PALUBA
June 24, 2021, 11:08:04 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno
Pravilnik za postovanje vesti
 
   Home   Help Login Register  
Samo registrovani članovi mogu da pristupe forumu Paluba.Info. Prijavite se ili registrujte nalog na forumu Paluba.Info Prilikom registracije lozinka mora da sadrži najmanje osam karaktera, od toga jedno veliko slovo, i bar jedan broj, u protivnom registracija neće biti uspešna. Za eventualne probleme prilikom registracije, obratite se na e-mail adresu broker824@gmail.com ili webmaster@paluba.info
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  [1] 2 3 4 5 6 ... 51   Go Down
  Print  
Author Topic: Crna hronika - kratke vesti  (Read 129153 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 927


Jednakost, Bratsvo, Sloboda


WWW
« on: December 20, 2007, 10:02:06 pm »

Iz vojnog kamiona ispale bombe


20. decembar 2007.god.

Beograd -Iz kamiona VS na delu autoputa
Beograd-Niš u blizini naplatne rampe kod
Batočine ispalo 18 sanduka u kojima su
bile ručne bombe.


Nijedna bomba nije eksplodirala, a mesto na kome se to dogodilo obezbeđivali su pripadnici vojne policije i MUP-a Srbije. Incident se dogodio oko 11 časova kada je vozač kamiona bombe prevozio iz Niša u Kragujevac na uništavanje. Osamnaest sanduka u kojima su ručne bombe rasulo se na naplatnoj rampi kod Batočine dok je vozač vojnog kamiona plaćao putarinu.

Vojni kamion je prevozio rashodovane bombe iz skladišta u Nišu na uništavnaje u tehničko-remontni zavod u Kragujevcu.

Kako kažu u preduzeću Putevi Srbije, vozač nije čak ni primetio da su, dok je stajao na rampi, sanduci s bombama ispali iz kamiona.

"Došlo je od incidenta jer su se otvorila zadnja vrata kamiona i na naplatnoj stanici je ispalo 18 sanduka sa bombama. Smenovođa je obavestio nadleržne, a potom i polciiju koja ga je zaustavila kod Batočine" , kaže Darko Savić, zamenik šefa deonice Beograd-Batočina

Zaposleni Preduzeća Putevi Srbije odmah su evakuisani a mesto na kojem su bili rasuti sanduci s ekspolozivnim tovarom obezbedili su pripadnici i vojne i civilne policije.

Naplatna stanica kod Batočine, iz pravca Niša nakratko je bila zatvorena, a vozila su bila preusmeravana na rampu kod Lapova.

Stručna ekipa Tehničko - remontnog zavoda u Kragujevcu odvezla je sanduke sa bombama koji su ispali kod naplatne rampe Batočina, izjavio je načelnik Uprave za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane kapetan bojnog broda Petar Bošković.

Na internet sajtu Ministarstva odbrane navodi se da je Bošković objasnio da se radi o rashodovanim ubojnim sredstvima iz skladišta Rujnička Kosa kod Niša koja su bila prevožena u Tehničko-remontni zavod u Kragujevcu na uništavanje.

U pitanju su bile ručne kumulativne bombe.

Prema njegovoj oceni, nije bilo opasnosti da se bombe aktiviraju jer su bile spakovane u originalne sanduke.

Mesto gde su sanduci ispali na naplatnoj rampi Batočina odmah su obezbedili pripadnici MUP-a Srbije i Vojne policije, a upućena je i komisija Uprave za logistiku Generalštaba Vojske Srbije.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac je naložio hitno ispitivanje okolnosti pod kojima se ovo desilo i naložio da, ukoliko se ustanovi da procedura nije ispoštovana, akteri budu adekvatno sankcionisani, rekao je Bošković. On je dodao i da će, ako se ustanovi da procedure nisu adekvatne, one biti promenjene.

Izvor: Beta


Ja stvarno nemam komentar za ovaj događaj, zar mi smemo da dozvolimo i tolerišemo ovakve tj. ovolike ispade.

Javnost već uveliko priča kako su u VS plate male pa da su 18 sanduka namerno ispali iz kamiona samo ih nije pokupio taj koji je to navodno trebao da to uradi, pa sve do toga kako su to sve videli civili pa se nije moglo. Ta priča je više nego smešna, ko iole poznaje put od Niša do Batočine ustvari do Kragujevca veoma dobro zna da ako je neko i imao takve namere to sigurno nebi uradio na naplatnoj rampi u Batočini ili uopšte u tom predelu gde uvek ima nekoga.
 
Logged
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 682


WWW
« Reply #1 on: December 20, 2007, 10:53:49 pm »

Video sam već komentare tipa "namerno ispale da bi ih onaj koji je platio, pokupio" i slične. Takvi komentari su, u najmanju ruku, zluradi. Činjenica je da je došlo do propusta (grubih) u prevoženju opasnih materija (ako je u pitanju furda, onda nisam siguran ni koliko je to opasan teret i da li kao takav zahteva posebne uslove prevoženja). Činjenica je da nisu mogle da eksplodiraju jer se upaljači za protivtenkovske kumulativne bombe (partizanke Smiley) čuvaju odvojeno.

Logged
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 682


WWW
« Reply #2 on: December 21, 2007, 09:07:43 am »

Evo baš jutros čitam u "novinama" kako su se te bombe kotrljale po putu, umalo nije došlo do humanitarne katastrofe, Reks se bacio na bombu da zaštiti radnika na naplatnooj rampi... ccc
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 927


Jednakost, Bratsvo, Sloboda


WWW
« Reply #3 on: December 26, 2007, 08:42:05 pm »

Vojska Srbije utvrdila odgovornost četiri osobe za nedavni incident kod Batočine, kada je iz kamiona ispalo 18 sanduka sa bombama.

Zbog propusta u organizaciji transporta rashodovanih ubojnih sredstava 20. decembra 2007. godine, komisija Uprave za logistiku Generalštaba VS pokrenula je postupak protiv šest osoba iz Trećeg skladišnog bataljona Centralne logističke baze i utvrdila odgovornost četiri osobe.

Komandant Trećeg skladišnog bataljona je po hitnom postupku udaljen sa dužnosti, a Komisija je predložila da bude izveden pred Vojnodisciplinski sud. On se tereti da nije pravilno regulisao organizaciju i izvršenje prevoženja rashodovanih ubojnih sredstava, kao i da nije odredio pratioca.

Protiv zamenika komandanta Trećeg logističkog bataljona i komandira transportnog voda preduzete su, kako se navodi, adekvatne disciplinske mere zbog nepreduzimanje mera i kontrole u toku transporta sredstava, neproveravanja ispravnosti vozila i nepripremanja vozača za prevoženje rashodovanih ubojnih sredstava.

Vozač kamiona odgovoran je za nepotpun pregled vozila pre i u toku prevoženja, a za dva lica je utvrđeno da ne postoji odgovornost u vezi sa ovim slučajem.

U saopštenju Uprave za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane se navodi da pored toga, ni najodgovornija lica neće biti izuzeta od utvrđivanja odgovornosti.

Dodaje se da je načelnik Generalštaba VS Zdravko Ponoš pokrenuo postupak za utvrđivanje komandne odgovornosti protiv načelnika Uprave za logistiku GSS VS i komandanta Centralne logističke baze.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac pokrenuo je proceduru za izmenu propisa koji regulišu transport naoružanja, municije i eksplozivnih materija, a koji potpiču iz 1977. godine.

Istovremeno, načelnik GSS VS izdao je naređenje kojim se, u vremenu do donošenja novih propisa, dodatno reguliše organizacija transporta naoružanja, municije i eksplozivnih materija, dodaje se u saopštenju.Ima jedna stvar koja prati Balkan od vajkada a po svim izgledima pratiće ga i ubuduće. Mi se tek brinemo o nekom problemu kada se nešto desi, u ovom slučaju hvala Bogu nije bilo žrtava, ali kao po starom dobrom scenariju tek se sada naređenjem (uredbom) dodatno reguliše, ustvari menja zastarela organizacija transporta naoružanja, municije..............koja kao što možete videti potiče iz davne 77. g. dok se ne napišu novi propisi.
Baš me zanima iz koje li su godine npr. propisi organizacije transporta opasnih materija.
« Last Edit: August 03, 2010, 08:45:45 pm by leut » Logged
Boba-No1
razvodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 93« Reply #4 on: December 28, 2007, 03:45:13 pm »

Pa 30 godina se prevozilo po tim propisima i sve je bilo u redu, problem je što se pojedinci ne pridržavaju istih, mogu oni da ih menjaju i menjaju, ali i dalje ostaje problem ne odgovornih, tako da ovaj incident upošte nema veze sa starosti propisa, a pokretanje procedure o izmeni...hmm, aj da se vidi kako nam ministar vojni nešta radi.... Tongue
Logged
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 682


WWW
« Reply #5 on: February 25, 2008, 08:34:27 pm »

<iframe width="640" height="385" src="//www.youtube.com/embed/dGaWyqLSMQg?fs=1&start=" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Naleteh na ovo, inače je slučaj zaključen, sem...

Quote
Dodaje se da je načelnik Generalštaba VS Zdravko Ponoš pokrenuo postupak za utvrđivanje komandne odgovornosti protiv načelnika Uprave za logistiku GSS VS i komandanta Centralne logističke baze.
« Last Edit: August 03, 2010, 08:50:03 pm by leut, Reason: sređen youtube link » Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 927


Jednakost, Bratsvo, Sloboda


WWW
« Reply #6 on: February 27, 2008, 09:55:09 am »

MINISTARSTVO ODBRANE: MAJOR LAZIĆ POKUŠAO SAMOUBISTVO

Komandir čete u Centru za obuku Kopnene vojske u Jakovu, major Srđan Lazić (44) juče nešto pre 14 časova, prema svim indicijama, pokušao je u svojoj kancelariji da izvrši samoubistvo, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

U saopštenju se navodi da je Lazić samoubistvo pokušao da izvrši pucajući iz automatske puške sebi u grudi.

Major Lazić je, kako navodi dalje ministarstvo, u svesnom stanju hitno prebačen u Urgentni centar Kliničkog centra Srbije.

Pripadnici Vojne policije na osnovu ovlašćenja dežurnog istražnog sudije Okružnog suda u Beogradu vrše uviđaj, saopšteno je iz ministarstva.

Major Lazić je, kako Tanjug saznaje, ostavio nekoliko oproštajnih pisama.
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 927


Jednakost, Bratsvo, Sloboda


WWW
« Reply #7 on: April 25, 2008, 01:09:59 pm »

Ukradeni rashodovani tenkovi

24. april 2008.
 
Zranjanin - Sa školsko-tehničkog poligona
u Čenti, koji je vlasništvo Vojske Srbije,
ukradena su četiri tenka tipa T-34, dok
je sa petog odsečen i odnet zadnji deo.


O nedavnoj krađi rashodovanih tenkova u zrenjaninskoj policiji nisu mogli da kažu ništa detaljnije zbog istrage koja je u toku. Vojno-vazduhoplovni poligon u Čenti niko ne čuva, pa je imovina prepuštena kradljivcima.

Tenkove T-34 vojska je iz operativne upotrebe izbacila pre više od tri decenije, čelične grdosije su zatim odnete na poligone gde služe kao meta avionima i helikopterima za bojevo gađanje.

Najavljujući da će Vojska Srbije izdati zvanično saopštenje o ovom slučaju tokom dana, načelnik Uprave za odnose sa javnošću Petar Bošković naglasio je da je reč o rashodovanim tenkovima, starom gvožđu koje se nalazilo na poligonu koji se koristio za vojne vežbe jednom ili dva puta godišnje.

Niko do sada nije procenio štetu, ali se zna da je jedan T-34 težak 32 tone.

Vojska Srbije je pre tri godine oglasila prodaju viškova nešto savremenijih tenkova T-55. i tada je objavljeno da je cena jednog tenka 130 evra po toni.

Ako bi otpad kradljivcima čelika s tenka T-34 platio 130 evra po toni, maksimlna zarada po tenku bi bila 4.160 evra. Tenkovi su, međutim, pre postavljanja na poligon i na samom poligonu dosta oštećeni granatama tokom bojevog gađanja pa bi zarada kradljivaca, odnosno šteta naneta Vojci bila manja.


Izvor: Beta
Logged
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 682


WWW
« Reply #8 on: April 25, 2008, 01:43:30 pm »

Slična stvar se desila i na poligonu Pasuljanske livade prošle godine kada je odneta kupola koju naaši nisu mogli da montiraju nazad na tenk posle pogotka. Ujutru kupole nije bilo... odvukoše je seljaci.

Problem je kada se desi da neko pokupi neeksplodirani upaljač sa Ose pa posle ostane bogalj. A za sve, naravno, okrive Vojsku.
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 927


Jednakost, Bratsvo, Sloboda


WWW
« Reply #9 on: August 01, 2008, 03:56:30 pm »

Povređen jer je uništavao bombu

1. avgust 2008.
 
Niš - 64-godišnji Beograđanin Miroljub M.
povređen je dok je pokušavao da uništi
ručnu bombu pronađenu u dvorištu kuće
kod Aleksinca.


Kako je saopštila Policijska uprava u Nišu, Miroljub je zadobio lakše povrede po nogama sinoć u dvorištu kuće u selu Donje Suhotno u opštini Aleksinac. Miroljub je pronašao ručnu bombu prilikom radova u dvorištu, a posle incidenta smešten je u Klinički centar u Nišu.


Izvor: Beta
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 46 867« Reply #10 on: January 12, 2009, 07:53:54 pm »

12/01/2009
Врховни суд Србије укинуо решење Окружног суда у Београду да нема места спровођењу истраге против бившег министра одбране Првослава Давинића за злоупотребу положаја у случају "Сателит". Предмет враћен првостепеном суду на поновно одлучивање, саопштио је Врховни суд.

Решење Окружног суда у Београду да нема места спровођењу истраге против бившег министра одбране Првослава Давинића, укинуо је Врховни суд Србије.

Војно одељење Окружног јавног тужилаштва у Београду жалило се на решење Окружног суда донетог крајем новембра 2008. године којим је одбачен захтев Тужилаштва за спровођење истраге против Давинића.

Бивши министар одбране осумњичен је да је без дозволе надлежних 4. јуна 2005. године, потписао уговор вредан 45 милиона долара, са израелском компанијом "Имиџсет Интернешнел".

Кривично ванрасправно веће Окружног суда утврдило је, међутим, да нема основане сумња да је Давинић извршио дело за које се терети и да нема места спровођењу истраге.

Одлука је донета поводом неслагања истражног судије Војног одељења са захтевом Окружног јавног тужилаштва за покретање истраге против Давинића.

Према наводима Тужилаштва Давинић је, произвољно, без претходног поступка избора, који је прописан Законом о јавним набавкама, изабрао фирму "Камира крек корпорејшн", регистровану на Девичанским острвима, да преговара са Израелцима и са њима склопи уговор вредан око 45 милиона евра.

Према уговору, израелска страна се обавезала да Министарству одбране на шест година изнајми сателите типа "Ерос А" и "Ерос Б" којима би се надгледао простор југа Србије и подручје Косова и Метохије као и да инсталира контролну станицу.

Извор:РТС
Logged
DEMON
vodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 409« Reply #11 on: February 10, 2009, 11:42:46 am »

  10.02.2009.

  Beograd -- Završena akcija hapšenja pripadnika organizovane kriminalne grupe koja je zloupotrebom položaja u Vojsci Srbije u dužem vremenskom periodu vršila krivična dela.

  Kako B92 saznaje, ta grupa tereti se da je davanla i primala mito, zloupotrebila službeni položaj i vršila prevare u domenu rešavanja stambenih potreba pripadnika Vojske Srbije, naknada šteta po osnovu povređivanja na prostoru bivše SFRJ i prava iz socijalnog osiguranja, objavljeno je na sajtu Ministarstva odbrane Srbije.

  Akciju hapšenja i procesuiranja zajednički su izveli Vojnobezbednosna agencija, MUP Srbije i Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal.

  Delovanje grupe je praćeno u dužem vremenskom periodu.

  Radi se o dobro organizovanoj kriminalnoj grupi koju su činili pripadnici vojske bivše Jugoslavije, vojske Republike Srpske Krajine i službena lica zaposlena u organima Uprave nadležnim za rešavanje pitanja boračke zaštite i stambenih potreba vojnih lica.

  Ovo je još jedna u nizu akcija državnih organa Republike Srbije usmerena na suzbijanje korupcije i drugih težih oblika kriminala, objavljuje sajt Ministarstva odbrane.

  Kako B92 nezvanično saznaje radi se o kriminalnoj grupi koja broji 18 članova, od kojih je sedmoro zaposleno u Ministarstvu odbrane.

  Извор: B92
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 46 867« Reply #12 on: February 10, 2009, 06:21:07 pm »

С А О П Ш Т Е Њ Е

10.02.2009.
У току је заједничка акција Војнобезбедносне агенције, Министарства унутрашњих послова Републике Србије и Специјалног тужилаштва за организовани криминал на лишавању слободе и процесуирању припадника организоване криминалне групе која је у дужем временском периоду вршила кривична дела давања и примања мита, злоупотреба службеног положаја и превару у домену решавања стамбених потреба припадника Војске Србије, накнада штета по основу повређивања на простору бивше СФРЈ и права из социјалног осигурања.

Деловање групе је праћено у дужем временском периоду. Ради се о добро организованој криминалној групи коју су чинили припадници војске бивше Југославије, војске Републике Српске Крајине и службена лица запослена у органима Управе надлежним за решавање питања борачке заштите и стамбених потреба војних лица.

Ово је још једна у низу акција државних органа Републике Србије усмерена на сузбијање корупције и других тежих облика криминала.

О резултатима акције која је у току јавност ће бити благовремено обавештена. У овом тренутку јавности се не могу саопштавати други подаци како се не би угрозиле започете активности државних органа.

Извор:Сајт Министарства одбране
« Last Edit: February 10, 2009, 06:23:02 pm by dreadnought » Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 46 867« Reply #13 on: February 10, 2009, 06:22:18 pm »

Изјава министра одбране

10.02.2009
Министар одбране Драган Шутановац изјавио је да је, после више месеци заједничког рада Војнобезбедносне агенције, Војне полиције и Министарства унутрашњих послова, данас окончан део активности везаних за организовани криминал усмерен ка Војсци Србије и буџету Србије.

"Приведено је више особа за које се сумња да су се бавиле организованим криминалом дуги низ година. Био сам упознат од самог почетка активности и цела акција се води више месеци", рекао је Шутановац агенцији Бета.

"Очекујемо да на суду буду доказане све сумње које смо документовали у сарадњи са тужилаштвом на најбољи могући начин", истакао је Шутановац.

Извор:Сајт Министарства одбране
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 46 867« Reply #14 on: February 11, 2009, 08:07:32 pm »

Mućke u Vojsci otkrivene preko lažnih invalida

11.02.2009.
Hapšenje grupe koja je osumnjičena da je u Vojsci Srbije prisvojila stotine miliona dinara u nelegalnim dodelama vojnih stanova, nije prva afera tim povodom. Kako „Blic” nezvanično saznaje, u maju prošle godine zbog istih sumnji smenjena su dva generala, a suspendovana je dodela dvadesetak stanova.

Prema izvorima bliskim vojnom vrhu, ministar Dragan Šutanovac smenio je tada generale Ljubisava Todorovića i Slobodana Tadića zbog sumnji da su umešani u nelegalne dodele stanova.

- Ministar Dragan Šutanovac postavljen je za ministra 15. maja prošle godine. Tada je dobio informacije o malverzacijama u vezi sa dodelom stanova. Posle prve sednice Vlade Srbije održane 17. maja, zbog sumnji da su umešani u manipulacije sa stanovima, ministar Šutanovac smenjuje generale Ljubisava Todorovića, državnog sekretara u Ministarstvu odbrane zaduženog za ljudske resurse, i Slobodana Tadića, načelnika Uprave za kadrove. Istovremeno, ministar stopira dodelu oko 20 stanova među kojima je i stan koji je bio dodeljen generalu Tadiću - kaže izvor „Blica”.

Da li je taj slučaj u vezi sa hapšenjem šesnaestočlane grupe, među kojima je osmoro pripadnika Ministarstva odbrane i dvojica lekara VMA, trenutno se proverava.

Šesnaestoro uhapšenih će u četvrtak biti privedeno istražnom sudiji Specijalnog suda. Oni se terete da su lažnim lekarskim uverenjima o bolesti obezbeđivali dodatne bodove na rang-listi za dodelu stanova i subvencionisane stambene kredite. Za malverzacije sa stanovima osumnjičeni su Nikola Tomašević, pravnik, Novica Mihajlović, penzionisani referent na VMA, Stevo Trivić, bivši načelnik Odeljenja za stambene poslove, Ljubica Torbica, pravnik, kao i dvojica lekara sa VMA, Ivica Medenica i Jovan Jugović. Uzimanje mita od zainteresovanih da nezakonito napreduju na rang-listi organizovao je penzionisani kapetan pešadije Goran Mojović, koji je označen kao šef kriminalne grupe. Grupa se tereti da je obično uzimala 15.000 evra provizije za jednu dodelu stana.

Izvor: Blic online
Logged
Pages:  [1] 2 3 4 5 6 ... 51   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Only registered members are allowed to access forum Paluba.Info. Please login or register an account with forum Paluba.Info. When registering, the password must contain at least eight characters, of which one capital letter and one numeric number, otherwise the registration will not be successful. For any problems during registration, please contact the e-mail address broker824@gmail.com or webmaster@paluba.info
Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.024 seconds with 24 queries.