PALUBA
October 17, 2021, 08:57:30 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno
Pravilnik za postovanje vesti
 
   Home   Help Login Register  
Za eventualne probleme prilikom registracije, obratite se na e-mail adresu broker824@gmail.com ili webmaster@paluba.info Na forumu PalubaInfo novoregistrovane članove odobravamo ručno, to može potrajati najviše do 24 h.
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Na batajničkom aerodromu obnovljena svetlosna signalizacija  (Read 325 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
MOTORISTA
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 54 094« on: July 20, 2020, 05:21:30 am »

Na batajničkom aerodromu obnovljena svetlosna signalizacija
Novosti online ponedeljak, 20. 07. 2020.

MINISTAR odbrane Aleksandar Vulin obišao je radove na rekonstrukciji sistema svetlosnog obeležavanja na batajničkom aerodromu “Pukovnik-pilot Milenko Pavlović”.

Ministar Vulin je istakao da 21 godinu nakon što je batajnički aerodrom bombardovan tokom NATO agresije, konačno smo obnovili njegovu svetlosnu signalizaciju i konačno smo ga učinili bezbednijim, sigurnijim, boljim i izjednačili ga sa svim vojnim aerodromima u Evropi i u svetu.

- Od večeras ovaj aerodrom je osposobljen da naši piloti bezbedno lete i noću i u otežanim vremenskim uslovima. Od večeras, letenje na batajničkom aerodromu će biti mnogo sigurnije i mnogo bezbednije i uslovi u kojima rade naši piloti se neće razlikovati od njihovih kolega u svetu – istakao je ministar odbrane. Nastavićemo sa ulaganjem u vojno vazduhoplovstvo, poručio je ministar Vulin, kao i u aerodromsku infrastrukturu.

- Nećemo stasti sve dok u potpunosti ne budemo izjednačili uslove rada naših pilota sa njihovim kolegama, bez obzira za kakve velesile oni leteli. Ovo je za nas jedna velika pobeda, ovo je za nas istorijska noć, ovo je za nas jedan trenutak kada smo batajnički aerodrom vratili tamo gde je bio pre bombardovanja i suštinski značajno unapredili. Ovo je najsavremenija rasveta, ovo su najbolja svetska rešenja, a mi smo, inače najbolje pilote na svetu uvek imali. A sada, osim što imaju i najbolje vazduhoplove, sada imaju i aerodromsku infrastrukturu koja je kao i u bilo kom drugom aerodromu na svetu – naglasio je minstar Vulin dodajući da ćemo nastaviti da ulažemo u infrastrukturu i u vazduhoplove, ali i u ljude, jer su oni to što je najbolje i najvažnije.

Pomoćnik komandanta za operacije 204. vazduhoplovne brigade potpukovnik Dejan Beda rekao je da je na aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ završena prva faza rekonstrukcije svetlosnog obeležavanja aerodroma te da su u prvoj fazi završeni pista broj jedan i deo manevarskih površina.

- Pista broj jedan je posle 1999. godine ponovo dobila sistem svetlosnog obeležavanja i dobila je svoju upotrebu u noćnim uslovima i upotrebu u lošoj vidljivosti za vojne vazduhoplove, dok je za civilne vazduhoplove samo u uslovima vidljivosti ili loše vidljivosti sa većim meteo minimumima. Na aerodromu je instalirana svetlosna signalizacija savremenih lampi koja je primenjiva svuda u svetu i koja zadovoljava i civilne i vojne standarde istoka i zapada. Za 204. vazduhoplovnu brigadu ovo je veoma bitno, jer će se operacije u noćnim uslovima povećati - rekao je potpukovnik Beda i dodao da osim toga aerodrom dobija i savremeni sistem koji će moći da se nadograđuje. Prema njegovim rečima, to je važno i za obuku mlađih pilota, jer se dovode na nivoe koji su primenjivani u civilnom i drugim vazduhoplovstvima u skladu sa savremenim tokoma.

Rekonstrukcija sistema svetlosnog obeležavanja je, po projektu, podeljena u šest faza, a trenutno je završena prva faza gde se u upotrebu pušta pista broj 1, za sada samo za vojne vazduhoplove. U prvoj fazi, na pisti broj 1, ugrađuje se potpuno nov sistem svetlosnog obeležavanja koji je bio potpuno uništen nakon 1999. godine, a na pisti broj 2, u okviru druge faze, vršena je rekonstrukcija postojećeg. U prvoj fazi, ugrađena su ivična svetla na pisti broj 1, svetla na rulnim stazama na stajanci A i B, rekonstruisana je stanica za upravljanje svetlosnog obeležavanja, kao i nova prilazna svetla i sistem PAPI svetala sa vetrokazima, koji do sada nisu postojali u tom delu piste. U drugoj fazi, koja je započeta, vrši se rekonstrukcija postojećeg sistema na pisti broj 2, kao i dela manevarskih površina za potrebe dežurne jedinice.

Od treće do šeste faze, pažnja će se posvetiti rekonstrukciji i izgradnji preostalih elemenata svetlosnog obeležavanja na posebnim delovima aerodroma, nakon čega će se steći uslovi da aerodrom u potpunosti zadovolji sve standarde međunarodnog civilnog saobraćaja i vojne standarde STANAG i GOST sistema.

Obilasku je prisustvovao i državni sekretar Bojan Jocić, zamenik komandanta Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane brigadni general Željko Bilić, komandant 204. vazduhoplovne brigade pukovnik Brane Krnjajić i načelnik Uprave za infrastrukturu pukovnik Radmilo Kravić.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 52 072« Reply #1 on: October 22, 2020, 06:53:54 am »Quote
Ministar odbrane Aleksandar Vulin, zajedno sa komandantom RV i PVO general-majorom Duškom Žarkovićem, prisustvovao je prikazu sistema svetlosnog obeležavanja sletno-poletne piste na vojnom aerodromu "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" u Batajnici.

Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 52 072« Reply #2 on: October 22, 2020, 09:58:05 am »Aerodrom u Batajnici u punom sjaju posle 21 godine: Završena svetlosna signalizacija


Na vojnom aerodromu "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" u batajnici završeni su radovi na svetlosnoj signalizaciji.

Prikazu sistema svetlosnog obeležavanja sletno-poletne piste prisustvovao je i ministar odbrane Aleksandar Vulin, zajedno sa komandantom RV i PVO general-majorom Duškom Žarkovićem.

Ministar Vulin je nakon obilaska istakao da je aerodrom "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" završetkom druge faze radova na signalizaciji povratio 100 posto manevarskih kapaciteta aerodroma.

"Naši piloti zaslužuju najbolje, sada su dobili najbolju rasvetu, obe piste su osvetljene i u svim uslovima, bez obzira da li su noćni ili smanjene vidljivosti na bilo koji drugi način, oni mogu da izvršavaju svoje zadatke. Nastavićemo da modernizujemo naš aerodrom i naše Ratno vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovnu odbranu, ali iznad svega, trudićemo se da obezbedimo bolji život i viši standard svim pripadnicima Ratnog vazduhoplovstva i da ove ljude sačuvamo i tehnikom i standardom", istakao je ministar Vulin.

Prema rečima pomoćnika komandanta za operacije 204. vazduhoplovne brigade potpukovnika Dejana Bede, reč je o završetku radova na osvetljenju manevarskih površina aerodroma "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović".

"Obe piste su dobile nove sisteme osvetljenja ivičnih svetala, svetala pragova i krajeva piste, kao i vizuelnih uglova prilaza novog sistema PAPI. Stavljena su, takođe, nova svetla prilaznih svetala visokog intenziteta koja omogućavaju prilaz i u lošijim vremenskim uslovima. Ovim sistemom smo zaokružili jednu bitnu fazu i vratili smo u operativnost posle 1999. godine sve funkcije aerodroma i nadograđujemo određene sisteme koje do sada nismo imali", naglasio je potpukovnik Dejan Beda.

Nakon informisanja o radovima na poletnoj-sletnoj pisti i sistemu svetlosne signalacije, ministar Vulin obišao je elektro-energetski blok koji napaja osvetljenje na pisti i kontrolni toranj na batajničkom aerodromu.

Obilasku su prisustvovali i državni sekretar u Ministarstvu odbrane Bojan Jocić, zamenik komandanta RViPVO brigadni general Željko Bilić, komandant 204. vazduhoplovne brigade pukovnik Brane Krnjaić i načelnik Uprave za infrastrukturu pukovnik Radmilo Kravić.


izvor
Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Oglasi za poslove na Jooble.org
Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.021 seconds with 24 queries.