PALUBA
November 27, 2020, 08:30:09 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Važno,
Obaveštenje o dopunama pravilnika foruma
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 41 42 43 44 45 [46] 47 48 49 50   Go Down
  Print  
Author Topic: Crna hronika - kratke vesti  (Read 123496 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
tihi
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 098« Reply #675 on: April 08, 2018, 04:55:49 am »

Kod godisnjih odmora najveci problem je bio sto su slali ljude na godisnji kada oni to ne zele (zakonski jedan deo,u letnjem periodu radnik bira sam kada ce ici na godisnji odmor i to se odredjuje pre pocetka godine kada koristi odmor) ili zovu ljude da se vrate sa godisnjeg, dodju na posao da odrade kontrolu, fizicku proveru i slicne stvari.
Sto se frziranja izvestaja i stanja u vojsci tice, ostavicu to tako. Neke stvari nisu za forum.
Sve u svemu, "ili vi lose komandujete ili mi lose radimo". Oba problema su lako resivi.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 18 799


« Reply #676 on: April 09, 2018, 08:19:54 pm »

Па где то има да радник бира кад жели на годишњи одмор? Може да изјави жељу, али послодавац одлучује када ће ићи на годишњи одмор. Тако је по закону. Не верујем да је у Закону о војсци другачије. У фирми где радим годишњи одмори се користе током целе године и то приближно равномерним оптерећењем свих месеци,  јер није могуће другачије обезбедити рад. План годишњих одмора за наредну годину је готов до 15. децембра. Може се мењати, по захтеву, без поремећаја динамике рада и оптерећења других људи.
Logged
ssekir75
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 050


« Reply #677 on: April 10, 2018, 12:47:44 am »

Не верујем да се однос према правима и обавезама у Војсци тако драстично променио да се неко не пушта на годишњи одмор. Док сам био у активној служби било је посебно наређено да сви морају да искористе годишње одморе, под претњом санкција командантима чији припадници подносе захтеве за наплату годишњих одмора . Ако се то сада дешава то је знак само лоше организације и командовања. Једноставно због тога што не постоји човек без кога се не може.

Quote
Da li je normalno da svaki izvestaj komandi pokazuje frizirano i nerealno stanje (tehnika spravna, moral ljudstva visok)?
Ипак Тихи, откуд ти знаш како је у Војсци. Ти знаш евентуално и то само површно како је у твојој јединици. Неће бити да се годинама нешто "фризира" и нико не уочава и не предузима ништа. Једноставно, то ми делује нереално.

Што се тиче прековременог рада, односно да се он плаћа а не врши тзв. прерасподела радног времена ту се потпуно слажем. У већини приватних фирми и нема прековременог рада. Ако га и има, он је дозиран, односно сведен на оно што се мора. Јефтиније је ангажовати новог радника да "купи" прековремен сате, односно одрађује посао који се мора, него плаћати постојећим запосленима прековремене сате (сат је скупљи 26%).

Са друге стране, ако се неки редован посао не обави током радног времена, због тога што смо забушавали, ту и нема прековременог рада. Ни један послодавац не плаћа фушерај. тада се лепо вратиш да урадиш оно што ниси. Ако не урадиш следи санкција и отказ.џумбо, дозволи, тихи јесте у праву то око годишњих одмора. НЕМА ЉУДИ. знам неколико случајева где нису ишли на годишњи скоро три године. званично их пошаљу на годишњи па их после два дана дигну назад. и вуци сити и овце на броју. боље од мене знаш шта је потреба службе.

друго, фризирања има итекако и то није ништа ново. мислим да сам већ писао о мом искуству са стажирања, кад је неки пуковник приликом контроле из корпуса покушавао да ме у стационару испита "да се власи не досете". кад сам му испричао све неправилности које сам знао, а није да их нисам знао, човек се ухватио за главу. за много тога не знам, али за неке материјалне ствари  знам да су сређене врло брзо. то јесте било у време всцг, али прикривање недостатака и "све је супер" нам сетолико пута обило о главу. треба рећи истину, ово је добро, ово није, ово имамо, ово нам недостаје. а онда се сетите да је генерал понош летео кад је рекаода је стање у војсци лоше и да га треба поправљати.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 18 799


« Reply #678 on: April 10, 2018, 09:02:03 pm »

Quote
џумбо, дозволи, тихи јесте у праву то око годишњих одмора. НЕМА ЉУДИ. знам неколико случајева где нису ишли на годишњи скоро три године. званично их пошаљу на годишњи па их после два дана дигну назад. и вуци сити и овце на броју. боље од мене знаш шта је потреба службе.

Немогуће да не користи годишњи одмор а да му то не буде плаћено. Осим ако се сам није одрекао. Чак и то (одрицање) је противзаконито. Тихи прича о праву да се користи годишњи одмор по жељи. То једноствано није тачно. То није тако не само у војсци већ нигде.

Друго, "физирање" постоји и има га и у Војсци Србије и у свим делатностим и не само у Србији, него свугде. Ја реагујем због тога што се појединачан локални случај приказује као општи. Као кад бих рекао да су свих професори историје лоши настваници јер је неки тамо нешто погрешно рекао. Ја знам да сигурно има оних у Војсци који кажу стање није добро, треба то и то... Тако је било и немам разлога да мислим да је сада битно другачије.

И треће, ово је тема "кратке вести" а ми га одужисмо. Да се вратимо "кратким вестима".
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 40 764« Reply #679 on: April 13, 2018, 11:05:35 am »

Smene u vojsci nakon hapšenja novinara Aleksandra Radića
Piše: V. Jeremić 12. aprila 2018.

Kompletno rukovodstvo Tehničko-optinog centra (TOC) smenjeno je po nalogu načelnika Generalštaba Vojske Srbije LJubiše Dikovića, saznaje Danas.

Diković je odluku o smeni doneo početkom godine, a ministar odbrane Aleksandar Vulin ju je potpisao u martu. Smena starešina usledila je nakon što je 27. decembra prošle godine na vojnom aerodromu u Batajnici, gde se nalazi Centar za letna ispitivanja i Sektor za vazduhoplovna sredstva TOC-a uhapšen vojni analitičar Aleksandar Radić.

– Uzrok za ovu smenu je animozitet koji načelnik Generalštaba VS već neko vreme gaji prema starešinama TOC-a, a svakako da je doprineo i incident kada sam uhapšen. Ovim kadrovskim rezom uklonjeni su svi vodeći ljudi u centru – kaže Radić za Danas.

Podsetimo, Radić je na vojni aerodrom u Batajnici, gde se nalazi Centar za letna ispitivanja i Sektor za vazduhoplovna sredstva TOC-a, došao 27. decembra na poziv prijatelja koji su piloti u Vojsci Srbije, kako bi prisustvovao letu aviona Orao. Kako je Radić, dugogodišnji ekspert za vojna pitanja koji deset godina sarađuje sa časopisom Odbrana koji izdaje Ministarstvo odbrane, u više navrata prisustvovao sličnim događajima, nikome na vojnom aerodromu u Batajnici njegov dolazak nije bio neuobičajen, a čak mu nije tražen ni uvid u ličnu kartu prilikom ulaska na aerodrom. Radić je neometano posmatrao nalet aviona do trenutka kada je na aerodrom u Batajnici došao Nenad Miloradović, v. d. pomoćnika ministra odbrane za materijalne resurse. Miloradović se navodno razbesneo, ali čekao je da prođe drugi let Orla tog dana i kada su Radićevi prijatelji bili u vazduhu na trećem letu tražio je od Vojne policije da ga uhapsi. Vojna policija je u skladu sa nadležnostima, Radića predala civilnoj policiji koja ga je privela. U celini kod vojne policije i MUP zadržan je osam sati. Nakon toga, Radić je obavešten da je istragu protiv njega preduzelo Treće osnovno tužilaštvo u Beogradu, koje ga sumnjiči da je izvršio krivično delo neovlašćen pristup vojnom objektu.

Izvor: www.danas.rs
Logged
dark-bullet
stariji vodnik
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 841« Reply #680 on: April 13, 2018, 02:04:00 pm »

To je neka mućka. Čovek, novinar, prati vojsku već najmanje deset godina, radi za vojni časopis, a gone ga po 416.čl. Krivičnog zakonika kao da je, u najmanju ruku, prorezao rupu u ogradi i ušunjao se na aerodrom (a ne ušao normalno kroz kapiju), te slikao letjelicu koja tek treba da se vine u nebo (i ne 30 godina stare avione). Među obveznim znacima krivičnog dela stoji i "...iako zna da je to zabranjeno,", što znači, da počinilac mora biti svestan, da radi nedozvoljenu radnju.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 18 799


« Reply #681 on: April 13, 2018, 06:55:08 pm »

Дарко, има ту донекле истине, односно одговорности самог Радића. Знао је да се не може ући без прописане процедуре која је за новинаре јасна одређена (акредитација)  Са други стране, он је ипак ушао на позив војних лица, која су пре њега позвана да брину о прописима. Лично, не мислим да је Радић најкривљи, а понајмање да га треба кривично гонити. Ако кога треба гонити то су ова "смењена" лица.

И ја сам сигурно имам више познаника у ВС од Радића који ми могу рећи: дођи, уђи, види. Међутим, мени не пада напамет тако нешто. Прво да њих не бих доводио у незгодну ситуацију, друго јер знам да ја више нисам војно лице (службено лице) које може доћи и присуствовати интерним обукама, испитивањима и сл. без званичног одобрења. Идем на јавне скупове, отворене за јавност и ту се мало "пробијем" (обезбедим одговарајућу пропусницу) да будем ближе дешавању, али ништа мимо прописа.

Logged
Kuzma®
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9 909« Reply #682 on: April 24, 2018, 09:17:11 am »

TRAGEDIJA KOD BOGATIĆA: Pripadnica Vojske Srbije, koja se ubila, trebalo da se uda u subotu i bila je u drugom stanju?!

Pripadnica Vojske Srbije B.M. (24) izvršila je samoubistvo u kući roditelja budućeg muža, selu Dublje pored Bogatića, saznaje Kurir
Ona je pucala iz vatrenog oružja koje, navodno, pripada njenom suprugu.

Prema nezvaničnim informacijama, B.M. je trebalo da se uda u subotu i bila je u petom mesecu trudnoće.

Njen suprug je jutros našao telo kada se vratio sa noćnog dežurstva.
I on je pripadnik Vojske Srbije.

Izvor:Press online
Logged
torpedo011
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 604« Reply #683 on: April 24, 2018, 09:35:15 am »

Дарко, има ту донекле истине, односно одговорности самог Радића. Знао је да се не може ући без прописане процедуре која је за новинаре јасна одређена (акредитација)  Са други стране, он је ипак ушао на позив војних лица, која су пре њега позвана да брину о прописима. Лично, не мислим да је Радић најкривљи, а понајмање да га треба кривично гонити. Ако кога треба гонити то су ова "смењена" лица.

И ја сам сигурно имам више познаника у ВС од Радића који ми могу рећи: дођи, уђи, види. Међутим, мени не пада напамет тако нешто. Прво да њих не бих доводио у незгодну ситуацију, друго јер знам да ја више нисам војно лице (службено лице) које може доћи и присуствовати интерним обукама, испитивањима и сл. без званичног одобрења. Идем на јавне скупове, отворене за јавност и ту се мало "пробијем" (обезбедим одговарајућу пропусницу) да будем ближе дешавању, али ништа мимо прописа.

Тако је Џумба.
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 40 764« Reply #684 on: May 07, 2018, 05:51:41 pm »

Vojnik iz Surdulice se ubio iz lovačke puške
Kurir  07.05.2018.

Dvadesetosmogodišnji D.I pripadnik Vojske Srbije izvršio je samoubistvo u porodičnoj kući u selu Zagužanje u opštini Surdulica. Njegovo telo pronađeno je u ponedeljak ujutru. Vojnik je kako se pretpostavlja prema nezvaničnim informacijama samoubistvo izvršio lovačkom puškom.

U Ministarstvu odbrane potvrđeno je da se radi o pripadniku Vojske Srbije. Kako se nezvanično saznaje vojnik se je ubio posle svadbe na kojoj je bio pobratim. Svadbeno veselje organizovano je u restoranu, u selu Žitorađe koje se nalazi između Vladičinog Hana i Surdulice. Uviđaj na licu mesta obavili su pripadnici policije i dežurni zamenik tužioca Višeg javnog tužilaštva u Vranju, prenosi Kurir. Tužilaštvo je naložilo da se uradi obdukcija tela.

Izvor: www.blic.rs
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 40 764« Reply #685 on: July 09, 2018, 12:24:53 pm »

Bojana je pronađena mrtva u četvrtom mesecu trudnoće, a tužilaštvo ipak sumnja da je ubijena
Bojana Bogosav  09.07.2018.

Tužilaštvo u Šapcu pokrenulo je istragu kako bi se utvrdio pravi razlog smrti Bojane Milanović (24), pripadnice Vojske Srbije koja je krajem aprila, u četvrtom mesecu trudnoće, pronađena mrtva, saznaje “Blic”.

Kako saznajemo, istraga smrti pokojne Bojane Milanović još uvek je u toku.

- Naloženo je da se obave sva potrebna veštačenja kako bi se utvdilo da li je zaista počinila samoubistvo, kako su prvi rezultati ukazivali, ili je u pitanju ubistvo. Ispituje se, između ostalog, da li je mogla da sama puca iz lovačkog karabina i to dva puta - objašnjava izvor “Blica” upoznat sa istragom. Da je istraga smrti pokojne Bojane, koja je pronađena mrtva u petom mesecu trudnoće svega nekoliko dana pre venčanja, u toku, potvrdila je za “Blic” i njena majka Snežana Stevanović.

- Još uvek, koliko znam, nema ništa novo. Čekamo rezultate i nadamo se da će se sve uraditi najbolje moguće. Samo želim da se istraga ubrza i da istina izađe na videlo - kaže Bojanina majka. Podsećanja radi, stravična tragedija dogodila se krajem aprila ove godine, pet dana pred Bojanino venčanje. Prema informacijama koje su se pojavljivale prvih dana nakon njene smrti, nesrećna devojka iz za sada nepoznatih razloga pucala je u sebe iz lovačkog karabina, koji je u vlasništvu njenog verenika, koji je, kao i ona, pripadnik Vojske Srbije. Kada se Bojana navodno ubila, on je bio na dežurstvu i radio je noćnu smenu, a kada se vratio, zatekao je njeno beživotno telo.

Bojanini prijatelji i porodica od samog pronalaska njenog beživotnog tela izražavali su sumnje da je ona mogla da počini samoubistvo, ističući da je ona devojka vedrog duha, nasmejana, koja nije imala suicidnih misli. Joviša Marinković, Bojanin verenik, rekao je za medije da je ona tog kobnog dana bila “vesela, kao i svaki drugi dan”. Familija, kao i komšije, pričali su o njima kao “najsrećnijem paru koji poznaju”. Taj opis potvrđuju i fotografije koje je ovaj par napravio samo tri dana pre Bojaninog samoubistva. Par je posetio manastir Kaona, gde su se slikali zagrljeni i nasmejani. Bojanu je Joviša tada fotografisao između freske Bogorodice koja ljubi malog Isusa Hrista i kolevke za bebu, što je verovatno njena poslednja fotografija. Bojanina snaja Dragana, koja živi u istoj kući i takođe je u drugom stanju, rekla je da je nešto puklo, ali da nije ulazila u sobu smatrajući da se Bojana odmara, a i retko je izlazila, jer je ranije živela u Sremskoj Mitrovici, pa ovaj kraj ne poznaje najbolje.

Bez oproštajnog pisma

Bojanin verenik ispričao je za medije da je u potpunom šoku i da je to bio grom iz vedra neba.

- Otišao sam na posao. Sve je bilo u redu kad sam krenuo. Da nešto nije bilo kako treba, ja bih primetio. Ona je bila vedra, nasmejana kao i uvek. Kad sam došao, zatekao sam stravičan prizor - rekao je Joviša Marinković. On je tvrdio da Bojana nije ostavila nikakvu oproštajnu poruku koja bi mogla da razjasni njenu smrt.

Izvor: www.blic.rs
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 40 764« Reply #686 on: July 11, 2018, 07:00:57 am »

Поносни на разводника Милицу Ђекић
Аутор: Р. Д.уторак, 10.07.2018.

Она је пре неколико дана из набујалог потока у селу Лопатница код Краљева извукла жену коју је бујица повукла у воду

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић састали су се са разводником Милицом Ђекић из 27. механизованог батаљона Друге бригаде Копнене војске, која је пре неколико дана спасила жену из набујалог потока у селу Лопатница код Краљева.

Несрећна жена је покушавала да ослободи пањ заглављен у води, а онда се оклизнула и упала у реку. Када је то чула, Ђекићева је истог тренутка потрчала за женом коју је бујица носила, а за њом је кренуо и очух Горан. Сустигли су је после 300 метара, када се ухватила за грање и зауставила, што су Милица и Горан искористили да уђу у воду и извуку је.

Како је истакла разводник Милица Ђекић, у тим тренуцима човек нема времена за размишљање и чини све како би помогао некоме у невољи.

Izvor: www.politika.rs


* 001.jpg (112.15 KB, 672x446 - viewed 80 times.)
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 40 764« Reply #687 on: August 12, 2018, 02:22:57 pm »

Herojsko delo poručnika Trajkovića, spasao mladića
Tanjug   12. avgust 2018.

Pripadnik Vojske Srbije, poručnik Dušan Trajković spasao je život mladiću izvučenom bez svesti s dna bazena "Čair“ u Nišu

Pripadnik Vojske Srbije, poručnik Dušan Trajković spasao je život mladiću izvučenom bez svesti s dna bazena "Čair“ u Nišu i time pokazao izuzetnu humanost, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane. Trajković, koji je tom prilikom bio na godišnjem odmoru, ugledao je spasioca kako izvlači mladića, starosti oko 30 godina, bez znakova života. Pošto je uvideo ozbiljnost situacije Trajković je pritrčao i počeo reanimaciju, a ujedno je i zamolio kupače da pozovu hitnu pomoć. Oživljavanje reanimacijom radio je više od pet minuta, sve dok mladić nije počeo da daje znakove života. Ubrzo je došla hitna pomoć koja je preuzela davljenika u polusvesnom stanju i odvezla ga u Urgentni centar Niš. Poručnik Trajković, inače referent za telekomunikacije i informatiku iz Komande 49. logističkog bataljona, ispoljivši inicijativu, požrtvovanost, humanost i smirenost, još jednom dokazao spremnost pripadnika Vojske Srbije da pomognu građanima kad god je potrebno, navodi se u saopštenju.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 18 799


« Reply #688 on: August 12, 2018, 08:15:45 pm »

Свака част поручнику Трајковићу!
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 40 764« Reply #689 on: September 15, 2018, 08:38:52 pm »

Lučani: Nesreća u "Namenskoj", teško povređen radnik
Tanjug   15. septembar 2018.

U fabrici "MB Namenska" u Lučanima, danas po podne došlo je do nesreće u kojoj je jedan radnik teško povređen, preneo je RTS.

Kako je navedeno, povređen je Milun Bogićević, koji je iz čačanske bolnice prebačen u Beograd i u stabilnom je stanju. Portparolka "Namenske" izjavila je da je "uviđaj utvrdio da je radnik sam kriv za nesreću, jer nije poštovao radne procedure", navodi RTS na svom sajtu.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
Pages:  1 ... 41 42 43 44 45 [46] 47 48 49 50   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.024 seconds with 25 queries.