na Atlantiku uočen splav, veruje se da je na njemu posada potonulog broda hrvatskog kapetana
Tanjug 09.10.2019.

Glavni sekretar Sindikata pomoraca Hrvatske Neven Melvan potvrdio je danas da je taj sindikat oko 15.30 sati dobio informaciju da je u Atlantiku uočen splav i da su svi brodovi, koji tragaju za preživelima sa potonulog tegljača "Burbon rod", krenuli prema toj lokaciji.


Melvan je rekao da brodovima treba neko vreme da dođu do lokacije na kojoj je splav uočen, prenosi Hina.

Potraga za pomorcima s potonulog tegljača "Burbon rod" koje vodi brod "Alp Striker" još traje, a dva pomorca s tog broda su tokom noći rekli da su videli moguće signalne znakove i se brod uputio prema tom području, u koordinaciji s CROSS Antilles- Guyane, francuskom pomorskom službom za spašavanje na Karibima.

CROSS je pozvao i tri dodatna trgovačka broda da promene smer i upute se prema području iz kojeg je odaslat signal. Tegljač "Burbon" rod potonuo je 26. septembra u Atlantiku, 2000 kilometara od francuskog otoka Martinika. Potraga za nestalim pomorcima s tegljača, među kojima je i hrvatski kapetan Dino Miškić, nastavlja brod "Alp Striker", a upozoreni su i svi komercijalni brodovi koji plove u toj zoni.

Izvor: www.blic.rs
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 36 165« Reply #9 on: October 12, 2019, 05:39:17 am »

Brod Burbon nestao je pre više od dve nedelje, a potraga za članovima posade i dalje traje
Tanjug 11.10.2019.

Brodovi na Atlantiku i dalje tragaju za kapetanom, državljaninom Hrvatske, Dinom Miškićem i šestoricom članova posade, koji su u potonuću broda Burbon Rod nestali pre više od dve sedmice.

Danas se nastavlja i potraga uz pomoću satelita, budući da jučerašnji pregled satelitskih snimaka zbog oblaka nije urodio plodom.

"Najnoviji satelitski snimci koje smo nedavno primili nisu pokazale nikakav objekt, oni su sada jasniji, ali na žalost nikakav objekt nije ovaj puta viđen", izjavila je Maja Markovčić Kostelac, izvršna direktorka Evropske agencije za bezbednost mora. Iako su se pojavile informacije da je Francuska najavila povlačenje nekih brodova iz potrage, iz Sindikata pomoraca negiraju takve navode.

Do ponedeljka će biti nastavljeno analiziranje satelitskih snimaka, javio je HRT i dodao da je na predlog Sindikata pomoraca Međunarodna federacija transportnih radnika, uputila i pismo na sve institucije koje mogu da utiču, s apelom da potraga bude nastavljena.

Izvor: www.blic.rs
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 32 809« Reply #10 on: October 12, 2019, 10:01:39 am »


"Prekidamo aktivnu potragu za preživelima"


Vlasti Prefekture Martinik u blizini koje je potonuo brod Burbon Roud saopštile su da se prekida aktivna potraga i da se prelazi na "aktivno motrenje".

Iste informacije su objavili i na svojoj Fejsbuk stranici, na kojoj tokom jučerašnjeg dana odgovarali ljudima oko lažne vesti da je pronađen splav s preživelim pomorcima.

Kako su naveli, potraga poslednjih sedam dana, a posebno od objave vesti o uočenoj signalnoj raketi je bila intenzivirana, ali su svi napori da se pomorci pronađu bili neuspešni, prenosi Index.hr.

Posle potonuća broda, 26.septembra, pronađena su trojica pomoraca i iz mora izvučena četiri tela poginulih pomoraca.

"Šanse da se nakon 16 dana pronađu ljudi u moru jednostavno više ne postoje i zato smo odlučili iz aktivne faze potrage preći u aktivnu fazu motrenja", saopštile su vlasi Martinika.

Među nestalima je i hrvatski kapetan Dino Miškić.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 32 809« Reply #11 on: October 18, 2019, 02:39:54 pm »


Simulacija putovanja i potonuća broda


Potonuće broda Burbon Roud i nestanak 7 članova posade misterija je koja ne muči samo hrvatsku i ukrajinsku javnost, za čijom posadom se traga, već i čitav pomorski svet.

U sredu su međunarodni pomorski sindikati objavili apel da se nastavi s aktivnom potragom, a jedan Filipinac iskoristio je softver za simulaciju kako bi iz dostupnih podataka prikazao poslednju plovidbu Bourbon rouda, piše MorskiHR.

Podsetimo, Burbon roud čiji je vlasnik Burbon Ofšor, potonuo je 26. septembra usred Atlantika na 1.200 nautičkih milja udaljenosti od Martinika.

Brod je bio na putu za Džordžtaun u Gvajani, kad ih je sustigao uragan Lorenco. Na brodu je bilo ukupno 14 članova posade. Nakon potonuća, 3 člana posade su spašena, 4 su pronađena mrtva, a 7 je nestalo.

izvor
Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.021 seconds with 26 queries.