PALUBA
November 23, 2020, 11:06:25 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Za sve probleme prilikom registracije obratite se mailom na broker824@gmail.com
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Gradi se međunarodni pristan za kruzere na Dunavu, u Zemunu  (Read 2566 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 39 227« on: October 09, 2019, 01:23:48 pm »Gradi se još jedan pristan: Srbija nedovoljno koristi turistički potencijal Dunava


Ministar turizma Rasim Ljajić najavio je da će naredne godine biti izgrađen još jedan međunarodni pristan za kruzere na Dunavu, u Zemunu.

Takođe će biti izgrađeno još pet pontona na Dunavu i njegovoj pritoci Savi.

"To su početni koraci koji će Dunav, u delu koji protiče kroz Srbiju, učiniti mnogo većom turističkom atrakcijom nego do sada", kazao je Lajić na konferenciji za novinare navodeći da se planira i nastavak rekonstrukcija tvrđava na Dunavu, kao i dodatno ulaganje u arheološke lokalitete.

On je kazao da Dunav kroz Srbiju sa sedam tvrđava, dva nacionalna parka i dva najveća grada u državi Beogradom i Novim Sadom, ima idealne uslove za razvoj turizma.

"Dunav, koji je najpopularnija reka na svetu, više i od Nila i od Misisipija, za rečni kruzerski turizam, u Srbiji je još nedovoljno iskorišćen potencijal, ali ćemo se truditi se da to nadomestimo projektima koje planiramo", rekao je Ljajić. Istakao je da je rekonstrukcija tvrđave Golubac pokazala da se takve investicije isplate, jer je za šest meseci imala veći broj poseta nego za čitavu prošlu godinu, a udvostručen je i broj kruzera koji su pristajali u Golupcu.


izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 39 227« Reply #1 on: November 14, 2019, 10:50:48 am »


Povećan broj pristajanja kruzera u Srbiji


U Srbiji je oboren rekord u pristajanju broja kruzera jer je 4. novembra evidentirano 1.500 ukotvljavanje u neko od međunarodnih putničkih pristaništa.

Agencija za upravljanje lukama (AUL) istakla je da je broj pristajanja veći za 30 odsto u odnosu na 2018. godinu, a do kraja nautičke sezone, koja se zbog povoljnih vremenskih prilika produžila, očekuje se još više pristajanja.

Kruzeri najčešće pristaju u Beogradu, a predviđanja su da će se ove godine u glavni grad iskrcati više od 100.000 putnika, navodi AUL i dodaje da je Beograd uz Beč, Budimpeštu i Bratislavu, nezaobilazna dunavska destinacija.

U Srbiji kruzeri su, osim u Beogradu, najčešće pristajali u Novom Sadu, Donjem Milanovcu i Golupcu.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 39 227« Reply #2 on: February 20, 2020, 03:35:08 pm »Projekat od 1,5 miliona evra: "Očekuje se sve veći broj putnika i kruzera u Srbiji"


Ministarka građevinarstva danas je razgovarala sa predsednikom opštine Zemun Dejanom Matićem o realizaciji projekta izgradnje međunarodnog pristaništa u Zemunu.

Mihajlovićeva je istakla da je međunarodno pristanište u Zemunu izuzetno važan projekat za Srbiju jer će doprineti sve većem broju putnika i kruzera koji pristaju u zemlju.

"Država poslednjih godina mnogo investira u vodni saobraćaj i ta ulaganja iznose oko 350 miliona evra. Naš cilj je da Srbiju vratimo na mapu vodnih koridora i završetkom ovog projekta tome ćemo doprineti. Ministarstvo je tu da pruži svu neophodnu podršku i pomoć", rekla je ona.

Izgradnja međunarodnog pristaništa u Zemunu započela je polovinom prošle godine, a vrednost projekta iznosi 1,5 miliona evra, navodi se u saopštenju Ministarstva građevinarstva.

Matić je naveo da se na taj projekat čekalo decenijama i da će Zemun njegovim završetkom ojačati svoje potencijale u turističkom smislu.

Sastanku su prisustvovali gradska sekretarka za inspekciju Sonja Božović i direktori Agencije za luke i JVP "Beogradvode".

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 39 227« Reply #3 on: May 31, 2020, 08:10:00 am »Završni radovi na izgradnji pristaništa: Na leto i prvi putnički brodovi


U Zemunu se izvode završni radovi na izgradnji međunarodnog putničkog pristaništa, u kome bi ovog leta u zemunsku luku trebalo da uplove prvi putnički brodovi.

Opština Zemun saopštila je da je finansirala izradu projekta za dobijanje građevinske dozvole, sredstva su obezbeđena po konkursu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija preko JVP ''Beograd vode'', a deo sredstava za izvođenje obezbedila je i Agencija za upravljanje lukama.

Novopostavljeni most između obale i platoa za iskrcavanje putnika u dužini od 54,5 metara danas je prešao predsednik opštine Zemun Dejan Matić, koji je podsetio da je opština inicirala taj projekat sa ciljem da se u potpunosti iskoristi potencijal Dunava, blizine auto-puta, aerodroma...

Izgradnjom pristaništa povećavaju se mogućnosti razvoja turizma, napominje Matić i poručuje da je namera da se na kulturnoj manifestaciji Leto na Gardošu ove godine broj turista udvostruči u odnosu na prošlu kada ih je bilo oko 30.000.

Vlada Srbije je 2014. godine donela uredbu o utvrđivanju lučkog područja putničkog pristaništa otvorenog za međunarodni saobraćaj u Zemunu i tada je određena i parcela na kojoj je moguće izgraditi pristanište.

U toku je rad na realizaciji druge faze koja između ostalog podrazumeva postavljanje pontona na već izgrađene stubove.

Opština Zemun, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Agencija za upravljanje lukama i Beograd vode, potpisali su ugovor 2018. godine, kojim su utvrdili međusobna prava i obaveze koje su bile preduslov za sve pripremne radnje do raspisivanja javne nabavke za izbor izvođača radova na izgradnji pristana.

Dobijanjem drugog dela građevinske dozvole stvoreni su svi uslovi da prvi putnički brodovi ovoga leta uplove u zemunsku luku, kaže se u saopštenju.

izvor
Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.016 seconds with 24 queries.