PALUBA
September 20, 2020, 05:48:20 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Prilikom registracije lozinka mora da sadrži najmanje osam karaktera, od toga jedno veliko slovo, i bar jedan broj, u protivnom registracija neće biti uspešna
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  [1] 2 3 4 5 6   Go Down
  Print  
Author Topic: Nabavka novih aviona za LBA RV  (Read 3827 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
kumbor
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 390


« on: July 26, 2020, 07:44:25 am »

Od juče stalno ide kajron na vestima da Srbija nabavlja 20 "bombardera". Pošto je malo verovatno da možemo nabaviti zapadni avion, pre svega iz političkih, a svakako i ekonomskih razloga, ostaju polovni Su-25. Zna li iko nešto više o tim pregovorima? Ja bih pre voleo Jak-130 jurišne verzije, ali to je nov avion i delimično se preklapa sa Orlom. Su-24 je prevelik i suviše složen.
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 37 395« Reply #1 on: July 26, 2020, 08:12:45 am »

Od amerikanaca je zatražena ponuda za Boingov T-7 Red Hok.

------------------------------------------------------------------------------

Miloradović: Srbija dugoročno želi da zameni modernizovane G-4 i Orao opcijom koja je dva puta jeftinija od višenamenskog aviona 4. generacije
Petar Vojinovic   25. jul 2020

Kako je jutros u svom štampanom izdanju preneo tabloid Informer, Srbija (personifikovana u tekstu kroz predsednika Aleksandra Vučića) je navodno, prema anonimnom izvoru, „nedavno u Vašington poslala poverljiv(!) dopis u kojem ne navodi da je zainteresovana za nabavku bombardera“. Navodni anonimni „izvor iz bezbednosnih krugova“ zatim navodi da ukoliko „Amerikanci ne budu želeli da sarađuju sa Srbijom, država će se najverovatnije obratiti Ruskoj Federacija koja ima odlične bombardere Suhoj 25“.

Informerovo plasiranje informacija bez zvanične potvrde i navođenja izvora dolazi nekoliko dana nakon sličnog plasiranja informacija bez identifikovanja izvora o navodnom naoružavanju Kosovskih bezbednosnih snaga koja je, barem iz jednog zvaničnog izvora, okarakterisana kao lažna. Svejedno, predsednik Srbije je u gostovanju na RTS-u pre dva dana izjavio da se „zemlje u regionu naoružavaju“ i da će Srbija morati na neki način da reaguje na to.

Ulogu da pojasni navodne „vesti“ iz zvaničnog ugla Ministarstva odbrane Srbije jutros je dobio v.d. pomoćnika za materijalne resurse dr. Nenad Miloradović, koji je u gostovanju na televiziji Pink, između ostalog rekao, da Srbija nije odlučila koji će novi avion nabaviti, da se to neće desiti skoro i da je zapravo reč o dugoročnom planiranju.

– Opremanje vojske je dugotrajan i veoma formalizovan proces. Ove godine ističe desetogodišnji program razvoja Vojske Srbije i trenutno se kao ministarstvo i vojska nalazimo u piku strateškog planiranja za sledećei desetogodišnji period. Ova planiranja se rade na osnovu više dokumenata. Kao što znate, Narodna skupština je prošlog decembra usvojila novu strategiju nacionalne odbrane a sada je na redu izrada strateškog pregleda odbrane. U okviru ovog dokumenta završili smo analizu sposobnosti i opremanja u prethodnom periodu uz analizu scenarija budućih pretnji. – rekao je Miloradović.

Miloradović je naglasio da će se konačne odluke, pa i o novim letelicama, doneti do kraja godine. Suština vazduhoplovnog dela po njemu je da školsko-borbeni i jurišni avioni Supergaleb G-4 i Orao, uprkos modernizacijama koje su još uvek u toku, „imaju svoj limit“ i da je sada vreme da se planiraju nove sposobnosti odnosno njihovi naslednici. On je rekao i da su ministarstvo odbrane i vojska imali u „poslednjih nekoliko dana dva sastanka sa predsednikom države od kojeg su dobili uveravanja da će biti podržani u koracima koji će uslediti nakon pomenutih analiza sveukupnih potreba za novim nabavkama i/ili modernizacijama“.

Miloradović je eksplicitno napomenuo da Srbija sada razmišlja o opcijama čije su „cene dva puta manje nego višenamenski borbeni avioni 4. generacije“ (uprkos Informerovoj jutrošnjoj slikovnici na kojoj je i F-16, kojeg nije pomenuo) i da u to, između ostalih, spada i Boing-SAAB partnerstvo u formi pobednika USAF-ovog T-X konkursa. Kazao je da se planira nabavka letelice čije se sposobnosti nalaze „između postojećih sposobnosti jurišne i lovačke avijacije“ i da će izbor „zameniti našu jurišnu avijaciju u budućnosti“.

Uprkos neprofesionalnom entuzijazmu TV lica u emisiji, Miloradović je više puta naglasio da, kada su nabavke u pitanju, trenutno postoje bitniji prioriteti od aviona i da Boing-SAAB opcija, pa ni Suhoj 25, nisu izabrani. Vršilac dužnosti pomoćnika ministra ponovio je plan da Srbija nakon eventualnog uspešnog završetka, drugog pokušaja, projekta Pegaz želi da razvije „sopstvenu veću borbenu bespilotnu letelicu većeg nivoa sposobnosti sa snažnijim i većim lokalno proizvedenim naoružanjem“.

Izvor: www.tangosix.rs
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 37 395« Reply #2 on: July 26, 2020, 08:16:15 am »

Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 37 395« Reply #3 on: July 27, 2020, 07:37:49 am »

Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 35 991« Reply #4 on: July 28, 2020, 08:38:34 am »Biramo između Mig i SuhojSrbija će uskoro doneti odluku o novom lovačkom avionu za Ratno vazduhoplovstvo, čijom kupovinom bi na duži rok bila osigurana zaštita neba.
U centru pažnje domaćih stratega je ruska letelica "mig 35", ali ne isključuje se ni da se bezbednost vazdušnog prostora, prvi put u istoriji naše vojske, dugoročno obezbedi avionom iz ruske familije "suhoj".

Da bi ovaj ruski proizvođač mogao da uđe u srpsko Ratno vazduhoplovstvo, već se spekuliše i u domenu bombarderske avijacije, gde se avion "su-25" nameće kao naslednik domaćeg jurišnika "orao". U jeku analiza o novom jurišniku Vojske Srbije, međutim, ispod radara prolazi osmišljavanje srednjoročne strategije razvoja i lovačke avijacije.

Isporukom četiri aparata iz Belorusije, Vojska Srbije će već za mesec-dva kompletirati eskadrilu od 14 "migova 29", koja je preporodila domaću lovačku avijaciju. Ove letelice, uprkos remontu i modernizaciji, nabavljene su, ipak, samo kao prelazno rešenje do definitivne nabavke savremenog višenamenskog aviona za Vojsku Srbije. Plan je da one budu u službi najdalje do 2031, do kada bi trebalo da bude izabran novi avion i ugovorena nabavka.

Kao budućeg lovca Vojske Srbije poznavaoci vojne tehnike vide "su-30", koji je ne samo vrhunski avion nove generacije nego i odlična platforma za dalju nadgradnju još savremenijim uređajima i naoružanjem. U sledećoj fazi opremanja ovaj tip "suhoja" biće konkurent takođe ruskom vazduhoplovu "mig 35", koji mnogi vide kao logičnog naslednika postojećih "dvadesetdevetki" u našem Ratnom vazduhoplovstvu.

Analiza o budućem lovcu Ratnog vazduhoplovstva, koji bi stupio na domaću scenu za desetak godina, poklapa se za izradom novog plana opremanja Vojske Srbije do 2030. godine, na kome trenutno rade stručnjaci Ministarstva odbrane i Generalštaba. U okviru ovog posla već je urađeno više analiza i scenarija ugroženosti Srbije, koji su predstavljeni državnom vrhu. Na bazi ovih analiza već do kraja godine predsednik Republike će odboriti nacrt, a Vlada usvojiti Strategijski pregled odbrane - temeljni dokument za razvoj VS tokom naredne decenije.

Pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse Nenad Miloradović najavljuje da će ključni dokumenti za buduće nabavke biti usvojeni do kraja ove godine.

- Školsko-borbeni i jurišni avioni "supergaleb G-4" i "orao", uprkos modernizacijama, imaju svoj limit i vreme je da se planira nabavka naslednika - kaže Miloradović, i napominje da se planira nabavka letelice čije se sposobnosti nalaze između postojećih sposobnosti jurišne i lovačke avijacije.

Miloradović kaže da se letelice koje bi mogle da pojačaju Ratno vazduhoplovstvo proizvode "na Zapadu, Istoku kao i na Dalekom istoku", ali i da Srbija može da kupi višenamenski avion čija je cena i dva puta niža nego borbeni avion četvrte generacije.

Kao vojno neutralna zemlja, Srbija mora da drži korak sa državama regiona, koje se uzbrzano naoružavaju i opremaju. To se pre svega odnosi na članice NATO, koje, pritisnute zvaničnom politikom Alijanse, htele - ne htele moraju da izdvajaju sredstva za oružane snage.

- Vojni budžeti NATO država u regionu od 2018. do danas povećani su oko 30 odsto. Izdvajanja u okviru njih za kupovinu novog naoružanja i opreme povećana su neverovatnih 2,5 puta. Uz to, veliki je priliv doniranih sredstva i naoružanja, što sve zajedno traži i studioznu i pravovremenu reakciju naše zemlje - kažu u Ministarstvu odbrane.

izvor
Logged
kumbor
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 390


« Reply #5 on: July 28, 2020, 09:39:16 am »


По мом мишљењу, ловци Сухоја су превелики и сложени за наше услове, а и скупљи су. Мислим да је МиГ бољи избор, јер може скоро исто што и велики Сухој а мањи је, па и јефтинији. Су-25 је одличан авион, али он је скоро вршњак Орла. Нове верзије имају боље могућности и савременију опрему, а борбена жилавост овог авиона је позната. Уосталом, ко зна шта ће бити... светска економија је "у ковиту", епидемији се не назире крај, а ми "певамо у мраку" да одагнамо страх, не знамо колика нам је земља, где су нам границе, имамо руководство које... добро, нећу о томе.
Logged
fazan
zastavnik
*
Offline Offline

Posts: 1 224


« Reply #6 on: July 28, 2020, 08:55:33 pm »


По мом мишљењу, ловци Сухоја су превелики и сложени за наше услове, а и скупљи су. Мислим да је МиГ бољи избор, јер може скоро исто што и велики Сухој а мањи је, па и јефтинији. Су-25 је одличан авион, али он је скоро вршњак Орла. Нове верзије имају боље могућности и савременију опрему, а борбена жилавост овог авиона је позната. Уосталом, ко зна шта ће бити... светска економија је "у ковиту", епидемији се не назире крај, а ми "певамо у мраку" да одагнамо страх, не знамо колика нам је земља, где су нам границе, имамо руководство које... добро, нећу о томе.

Ако се говори о вишенаменским авионима, Су-30 јесте већи, али је веома окретан. Миг-35 би димензија вероватно више одговарао, али Миг-35 не користи нико, а Су-30 је продат у више од 600 примерака. Руси планирају на наруче 40, да одрже фабрику у животу. Су-25 је нешто сасвим друго, он би био замена за Орла. Јефтинији је за летење од Су-30 или Миг-35 (јефтинији је и за набавку) али може да понесе 2 пута мање убојитог терета.

Logged
kumbor
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 390


« Reply #7 on: July 28, 2020, 10:16:52 pm »


Званично, максимални подвесни терет Су-25 је 4500кг, али руски авиони веома ретко лете са максималним оптерећењем.
Logged
fazan
zastavnik
*
Offline Offline

Posts: 1 224


« Reply #8 on: July 29, 2020, 03:36:31 am »

По званичним информацијама, Су-30 може да понесе 8 тона, Миг-35 7 тона.
Logged
kumbor
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 390


« Reply #9 on: July 29, 2020, 05:53:21 am »


ја сам наишао на податак о 7 тона за Су и 6 тона за МиГ, али то не мења слику у суштини. Пратио сам руске репортаже из Сирије. Су-34, као типичан нови ловац-бомбардер носивости 8 тона у/с обично је носио четири ласерски вођене бомбе од 500кг, или 2 од 1500кг, или 2 бомбе од 500кг и две ракете Х-25 сличне Мејверику, или 2 лансера НРЗ 80мм, ретко више. Никад, али никад нисам видео да носи било шта преко 4 тоне укупно. Добро, код крцања авиона води се рачуна о тактичким захтевима војишта, особеностима циља, долету, итд.
Logged
fazan
zastavnik
*
Offline Offline

Posts: 1 224


« Reply #10 on: July 29, 2020, 08:21:06 am »

Ја сам то о носивости копирао са Википедије на енглеском. Интересантно је да руска Википедија наводи за Су-30 два броја, 8 тона по вебсајту произвођача и 10,4 тоне по ”Руководство по лётной эксплуатации”.

Ради се о два концепта. Један је да се задржи ескадрила јуришника (Штурмовик код Руса, Attack aircraft код Американаца), авиона за ваздушне ударе на циљеве на земљи. (Мислим да је наш израз ”ловачко-бомбардерски авион” није довољно прецизан.) То је Су-25 код Руса, А-10 код Американаца. Код нас ту улогу има Орао.
Авиони су јефтинији, специјализовани за нападе на земљи.

Други концепт је унификација, употреба истог авиона за различите задатке. То је нешто што Американци покушавају са F-35. Руси се нису још увек званично опрделили за овај концепт, али чињеница је да су јако мало урадили на модернизацији јуришних авиона. Од 286 авиона, модернизоваће укупно 80. Предност унификације је одржавање и тренинг.

Уколико би у српском ваздухопловству дошло до унификације, онда би обе ескадриле имале исте авионе, једна од њих би се евентуално више увежбавала за дејства на земљи. Сервисирање и логистика би били поједностављени, као и обука. Негативна страна би било то што би некоме касније могло да падне на памет да укине једну ескадрилу, ”пошто је све то исто”. Летови би били скупљи.

Ако би се ишло на унификацију на руској платформи, онда су ту Миг-35 и Су-30. Су-30 је двосед, и по мени то је велика предност, јер пилоти могу да проводе више времена у ваздуху ако иду по двојица. У случају потребе, може да лети један пилот. Миг-35 би био лакши прелаз за пилоте који лете на Миг-29, проблем је што нико не лети на тим авионима. Су-30 је у целини бољи авион.

Са друге стране, Руси би вероватно били заинтересовани да погурају продају Миг-35. За Су-25 би се можда могло направити нешто слично ономе што је урађенио са миговима, да се Русима плати модернизација авиона које они повлаче.

Уз све то, идеја да се у овом тренутку набаве авиони из Русије је поприлично нереална, јер би без сумње навукли гнев и санкције Американаца.

Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 37 395« Reply #11 on: July 30, 2020, 07:25:53 am »

Ukoliko se država zaista odluči za nabavku T-7, onda ja to vidim kao pokušaj balansiranja između zapada i istoka. Još uvek ne znam kakve su mogućnosti nošenja podvesnog tereta ovih aviona, ali računam da neće biti ispod 3 tone. Nabavkom novih aviona bi se iz izgre izbacili Orlovi i Galebovi, što bi donekle smanjilo pritisak logistiku, a ako se prvi prijavimo za kupovinu ovoh aviona, možda izvučemo i još neku korist u vidu proizvodnje nekih delova u Utvi i osnivanju regionalnog centra za remont i popravke.
Logged
janezek67
vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 692


« Reply #12 on: July 30, 2020, 08:54:59 am »

T-7 je za sada još samo u verziji školskog avijona bez puno mogučnosti upotrebe oružja. Amerikancima laki jurišnik i ne treba, što za Srbiju nije pogodno. Srbiji bi trebao avijon u klasi FA 50 golden eagle block 20, što amerikanci ne nude.

Osim politike ne vidim neke jake potrebe, da Srbija nabavi ove avijone.


Za Srbiju bi bilo najbolje, da se nabavi Jak130.
Logged
fazan
zastavnik
*
Offline Offline

Posts: 1 224


« Reply #13 on: July 30, 2020, 05:01:28 pm »

Ако Србија планира да замени мигове 29 новим руским авионима, онда би Јак-130 био вероватно логичан избор.

О А-7 се јако мало зна, осим да Боинг има амбиције да направи наоружану верзију и да је понуди земљама трећег света, које још увек користе F-5. За сада се још увек ништа није десило по том питању, али је сигурно да је Боинг веома мотивисан да уради нешто по том питању. У том смислу, било би јако тешко било коме у Конгресу да блокира продају наоружаних тренера Србији.

Све ово може да буде и политичка игра. У сваком случају ни Јак-130 ни А-7 нису замена за Орао, него за Г-4, без обзира на то што су по карактеристикама испред Орла.
Logged
kumbor
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 390


« Reply #14 on: July 30, 2020, 05:27:08 pm »


1. У ситуацији потпуне неизвесности са даљим током пандемије, мислим да је глупо правити сада озбиљне планове набавке авиона ЛБА. Још ћемо се нагутати и видети ломова система, економске кризе, као и цели свет.
2.  Није немогуће очекивати "отклон ОД Кремља" у случају унутрашње политичке кризе, промене власти, итд. У том случају, да бисмо доказали лојалност, руски, па и кинески авиони отпадају. Отклон ОД Кремља би најпре изазвао револуцију у мојој кући, али то је офтопик.
3. Јак 130 још није развио пуни потенцијал. Очекује се верзија са јачим моторима, пуном електроником и већом носивошћу. Одличан је, а биће још бољи.
4. Су-25 је ветеран. Одличан авион, расни "штурмовик", али би долазили у обзир само новонаправљени авиони са пуним ресурсом, што је проблематично.
5. Од Орла је могао испасти одличан авион. Никада није развијен његов пуни потенцијал. Служи добро, али још десетак година и... готово.
Г-4 је најбољи авион који је СФРЈ направила. Још од 1990. чекамо Г-4М. Прође лето тридесето... годинаа ми жаоо ЈЕЕСТЕ!
Logged
Pages:  [1] 2 3 4 5 6   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.021 seconds with 26 queries.