PALUBA
May 26, 2019, 10:44:08 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News:
Glavni pokrovitelj foruma Paluba
kompanija
Protexi Group System
http://www.protexigroup.co.rs/
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 4 5 6 7 8 [9]   Go Down
  Print  
Author Topic: Vojna akademija (Univerzitet odbrane) VS - aktivnosti  (Read 31232 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 32 001« Reply #120 on: November 08, 2018, 08:09:57 am »

Први летови кадета Војне академије на „ласти”
Аутор: М.Г.среда, 07.11.2018.

Основна летачка обука кадета Војне академије се по први пут изводи на авиону В-54 „ласта”, саопштила је Војска Србије. На аеродрому „Батајница” почела је основна летачка обука кадета 140. класе Војне академије на овом авиону.


* 12.jpg (53.59 KB. 672x378 - viewed 38 times.)


Своје прве летове обавило је пет. Наиме, до сада је обука кадета Војне академије на студијском програму Војно ваздухопловство извођена на авиону „утва 75”, који се готово четрдесет година користи за селекцију кандидата, почетну летачку обуку и тренаж пилота ратног ваздухопловства и ПВО наше војске.


* 13.jpg (44.19 KB. 672x378 - viewed 33 times.)


„Ласта” је једномоторни школски авион намењен за основну и део напредне обуке пилота који се школују на Војној академији. Својом савременом, дигиталном авиоником и летним карактеристикама омогућава обуку у основном, акробатском, навигацијском, групном, инструменталном и ноћном летењу.


* 14.jpg (40.21 KB. 672x378 - viewed 36 times.)* 15.jpg (26.91 KB. 672x393 - viewed 34 times.)


„Ласте” су, после вишегодишњег тестирања, у наоружање Војске Србије уведене почетком ове године и налазе се у саставу 252. школско-тренажне авијацијске ескадриле 204. ваздухопловне бригаде.

Izvor: www.politika.rs

Logged
Kuzma®
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9 676« Reply #121 on: March 05, 2019, 09:54:27 am »

Примопредаја дужности команданта Кадетске бригаде


У касарни "Генерал Јован Мишковић" у Београду, дана 01.03.2019. године, одржана је  војна свечаност поводом примопредаје дужности команданта Кадетске бригаде.

Војној свечаности присуствовали су ректор Универзитета одбране генерал-мајор доц. др Горан Радовановић са сарадницима, чланови Колегијума начелника Војне академије, као и запослени на Војној академији.

Наредбом министра одбране на дужност команданта Кадетске бригаде Војне академије Универзитета одбране постављен је пуковник Иван Орбовић, досадашњи командант 1. Центра за обуку Команде за обуку, док је досадашњи командант Кадетске бригаде пуковник Мићо Сувајац постављен на дужност начелника Школе националне одбране Универзитета одбране.

Ректор Универзитета одбране генерал-мајор доц. др Горан Радовановић у свом обраћању присутнима истакао је да је пуковик Мићо Сувајац, током скоро шест година обављања дужности команданта Кадетске бригаде, показао знање и умешност, као и да је успешно командовао Кадетском бригадом.

Ректор Универзитета одбране се захвалио досадашњем команданту Кадетске бригаде, а новом команданту Кадетске бригаде пуковику Ивану Орбовићу пожелео је пуно успеха у раду, са жељом да се настави са унапређењем стања у Универзитету одбране.

Присутнима су се обратили и досадашњи командант пуковник Мићо Сувајац и новопостављени командант Кадетске бригаде пуковник Иван Орбовић.

У оквиру војне свечаности поводом примопредаје дужности команданта Кадетске бригаде одржан је свечани дефиле припадника Кадетске бригаде.

http://www.va.mod.gov.rs/
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 32 001« Reply #122 on: March 13, 2019, 10:23:54 am »

Селективно летење – бити или не бити пилот
Аутор: Милан Галовић уторак, 12.03.2019.

Пред онима који желе да управљају авионима или хеликоптерима је месец дана боравка на аеродрому у Батајници и десет сати летења на авиону „утва 75”


* 01.jpg (118.54 KB. 672x448 - viewed 14 times.)


Кандидате за војне пилоте који прођу здравствене прегледе на Ваздухопловно-медицинском институту од уписивања Војне академије делиће још само један корак – такозвано селективно летење. Реч је о последњем кругу селекције, током кога ће наставници летења у кабини авиона, током лета, оцењивати младиће и девојке који желе да им постану колеге. Биће то ново велико животно искуство за ове младе људе – боравиће на војном аеродрому „Батајница” око месец дана, најчешће то буде током јула. И сви ће имати прилику да науче основе летења школским авионом.


* 02.jpg (51.5 KB. 672x413 - viewed 14 times.)


Стручно-специјалистичка провера, како се селективно летење званично зове, спроводи се у 252. школско-тренажној авијацијској ескадрили. Популарна „два-пет-друга”, чији су припадници познати и као „Курјаци са Ушћа”, заправо је ескадрила која у систему одбране има важну улогу и као борбена јединица наоружана авионима Г-4 „супергалеб”, али је јединствена и по томе што се у њој спроводе обуке пилота.

– Сваки пилот Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране је прошао кроз нашу јединицу – каже потпуковник Бошко Шербеџија, командант 252. школско-тренажне авијацијске ескадриле.


* 03.jpg (57.05 KB. 672x355 - viewed 15 times.)


И он сам је прошао кроз њу као млади пилот. Потпуковник Шербеџија жели да развеје фаму која се у јавности често прави од пилотског позива, што може бити контрапродуктивно. Извесно је да се неки млади које воле летење устручавају да покушају да остваре своје снове када чују заблуде попут оне да „пилот не сме да има покварен зуб”.

– Не тражимо супермена. Истина је да многи младићи и девојке, њих више него што се мисли, испуњавају здравствене критеријуме за пилоте. Такође, ни селективно летење за већину кандидата није проблем који ће их омести у жељи да упишу Војну академију – објашњава потпуковник Шербеџија.


* 04.jpg (59.76 KB. 672x456 - viewed 15 times.)


Селективно летење обавља се на домаћем клипном авиону „утва 75”, летелици добро познатој генерацијама пилота, али и онима који су се бавили спортским летењем у аеро-клубовима. Реч је о двоседу: ученик и наставник, у улози пилота и копилота, седе један поред другог, што је практично за посматрање реаговања кандидата за пилота. Наставници прате њихове покрете, понашање, реаговање, присебност... Процењују се, каже наш саговорник, и њихове радне и интелектуалне способности, као и визуелна оријентација и правилност у извођењу поступака...


* 05.jpg (78 KB. 672x378 - viewed 14 times.)


– Претходно наведено чини листу летачких особина кроз коју се долази до објективне процене кандидата, а заједно са листом оцена из управљања ваздухопловом чини основу за давање коначног суда о подобности кандидата за школовање, чиме се, у ствари, и врши одабир најуспешнијих кандидата и на тај начин заокружује процес селекције – каже потпуковник Шербеџија. Кандидати за пилоте у пратњи наставника обавиће десет сати летења, углавном на подручју између аеродрома у Батајници, Панчева, Зрењанина и Новог Сада, на висини до хиљаду метара. „Два-пет-друга” је једина ескадрила која је опремљена домаћим школским клипним авионима „ласта”. За сада се на њима обучавају студенти Војне академије, а неке наредне генерације пилота упознаће овај авион већ на селективном летењу.

Игрице да постану стварност

У РВ и ПВО, припремајући се за будуће генерације пилота, добро су анализирали младе генерације. Свесни су да млади немају илузије и идеале у вези са својим будућим радним местима, као што су старије генерације имале. Многи од њих проводе време за компјутерима, на игрицама, пилотирајући виртуелним авионима. Војска жели да их охрабри, односно да се опробају за командама правог авиона.

„Изуми и промене настављају се низати све брже и брже, што се наравно одражава и на ваздухопловство... Сви смо ми део исте заједнице, ваздухопловне, а процес глобализације додатно је повезао пилоте на нивоу целе планете. За што боље функционисање те заједнице врло је важно да се међусобно разумемо и да пронађемо заједнички језик како бисмо створили бољу будућност”, наводи се у анализи припремљеној уочи доласка нове генерације пилота.

Конструктивна агресивност

„За борбеног пилота није довољно да поседује добру технику пилотирања и солидно теоретско знање, већ и особине које ће му омогућити да своју стручност употреби за оно за шта је професионално оспособљен. Борбеном пилоту су потребни одговарајућа мотивација, борбеност, конструктивна агресивност и друге одређене карактерне особине да би могао да буде пилот борац”, каже потпуковник Бошко Шербеџија.

Izvor: www.politika.rs

Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 32 001« Reply #123 on: March 26, 2019, 06:27:55 am »

На Војној академији није све баш као у серији
Аутор: Милан Галовић понедељак, 25.03.2019.

Желимо младе који воле војску, али мотивисане и тиме што ће добити одлично образовање које ће им омогућити даље академско и каријерно усавршавање, каже генерал-мајор Бојан Зрнић


* 010.jpg (93.04 KB. 672x448 - viewed 16 times.)


Тројица младића и једна девојка, кадети Војне академије, прилазе ватреној линији и узимају пиштоље „глок” у руке. Следећег тренутка, на платну испред њих одиграва се талачка ситуација. Кадети пуцају, онеспособљавају отмичаре, „отета” жена није повређена. Призор као у филму, али у стварности, дешава се на Војној академији у Београду. Модерно оружје и још савременија стрељана, заправо симулатор, јер се не испаљују меци, већ се погоци бележе ласером и савременим софтвером, део су новог имиџа ове образовне институције, која ће ускоро примити нову генерацију будућих официра.

При крају конкурсног рока за упис разговарамо са начелником Војне академије генерал-мајором Бојаном Зрнићем, доктором војнотехничких наука. Слике свих његових претходника још од 1850. године, на зиду испред канцеларије начелника, говоре о значају ове институције за Србију. Такође, грбови страних академија у сали за колегијум говоре о међународном угледу наше Војне академије.


* 011.jpg (57.33 KB. 672x454 - viewed 14 times.)


„Интересовање је веће него претходних година и то видимо кроз конкретне податке. Наиме, заинтересовани се пријављују регионалним центрима Министарства одбране, међу грађанима познатијим по популарнoм називу војни одсеци, тако да већ сада могу рећи да ћемо моћи да обавимо квалитетну селекцију кандидата. Наравно, на основу искуства, а и код нас је у друштву генерално правило да се све ради у последњи час, претпостављам да ће бити још доста кандидата”, каже генерал Зрнић.

Наглашава да није поборник мотивисања младих да се пријаве на војно школовање јер је бесплатно, што је одувек и било.

„Желимо младе који воле војску, али мотивисане и тиме што ће у Војној академији добити одлично образовање које ће им омогућити даље академско и каријерно усавршавање”, објашњава генерал Зрнић.

Конкурс је отворен до 31. марта, а већ средином априла обавиће се пријемни испити – тест из математике и физичке способности, као и здравствена и психолошка селекција. У Војној академији истичу да критеријуми нису превише строги, како се понекад прави погрешна слика о томе, и позивају младе који су заинтересовани да не одустају због таквих предрасуда.


* 012.jpg (90.35 KB. 672x448 - viewed 17 times.)


„Највећу важност при селекцији има резултат из математике, јер су анализе претходних генерација показале да постоји значајна корелација између успеха на пријемном тесту из математике и извесности завршетка школовања. Наравно, није баш у сто одсто случајева тако, али у високом проценту јесте”, објашњава генерал Зрнић.

По завршетку школовања, у њиховој дипломи ће писати да су постали дипломирани менаџери у одбрани или дипломирани инжењери, јер су ова звања препознатљива на тржишту рада. Официри постају тек указом председника Србије.

Ове године биће уписана 183 кадета, а овај назив је у употреби уместо некадашњих питомаца или студената, да би били препознатљиви међу академцима. Младићи и девојке су равноправни приликом конкурисања. Једина разлика је у тесту физичке спремности, на којем, између осталог, младићи морају да ураде минимално пет згибова на вратилу, а девојке бар осам склекова.

Поменути подаци о интересовању младих за официрски позив говоре да је међу њима све више девојака.


* 013.jpg (144.79 KB. 672x458 - viewed 16 times.)


„Услови студирања и боравка у Војној академији су знатно побољшани. На прве две године кадетима предавања држе многи професори са Београдског универзитета, између осталог и зато да би се наши кадети осећали равноправним делом шире академске заједнице, а касније је у наставном плану веће учешће стручних војних предмета које предају наши професори”, каже генерал Зрнић.

Живот и студирање на Војној академији нису „строги” као некад, али нису баш ни онакви каквим их приказује популарна серија „Војна академија”. Кадети који постижу одличан успех могу без ограничења да излазе из круга ове институције, наравно, након обавеза које имају. Осим тога ресторан је недавно реновиран, и исхрана је знатно побољшана. Постоји и нека врста „џепарца”, који се креће од 12.000 до 17.000 динара месечно, при чему се води рачуна да кадети са бољим резултатима добијају нешто већу суму.

Данас током студија на Војној академији постоји и интензивна међународна сарадња, па тако кадети управо учествују на редовним логистичким вежбама са колегама уз Мађарске, Аустрије и Чешке. Међу кадетима који већ похађају основне студије су и они из БиХ, не само из Републике Српске. На вишим студијским програмима су и полазници из Алжира и Нигерије.

Izvor: www.politika.rs

Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 32 001« Reply #124 on: April 02, 2019, 06:00:11 pm »

Египатска делегација у посети Војној академији
Аутор: М.Г.уторак, 02.04.2019.

Начелник Војне академије генерал-мајор проф. др Бојан Зрнић састао се са бригадним генералом Хаземом Закарија Фахим Камелом који је предводио делегацију Војнотехничког колеџа Египта, саопштило је Министарство одбране.

Током сусрета у Војној академији египатској делегацији представљен је војнообразовни систем Србије. Такође, разговарало се и о могућностима за унапређење сарадње у области војног образовања. У саставу египатске делегације били су и кадети Војнотехничког колеџа оружаних снага Египта, наводи се у саопштењу.

Izvor: www.politika.rs
Logged
Pages:  1 ... 4 5 6 7 8 [9]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.019 seconds with 26 queries.