PALUBA
July 07, 2020, 04:14:24 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Upozorenje za sve članove
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 6 7 8 9 10 [11] 12 13 14 15 16 ... 48   Go Down
  Print  
Author Topic: Crna hronika - kratke vesti  (Read 111652 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Љуба
Stručni saradnik - RV i PVO
potporučnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2 276WWW
« Reply #150 on: January 22, 2012, 12:47:20 pm »

Tihi, i dalje ne mogu da verujem da u jedinici na godipnji odmor starešine idu leti, a ugovorci zimi. To je van svake pameti. Postoji plan korišćenja godišnjih odmora koji se izradjuje pre početka kalendarske godine gde se definišu termini, broj dana itd. Od tog plana može da se odstupi "ako se zarati".
E sad, druga je stvar što se ugovorci ucenjuju radnom knjižicom. Ali, i tu ima leka - od PMH tima pa redom.

ОФИЦИРИ су одувек ИШЛИ ЛЕТИ.

* Nekada.jpg (470.4 KB. 1109x1437 - viewed 82 times.)


сад су само вратили могућност да се иде у два дела. У предходном Закону је то било експлицитно наведено: да се годишњи одмор користи у два дела (начелно подједнака).

* Sada.jpg (149.1 KB. 880x738 - viewed 73 times.)


Ви уговорци само кукумавчите.
Пре неки дан су двојица сваратила да мало проћаскамо. Они су са села. Кукају што су летос морали на одмор, јер сад је ловна сезона на Старој планини. Никако да стигну у лов.
Питао сам и за ваше примедбе. Посебно око оних снајперских пушака.
Није свуда мед и млеко, али вас двојица баш много негативног набоја имате у себи. Него, можда се то само вама дешава.
Имате многе (законске) методе да истерате нека своја права, уколико сматрате да су вам ускраћена.
 
Љуба.


Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 18 591


« Reply #151 on: January 22, 2012, 01:13:15 pm »

Годишњи одмор се користи исљкучиво и само по радној потреби послодавца, односни лица која су "овлашћена да ту вољу заступају". Ово је и тумачење судова у радним споровима. Дакле, годишњи одмор се може и треба користи током целе године. Право је послодавца да у складу са својим потребама организује коришћење одмора тако да се он искористи најкасније до 30. јуна наредне године (за претходну). То важи и у војсци. У мојој фирми смо анализирали коришћење годишњих одмора и закључили да нижи руковдиоци, који израђују планове најчешће планирају тако да сви запослени (из њиховог сектора) користе одмор у јуну, јулу и августу,а затим у јануару и фебруару. Пословодство је закључило да је тада  у неким месецима одсутно и до 40% запослених. То међутим ствара проблеме у виду повећања трошкова у виду накнада за одмор (плаћа се тромесечни просек пре почетка одмора). Такође, то повећава број прековремених сати због замене запослених који су отсутни. У тим месецима је тај просек увећан због тога што у просек (за оне који иду у јуну и јулу) улазе зараде за месеце мај и април. У тим месецима је већи број празничних дана који прилично увећавају тај просек. Да би се смањили трошкови генерални директор је одлучио да се одмори планирају тако да ни у једном месецу не буде већа одсутност од 20%,а у месецима јун и јули, као и фебруар, март не више од 10%. И то искључиво због смањења трошкова. Нижи руковдиоци су израдили планове који су у границама тога. Фирма уштедела паре и сви искористили одмор. Наравно, постоје изузеци (због оправданих породичних проблема као што су смртни случајеви, тежа болест, женидба-удадба и сл.) Захтеви типа, "ја уплатио аранжман, пропашће ми" не долазе у обзир. Имао си план одмора и ако ниси тако купио аранжман то није оправдање. Онај руковдилац који не спроведе план годишњих одмора, који је сам урадио и одступи од критеријума, моћи ће да узме радну књижицу. И то је то. Нема ту пардона. Све по закону јер је интерс фирме на првом месту. Нарвано, тај интерес се неће остварити са незадовољним људима, а тврдим да је 80%  жеља испуњено. Људи се не буне ако се то спроводи непристрасно, када нема привилегованих. А тиме да да ће, ако се план не поштује први страдати руковдилац, прилично се спречава привилегованост појединаца. И још нешто, о томе када ће директори ићи на одмор службеници не могу да дискутују, нити умају увид у њихов план одмора.


Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 18 591


« Reply #152 on: January 22, 2012, 01:13:32 pm »

Нешто око пензије за војнике по уговору (ја користим овај стари термин, мада се та категорија не зове сада тако). У неким професионалним војскама су дозволили да војници остану, практично до пензије. На пример у војсци Јужноафричке Републике. И шта се десило. Дошло се до тога да је просечан војник стар преко 40 година. И сад ја питам сваког озбиљног да ли верује да та војска где су војници у просеку стари 40 година (без официра) може да обави сваки задатак. Тачно је да је у војсци често битно и пресудно знање, искустви, стечена вештине и рутина. Међутим, борбени задатак, ратовање, је тежак физички и психички напор. Њему се највише изложени војници и подофицири у трупи који и чине главнину бројног стања. Познато је да тај напор знатно лакше подносе људи до 30 година строрси, а они преко 50 знатно теже. Дакле, једна од асоцијација на реч "војник" је младост и здрваље. Ако је неко пажљиво читао оно што сам написао, за останак у војсци је кључан период у прве три године радног стажа. Ту треба бити најјача селекција. Одвојити оне који могу и хоће да праве каријеру у војсци од оних ће отићи чим почне "да ради било каква фирма у њиховој општини". То ће можда кадровској и логистичкој служби произвести проблеме (папирологија, опремање), али ће омогућити бољу професионализацију. Такође, сви они који за првих 10 година службе (три рока) не постигну први подофицирски чин треба прекинути службу. То би важило и за подофицире и за официре јер би увођењем неке препреке око 10-те године каријере знатно допринели подизању квалитета кадра који остаје. Не треба се плашити бојазни да их неће преостати пуно. То што преостане треба да ваља и они ће квалитетом надоместити "бројчани" недостатак. заправо, неће га ни бити јер се то решава формацијом, бројем формацијских места. Они који одлазе треба да добију отпремнину (уз услов да су коректно радили, али нису за даље) или пензију након 20 година ефективног рада (не пензионог). Тачно, та пензија ће бити мала (она свугде зависи од времена проведеног у активном послу), али то је само основа економске сигурности јер се најчешће ради о здравим и правим људима који могу и треба да раде и након тога. Пре отпуста, бар шест месеци потребно је обавити припрему тих људи за прелезак у цивилни живот. У Француској војсци, на пример, сви они којима престаје уговор, шест месеци пре тога могу ићи на неки курс, обуку и сл. за неки цивилни посао.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 18 591


« Reply #153 on: January 22, 2012, 01:14:35 pm »

Љубо, мој класић ти потписао решење.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 18 591


« Reply #154 on: January 22, 2012, 01:22:30 pm »

Пре око 10-так година постало је "модерно" у ВЈ да старешине, посебно виши официри не иду на годишњи одмор јер "имаји много важних задатака". И мало, мало, неко тражи да му се исплати накнада за неискоришћени годишњи одмор. Та сума је увек већа од плате. Неки и тужили и преко суда добили спор. Тадашњи начелник генералштаба лепо напише наредбу да ће трошкове накнаде за неискоришћени годишњи одмор, за сваког официра, подофицира или војника, платити његов надређени који је био дужан да му обезбеди право да искористи годишњи одмор. Идуће године није било плаћања ни за један нисикоришћени годишњи одмор. Ово само потврђује знано правило да "нема незамењљивих". Када неког нема (из било ког разлога, па из због одмора) неко ће га заменити. "Кога нема, без њега се може" (и мора).
Logged
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 416WWW
« Reply #155 on: January 22, 2012, 01:24:54 pm »

Te naredbe se ne sećam ali se sećam pojedinaca koji su naplaćivali neiskorišćen godišnji odmor. Samo je trebao da ima pri sebi dva zahteva za korišćenje planiranog odmora,  sa negativnim odgovorom.
Logged
tihi
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 056« Reply #156 on: January 22, 2012, 01:39:06 pm »

  Ljubo,zaista gresis. Nemam nikakvog negativnog naboja,samo pricam onako kako jeste. Za mene bi bilo dovoljno da jedan deo godisnjeg odmora iskoristim kada ja zelim. Drugi neka me salju kako oni misle da treba. Vojska ovakva kakva jeste sada nije uskladjena sa njenim sastavom. VPU se i dalje tretira kao regularan vojnik. Do skoro smo i davali pozarstva po tom sistemu.

  Dzumba,sto se penzije tice, niko nije rekao da treba pomeriti granicu preko 40 godina (sem za neka mesta) ,nego da bude omoguceno penzionisanje sa manjim radnim stazom nego u civilstvu. Dobar deo ljudi su poljoprivrednici pored toga sto su vojnici,i mogli bi sa time da prezive.
Logged
Љуба
Stručni saradnik - RV i PVO
potporučnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2 276WWW
« Reply #157 on: January 22, 2012, 02:41:37 pm »

Љубо, мој класић ти потписао решење.
Лака му земља. Преминуо је 2008.
Били сте нека "опака" класа.

Имам јено Решење из 1983 или 1984 за новмебар месец.
Знам да смо тада ми малђи ишли ван летње сезоне, да би старешине са децом могле да иду у летњим месецима.

Љуба
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 18 591


« Reply #158 on: January 22, 2012, 06:00:43 pm »

Кад смо већ код "привилегија" и "неправди" мене су 1980.године прекомандовали из јединице јер је требало направити место за официре који су премештани из тада расформираног официрског батаљона Гарде. Они су по наредби ССНО имали приоритет код постављења и избора гарнизона. Разлог да баш мене од 30-так официра из 282.бВП прекомандују је тај што сам био једини неожењени официр, момак. Дакле, био сам "покретан". "Нема жена, нема деца, јок му треба стрептомеца" (стихови су из песме Огдена Неша, "На тибету живи Лама") Наравно, то је образложенео упућивањем на вишу и одговорнију дужност (што је било тачно), али ипак из Београда у далеку провинцију. Тада ми је било криво. Данас, са ове тачке гледишта и са искуством које имам могу рећи да ми је то било јако корисно, најбоље што ме је тада могло запасти и да не бих остварио ово што сам постигао у каријери без тога.

Иначе, Тихи, војнци по уговору су ипак војници. Они, иако професионаци нису старешине. Нема ту грешек када је у питању статус и права командовања и извршавања наређења(место у војној хијерархији). Грешка је у питању обавеза и права из радног односа које нису постављене као код професионалних официра и подофицира.
Logged
tihi
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 056« Reply #159 on: January 22, 2012, 06:11:44 pm »


  Dzumba nisi me razumeo. Dao sam ti primer pozarstva koje smo davali pod istim uslovima kao i rocna vojska pre toga. Niko nije uzeo u obzir da iako radimo 8h mi u stvari ceo dan provedemo u kasarni. Obrazlozenje je bilo da tako pise u PS,i nismo imali nikakva prava na osnovu pozarstva. Zato ja kazem,da zakonski mnogo stvari nije reseno,i da se i dalje koristi mnog resenja iz vremena kada su bili prilagodjeni za rocnu vojsku,ali nisu za profesionalnu. Niko nije sporio vojni hijerarhiju,ne znam zasto se stalno hvatate za teme koje su neosporne.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 18 591


« Reply #160 on: January 22, 2012, 06:22:23 pm »

Ја на пример мислим да се војни посао не може свести у 8 сати рада. То је чиновнички приступ, за који нису криви војници по угвору већ законодавац лошим решењем. У ЈНА старешине имале тзв "армијски" додатак који је покривао "прековремени рад" (који није постојао као законска категрија), односно обавезу рада и после заврештка радног времена, у време ванредног стања, за време вежби, логоровања, приправности, дежурстава и сл. зато су им, неко време плате биле нешто веће него сличној категрији службеника у грађанству. После се то изгубило под пристиском оних који су говорили о "привилегијама" ис личним ставрима. Неким јединицама ВС које су непрекидно анагжоване на задацима то је и сада, колико знам решено тзв. додацима и условно речено неком "паушалом". Ово не искључује право на дневнице  када се негде иде и путује.

Предпостављам да је решавање ових питања о којима говорим везамо са парама. Зато кажем, боље је имати две нормалне обучене, опремљене бригаде попуњене мотивисаним људима него кавази бригадама које све јесу само то нису (борбене јединице способне да одговре намени у свако доба).
Logged
langsdorff
vodnik
*
Offline Offline

Posts: 340


Hans Langsdorff


« Reply #161 on: January 24, 2012, 12:17:29 pm »

         Kakva drzava, takva i vojska! A moze se reci i ona narodna "Koliko para toliko muzike".
Logged
Boris P
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 185


« Reply #162 on: May 04, 2012, 08:33:20 am »

Jutros je počela akcija hapšenja optuženih albanskih terorista za ratne zločine nad Srbima na jugu Srbije.

               http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2012&mm=05&dd=04&nav_category=16&nav_id=606236


Iako su izbori tu pred nosom.........nadam se da to nije jedini razlog za tamanjenje ratnih zločinaca i gamadi.
Logged
ssekir75
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 047


« Reply #163 on: May 04, 2012, 11:32:24 pm »

ja se plasim da jeste . pustice ih ubrzo kad im njihovi "prijatelji" iz eu kazu - cim prodju izbori pravilo
Logged
Boris P
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 185


« Reply #164 on: May 05, 2012, 06:58:54 am »

Šta reći, ajde da vidimo.

Imala je žandarmerija i drugu, životniju opciju, ali nema svrhe plakati za prosutim mlekom.
Logged
Pages:  1 ... 6 7 8 9 10 [11] 12 13 14 15 16 ... 48   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.021 seconds with 25 queries.