PALUBA
November 23, 2020, 11:47:01 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Prilikom registracije lozinka mora da sadrži najmanje osam karaktera, od toga jedno veliko slovo, i bar jedan broj, u protivnom registracija neće biti uspešna
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 [2]   Go Down
  Print  
Author Topic: Dešavanja u Moldaviji  (Read 2737 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 40 596« Reply #15 on: November 15, 2020, 10:48:00 am »

Moldavci biraju između aktuelnog predsednika i bivše premijerke
Tanjug 15.11.2020.

Građani Moldavije danas izlaze na predsedničke izbore na kojima se nadmeću dosadašnji predsednik Igor Dodon, blizak Moskvi i Maja Sandu, bivša premijerka koja se zalaže za snažnije veze sa EU, a rezultati najnovijih anketa pokazuju da kandidati imaju gotovo jednake izglede za pobedu.

U saopštenju centralne izborne komisije potvrđeno je da je otvoreno preko 2 hiljade glasačkih mesta širom zemlje, preneo je Rojters. Maja Sandu (48) je obećala da će obezbediti veću finansijsku podršku iz EU, a dosadašnji, proruski predsednik Igor Dodon obećao je da će stabilizovati unutrašnjepolitičku situaciju u regionu Transdnjestrija u kojem se govori ruskim jezikom. Ukoliko pobedu odnese Sandu, može se očekivati da će raspisati prevremene parlamentarne izbore kako bi konsolidovala svoju vlast.

Izvor: www.blic.rs
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 40 596« Reply #16 on: November 15, 2020, 08:51:30 pm »

15.11.2020.

Predsednički izbori u Moldaviji: Referendum o dve suprotne vizije budućnosti
AUTOR: Beta

Građani Moldavije u nedelju u drugom krugu predsedničkih izbora biraju između aktuelnog proruskog šefa države Igora Dodona i prozapadne kandidatkinje Maje Sandu, bivše premijerke.

Sandu, bivša ekonomistkinja Svetske banke, osvojila je 36,2 odsto glasova u prvom krugu pre dve nedelje, dok je Dodona podržalo 32,6 odsto birača. Današnji izbori se smatraju referendumom o dve suprotne vizije budućnosti zemlje koja se nalazi između Rumunije i Ukrajine. Sandu i Dodon, koga je podržao ruski predsednik Vladimir Putin, rivali su od 2016. godine kada ju je on pobedio tesnom razlikom na predsedničkim izborima.

Moldavija je od sticanja nezavisnosti 1992. godine podeljena na one koji su za bliže odnose sa EU i na pristalice čvršćih veza sa Moskvom. Dok je u zemlji sa 3,5 miliona stanovnika na vlasti bila proevropska koalicija, Moldavija je 2014. godine potpisala sporazum o bližim političkim i ekonomskim vezama sa EU. Međutim, Brisel je od tada sve više kritičan prema napretku Moldavije u reformama. Sandu je obećala da će obezbediti veću finansijsku podršku Brisela ako postane predsednica.

Izvor: www.n1info.com
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 39 227« Reply #17 on: November 16, 2020, 08:35:41 am »Dodonu nisu pomogli ni glasovi Pridnjestrovlja: Moldavija dobila predsednicu


Bivša premijerka Moldavije i predsednica opozicione partije „Akcija solidarnosti“ Maja Sandu pobedila je na predsedničkim izborima, pokazuju podaci Centralne izborne komisije.

Nakon prebrojanih 98,69 odsto biračkih listića, Sandu vodi sa 56,28 odsto glasova, dok je aktuelni predsednik Igor Dodon sakupio svega 43,72 odsto glasova. Ostalo je još da se prebroje glasovi iz dijaspore - SAD i Kanade.

Interesantno je da je dijaspora bila vrlo aktivna na ovim izborima. Glasalo je čak 260.000 osoba, od kojih je Maja Sandu dobila više od 80 odsto podrške.

Međutim, Dodon je dobio 85,6 odsto glasova birača iz Pridnjestrovlja, ali to nije uticalo na konačan ishod glasanja.

Maja Sandu je zahvalila svojim biračima na podršci i obećala da će ujediniti podeljenu tokom izbora zemlju i rešavati ekonomske probleme.

Aktuelni predsednik Moldavije Igor Dodon za sada nije priznao poraz. On je obećao da će danas održati konferenciju za štampu, nakon sednice višeg rukovodstva zemlje.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 39 227« Reply #18 on: November 16, 2020, 11:49:18 am »Dodon prvo čestitao Maji Sandu pobedu na izborima, a zatim obećao da će je osporiti na sudu


Aktuelni predsednik Moldavije Igor Dodon čestitao je predsednici opozicione partije „Akcija solidarnosti“ Maji Sandu pobedu na predsedničkim izborima, ali da će se obratiti sudu zbog velikog broja nepravilnosti tokom izbornog dana.

„Preliminarni rezultati pokazuju da je moja rivalka, gospođa Maja Sandu, pobedila. Govorimo o preliminarnim rezultatima, ali želim da joj unapred čestitam", rekao je Dodon na konferenciji za štampu.

On je istakao da je njegov izborni štab zabeležio mnoge nepravilnosti na izborima i da namerava na sudu da ospori pobedu Maje Sandu.

„Moj izborni štab je registrovao ogroman broj prekršaja tokom izbora. Mi ćemo ih proveriti. Proći ćemo kroz sve sudske instance. Ako oni potvrde da je sve bilo po zakonu, mi ćemo staviti tačku na ovu izbornu kampanju“, rekao je Dodon, objasnivši da je, između ostalog primećeno potkupljivanje birača i sprečavanje ljudi iz Pridnjestrovlja da glasaju.

On je pozvao svoje pristalice da ne izlaze na proteste.

„Želim da se obratim onima koji su me podržali. Dragi sugrađani, skoro polovina birača podržala je moju kandidaturu za predsednika. Pozivam vas da budete mirni, bez protesta ili destabilizacije situacije. Reći ću vam ako bude potrebno da izađemo na ulice", rekao je Dodon.

U nedelju je u Moldaviji održan drugi krug predsedničkih izbora u kojem su se Sandu i Dodon borili za pobedu. Centralna izborna komisija je već obradila 100 procenata glasačkih listića, prema preliminarnim podacima, Maja Sandu je pobedila 57,75 procenata glasova, dok je Dodon osvojio 42,25 procenata.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 39 227« Reply #19 on: November 16, 2020, 11:50:26 am »Putin čestitao Maji Sandu pobedu na predsedničkim izborima u Moldaviji


Ruski predsednik Vladimir Putin čestitao je Maji Sandu pobedu na predsedničkim izborima u Moldaviji.

„Očekujem da će vaš rad na čelu države doprineti konstruktivnom razvoju odnosa između naših država. To bi, nesumnjivo, odgovaralo osnovnim interesima naroda Rusije i Moldavije“, navodi se u čestitci Putina.

Ruski predsednik je poželeo novoj liderki uspeh, dobro zdravlje i napredak.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov saopštio je ranije da Rusija poštuje rezultate predsedničkih izbora u Moldaviji i da očekuje da će sa novom liderkom uspostaviti uzajamno korisne odnose.

izvor
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 40 596« Reply #20 on: November 17, 2020, 07:54:01 am »

Maja Sandu je izabrana za novog predsednika Moldavije
B. Vlahović 17. 11. 2020.

PREDSEDNICA Moldavije u naredne četiri godine biće bivša premijerka Maja Sandu (48), koja je u nedelju pobedila u drugom krugu predsedničkih izbora. Ona je osvojila 57,75 a dosadašnji predsednik Igor Dodon 42,25 odsto glasova.

Maja Sandu namerava da traži raspuštanje parlamenta i raspisivanje vanrednih izbora jer u parlamentu većina podržava Dodona (45).

Dosadašnji predsednik je već najavio da će osporiti pobedu Maje Sandu na sudu jer smatra da izbori nisu bili regularni, ali u Centralnoj izbornoj komisiji tvrde da ozbiljnijih neregularnosti nije bilo. Maja Sandu je za potpuno okretanje Evropskoj uniji, dok je Igor Dodon bio za saradnju i sa EU i sa Rusijom, jer voće i vino, koje je glavni izvoz Moldavije, može da se prodaje samo u Ruskoj Federaciji.

Dok je bila premijerka Maja Sandu je ukinula učenje ruskog u školama. Ona smatra da je Dodon napravio veliki greh što je odlučio da Moldavija kupuje ruski gas i njena kampanja je između ostalog bila bazirana i na kritici dosadašnjeg predsednika što se orijentisao na jačanje saradnje sa Rusijom, a ne sa EU. Još jedna stvar na kojoj je udružena opozicija insistirala na ovim izborima je borba protiv korupcije.

Igor Dodon i Maja Sandu su i 2016. bili suparnici, i tada je u drugom krugu pobedio Dodon.

Zanimljivo je da su istraživanja pre izbora pokazivala da 80 odsto građana smatra da veze sa Rusijom treba da budu još jače i da je tek 18 odsto protiv zbližavanja sa Moskvom, ali je i pored toga Maja Sandu pobedila sa znatnom razlikom. U Moskvi su bili svesni da poraz Dodona znači i da će njegov protivkandidat nastojati po svaku cenu da zemlju preorijentiše ka Zapadu.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 39 227« Reply #21 on: November 18, 2020, 04:10:07 pm »Novoizabrana moldavska predsednica: Uložićemo napore za pozitivne odnose sa Rusijom


Novoizabrana predsednica Moldavije i lider stranke Akcija i solidarnost Maja Sandu sastala se sa ruskim ambasadorom u zemlji Olegom Vasnjecovom kojem je rekla da namerava da uloži napore na uspostavljanju pozitivnih i pragmatičnih odnosa sa Rusijom.

„Moja misija je da zemlju izvučem iz međunarodne izolacije i uspostavim dobre odnose sa Rusijom, što će rešiti važne probleme za građane. Uložiću sve napore da uspostavim pozitivne, pragmatične i predvidljive odnose sa Rusijom. Nadam se da ćemo od sada imati dobru saradnju“, istakla je Sanduova, navodi se na stranici Akcije i solidarnosti na Fejsbuku.

Moldavska predsednica i ambasador Rusije razgovarali i o bilateralnoj saradnji dveju zemalja. Sanduova je zahvalila ambasadoru na prenetim čestitkama ruskog predsednika Vladimira Putina.

Takođe je saopštila da je sa Rusijom postignut preliminarni dogovor o započinjanju rada na produženju oslobađanja od carina na izvoz određenog broja moldavske robe, čiji rok ističe krajem ove godine.

U Moldaviji je 15. novembra održan drugi krug predsedničkih izbora. Kandidati u drugom krugu izbora bili su dosadašnji predsednik Igor Dodon, koji se kandidovao za drugi mandat, i bivša premijerka Maja Sandu. Prema preliminarnim podacima na sajtu Centralne izborne komisije, nakon obrade 100 odsto glasačkih listića, Sanduova je pobedila na predsedničkim izborima sa 57,75 odsto glasova, dok je za Dodona glasalo 42,25 odsto birača.

izvor
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 40 596« Reply #22 on: November 19, 2020, 11:51:33 am »

Otpuštena je zbog nezadovoljstva Moskve, a sada ima priliku da joj zada veliki udarac
J.R. 19.11.2020.

Opoziciona kandidatkinja Maja Sandu pobedila je u nedelju postala predsednica Moldavije i prva žena na čelu te istočnoevropske zemlje.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Sandu je u drugom krugu predsedničkih izbora dotadašnjeg lidera Igora Dodona koji se smatra jednim od najvećih pristalica ruskog predsednika Vladimira Putina na postsovjetskom prostoru. Nasuprot tome, Sandu se od početka predstavljala kao proevropska kandidatkinja koja će se zalagati za iskoronje korupcije u Moldaviji. Dodon i Sandu su i 2016. bili suparnici, a tada je u drugom krugu pobedio Dodon. Ovog puta Sandu pobedila je u prvoj rundi glasanja pre dve nedelje zahvaljujući velikoj podršci Moldavaca koji žive u inostranstvu, ali nije uspela da obezbedi dovoljno glasova za direktnu pobedu, zbog čega je održan i drugi krug. Poraz Dodona smatra se i porazom Kremlja, jer ga je Putin otvoreno podržao u ovoj trci.

Ko je Maja Sandu?

Bivša ekonomistikinja Svetske banke i premijerka, 48-godišnja Maja Sandu naklonjena je vrednostima Evropske unije i jasno je da će raditi na tome da Moldaviju izvuče iz ruske orbite. Započela je karijeru u vladi 1994. godine, radeći za moldavsko Ministarstvo ekonomije. Četiri godine kasnije otišla je da radi u moldavskom ogranku Svetske banke, a 2005. godine vratila se u Ministarstvo ekonomije, gde je zauzimala razne funkcije, od konsultanta do direktora kancelarije. Po završetku Škole vlade na Univerzitetu Harvard 2010. godine, postala je savetnik izvršnog direktora Svetske banke u Vašingtonu. Posle dve godine boravka u Vašingtonu, Sandu se 2012. godine vraća u Moldaviju i zauzima mesto ministarke obrazovanja. Pod njenim rukovodstvom, ministarstvo je pooštrilo procedure za polaganje ispita i proglasilo je izučavanje ruskog jezika neobaveznim u školama. Iako je proučavanje ruskog jezika bilo obavezno pre ove promene, Sandu je objasnila da je odluka imala za cilj da roditeljima pruži izbor u pogledu toga koje jezike njihova deca uče. Sandu je mesto ministarke obrazovanja napustila 2015. godine, a sledeće godine postala je vođa pro-EU Stranke akcije i solidarnosti.

Ona je 2019. šest meseci bila premijerka Moldavije. Predvodila je kabinet nakon što su njena stranka i njene savezničke političke snage formirale koalicionu vladu sa Dodonovom Socijalističkom partijom (PSRM), u pokušaju da oduzme kontrolu nad politikom zemlje od milijardera oligarha Vladimira Plahotnjuca. Sandu je otpuštena u novembru 2019. nakon što je parlament izglasao nepoverenje njenoj vladi. Zvanični razlog je bilo nezadovoljstvo radom svojih ministara, međutim, izvori su rekli da bi pravi razlog mogao biti ili nezadovoljstvo Moskve "prozapadnom“ premijerkom. Sandu je svoju predsedničku kampanju vodila na obećanjima da će reformisati pravosudni sistem, podržati razvoj poslovanja, podići penzije i približiti Moldaviju Evropskoj uniji. Zemlja trenutno ima sporazum o bezviznom putovanju sa EU. Njen predizborni program fokusirao se na borbu protiv korupcije.

- Suočeni smo sa izborom - prepustiti vladu na milost i nemilost korumpiranom sistemu, a stanovništvo samo sebi ili ga radikalno prepraviti izgradnjom efikasne vlade koja brine o svim građanima. Biću predsednik koji će u zemlji dovesti stvari u red i radiću na tome da osiguram pravdu i dobrobit svakog građanina - rekla je Sandu.

Sandu je dobila najviše podrške u velikim gradovima, a pripadnici moldavske dijaspore su za nju aktivno glasali iz inostranstva. Ona je više puta pozivala na približavanje Moldavije EU i kritikovala je Dodona zbog njegove prevashodne usredsređenosti na odnose sa Rusijom. Ona se zalaže za povlačenje ruskih mirovnjaka sa otcepljene teritorije Pridnjestrovlja i pažljivo bira reči kada je u pitanju tema vlasništva nad anektiranim Кrimom. U nedavnom intervjuu sa ukrajinskim novinarom Dmitrijem Gordonom, Sandu je rekla da poštuje ukrajinski teritorijalni integritet.

- Verujem da su Moldavija i Ukrajina u istom geopolitičkom čamcu - naglasila je ona.

Uskoro se očekuju prevremeni parlamentarni izbori kako bi sandu učvrstila moć jer je parlament trenutno pod kontrolom socijalista. Moldavija, stisnuta između Ukrajine i Rumunije, proteklih decenija obeležena je političkom nestabilnošću. Evropska unija je 2014. sa tom državom potpisala sporazum o bliskijim trgovinskim i političkim odnosima, ali Brisel je često kritičan prema izostanku reformi u Moldaviji.

Izvor: www.blic.rs


* 001.png (152.92 KB, 652x454 - viewed 0 times.)
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 39 227« Reply #23 on: November 21, 2020, 09:28:29 am »Aktuelni šef moldavske države: Izjava nove predsednice o Pridnjestrovlju ozbiljna greška


Izjava novoizabrane predsednice Moldavije Maje Sandu da rešenje za pitanje Pridnjestrovlja treba da podrazumeva potpuno povlačenje ruskih mirovnjaka naišla je na brojne komentare kako u Moldaviji, tako i u Rusiji. Aktuelni predsednik Igor Dodon, inače proruski orijentisan, smatra da je takva izjava ozbiljna greška.

„Kakva je to izjava izabranog predsednika? U zemlji gde je pridnjestrovski problem još nerešen, u zemlji u kojoj postoji 35-40 odsto ruskojezičnog stanovništva“, prokomentarisao je Dodon tokom gostovanja na TV kanalu NTV Moldova.

Uveren je da će se antiruska politika negativno odraziti na Moldaviju i na političara koji je bude sprovodio.

Ruski senator Andrej Klimov smatra da bi povlačenje ruskih mirovnjaka moglo da bude uzrok eskalacije situacije u tom regionu.

„Ruski vojnici se nalaze u Pridnjestrovlju ne zato što mi to toliko želimo. Ako se oni odatle povuku, konflikt bi mogao da uđe u nov, usijani stadijum što nikome neće biti prijatno“, upozorio je on i posavetovao moldavskom rukovodstvu da odustanu od potrebe da ugode američkim partnerima.

Senator Aleksej Puškov podseća da u Pridnjestrovlju živi oko 220.000 ruskih građana, a njihovi interesi i bezbednost važniji su, kako kaže, od bučnih izjava nove predsednice.

Podsetimo, nova predsednica Moldavije Maja Sandu rekla je da Krim smatra teritorijom Ukrajine, a da kada je reč o Pridnjestrovlju rešenje konflikta mora da podrazumeva potpuno povlačenje ruskog mirovnog kontingenta.

„Govorila sam o tome kada sam bila premijer i, uveravam vas, da ću isto to govoriti kad stupim na dužnost predsednika“, rekla je Sandu intervjuu za „Evropsku pravdu“.

Ona je, istovremeno, priznala da su građani Moldavije podeljeni po pitanju Krima i da ima onih koji ne dele njeno mišljenje.


Situacija u Pridnjestrovlju

Pridnjestrovlje, u kojem 60 odsto žitelja čine Rusi i Ukrajinci, tražilo je izlazak iz sastava Moldavije još pre raspada Sovjetskog Saveza, strahujući da će se na talasu nacionalizma Moldavija ujediniti s Rumunijom.

Posle neuspešnog pokušaja moldavskih vlasti da nasilno reše problem 1992. godine, Pridnjestrovlje je faktički postalo teritorija koja nije pod kontrolom Kišinjeva.

Ove godine se navršava 28 godina od početka mirovne operacije u Pridnjestrovlju. Mir u zoni sukoba održavaju 402 ruska vojnika, 492 pridnjestrovska, 355 moldavskih i deset vojnih posmatrača iz Ukrajine.

Mirovnjaci obavljaju službu na 15 kontrolnih punktova, koji se nalaze na ključnim deonicama zone bezbednosti.

izvor
Logged
Pages:  1 [2]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.02 seconds with 26 queries.