PALUBA
July 04, 2020, 03:50:13 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Prilikom registracije lozinka mora da sadrži najmanje osam karaktera, od toga jedno veliko slovo, i bar jedan broj, u protivnom registracija neće biti uspešna
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Дунавски пирати краду гориво, угаљ, челик, ђубриво, жито  (Read 1470 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 36 449« on: October 30, 2019, 06:49:00 am »

Дунавски пирати краду гориво, угаљ, челик, ђубриво, жито
уторак, 29.10.2019.

Годишње у луку у Смедереву уплови око 900 страних бродова с око 7.000 бродара, а додатно пристане око 500 бродова у транзиту

Смедерево – Ток Дунава код Смедерева, који се протеже од 1.125. до 1.104. километра, важи за црну тачку на међународном пловном путу када је у питању речни криминал. Дунавски пирати годинама овуда харају, а краде се све што вреди за даљу трговину, најчешће гориво, угаљ, челик, вештачко ђубриво, кукуруз и жито. Незванично, вредност прокријумчарене робе неретко буде у милионским износима. Ово и не чуди, ако знамо да је смедеревска лука једна од највећих утоварно-истоварних лука на Дунаву. Према званичним подацима Полицијске управе Смедерево, овде годишње уплови око 900 страних бродова с око 7.000 бродара, а додатно пристане око 500 бродова у транзиту.

– Најчешће се краде с усидрених пловила, у којима у том тренутку нема посаде и нису обезбеђена, а најкритичније тачке су рибарска насеља Орешац и Металор и ушће Велике Мораве у Дунав – кажу за „Политику” у ПУ Смедерево.

Када је реч о крађама с баржи ова година остаће упамћена по пиратском „десанту” на бугарски конвој шлепера „Петар Караминчев” у фебруару у Старој луци, када су за четири ноћи украли чак 40 тона робе. Само током једне ноћи успели су да искрцају тридесетак тона житарица, а у наредна три упада још десетак хиљада килограма. Сумња се да је реч о добро организованој и опремљеној речној банди која је, како тврде неки искусни бродари, највероватније имала и апарате за усисавање пшенице. У јулу прошле године у акцији сузбијања кријумчарења на Дунаву, у приобаљу Смедерева откривено је и одузето шест нерегистрованих танкера, запремине између 10.000 и 15.000 литара, направљених за превоз разне нелегалне робе.

Према званичним полицијским подацима од почетка 2018. и током 2019. године на току Дунава код Смедерева евидентирано је девет крађа и четири тешке крађе, а од почетка ове године процесуиране су четири особе.

Упркос вишегодишњем криминалу, речна полиција у Смедереву постоји тек од 2015. године, а ове године формирано је посебно полицијско одељење „Дунав” са седиштем на туристичком пристану. Неколико полицајаца надзире 21 километар речног тока 24 сата, и то с једним чамцем. Други, који је донирао још амерички Ју Ес стил, одавно је у квару. Ови полицајци познају сваки метар Дунава као сопствени џеп, од ушћа Велике Мораве па све до Гроцке. Знају ћуди ове велике реке и лети и зими, када минус стегне.

У лов на дунавске пирате са смедеревском речном полицијом, кренула је и ауторка овог текста. Кротећи таласе заједно са члановима дежурне патроле на челу с Киш Иштваном, сазнајемо да њихово редовно присуство на води колико – толико ремети пирате, јер статистика показује да од 2015. на Дунаву код Смедерева опада број крађа. Краде се махом с усидрених баржи, а овдашња полиција нема евидентираних случајева пљачке током пловидбе, иако су се у јавности неретко појављивале приче да су на мети и бродови у покрету. Према тврдњама Бранислава Вајде, капетана унутрашње пловидбе, 28. априла речни крузер под његовом командом у акваторију Смедерева напали су гусари, који, наводи он, по правилу брзим чамцима прилазе с крме, најчешће између два моста, а наспрам сидришта, због сметњи које се јављају на радару.

„На само 60 километара од Београда, у срцу Европе у 21. веку имамо гусаре на Дунаву, који, нажалост, нису туристичка атракција, него наша сурова реалност”, написао је Вајда за сајт „Удружења професионалних лађара Србије”.

Речни полицајци, иако наоружани, нису сасвим без страха од пљачкаша који, верује се, без оружја не крећу у крађу. Да умеју да буду и агресивни потврђује случај из 2018, када су заповедника једног страног брода претукли и закључали у кабину. Наши домаћини у последње две године нису пирате затицали на делу, а у том случају надлежни су да их ухапсе, одузму робу и пловило.

Догађало се да се током истраге извршиоци изјашњавају да су у договору с посадом брода откупили робу, за коју су се касније бродари изјаснили да је украдена. Посада једног румунског брода добила је отказ, јер су продавали робу с брода, а касније пријављивали крађу, каже за „Политику” Саша Николић, портпарол ПУ Смедерево и додаје да су стране посаде саме одговорне за свој товар.

Заједничко патролирање речне полиције и новинара по сунчаном октобарском дану није окончано хватањем дунавских пирата на делу. Њихове акције махом се одвијају ноћу, када Дунав обавије тама, а неретко и магла. Зато дан овим полицајцима на реци често носи нове изазове, јер у њихов посао спадају и друге, не баш тако пријатне ствари. Примера ради, у случају да исплива беживотно тело, њихов задатак је да га привежу за чамац, довезу до обале и предају надлежним органима. Дужни су и да спречавају покушаје самоубиства, што се овде најчешће дешава скакањем с моста који спаја Смедерево и Ковин. Такође, контролишу и пловидбене дозволе и старају се о безбедности на пловном путу дугом 21 километар.

Процедуре као на граници

Иако Смедерево не спада у гранично подручје, оно је пристаниште за међународни речни саобраћај, па су процедуре као на граничним прелазима по одлуци Владе СРЈ из 1996. године. Примера ради, сваки члан стране посаде који жели да сиђе на обалу дужан је да се претходно јави речној полицији јер се контрола кретања и задржавања страних посада и пловила обавља по прописима идентичним као за границе.

Ко су дунавски пирати?

Према тврдњама појединих искусних бродара, реч је углавном о локалним шверцерима који су „занат” претходно калили у шверцу бензина. Истакање нафте с речних бродова испоставило се као уносан бизнис јер је реч о украденој роби која се после продаје испод цене на црном тржишту. Чак и дилови са члановима посаде не коштају их много. Временом, посао се проширио и на другу робу која бродовима доспева у овдашњу луку, а после горива, кажу, најисплативији је посао са житарицама у сезони. У Смедереву кружи прича да су екипе врло организоване, док једни краду други чувају стражу, те неретко знају сваки корак речне полиције.

Izvor: www.politika.rs
Logged
ssekir75
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 047


« Reply #1 on: October 30, 2019, 07:47:06 pm »

"Према тврдњама Бранислава Вајде, капетана унутрашње пловидбе, 28. априла речни крузер под његовом командом у акваторију Смедерева напали су гусари, који, наводи он, по правилу брзим чамцима прилазе с крме, најчешће између два моста, а наспрам сидришта, због сметњи које се јављају на радару."

пре неких 7-8 година видео сам нешто овако на каналу дтд, код ђавољег моста (пут ковин - бела црква). наиме, вараличарио сам смуђа, било је управо ово време око промене сата. први мрак, иде брод узводно. нисам видео чији је. са крме му прилази брзи чамац светле боје са троје људи. чамац је близу брода скинуо гас и покушао да пристане уз брод. међутим, на крми брода био је човек који је викао на руском или украјинском. пошто се ови нису много обазирали на његове повике, човек је из нечег аутоматског испалио кратак рафал у ваздух. ми рибари смо залегли, а чамац се пуним гасом упутио ка дунаву. који минут касније је дошла и речна полиција и испитивала нас шта смо видли. занимљиво да смо сви дали тачан опис чамца али пуцњаву нико није поменуо. не знам шта се даље десило.

Logged
lovac
Stručni saradnik za brodska oružja i sisteme
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 796


« Reply #2 on: October 30, 2019, 08:56:41 pm »

Tužno, žalosno, skandalozno da naša policija me može (ili neće) da izađe na kraj sa teškom kriminalom.
Sa druge strane - svakoga dana, u svakom tremutku na bulevarima velikih gradova radarišu, i kažnjavaju ljude koji prekorače brzinu za 1 km, i pravdaju takav svoj poduhvat doprinosom bezbednosti saobraćaja!

Bruka!  Cry Cry Cry
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 36 449« Reply #3 on: October 31, 2019, 06:56:25 am »

Meni je čudno da rečna policija nije naoružana.
Logged
Kuzma®
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9 909« Reply #4 on: October 31, 2019, 08:45:42 am »

Meni je čudno da rečna policija nije naoružana.

Ovde piše da su naoružani, nešto si očigledno pogrešno pročitao

Quote
Речни полицајци, иако наоружани, нису сасвим без страха од пљачкаша који, верује се, без оружја не крећу у крађу.
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 36 449« Reply #5 on: October 31, 2019, 09:12:31 am »

Da, zeznuh se.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 18 572


« Reply #6 on: November 01, 2019, 09:20:28 pm »

У жаргону се простор Београд-Панчево-Смедерево назива "Бермудски троугао". Свега ту има. Од класичног разбојништва ("пиратства") до уговорене дугогодишње "сарадње" са посадама страних бродова који овуда превозе терет. Да ли се то може искоренити. Апсолутно да, само ако држава то жели. Ту првенствено мислим на насилничко крађе, разбојништва на води. У случају овог "троугла" се државни органи праве невешти или налазе друга оправдања. Истина, постоји и проблем врло лоше опремљености и бројности речене полиције. Међутим, ако се акција озбиљно испланира у њу укључи Речна флотила, Специјална бригада (имају оне гумене глисере и знају посао), уз наменско и стручно ангажовање оперативаца БИА и Криминалистичке полиције, овај ланац би за два месеца био потпуно разбијен и приведне са озбиљним доказима правди. Иза тога би речну полицију требало направити тако да заиста буде полиција на води са потребном бројем пловила и дежурством 24 часа по одсецима на целом пловном путу.
Logged
lovac
Stručni saradnik za brodska oružja i sisteme
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 796


« Reply #7 on: November 01, 2019, 10:18:06 pm »

To što je dzumba napisao jeste veoma težak, ozbiljan i opasan posao.

Lakše je sesti u policijsko auto, uzeti radar u ruke i iživljavati se nad običnom rajom zato što u gradu vozi brzinom od 51, 52, ili 53 km/h - a ograničenje je 50.
Takvim postupcima naša policija pravda svoje postojanje i puni državni budžet. I, svi zadovoljni!
Logged
tihi
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 055« Reply #8 on: November 02, 2019, 10:01:01 am »

Najcesci je sverc nafte i benzina sa brodova i barzi. Tu je i najeftinije gorivo Cheesy
Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.02 seconds with 24 queries.