PALUBA
November 27, 2020, 08:47:08 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Upozorenje za sve članove
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 [4] 5   Go Down
  Print  
Author Topic: Atomi nuklearnih sila bez kontrole?  (Read 2300 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 40 764« Reply #45 on: October 23, 2020, 07:02:04 pm »

Berlin prekršio sporazum o neširenju nuklearnog oružja
Srna 23.10.2020.

Stroge instrukcije iz Kremlja

Rusija je poručila da učešće Nemačke u vežbama NATO-a tokom kojih je nemačka vojska usavršila veštine upotrebe američkog taktičkog nuklearnog oružja predstavlja kršenje Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane. U saopštenju se navodi da učešće nemačke vojske u vežbama podrazumeva dalji rast tenzija duž linije kontakta Rusije i NATO-a. Iz Ministarstva ističu da je pozvan otpravnik poslova za pitanja odbrane u Ambasadi Nemačke ranije danas pozvan na razgovor, te da je obavešten o stavu Ministarstva odbrane Rusije u vezi sa učešćem nemačke vojske u vežbama u kojima je korišćeno američko strateško oružje.

Prema navodima Ministarstva, nemačkom diplomati je rečeno da Nemačka, kao članica NATO-a koja ne poseduje nuklearno oružje, krši Sporazum o neširenju nuklearnog oružja učestvovanjem u vežbama u kojima se koristi takvo naoružanje, javio je TASS. Iz Ministarstva su poručili da takvi postupci utiču negativno na nivo poverenja u Evropi.

Izvor: www.blic.rs
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 39 365« Reply #46 on: October 26, 2020, 02:21:41 pm »Nemačka: Podržavamo želju Rusije i Amerike da produže START 3


Nemačka podržava želju Moskve i Vašingtona da produže Sporazum o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja (START 3), izjavio je šef nemačke diplomatije Hajko Mas nakon razgovora sa generalnim direktorom Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafaelom Grosijem.

Nemački ministar je naveo da je potrebno postići veću kontrolu naoružanja i procesa razoružanja.

„Nažalost, to se trenutno ne dešava u onoj meri u kojoj bismo želeli“, naveo je on. „Dobro je što su Sjedinjene Američke Države i Rusija jasno stavile do znanja da žele da sačuvaju Sporazum o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja. On i dalje ostaje jedan od stubova na polju kontrole naoružanja", naglasio je Mas.

„Pozdravljam činjenicu da su i Sjedinjene Američke Države i Rusija izjavile da su, u principu, zainteresovane za produženje Sporazuma i da će se o tome pregovarati", dodao je.

„Obavestili smo obe strane da smo spremni da podržimo sve pregovore i inicijative. I siguran sam da će, ako postoji opšta želja, na kraju biti moguće produžiti ovako važan sporazum", zaključio je Mas.


Sporazum o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja

Predsednik Rusije Vladimir Putin predložio je 16. oktobra produženje Sporazuma za najmanje godinu dana bez dodatnih uslova. Prema njegovom mišljenju, ovo vreme omogućava vođenje značajnih pregovora. Rusko Ministarstvo spoljnih poslova najavilo je spremnost Rusije da, ukoliko se START produži za godinu dana, zajedno sa američkom stranom, zamrzne nuklearne arsenale za ovaj period u odsustvu dodatnih američkih zahteva.

Savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Robert O'Brajan izjavio je 23. oktobra u intervjuu za list „Politiko“ da će SAD izneti svoje predloge za produženje Sporazuma u narednih nekoliko dana.

Rusija i Sjedinjene Američke Države potpisale su ovaj sporazum 2010. godine. Prema njegovim uslovima, svaka strana će smanjiti svoje strateško ofanzivno naoružanje na takav način da, sedam godina nakon stupanja na snagu sporazuma i ubuduće, njihova ukupna količina ne prelazi 700 raspoređenih interkontinentalnih balističkih raketa, podmorničkih balističkih raketa i teških bombardera, 1.550 bojevih glava na njima, 800 raspoređenih i neraspoređenih lansera ovih raketa.

Sporazum ostaje na snazi deset godina (do 5. februara 2021. godine), osim ako ne bude zamenjen naknadnim sporazumom pre tog datuma. Takođe se može produžiti za najviše pet godina (odnosno do 2026. godine) uz obostranu saglasnost strana.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 39 365« Reply #47 on: October 26, 2020, 06:51:46 pm »Berlin odbacio Putinovu inicijativu o moratorijumu na raketama srednjeg i kratkog dometa u Evropi


Berlin je upućen u inicijative ruskog predsednika Vladimira Putina da odustane od razmeštanja raketa srednjeg i kratkog dometa u Evropi, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Nemačke.

Prema rečima portparola spoljnopolitičkog resora Andree Zase, takvi pozivi Moskve zemljama NATO-a „nisu novi“.

Kako je rekla, Rusija je „u više navrata saopštavala o takvom moratorijumu“ i dodala da je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg prošle godine saopštenja Moskve nazivao „nedostojnim poverenja“.

„Pridružujemo se ovoj proceni“, izjavila je ona.

Predsednik Rusije Vladimir Putin najavio je ranije spremnost da se u evropskom delu zemlje ne raspoređuju rakete 9M729, koje Vašington krivi za narušavanje Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa. On je upozorio da je to moguće samo pod uslovom uzajamnih koraka zemalja NATO-a.

Kako je rekao, Rusija smatra da je povlačenje Sjedinjenih Američkih Država iz Sporazuma o raketama srednjeg i kratkog dometa ozbiljna greška koja povećava rizike izbijanja trke u raketnom naoružanju, kao i da je Sporazum igrao posebnu ulogu na planu održavanja predvidljivosti i uzdržanosti u raketnom sektoru na evropskom prostoru.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 39 365« Reply #48 on: October 26, 2020, 07:23:04 pm »Rusiju brine američko snižavanje praga za upotrebu nuklearnog oružja


Izveštaj Stejt departmenta o sajber-bezbednosti sadrži antiruske izjave koje se graniče sa bezobraznošću, a teza o snižavanju praga upotrebe nuklearnog oružja posebno zabrinjava, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

Kako je navela Zaharova, Moskva je obratila pažnju na izveštaj Stejt departmenta „O međunarodnoj bezbednosti u sajber-prostoru: novi modeli za smanjanje rizika“, koji je objavljen 20. oktobra.

„Naročito zabrinjava teza sadržana u izveštaju o snižavanju praga za upotrebu nuklearnog oružja. Ovo nije prvi put da su takvi signali stigli iz Vašingtona“, navedeno je u komentaru.

Zaharova je podsetila da je „još u okviru revizije američke nuklearne doktrine, čija je ažurirana verzija objavljena 2018. godine, u medijima procurilo da administracija američkog predsednika Donalda Trampa dozvoljava upotrebu nuklearnog arsenala kao odgovor na neprijateljske akcije u informacionom prostoru“.

„Već u toj fazi smo izrazili zabrinutost u vezi sa korekcijama američkih pristupa tog tipa u vojno-nuklearnoj sferi. Sada je definitivno potvrđeno da naši strahovi nisu bili neosnovani. U izveštaju Stejt departmenta je direktno rečeno da je razvoj događaja prema takvom scenariju sasvim realan. Tako da postoji novi ozbiljan razlog za razmišljanje o tome do čega može da dovede neodgovorna transformacija stava SAD“, naglasila je portparolka.

Prema njenim rečima, „taj dokument nije doneo ništa novo neprestanim neosnovanim prekookeanskim prekorima upućenim Rusiji u pogledu virtuelnog prostora“.

„U njemu se ponavljaju optužbe bez dokaza za 'neodgovorno' rusko ponašanje u sajber-poslovima. Ta tema i dalje zauzima jedno od centralnih mesta u unutarpolitičkoj borbi u okviru predizborne kampanje“, rekla je ona.

„Međutim, ovog puta su naše američke kolege nadmašile same sebe u antiruskoj retorici, stavivši u svoj dokument izuzetno oštre izjave koje se ponekad graniče sa bazarskim bezobrazlukom. Takav pristup ne služi na čast Stejt departmentu i svedoči o tome da se sa potpunim prezirom odnosi prema kulturi i normama međudržavne komunikacije“, istakla je Zaharova.

Kako je rekla, „pristupi Rusije korišćenju informativno-komunikacionih tehnologija u stvarnosti nemaju nikakve veze sa načinom na koji pokušava da ih predstavi Vašington“.

„Još jednom bismo želeli da podsetimo na izjavu ruskog predsednika Vladimira Putina od 25. septembra, koja sadrži predloge Sjedinjenim Američkim Državama da započnu konstruktivan profesionalni razgovor o čitavom nizu pitanja vezanih za međunarodnu informacionu bezbednost. Upravo na taj dokument predlažemo da se fokusiraju sve zdravorazumske snage kako u SAD, tako i u drugim zemljama“, dodala je portparolka.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 39 365« Reply #49 on: October 27, 2020, 04:05:53 pm »Rjabkov: Signali iz SAD razočavajući, sudbina sporazuma o kontroli naoružanja pod znakom pitanja


Moskva je razočarana signalima Vašingtona kada je reč o produžetku Sporazuma o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja (START 3), a sudbina tog sporazuma je trenutno pod znakom pitanja, izjavio je zamenik ministra inostranih poslova Rusije Sergej Rjabkov u intervjuu za Sputnjik.

„Vodimo veoma intenzivan dijalog sa Sjedinjenim Američkim Državama o tim pitanjima. Signali, koji stižu sa američke strane, razočaravaju nas“, rekao je on.
Prema njegovim rečima, Rusija ne vodi dijalog sa Amerikom da bi toj zemlji činila jednostrane ustupke.

„Amerikanci nikako ne mogu da pojme da je za nas nemoguće da realizujemo predloženu šemu, kada američka strana nastavlja da otežava celu tu situaciju svojim mnogobrojnim zahtevima, čak ne ni željama, već zahtevima upućenim nama. Ne vodimo dijalog zarad toga da jednostrano izlazimo u susret Americi“, naglasio je Rjakov.

Rjabkov je istakao da je verovatnoća postizanja sporazuma o produžetku sporazuma START-3 trenutno pod znakom pitanja, pošto, kako je rekao, Vašington nije spreman na kompromis.

„Govorili smo i nastavljamo da govorimo da je svaki dogovor u toj oblasti moguć samo kao ravnoteža interesa, kao određeni kompromis, na šta smo spremni. Ali ne vidimo da je na kompromis spremna i američka strana“, dodao je diplomata.

Kako je rekao, shodno tome, ruska strana zaključuje da je ostvarivost osnovnog sporazuma u ovom momentu, blago rečeno, pod znakom pitanja.

Prema njegovim rečima, Moskva ne prihvata predlog SAD o verifikaciji u okviru sporazuma START 3.

„To je jedan od njihovih zahteva, od kojih oni ne odustaju. Imamo utisak da Amerikancima nisu potrebni nikakvi sporazumi, i da im je u suštini potrebna samo verifikacija. A verifikacija u obliku koji oni predlažu, u suštini je uspostavljanje spoljne kontrole nad najosetljivijim elementima osiguravanja celog sistema naše nacionalne bezbednosti. To je za nas neprihvatljivo“, istakao je Rjabkov.

Prema njegovim rečima, „Rusija ne može prihvatiti takav predlog iz viših interesa“.

Komentarišući činjenicu da predstavnici administracije predsednika SAD Donalda Trampa i dalje insistiraju na tome da mogući okvirni sporazum sa Rusijom o produžavanju sporazuma START 3 treba da bude verifikovan, Rjabkov je rekao da SAD pokušavaju da nametnu Rusiji dalekosežne i neopravdane obaveze o verifikaciji.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 39 365« Reply #50 on: October 27, 2020, 04:19:16 pm »Quote
U završnici kampanje za američke predsedničke izbore dvojica kandidata slažu se u jednom – Rusija ostaje pretnja za SAD. U Kremlju primećuju da se Donald Tramp i Džo Bajden takmiče u mržnji prema Rusiji.

Rusofobična atmosfera u Vašingtonu slabi šanse za dogovor dveju vodećih nuklearnih sila o kontroli naoružanja, odnosno o produženju Sporazuma o strateškom ofanzivom naoružanju (START-3) koji ističe u februaru. Kakve će biti globalne posledice neproduženja sporazuma? Zašto Amerika insistira na tome da se novim dogovorom obuhvati i Kina, iako je svesna da Peking neće pristati na to? Kojim tokom bi mogli da krenu rusko-američki odnosi ako na izborima pobedi Tramp, a kojim ako pobedi Bajden.


Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 39 365« Reply #51 on: October 28, 2020, 05:23:56 pm »Amerika spremna da rasporedi hiperzvučno oružje u Evropi


SAD će biti spremne, ako bude bilo potrebno, da rasporede hiperzvučno oružje u Evropi radi obuzdavanja Rusije, izjavio je pomoćnik predsednika SAD za nacionalnu bezbednost Robert O'Brajan, govoreći u vašingtonskom institutu Hadson.

„Izašli smo iz Sporazuma o likvidaciji raketama srednjeg i kratkog dometa. Radimo na hiperzvučnom oružju, sistemima za dopremanje balističkih raketa... Rasporedićemo iste te rakete, ako to bude bilo potrebno, u Evropi, kako bismo obuzdali Rusiju“, rekao je O'Brajan.

On je naveo da bi Sporazum o ofanzivnom naoružanju (START 3) mogao biti produžen za godinu dana, ako se reše pitanja provere realizacije sporazuma.

„Mislim da se približavamo tome. Radimo na izradi verifikacionih procedura za ovaj godišnji mehanizam. Međutim, ako rešimo pitanja verifikacije, mislim da ćemo moći da pređemo na sporazum… Mislim da je to u našim interesima“, rekao je pomoćnik američkog predsednika.

O'Brajan je ponovio da je predlog američke strane bio predat ruskim kolegama u Ženevi. Nešto više o njemu će, kako se očekuje, biti saopšteno u „naredna dva dana ili dve nedelje“.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 39 365« Reply #52 on: October 29, 2020, 07:16:13 am »Rusija poziva zemlje NATO da pažljivo analiziraju Putinov predlog


Moskva poziva zemlje NATO da pažljivo prouče izjavu predsednika Rusije Vladimira Putina o deeskalaciji situacije u vezi sa razmeštanjem raketa srednjeg i kratkog dometa, a posebno predlog o međusobnim proverama objekata koji izazivaju zabrinutost strana, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

„Za početak apelujemo da se bar pažljivo analizira i prouči ruska inicijativa. Spremni smo da razjasnimo naše predloge. I dalje smo otvoreni za konstruktivan rad na minimiziranju negativnih posledica raskida Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa na osnovu principa jednake i nedeljive bezbednosti i uravnoteženog uračunavanja interesa strana. Računamo na to da zemlje NATO pokažu odgovornost, a posebno Nemačka“, ističe se u saopštenju.

Putinova izjava se odnosi na praktične mere koje bi direktno doprinele uklanjanju zabrinutosti kako kod Rusije, tako i kod država NATO-a, ističe rusko Ministarstvo. S tim u vezi, u saopštenju se navodi da je „u najmanju ruku čudna“ teza portparolke Ministarstva spoljnih poslova Nemačke Andree Zase koja je rekla da Putinova inicijativa nije ništa novo.

Ruska strana smatra da je „apsolutno nekorektna“ tvrdnja nemačke portparolke o tome da je Rusija „sama izašla“ iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa.

„Smatramo da je važno, pre svega, da ukažemo na to da je apsolutno nekorektno govoriti o istupanju Rusije iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa. Nismo ništa preduzimali u tom smeru. Iz sporazuma su se jednostrano povukle SAD, zbog čega je sporazum prestao da važi. Rusija je ostala u potpunosti privržena Sporazumu o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa tokom čitavog perioda kada je bio na snazi i do poslednjeg momenta je neprekidno ulagala napore da se sporazum sačuva. Da bi smo rešili postojeća protiv-potraživanja izneli smo brojne inicijative, čija bi realizacija, ubeđeni smo, omogućila da se sporazum sačuva“, navodi se u saopštenju pres-službe ruskog Ministarstva.

Ruska strana navodi da su takve izjave tipičan primer pristrasne i faktički „refleksne“ reakcije, kada ni ne pokušavaju da se udube u ruske predloge.

Ranije je predsednik Rusije Vladimir Putin rekao da je Moskva spremna da u evropskom delu zemlje ne raspoređuje rakete 9M729, koje Vašington krivi za narušavanje Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa. Ali to je moguće samo pod uslovom uzajamnih koraka zemalja NATO-a, upozorio je šef države. Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Nemačke Andrea Zase u ponedeljak je izjavila da te izjave „nisu novost“ i da su poznate Berlinu.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 39 365« Reply #53 on: October 29, 2020, 08:08:44 am »Ruski ambasador: Ne eskalirati raketnu trku u naoružanju


Ambasador Rusije u Vašingtonu Anatolij Antonov upozorio je na raketnu trku u naoružanju u Evropi.

Izjave pomoćnika američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Roberta O'Brajana o spremnosti Vašingtona da razmešta rakete srednjeg i kratkog dometa u Evropi predstavljaju pretnju regionalnoj i globalnoj bezbednosti, izjavio je ambasador Rusije u Vašingtonu Anatolij Antonov.

„Takve namere prete da poremete ravnotežu regionalne i globalne bezbednosti i dovedu do povećanja konfrontacionog potencijala... Ako je Vašington zaista zainteresovan za ‘stvarnu kontrolu naoružanja’, onda nema potrebe za eskalacijom raketne trke u naoružanju na evropskom kontinentu“, navodi se u komentaru Antonova na Fejsbuk stranici ambasade.

Antonov je predloge predsednika Rusije Vladimira Putina za deeskalaciju u kontekstu raskidanja Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa nazvao „konstruktivnom alternativom“.

„Rusija je spremna za zajedničke napore sa stranim partnerima na sprečavanju nove trke u raketnom naoružanju na evropskom kontinentu i u drugim regionima sveta“, zaključio je Antonov.

Sporazum o likvidaciji raketa trebalo je da osigura globalnu stratešku stabilnost. U avgustu 2019. godine Sjedinjene Američke Države povukle su se iz sporazuma „zbog njegovog narušavanja od strane Rusije“, koju je Vašington optužio za razvoj i testiranje zabranjene rakete 9M729. Moskva uverava da raketa ima dozvoljeni domet manji od 500 kilometara.

Ove nedelje Putin je predložio da se razviju mehanizmi za obuzdavanje raketne trke. Ruski lider izjavio je da je Moskva spremna da ne raspoređuje rakete 9M729 na evropskom delu zemlje, ali uz recipročne korake NATO-a. Takođe je predložio Alijansi da se testiraju sistemi „Edžis ašor“ sa lanserima Mk-41 u bazama u Evropi i 9M729 u objektima u Kalinjingradu.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 39 365« Reply #54 on: October 29, 2020, 06:51:27 pm »Rusija ne namerava da potpiše Sporazum o zabrani nuklearnog oružja


Rusija ne namerava da potpiše ili ratifikuje Sporazum o zabrani nuklearnog oružja, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

„Nećemo podržavati, potpisivati ili ratifikovati taj dokument. On neće biti obavezujući za Rusiju. Ne verujemo da taj dokument postavlja bilo kakve standarde ili norme, ili da doprinosi razvoju međunarodnog običajnog prava“, rekla je Zaharova.

Ona smatra da je dokument dvosmislen, jer je sporazum izrađivan bez učešća nuklearnih sila, uključujući i Rusiju.

Prema rečima Zaharove, dokument je razvijan ne uzimajući u obzir osnovne principe na kojima se zasniva Sporazum o neširenju nuklearnog oružja, a, kako je rekla, sporazumi o tako složenom pitanju mogu biti samo rezultat konsenzusa svih zainteresovanih zemalja.

„Smatramo da je razvoj Sporazuma o zabrani nuklearnog oružja i njegovo promovisanje greška. Ne vidimo na koji bi način ovaj dokument mogao praktično doprineti procesu ograničavanja i smanjenja nuklearnog naoružanja. Štaviše, očigledno nam je da ovaj sporazum provocira dodatne nesuglasice i otuđenost između zemalja. Može naneti nepopravljivu štetu Sporazumu o neširenju nuklearnog naoružanja i sistemu nuklearnog neširenja, koji se na njemu zasniva“, istakla je diplomata.

Ona je dodala da je Rusija spremna da i dalje značajno praktično doprinosi tome da se svet oslobodi od opasnosti koju nosi nuklearno oružje.

izvor
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 40 764« Reply #55 on: November 05, 2020, 12:06:55 pm »

Velika Britanija planira da povrati kontrolu nad svojim atomskim naoružanjem.

Quote

K government to retake control of its atomic weapons management from industry
By: Andrew Chuter November 3, 2020

LONDON – Britain’s Ministry of Defence has taken back management control of its nuclear weapons facilities from an industry-led consortium that has been running the operation for two decades.

Defence Secretary Ben Wallace said in a statement to parliament that the Atomic Weapons Establishment will become wholly owned by the MoD, with the new arrangement expected to be in place by June 2021.

“Under the revised arrangements, AWE plc will become an arms-length body wholly owned by the MoD. It will continue to be managed by a world-leading team and a new board will be appointed by the MoD,” he told lawmakers.

Since 1999 AWE has been managed and operated by a Lockheed Martin-led consortium, which also includes Jacobs Engineering and Serco, in a deal which had been expected to run until 2025. The arrangement, won in competition, followed several years of commercial management by Hunting-BRAE.

The establishment, based at Aldermaston in southern England, is at the core of British activities toward developing, producing and disassembling nuclear warheads for the Royal Navy’s fleet of Trident missile-armed submarines. In February the MoD committed itself to development of a new nuclear warhead to allow the Navy to field an effective deterrent for deployment on the new fleet of Dreadnought-class submarines due to start replacing the existing boats early in the next decade.

The MoD owns the AWE sites and facilities. The day-to-day management, operations and the maintenance of Britain’s nuclear stockpile are the responsibility of the consortium, which employs the workforce and maintains the nuclear site operating licenses. Wallace said the MoD has been looking at a successor arrangement for the current deal since July last year.

“Although the existing arrangements have brought stability to the organization the MoD has concluded that AWE will revert to a direct government ownership model,” said the defence secretary in his statement to parliament.

The MoD appears to have left the door open to some degree of commercial involvement in AWE. In his statement Wallace said the new business model will see AWE “continue to draw on private sector specialist support to strengthen capability as well as playing a key role in managing capital projects and contracts.”

In a separate statement the defense ministry said removal of the current commercial arrangements would "enhance the MoD’s agility in the future management of the UK’s nuclear deterrent, whilst also delivering on core MoD objectives and value for money to the taxpayer.

“The decision was taken in order to simplify and further strengthen the relationship between AWE and the MoD,” the statement said.

AWE Management Limited, the name of the company formed by the consortium to manage and operate the nuclear facilities, only appointed a new chief executive, Alison Atkinson, in May. An industry competition for what is thought to be a three-year transformation program at AWE is already in its early stages. Industry executive who asked not to be named said the MoD had invoked what is known as a “termination of convenience” clause in the contract to prematurely end the deal with the consortium.

“It was not performance related. Lockheed Martin and its partners could be due compensation,” said the executive.

AWE has not been without its problems though, and, along with the MoD, most recently attracted criticism from the National Audit Office, the government financial watchdog, for its handling of a program known as Mensa to build a facility to assemble and disassemble nuclear weapons. Progress on Mensa has quickened recently but the program is expected to be over six years late and 146 percent over budget, according to an NAO report published in the summer.

In a statement, a Lockheed Martin spokesman said the company remains “fully committed to the delivery of the UK’s continuous at-sea deterrent. We’ll continue to support the UK government, as the Atomic Weapons Establishment transitions to a new operating model and delivers current and future requirements.”


Izvor: www.defensenews.com
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 39 365« Reply #56 on: November 09, 2020, 04:50:04 pm »Tramp spreman na dogovor sa Rusijom - želi da produži sporazum START 3


Administracija predsednika SAD Donalda Trampa spremna je da produži Sporazum o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja (START 3) na objavljenim uslovima ili Rusija možda čeka povoljniji predlog od novog američkog predsednika, izjavio je zamenik američkog državnog sekretara Stiven Bigan.

„Siguran sam, i tu nema nikakve tajne, da Rusija sada razmatra pitanje da li da sada zaključi sporazum o produženju sporazuma ili da sačeka 20. januar (inauguraciju Džoa Bajdena) i vidi da li će dobiti bolji predlog“, rekao je Bigan.

„Što se tiče sporazuma (START 3), spremni smo da idemo dalje i zamrznemo nuklearni potencijal“, dodao je on.

„Pre oko tri nedelje SAD i Rusija su dostigli određeni plato: predsednik Putin je dao naredbu svojim pregovaračima da prihvate zahteve SAD, produžetak (START 3) na godinu dana i zamrzavanje (broja) bojevih glava“, dodao je diplomata.

Predstavnik Stejt departmenta SAD je naglasio da po pitanju produžetka START 3 teško je čak definisati šta je nuklearna bojeva glava. On je naglasio da su SAD zabrinute ogromnim brojem bojevih glava i poteškoćama u njihovom ograničavanju.

Podsetimo, predsednik Rusije Vladimir Putin predložio je 16. oktobra produženje Sporazuma za najmanje godinu dana bez dodatnih uslova. Prema njegovom mišljenju, ovo vreme omogućava vođenje značajnih pregovora. Rusko Ministarstvo spoljnih poslova najavilo je spremnost Rusije da, ukoliko se START produži za godinu dana, zajedno sa američkom stranom, zamrzne nuklearne arsenale za ovaj period u odsustvu dodatnih američkih zahteva.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 39 365« Reply #57 on: November 10, 2020, 05:04:37 pm »Putin: Rusija će nastaviti da modernizuje nuklearnu trijadu


Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da će Rusija nastaviti da modernizuje svoju nuklearnu trijadu.

„Uprkos promenljivoj prirodi vojnih pretnji, upravo nuklearna trijada ostaje najvažnija, ključna garancija vojne bezbednosti Rusije. A ako se gleda šire – onda i globalne stabilnosti“, rekao je Putin na sastanku sa rukovodstvom Ministarstva odbrane, federalnih organa i preduzeća odbrambeno-industrijskog kompleksa Rusije.

Putin je dodao da održavanje takve ravnoteže snaga poništava opasnost od vojnog sukoba velikih razmera i čini besmislenim bilo kakve pokušaje ucene i pritiska na Rusiju.

Ruski predsednik je dodao da će se Rusija, uzimajući u obzir savremene vojno-političke rizike, baviti modernizacijom nuklearnih sila.

„Uzimajući u obzir savremene vojno-političke rizike, mi ćemo se i dalje baviti modernizacijom strateških nuklearnih snaga, sistematski ćemo jačati sve njihove komponente. Naglašavam da se poslednjih godina vojsci i mornarici isporučuju novi raketni i vazduhoplovni sistemi, usled čega udeo modernog naoružanja u strateškim nuklearnim snagama već čini 82 odsto“, istakao je Putin, dodajući da će Rusija i dalje održavati svoj nuklearni potencijal na nivou neophodnog. Pritom je naglasio da se Rusija neće uplitati u „iscrpljujuću trku u naoružanju“.

Prema rečima ruskog lidera, pojedinim primercima ruske vojne tehnike nema ravnih u svetu.

„Što se tiče određenog broja strateškog naoružanja, naša zemlja je daleko ispred drugih vodećih vojnih svetskih sila. Kako sam već govorio, prvi put u istoriji naša zemlja nije u ulozi onoga koji sustiže, nego je sama predložila primerke (naoružanja) koji su godinama, pa i decenijama ispred stranih pandana, a nekima prosto nema ravnih u svetu, i najverovatnije, još dugo neće imati pandana“, rekao je predsednik Rusije.
On je podsetio da je na borbeno dežurstvo stupio prvi puk, naoružan hipersoničnim raketnim sistemom „Avangard“.

Putin je skrenuo pažnju na to da Rusija treba imati u vidu niz potencijalno opasnih spoljnih faktora, na primer, onih koji su povezani sa širenjem prisustva NATO-a u blizini ruskih granica.

„Treba da uzmemo u obzir i čitav niz potencijalno opasnih spoljnih faktora, savremenih, novih. Na primer, u Evropi se širi vojno prisustvo NATO-a u blizini ruskih granica. Na naš predlog da snizi vojnu aktivnost u periodu pandemije Alijansa uopšte nije reagovala. Štaviše, aktivnost avijacije i flote NATO zemalja je porasla“, rekao je ruski lider.

izvor
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 40 764« Reply #58 on: November 10, 2020, 08:28:14 pm »

Neizvesna budućnost sporazuma od kog može zavisiti opstanak planete!
Tanjug 10. 11. 2020. u 17:13

BUDUĆNOST sporazuma o smanjenju strateškog nuklearnog naoružanja nije jasna, ocenio je danas ruski predsednik Vladimir Putin tokom sastanka sa vojnim vrhom Rusije, rukovodiocima federalnih agencija i namenske industrije Ruske Federacije.

On je konstatovao da je postojeći svetski sistem za kontrolu nuklearnog naoružanja zastareo i oslabljen i ponovio da Vašington namerava da se povuče iz tzv. Sporazuma o otvorenom nebu. START je, prema Putinovim rečima, pružao neophodan nivo trasparentnosti u arsenale nuklearnog naoružanja i obuzdavao nekontrolisanu trku u naoružavanju.

- Zato smo predložili da se sporazum produži u formi u kojoj su ga prihvatili svi potpisnici kako bismo imali vremena za nadogradnju u budućnosti - ukazao je ruski predsednik.

Novi START su potpisali Rusija i SAD 2010. godine i on je na snazi do 5. februara 2021. godine osim ukoliko, u međuvremenu, ne bude potpisan novi dokument. Postojeći sporazum se može produžiti najviše još 5 godina, do 2026. godine ukoliko su potpisnici saglasni, a Moskva je apelovala na Vašington da ne odlaže odluku o produženju ovog sporazuma koji je Putin nazvao "zlatnim standardom u postupku razoružavanja".

Izvor: www.novosti.rs
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 40 764« Reply #59 on: November 11, 2020, 06:34:37 am »

Stoltenberg: Ugovori o zabrani naoružanja ne funkcionišu
Tanjug 11.11.2020.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da međunarodni ugovor o zabrani nuklearnog naoružanja neće funkcionisati jer nema mehanizam za verifikaciju i dodao da je ta vrsta oružja "odvraćajući faktor" za savezničke države.

On je na otvaranju 16. NATO konferencije o oružju za masovno uništenje, kontroli naoružanja, razoružavanju i ne profileraciji održanoj u Bukureštu rekao da je svestan da mnogi na ugovor o zabrani oružja gledaju kao na alternativno rešenje za uklanjanje svih nuklearnih oružja, ali da to nije to.

- Na prvi pogled deluje privlačno, ali stvarnost je da to neće uspeti. Ugovor o zabrani nema mehanizam koji bi osigurao uravnoteženo smanjenje oružja i mehanizam za verifikaciju. Štaviše, nije ga potpisala nijedna država koja poseduje nuklearno naoružanje - rekao je Stoltenberg, prenosi agencija Ađerpres.

Kako je rekao, svet u kome Rusija, Kina, Severna Koreja imaju nuklearno naoružanje, a NATO nema nije bezbedniji svet tvrdi da će nas ostaviti ranjivim na pritiske i napade. On je pojasnio da samo te tri države imaju nuklearno naoružanje, a da svi saveznici NATO-a imaju koristi od bezbednosnih garancija koje pružaju. Stoltenberg je pozdravio dijalog između SAD i Rusije, dve velike nuklearne sile, dodajući i da bi Kina trebalo da igra svoju ulogu u pregovorima.

- Na žalost Peking za sada odbija da se pridruži bilo kakvim pregovorima, a zabrinjava i manjak transparentnosti nuklearnih sposobnosti i namera te zemlje. Na kraju, uveren sam da će Kina, kao i ostatak sveta, imati koristi od režima kontrole naoružanja koji ograničava broj nuklearnog oružja - rekao je Stoltenberg.

On je na kraju istakao da je broj nuklearnog oružja smanjen za 90 odsto u poslednjih 30 godina, ali da ta vrsta naoružanja i dalje ima vitalnu ulogu za očuvanje mira.

Izvor: www.blic.rs
Logged
Pages:  1 2 3 [4] 5   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.025 seconds with 25 queries.