PALUBA
June 24, 2021, 09:45:23 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News:
Glavni pokrovitelj foruma Paluba
kompanija
Protexi Group System
http://www.protexigroup.co.rs/
 
   Home   Help Login Register  
Samo registrovani članovi mogu da pristupe forumu Paluba.Info. Prijavite se ili registrujte nalog na forumu Paluba.Info Prilikom registracije lozinka mora da sadrži najmanje osam karaktera, od toga jedno veliko slovo, i bar jedan broj, u protivnom registracija neće biti uspešna. Za eventualne probleme prilikom registracije, obratite se na e-mail adresu broker824@gmail.com ili webmaster@paluba.info
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 45 46 47 48 49 [50] 51   Go Down
  Print  
Author Topic: Crna hronika - kratke vesti  (Read 129149 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
micha
Moderator
zastavnik
*
Offline Offline

Posts: leet


« Reply #735 on: July 19, 2020, 12:29:55 am »
   Ko poznaje ovaj kraj Žarkova zna da je ta ulica jedna od najstrmijih u Beogradu. Pretpostavljamo da su otkazale kočnice ili transmisija kamiona. Sa tenkom na prikolici ukupna težina je oko 80 tona, pa je za pretpostaviti koliko je teško zaustaviti ovu grdosiju. Priča o alkoholu nema veze s mozgom! Vozači vučnog voza su po formaciji civilna lica koja imaju odgovarajući sertifikat za upravljanje ovim vozilom, a o koliko odgovornom, teškom i opasnom poslu se radi govori podatak  da ovi vozači iako CL imaju beneficirani radni staž što je za civilna lica u VS jako retko.


   Starost vozila, njegov mali međuremontni resurs (svega 3000-6000 m/č za motor koji je sličan tenkovskom iz T-55) i potreba za čestim angažovanjem su najverovatniji uzrok otkaza tehnike. Srećna okolnost je a niko nije stradao a posada vučnog voza je lakše povređena. Sr..nja se dešavaju i ne treba praviti senzaciju od toga.
Logged
tihi
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 112« Reply #736 on: July 19, 2020, 10:04:52 pm »

Koliko sam procitao negde sumnja se na otkaz kocnica.
Logged
MOTORISTA
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 48 467« Reply #737 on: September 01, 2020, 09:05:52 pm »

понедељак, 31.08.2020.

Лажна дојава о бомби у згради суда у Крагујевцу

КРАГУЈЕВАЦ – Радници суда у Крагујевцу данас су били евакуисани након анонимне дојаве о постављеној бомби у згради суда за коју се након провере испоставило да је лажна, речено је Танјугу у крагујевачкој полицији.

Полиција интензивно трага за лицем које је упутило позив о наводно постављеној бомби у згради суда, преноси Танјуг. Крагујевачкој полицији је данас из суда око 10.30 сати пријављено да им је упућен позив да је у згради суда бомба, после чега је полиција изашла на терен и контрадиверзионим прегледом утврдила да је реч о лажној дојави.

Izvor: www.politika.rs
Logged
MOTORISTA
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 48 467« Reply #738 on: September 22, 2020, 05:15:14 am »

понедељак, 21.09.2020.
Мирослава Дерикоњић

Ускоро пресуда Момчилу Перишићу за шпијунажу

Шпијунска афера из 2002. године чији је главни актер, према наводима оптужнице београдског Вишег тужилаштва, некадашњи начелник Генералштаба Момчило Перишић и потпредседник Владе Србије, ускоро би требало да добије свој судски епилог. Доказни поступак који престонички Виши суд води против Перишића, због оптужби да је америчком дипломати Џону Нејбору предао поверљива документа, и још двојице окривљених, пуковника Миодрага Секулића и бившег припадника војске инжењера Владана Влајковића, који су тадашњем начелнику ГШ предали поменуте списе, према речима Перишићевог адвоката Новака Лукића, налази се у самој завршници. Из тог разлога може се очекивати да ће ускоро бити изречена пресуда.

Сем непотпуних делова оптужнице против окривљених, све друго из овог поступка за јавност је – тајна. Наиме, на самом почетку поновног поступка у фебруару 2016. године поступајући судија Наташа Албијанић донела је одлуку да поступак затвори за јавност. Председница судског већа тада је прочитала дописе Генералштаба и Министарства одбране у којима се наводи да је њихов став да са одређених списа не треба скинути ознаку тајности и да њихов садржај не треба откривати јавности. Одлука да се поступак затвори за јавност, према речима Перишићевог адвоката, зачудила је обрану, нарочито због великог протока времена од предметног догађаја и првог суђења.

– Након што смо дубље ушли у поступак, схватио сам да неким структурама, нарочито војним, није у интересу да ово суђење буде јавно. Обавезао сам се да нећу износити податке из поступка у јавност. Једино што могу да кажем јесте да је одржано много главних претреса. Одложено је, заиста, мало претреса и то је увек било из објективних разлога. Никоме није у циљу да овај поступак одуговлачи – казао је Лукић.

Случај Перишић „отворен” је његовим хапшењем 14. марта 2002. године. Тадашњег потпредседника Владе Србије ухапсили су припадници Војне контраобавештајне службе у једном мотелу на периферији Београда, под сумњом да је „одавао поверљиве информације америчком дипломати Џону Нејбору”. Перишић је у више наврата негирао кривицу у случају одавања поверљивих информација.

– Шта је Нејбор имао у торби – не знам. Њега сам упознао као потпредседник владе и често смо разговарали о војној сарадњи и уласку наше земље у Партнерство за мир. Није тачно да смо били на вечери, него сам у мотел „Шарић” свратио на пиће после трчања. А, чак и да сам дао нешто Нејбору, а нисам, то није ништа у односу на оно што је садашња власт предала Хагу – рекао је Перишић након хапшења.

Случај Перишић у то време отворио је нови сукоб између тадашњег председника СРЈ Војислава Коштунице и премијера Зорана Ђинђића. Након хапшења Перишића, премијер Србије је од председника Југославије тражио да, због незаконитог праћења и хапшења члана Владе Србије смени Ацу Томића, тадашњег начелника Управе безбедности, односно шефа војне тајне службе, тадашње ВБА. Представници Владе Србије сматрали су недопустивим да један државни функционер буде праћен, а да то не знају цивилни органи, органи Владе Србије и Савезне владе. У то време Војислав Коштуница је тврдио да је само овлаш обавештен о целом случају, а Небојша Павковић, начелник Генералштаба ВЈ од 2000. до 2002, да је за хапшење сазнао тек када су Перишић и Нејбор већ били приведени.

Запрећена казна од три до 15 година затвора

Поступак за шпијунску аферу против Перишића покренуло је некадашње војно правосуђе још марта 2002. године, а суђење пред тадашњим војним судом почело је 2004. године. Већ наредне године суђење је прекинуто због Перишићевог одласка у Хашки трибунал, где му је суђено за ратне злочине. С обзиром на то је трибунал донео ослобађајућу пресуду 2013. године Перишић се вратио у Београд, а поступак за шпијунажу поново је активиран 2014. године. За кривично дело које се Перишићу ставља на терет предвиђена је казна од три до 15 година затвора.

Izvor: www.politika.rs
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 19 187


« Reply #739 on: September 26, 2020, 10:55:56 pm »

Својевремено је Душан Прелевић, покојни музичар, у једној својој колумни написао како је текао сусрет Перишића и Нејбора, наравно на један иронично-саркастичан начин. Препричавам по сећању:
Џогира Перишић Ибарском магистралом кад сусретне Нејбора.
- "Па где си бре Нејборе? - каже Перишић - Знаш ли шта има ново?"
"Ево мене, џогирам. А шта је то ново?" - пита Нејбор
"Стварно не знаш?
- "Не знам"
- Па Цеца издала нову касету".
-"Заиста", зачуди се Нејбор - "Већ си је набавио?
- "Јесам. Хоћеш да ти је дам, имам једну баш за тебе?"
- " Оооо, па једва чекам."- каже Нејбор.
"Хајмо на пиће овде у мотел "Шарић", да ти не дајем овде на улици" - рече Перишић.
И тако њих двојица оду у мотел на пиће и размене касету. А ови из војне безбедности их ухапсили онако безвезе.Logged
MOTORISTA
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 48 467« Reply #740 on: October 01, 2020, 05:36:51 pm »

четвртак, 01.10.2020.
Тома Тодоровић

Војном службенику казна јер је на изборима био кандидат за одборника

Војно-дисциплински суд у Нишу казнио Александра Жарковића на војној служби у Лесковцу због повреде начела политичке неутралности. Војници имају пасивно право учешћа на изборима, могу да гласају али не и да буду бирани.


НИШ – Због тога што је на почетку претходног лета, када су становници наше земље 21. јуна бирали посланике за Народну скупштину Србије и своје представнике (одборнике) у локалним парламентима, био на изборној листи и кандидат за одборника у лесковачкој Скупштини града, Александар Жарковић, рођен 1975. године, војни службеник у Лесковцу, кажњен је у Војно-дисциплинском суду у Нишу.

Како је за „Политику” потврдио председник овог суда, потпуковник Иван Димић, после спроведеног поступка у војној јединици у којој ради и подизања оптужног предлога, Жарковићу је изречена новчана казна – одбијаће му се од плате по десет одсто од зараде у наредна четири месеца.

‒ Пријаву против овог војног службеника поднели су органи јединице у којој ради, у којој је и покренут поступак. У јединици у Лесковцу је процењено да постоје елементи дисциплинског преступа због учешћа на локалним изборима. Преступ је из члана 14. Закона о војсци, где децидирано стоји да је оптужени повредио начела политичке неутралности војске. Према овом закону, што треба објаснити, војни службеници имају пасивно право учешћа на изборима, односно могу да гласају и да се изјашњавају током изборног поступка, али не и да буду бирани у политичке органе и на политичке функције. Подигнут је оптужни предлог након чега је одржан главни претрес пред Војно-дисциплинским судом и изречена му је казна због учињеног преступа ‒ рекао нам је потпуковник Иван Димић.

На главном претресу, како смо сазнали, Александар Жарковић, који је члан Војног синдиката Србије за Лесковац, изјавио је „да је сматрао да има право да буде на изборној листи за одборника у локалној, односно лесковачкој градској скупштини, и да је намеравао да се бори за права бораца-ветерана и свих учесника ратних збивања у претходним деценијама у нашој земљи”.

После објављивања првостепене пресуде у суду у Нишу, сазнали смо, Жарковић и његови правни заступници најавили су жалбу на одлуку о новчаној казни о којој ће одлучивати Виши војно-дисциплински суд у Београду.

Војно-дисциплински суд у Нишу једна је од правосудних установа која је наследила некадашње органе у нашој војсци, односно војне судове и војна тужилаштва. Како нам је објаснио председник потпуковник Иван Димић, закони о војним судовима у нашој земљи донети су и почели су да се примењују још 1896. године, када је усвојен први Закон о војно-дисциплинским судовима у Краљевини Србији. После бројних трансформација поново постоје и функционишу војно-дисциплински судови, а један од њих је у Нишу.

Izvor: www.politika.rs
Logged
MOTORISTA
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 48 467« Reply #741 on: October 09, 2020, 06:50:31 am »

Pripadnik Vojske Srbije pokušao samoubistvo na Banjici
Novosti onlajn četvrtak, 08. 10. 2020.

VEČERAS oko 19.30 časova pripadnik Vojske Srbije A. R. pokušao je samoubistvo pištoljem u privatnom vlasništvu, u privatnom automobilu, na parkingu u kasarni "Vasa Čarapić" na Banjici, saopštilo je Ministarstvo odbrane

U saopštenju se navodi da u to vreme A. R. nije bio na dužnosti, te da je odmah nakon incidenta prevezen je na Vojnomedicinsku akademiju gde mu se lekari bore za život. Mediji su ranije preneli da se nepoznati muškarac večeras upucao dok se nalazio u kolima ispred kapije kasarne, da ga je prevezla vojna hitna pomoć, ali da se ne zna u kakvom je stanju.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
MOTORISTA
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 48 467« Reply #742 on: October 09, 2020, 07:17:36 am »

Pripadnik Vojske Srbije preminuo na VMA nakon što se upucao ispred kasarne
Tanjug 09.10.2020.

Pripadnik Vojske Srbije A. R. preminuo je noćas u Vojnomedicinskoj akademiji od posledica teških povreda zadobijenih u pokušaju samoubistva pištoljem, saopštilo je jutros Ministarstvo odbrane.

Pištolj je u privatnom vlasništvu, a pripadnik vojske se nalazio u privatnom automobilu, na parkingu u kasarni "Vasa Čarapić" na Banjici. U trenutku pokušaja samoubistva, sinoć oko 19.30 časova, nije bio na dužnosti.

Izvor: www.blic.rs
Logged
MOTORISTA
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 48 467« Reply #743 on: October 22, 2020, 04:00:00 pm »

Obesio se vojnik u potkrovlju svoje kuće
Novosti online 22. 10. 2020.

U LAZAREVCU u potkrovlju svoje kuće mladić S. K. (28) izvršio je samoubistvo vešanjem.

S. K. je bio profesionalni vojnik Vojske Srbije, a njegovo telo pronađeno je obešeno u potkrovlju njegove kuće. Prema rečima svedoka sa lica mesta, odmah je pozvana poolicija i Hitna pomoć ali mladiću nije bilo spasa.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
MOTORISTA
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 48 467« Reply #744 on: October 26, 2020, 06:50:16 pm »

Vojnik iz Lazarevca raskinuo sa devojkom, uzeo odsustvo, pa se obesio u potkrovlju kuće
Alo 26.10.2020.

Profesionalni vojnik Stevan K. (28) iz Lazarevca obesio se u potkrovlju porodične kuće u Lazarevcu, a kako se nezvanično moglo čuti, sumnja se da se na taj korak odlučio odmah nakon raskida sa devojkom.

Stevanovo telo nađeno je 22. oktobra u ranim jutarnjim satima u potkrovlju porodične kuće u lazarevačkom naselju Petka. Njegovi prijatelji i poznanici tvrde za Alo.rs da je bio vredan i dobar mladić. Za sada nema podataka o tome da li je ostavio oproštajno pismo, a pretpostavlja se da je samoubistvo izvršio zbog ljubavnih problema.

- Bio je vojnik pod ugovorom u jednoj od pančevačkih kasarni. Tamo je i stanovao da bi izbegao svakodnevno putovanje iz Lazarevca u Pančevo. Digao je ruku na sebe kada je uzeo slobodne dane i otišao kući u Lazarevac. Nije poznato šta je prethodilo tom činu, da li su se zaista posvađali ili je raskinuo s devojkom. Reč je o dobrom i požrtvovanom mladiću i svi smo u šoku - kaže Stevanov poznanik. Stevan je na svom Fejsbuk profilu poslednji put fotografiju objavio 2. oktobra. Slikao se nasmejan, u vojničkoj uniformi, a iznad fotografije je postavio tri zastave Srbije.

- Ništa nije ukazivalo na to da bi mogao sebi da naudi jer se nikome nije žalio da ima probleme. Porodica je obavestila kasarnu, posle čega su starešine otišle da izjave saučešće - kaže jedan od prijatelja pokojnog vojnika.

To je drugo samoubistvo pripadnika Vojske Srbije ovog meseca. A. R. je 8. oktobra na parkingu u kasarni "Vasa Čarapić" na Banjici pucao sebi u glavu.

Izvor: www.blic.rs
Logged
MOTORISTA
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 48 467« Reply #745 on: November 16, 2020, 08:17:37 pm »

понедељак, 16.11.2020.
Мирослава Дерикоњић

Пронађена већа количина оружја код Кончуља

У суботу је на подручју села Кончуљ, општина Бујановац, на месту званом Сингерит, у шупљинама стене,  пронађена је већа количина оружја, муниције и минско-експлозивних средстава, наводи се у саопштењу Вишег јавног тужилаштва у Врању достављеном „Политици”.

Како се прецизира у саопштењу, у овом илегалном арсеналу налазили су се: ракета за ручни ракетни бацач, муниција за бацач граната, противтенковска мина, сандук са двогледом за ноћно осматрање, више лимених кутија са пушчаном муницијом различитог калибра , маскирна униформа и друго.

Припадници Полицијске управе у Врању заједно са екипом Полицијске бригаде  извршили су увиђај и по налогу Вишег јавног тужилаштва у Врању   Тужилаштво је издалао налог да се предузму радње и мере на откривању НН извршиоца кривичног дела недозвољена производња држање, ношење и  промет оружја и експлозивних средстава.

Такође, биће издате и наредбе за одређена вештачења ради утврђивања порекла и намене пронађеног наоружања.

Izvor: www.politika.rs
Logged
MOTORISTA
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 48 467« Reply #746 on: December 29, 2020, 01:14:07 pm »

Iza rešetaka i pripadnik Vojske Srbije
Novosti online 29. 12. 2020.

PRIPADNICI Ministarstva unutrašnjih poslova uhapsili su juče osam pripadnika, kako se sumnja, organizovane kriminalne grupe u spektakularnoj akciji.

Pored vođe grupe L. F. (53) iz Bujanovca, uhapšeni su i članovi A. N. (33), M. Ž. (37), N. P. (44) pripadnik Vojske Srbije, M. J. (37), Đ. M. (36), M. P. (31) i M. P. (31).

Na teret im se stavlja da su izvršili krivična dela neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga i nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija. U prethodnom periodu, tokom trajanja akcije, zaplenjeno je ukupno 333 kilograma marihuane, pa su krivičnom prijavom obuhvaćena još tri člana organizovane kriminalne grupe M. G, Ž. V. i policijski službenik J. B, koji se terete za ista krivična dela i oni se nalaze u pritvoru.

Osumnjičeni se terete da su, pod organizacijom L. F. transportovali više stotina kilograma marihuane sa teritorije KiM na teritoriju Bujanovca i Niša, gde su je, kako se sumnja, skladištili radi dalje prodaje širom Srbije. Sumnja se da su sa Kosova i Metohije osumnjičeni prebacivali marihuanu koristeći alternativne prelaze do skladišta u okolini Bujanovca ili Niša, nakon čega su je transportovali svojim kupcima uz pomoć, kako se sumnja, vojnika i policijskog službenika.

Takođe, policija je kod članova organizovane kriminalne grupe našla nekoliko pištolja prilikom pretresa stanova koje su oni koristili. Akciju su izveli Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave kriminalističke policije, u saradnji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal, Žandarmerijom i policijskim službenicima PU Vranje.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
MOTORISTA
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 48 467« Reply #747 on: January 15, 2021, 03:59:02 pm »

петак, 15.01.2021.

Војник извршио самоубиство у касарни у Панчеву

Министарство одбране саопштило је да је војник на добровољном служењу војног рока С. П. извршио самоубиство на стражарском месту у касарни у Панчеву.

То се догодило у четвртак у 15.45, а у току је увиђај, саопштено је на сајту министарства, јавља Танјуг. Медији преносе да је војник С. П. прво био на обуци у Лесковцу и Пожаревцу, одакле је прекомандован у касарну у Панчеву.

Izvor: www.politika.rs
Logged
MOTORISTA
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 48 467« Reply #748 on: January 22, 2021, 01:25:00 pm »

Hitno evakusiana zgrada novosadskog suda: Stigla dojava o bombi!
Lj.P. 22. 01. 2021.

ZBOG dojave o postavljenoj eksplozivnoj napravi, danas u prepodnevnim satima je evakuisana zgrada novosadskog suda.

Za sada nepoznati muškarac je u 10.57 pozvao telefonsku centralu suda i saopštio da je u sudskoj zgradi postavljena keplozivna naprava. Rekao je da je eksplozivna naprava u toaletu na prvom spratu, a onda je, kako saznajemo, još dodao da će javiti gde je stavio drugu epslozivnu napravu. O ovome je odmah obaveštena policija, a pripadnici protovidivezione jedinice su odmah evakuisali zgradu, odnosno zaposlene i stranke i krenuli u pregled čitave zgrade.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
MOTORISTA
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 48 467« Reply #749 on: January 26, 2021, 01:29:34 pm »

Zgrada suda u Novom Sadu evakuisana po drugi put za pet dana, nepoznati muškarac pozvao centralu i rekao: "Neka budala je unela bombu"
A.La. 26.01.2021.

Sudska zgrada u Novom Sadu, po drugi put za pet dana, ponovo je danas evakuisana zbog anonimne dojave da je u toj zgradi postavljena bomba, i u toku je kontradiverzioni pregled koji sprovodi policija.

Dojavu je uputio u 11.15 sati muški glas pozivom na centralu suda, koji je rekao "neka budala je unela bombu", rekla je Tanjugu portparolka Višeg asuda u Novom Sadu Jelena Ostojin. Svi zaposleni u sudu i građani su napustili zgradu a kontradiverzione ekipe MUP-a proveravaju ovu dojavu.

Prethodna anonimna dojava upućena sudu u Novom Sadu, bila je u petak, 22. januara, kada je tokom kontradiverzionog pregleda policija pronašla koverat u kojem je bila imitacija eksplozivne naprave, koji je prosleđen na vestačenje. Prethodna dojava bila je u decembru. Po prijemu ovakvih dojava sva suđenja se prekidaju i odlažu.

Izvor: www.blic.rs
Logged
Pages:  1 ... 45 46 47 48 49 [50] 51   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Only registered members are allowed to access forum Paluba.Info. Please login or register an account with forum Paluba.Info. When registering, the password must contain at least eight characters, of which one capital letter and one numeric number, otherwise the registration will not be successful. For any problems during registration, please contact the e-mail address broker824@gmail.com or webmaster@paluba.info
Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.103 seconds with 24 queries.