PALUBA
September 16, 2019, 05:50:06 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News:
Glavni pokrovitelj foruma Paluba
kompanija
Protexi Group System
http://www.protexigroup.co.rs/
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 33 34 35 36 37 [38] 39 40 41 42 43 ... 46   Go Down
  Print  
Author Topic: Crna hronika - kratke vesti  (Read 92557 times)
 
0 Members and 2 Guests are viewing this topic.
Kuzma®
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9 774« Reply #555 on: February 23, 2017, 09:37:05 pm »

Napisao sam da dam cuo, mozda je to subjektivno misljenje onoga od koga sam cuo. Nisam proveravao i nemam uvid u tu statistiku.
Logged
micha
Moderator
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 088


« Reply #556 on: February 24, 2017, 01:01:48 am »
   Kuzma sigurno nisi puno ni pogrešio jer je statistika upravo po tom pitanju poražavajuća! Smanjenje plata i dnevnica uz enormno odsustvovanje od kuće za šta nema adekvatne naknade, uz opšte srozavanje standarda razara i brakove koji su se činili najuzornijim. Pre desetak godina je npr. neko radio i dobio stan u ondašnjem garnizonu Niš u kome se u međuvremenu ugasilo desetak kasarni i drugih vojnih ustanova. Supruga je bila zaposlena a deca su krenula u školu u velikom gradu dok je tata dobio prekomandu u recimo Vranje, što je kudi-kamo bliže nego Sombor ili Bačka Topola. Glava porodice se u takvoj situaciji žrtvuje i ustaje svako jutro u 4.00 a vraća se kući posle 17.00 da bi sačuvao posao ali i porodicu, što je veliki napor koji traje nekima i više od 10 godina.

   Zbog toga su naša braća i putovala toliki put na posao svakodnevno iako nisu u Švajcarskoj, Lihtenštajnu ili srednjevekovnoj Franačkoj i doživeli nezgodu koja im se mogla dogoditi 1000 puta pre toga a do penzije još dva puta toliko. Svako jutro put garnizona i drugih objekata i ustanova VS kreću stotine, u privatnoj režiji iznajmljenih autobusa, odnedavno zabranjenih kombija ili običnih putničkih automobila sa pripadnicima vojske koji idu da izvrše svoju dužnost kao vojnici ali i kao hranitelji svojih porodica. I njihova sudbina je ista kao i ovih iz 4. brigade, stavljaju glavu u torbu ali ne odustaju. Uglavnom.

   Penzionisani pripadnici nekadašnje vojske verovatno ne znaju, ali danas više nema organizovanog prevoza zaposlenih u vojsci vojnim autobuskim linijama na posao i sa posla kako je bilo do 2004.g. VS je sada u obavezi da organizuje prevoz samo kada se grupno ide na službena putovanja kao što su gađanja, tereni i slični zadaci mada to često puta bude i kamion sa ceradom. I tako npr. od Novog Sada do Vranja  u recimo februaru na smenu u KZB jer nema sredstava za iznajmljivanjem civilnih autobusa, a vojnih više nemamo ali to je druga tema.

  Takođe, povreda na putu do posla i prilikom odlaska sa posla se više ne tretira kao povreda na radu, što je posledica usklađivanja vojnih propisa sa Zakonom o radu, tako da su ovi nesrećnici pred zakonom tretirani kao da us npr. išli na Sabor u Guču ili na Turijsku kobasicijadu tj. vojna organizacija nema nikakve obaveze prema njima te ih zato u bolnici obilazi pukovnik pomoćnik ministra, dok ministar nema vremena jer je sprečen drugim obavezama.

   Za tzv. putne troškove u VS može se mesečno dobiti max. nešto manje od 12.000 RSD, bez obzira što je cena autobuskog (ili železničkog ako postoji) prevoza daleko viša. U sličnim državnim organima poput Policije ili Uprave za izvršenje krivičnih sankcija isplaćuje se puna cena autobuske karte (koja nekada prvazilazi i platu zaposlenog) što je mnogo pravičnije. Ako mi je vojska dala stan u jednom mestu ili omogućila da podignem kredit za kupovinu istog u tadašnjem mestu službovanja a nakon toga me prekomandovala,zbog potrebe službe, u drugo mesto onda neka i plati punu cenu za takvu odluku.

   Nakon višedecenijske službe u ovoj organizaciji mogu kao i ostali koji su sličnog iskustva da pretpostavim šta će biti epilog ove saobraćajne nezgode:

   1. Pooštriće se kontrole i sankcije protiv kombi prevoznika, uvedene nakon pokretanja kampanje za ukidanje istog da bi neko mogao da otkupi Lastu ili sličan prevoznički gigant.
   2. Zabraniće se dolazak pripadnika VS na posao privatnim ili iznajmljenim automobilima i autobusima u cilju sprečavanja saobraćajnih nezgoda.
   3. Ukinuće se isplata putnih troškova a ostaće samo tzv. pešački kilometar max. do krajnje ivice građevinskog zemljišta opštine/grada u kome se nalazi garnizon u kome ste na službi.
   4. Povređeni zbrinuti u civilnoj bolnici u Vranju će sami morati da plate bolnički dan i troškove lečenja jer se nezgoda desila u vanradno vreme.
   5. Pripadnici Vojske koji imaju stan u vlasništvu ili koriste službeni stan u drugom garnizonu imaju stanovati u kasarni da bi bili dostupni 24h a ujedno da ne budu žrtve saobraćajnih nezgoda i time kvare broj miliona pređenih kilometara bez nezgode vojnih motornih vozila i privatnih vozila pripadnila Vojske, a što se redovno čita na informisanjima u svim jedinicama VS...


Logged
tihi
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 882« Reply #557 on: February 24, 2017, 06:40:29 am »

 

    Ja sam cesto bio svedok price komandira garnizon kada drzi informisanje nakon neke saobracajne nesrece, gde apeluje da se vozi polako, prilagodi voznja uslovima puta, ako je vozac umoran da stane, odrema pa dodje na posao, bitno je samo da dodje... Medjutim, u praksi, svako kasnjenje na posao je bilo praceno u najmanju ruku raportom kod komandira cete i pisanjem izjave, naravno ribanje je sastavni deo toga. Ja nisam imao tih problema, nisam putovao daleko, i gotovo nikada nisam zaksnio na posao (ili ne daj boze zadatak) Medjutim iz tih razloga od nas se ocekivalo da pre odlaska na zadatak dodjemo vece pre na posao i prespavamo u kasarni. U svakom slucaju, putovanja su sastavni deo vojske i kao takva uvek ce ih pratiti nesrece na putu, kada vise, kada manje, i to se ne moze izbeci. Ono sto se moze, je da se organizuje malo bolje prevoz iz gradova koji imaju veci broj pripadnika koji putuju na posao (npr, vojska da obezbedi prevoz na posao umesto sto placa mesecne troskove), da se rizik pri putovanju na posao ponovo vrati kao povreda na radu (ako do toga dodje) i naravno, da se odekvatnije odgovori na finansijske proobleme vojnika, koji su uvek vezani sa bracnim i porodicnim. Razbijeni brakovi, i nezenje od 40+ god nisu retkost u vojsci.
Logged
lovac
Stručni saradnik za brodska oružja i sisteme
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 194


« Reply #558 on: February 24, 2017, 04:09:14 pm »

Sve što je napisano u zadnjih nekoliko postova je veoma tužno i nikako se ne može usaglasiti sa bombastičnim naslovima u dnevnim novinama gde se SR vojska tretira kao ''lokalna velesila''.

Međutim, mnogo smo se udaljili od teme ovog topica, i trebalo bi ove diskusije staviti na ''svoje mesto'', pa da nastavimo sa žalopojkama i objektivnim kritikama na račun države.
Logged
Kuzma®
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9 774« Reply #559 on: February 24, 2017, 04:40:39 pm »

Kucam sa mobilnog i zato evo samo link http://www.danas.rs/drustvo.55.html?news_id=339497&title=Vojska+se+snalazi+za+prevoz%2C+povre%C4%91eni+nisu+ni+osigurani

Cisto da neke stvari budu jasnije. A sto se sile tice tu ne treba brinuti, ti ljudi ce sve uciniti za ovu zemlju koja za njih vrlo malo radi jer da nije tako odavno bi oni skinuli uniformu.
Logged
lovac
Stručni saradnik za brodska oružja i sisteme
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 194


« Reply #560 on: February 24, 2017, 06:05:37 pm »

Ako su vesti sa ovog linka tačne - to je ravno katastrofi!
Logged
Boro Prodanic
Prijatelj foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 828


« Reply #561 on: February 24, 2017, 08:35:10 pm »

@Micha opet "bocka" penzionere...

Prema zakonu o BZR povreda na putu do posla i nazad računa se kao povreda na radu, dok Zakon o radu to ne razmatra uopšte. Ove stvari radim već dve godine ovde: http://www.tehpro.rs/
Logged
tihi
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 882« Reply #562 on: February 24, 2017, 09:37:35 pm »

Istina je da vojnici nisu osigurani. Jedini nacin za naplatu odstete je tuzba sudu, iz tog razloga MO gubi ogroman novac koji nije za to budzetski planiran, na razne tuzbe vojnika, ali jos vise je porazavajuce da poziv tog tipa, dakle visokorizican nije osiguran, dok npr. radnici vodovoda imaju puno osiguranje u slucaju povrede na radu. To dovoljno govori o odnosu drzave prema vojniku. Jednom prilikom pri odlasku na pocasnu paljbu (peske, put od 3km) greskom tada mladog oficira sam bio udaren automobilom (izvrsavajuci njegovo direktno naredjenje da se ukrcam u civilno vozilo), pukom srecom sam dobio samo distorziju skocnog zgloba, otok, malo podliva i to je to...zaista je moglo biti mnogo gore. Molio me je da ne prijavim slucaj, da mu ne sjeb*em karijeru (njegove reci) takodje je navodio da komanda ne bi gledala blagonaklono na moju tuzbu u slucaju da zelim da produzim ugovor, sto sam ja video kao nezakonit pritisak. Ipak sam otisao kod advokata da se savetujem, gde mi je skrenuo paznju da u slucaju lakse povrede ne mogu da ocekujem na vecu nadoknadu od 60-80 000 din, a na moju opasku da je to puka sreca i da je moglo biti mnogo gore dobio sam odgovor da to pravno gledano nema veze. Npr, ako se vozim u sanduku kamiona sa 2 metra cepanica (sto je prekrsaj) i ako mi se nista ne desi ja ne mogu da podnesem tuzbu zbog toga, a ako pretrpim neke povrede, visina novca koji mogu da dobijem zavisi samo od stepena povrede, ali ne i od prekrsaja, a takve stvari tj, krsenja propisa su bile svakodnevnica. Na kraju sam odlucio da ne podnosim tuzbu, jer momak nije uradio nista lose namerno, nego je hteo da ispuni zadatak bez adekvatnih sredstava koje je trebalo da dobije. Momak je napredovao, otisao u elitniju jedinicu, nadam se da ce se setiti tamo nekad da mu je neki ugovorac "progledao kroz prste" pa ce vratiti opet nekom jadniku koji je iz svoje gluposti a ne namere napravio neki problem.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 17 833


« Reply #563 on: February 25, 2017, 09:58:56 pm »

Професионална војска и оваква организација превоза и у крајњем живљења припадника војске, не могу заједно. По мом суду једно од решења јесте да се свим прекомандованим припадницима војске обезбеди адекватан смештај (за породицу и/или њега) или плате реални трошкови становања у том гарнизону. Сви би у том случају морали да станују у гарнизону у пречнику, на пример 20км (тако је некада и било). Војска би требало да улаже новац у службене станове у перспективним гарнизонима, управо за ове потребе или да поред касрани (база) зида наменске (типске) станове. Ти станови се никако не би могли откупљивати и свако, ко напусти јединицу (прекоманда, пензија и сл.) морао би да у року од 1-2 месеца напусти стан. Смештај би требало обезбедити и за војнике по уговору (или им платити трошкове) који нису из гарнизона. Можда је то мало компликовано и производи трошак али би се тиме обезбедила боља оперативност јединица (људи су ту, лако се могу окупити), битно смањили овакви догађаји и морал људи би био бољи. Не би се ни брзо обезбедило, али би тако некако требало предвидети неку будућност живљења припадника војске.
Logged
micha
Moderator
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 088


« Reply #564 on: February 25, 2017, 11:04:52 pm »
   Na stranu što se plaća velika suma novca za troškove prevoza i što su moguće nezgode ( ova jedna od retkih koliko ih je moglo biti ) postavlja se i pitanje operativnosti jer sada imamo situaciju da pripadnici jedinice stanuju i po 100 km od garnizona, što je relativno daleko u slučaju potrebe za brzim reagovanjem prilikom npr. elementarne nepogode ili akcidenta bilo koje vrste. Još ako tome dodamo onesposobljavanje saobraćajnica usled istih ostajemo bez velikog procenta ljudstva koje neće moći da se javi na znak uzbune u predviđenom vremenu. Ovde izuzimam planske uzbune i provere kada je relativno lako obezbediti noćenje ljudstva koje putuje u kasarnama.

   Rešenje sigurno nije lako, a ni jeftino zato što je i problem stvaran višedecenijskim urušavanjem sistema odbrane. Sada se ispostavlja da smo nekad u JNA imali sistem stanovanja pripadnika vojske bolje rešen nego danas u velikim armijama kao što su Ruska i Američka! Nekome je to smetalo ili je jednostavno znao da će uništavanjem instituta službenog stana na duže vreme gotovo onemogućiti ispravno funkcionisanje sistema.Uvođenjem UTS-a gotovo potpuno se prekinulo sa stambenom izgradnjom za potrebe mlađih generacija, uz sporadične izgradnje vojnih blokova u Beogradu i Novom Sadu, uglavnom namenjenih zaposlenima u Ministarstvu i Generalštabu dok je trupa razbacana po malim garnizonima dugo bila uskraćena za rešavanje stambenog pitanja pa tako imamo garnizone u kojima nije više od 20 godina dodeljen nijedan novi stan.

   Kao i uvek, nakaradne pravilnike i uredbe su predlagali i pisali oni koji su daleko od pravog vojničkog života tako da su ih prilagođavali sebi, dok se račun izravnavao na boraniji. Garnizon Beograd nema ni jedan top ili tenk, ako izuzmemo bateriju trofejnih topova iz kojih pripadnici Garde ispaljuju počasne salve sa Kalemegdana, ali zato ima čitave blokove novih vojnih zgrada od Bežanijske Kose do naselja Stepa Stepanović, preko Cvećara 1,2...8 ili koji već broj. Ne treba zato da čudi ambicija kadeta VA , budućih oficira VS kojima je cilj da se pošto- poto dokopaju Beograda i još im šapke bačene na promociji nisu pale na asfalt ispred Narodne Skupštine oni su već kupili dvosoban stan na kredit u Beogradu, bez obzira gde će dobiti službu. Jednog dana doguraće ih karijera i u Beograd.

   Problem postoji i jedan je od niza koji bole i muče pripadnike vojske svakodnevno. Sami pripadnici ne mogu da ga adekvatno reše bez pomoći sistema, a on ga izgleda ne prepoznaje i sve se vrti u krug. Briga o čoveku je izgleda prestala kada i komunistička ideologija i sada je zamenjena novim terminom: brigom o resursima. Prirodnim, materijalnim, novčanim, ljudskim, životinjskim itd.


Logged
Љуба
Stručni saradnik - RV i PVO
potporučnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2 254WWW
« Reply #565 on: February 26, 2017, 02:50:57 pm »

Професионална војска и оваква организација превоза и у крајњем живљења припадника војске, не могу заједно. ..............................................................
Slažem se ovim stavom.
Tokom karijere imao sam 10 (deset) prekomandi.
Šest puta sam selio porodicu. Deca su promenila tri osnovne škole, a kćer i dve srednje škole (uvek je bila najbolja - vukovac).
Ukupno sam 7 godina proveo odvojeno od porodice. 1993/94 putovao jednom, a nekad i dva puta mesečno. Čak i kad sam radio u Nišu, a porodica bila u Knjaževcu, putovao sam vikendom, izetno i radnim danom.

Niš - Vranje je oko 120 km, a ovi ljudi putuju svakodnenvno (putuju zajedno i članovi komande brigade). To je postala "moda". Niko se više ne odvaja od porodice, a provincija se "prezire". Neće beograđani u provinci, a što bi onda nišlije menjale svoj status.

Stvar je kompleksna i nije izraz, samo pogoršanja standarda.

Љуба
Logged
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 358WWW
« Reply #566 on: February 26, 2017, 03:10:12 pm »

Ima slučajeva gde ljudi moraju da putuju (rešeno stambeno pitanje u drugom gradu i slično) ali ima i slučajeva gde pripadnici na osnovu toga što nemaju stan u mestu sužbovanja (recimo, Vranju) ostvare UTS i iznajme stan u Nišu (iz različitih razloga :ne svidja mu se Vranje, žena neće da sedi u Vranju, Prokuplju, Leskovcu, Bujanovcu, Požarevcu ili gde već, deca kreću na fakultet i slično) i tada kreće nevolja zvana putovanje. Tako da to nije baš tako kako se predstavlja. Primera ima u svakoj jedinici.

I još nešto, Tihi je u pravu oko angažovanja u raznim pripravnostima. Odredjivanje lica koja se stavljaju u pripravnost po sistemu "stavi njega, on je iz garnizona" prisutno je svuda i pogrešno je. Time se i ostali teraju da iznajme stan u drugom gradu i krenu sa putovanjima.

Ukoliko bi propise vratili na staro, smanjili bi i broj pripadnika na točkovima. Bar za 50%, ako ne i više.
Logged
tihi
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 882« Reply #567 on: February 26, 2017, 06:28:20 pm »

Dosta ljudi koji rade u VS zive u Beogradu a rade u Pancevu. Pri tom, to nisu ljudi koji su iz Beograda nego prosto, ne zele da zive u Pancevu. Razloga je vise:
1. Primaju UTS, stanovi u Pancevu su priblizni po ceni sa stanovima iz Beograda (periferija).
2. Prima putne troskove od 12 000 din a stanuje na 30 min voznje. Da putuje sam kolima, to im je sasvim dovoljno za prevoz, a sa obzirom da ih ima vise dele putne troskove pa se i tu ucari 5-6000 din mesecno.

Mislim da bi tu ideja koju je Dzumba prezentovao (koja ustvari nije nista novo u svetu) gde bi svaki garnizon imao svoje naselje za ljude koji rade u njemu, i koji bi sa prekomandom morali da se isele i da dobiju novi stan u novom mestu sluzbovanja...Medjutim tu je najveci problem (opet) standarda. Plata vojnika nije dovoljna da se zivi samo od nje, a ako se od porodica ocekuje da prate vojnika uu svojim prekomandama to znaci da bi clanovi porodice morali da daju otkaze na svojim radnim mestima i da traze posao iznova svaki put, sto zaista danas nije lako.

  Sto se tice putnih troskova, nevezano za vojsku, grad Beograd je doneo uredbu (ne znam po kom zakonu) da se ljudima koji putuju na posao sa teritorije van sistema GSP ne isplacuju putni troskovi preko cene mesecne makrice za GSP koji su 3600 din, jer u Beogradu postoji dovoljan broj kadrova pa nema potrebe da se angazuju ljudi iz drugih opstina. Tako je moja supruga radeci u prosveti dobijala samo markicu za GSP (koja joj nije ni trebala, jer je isla peske na posao od pancevackog mosta) i nijedan dinar vise za putne troskove, dok nastavnici iz Beograda koji rade u Pancevu dobijaju pune putne troskove, pa su samim time ljudi van Beograda u podredjenom polozaju, i ne cudi trend "svi u Beograd". Ja takodje radim u Beogradu i od putnih troskova dobijam samo za markicu GSP, iako sam, cak i dalje od Panceva.
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 33 436« Reply #568 on: February 26, 2017, 07:10:31 pm »

Министар Ђорђевић и генерал Диковић обишли повређене припаднике Војске
Аутор: Л. Л.недеља, 26.02.2017.

Министар одбране Зоран Ђорђевић и начелник Генералштаба генерал Љубиша Диковић,  са сарадницима, обишли су припаднике Војске Србије који се опорављају у нишкој Војној болници након саобраћајне незгоде у којој је аутобус са припадницима 4. бригаде Копнене војске слетео с пута код Владичиног Хана, наводи се у саопштењу министарства одбране Србије.


* 01.jpg (175.08 KB. 672x434 - viewed 44 times.)


Заступник управника Војне болнице, пуковник др Јовица Станојковић, упознао је министра Ђорђевића и генерала Диковића о стању и току опоравка повређених, који су након незгоде задржани на лечењу у тој болници. Пуковник др Станојковић је том приликом рекао да је један припадник који је имао теже телесне повреде пребачен на даље лечење у Војномедицинску академију, док ће лакше повређени бити ускоро пуштени на кућно лечење. У разговору са повређеним припадницима  4. бригаде, министар Ђорђевић и генерал Диковић су се распитивали о току њиховог опоравка, те се уверили да је  здравствено стање повређених стабилно и задовољавајуће. Министар одбране ће у току дана посетити и теже повређеног припадника  4. бригаде  који је на лечењу у Војномедицинској академији, истиче се у саопштењу.

Izvor: www.politika.rs

Logged
lovac
Stručni saradnik za brodska oružja i sisteme
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 194


« Reply #569 on: February 27, 2017, 10:15:57 pm »

У разговору са повређеним припадницима  4. бригаде, министар Ђорђевић и генерал Диковић су се распитивали о току њиховог опоравка, те се уверили да је  здравствено стање повређених стабилно и задовољавајуће.

Jesu li ih pitali kako im je na poslu i kako se osećaju kada svakodnevno putuju 200 km do posla i nazad, za platu od nekoliko stotina €, imaju li adekvatne stanove, i kako se osećaju njihove porodice?  Huh?
Logged
Pages:  1 ... 33 34 35 36 37 [38] 39 40 41 42 43 ... 46   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.022 seconds with 25 queries.