PALUBA
November 29, 2021, 07:46:08 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Za sve probleme prilikom registracije obratite se mailom na broker824@gmail.com ili jugica011@gmail.com
 
   Home   Help Login Register  
Na forumu PalubaInfo novoregistrovane članove odobravamo ručno, što može potrajati do 24 h
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Vojska Srbije prvi put posle devet godina dobija dva ženska vojna pilota  (Read 283 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
MOTORISTA
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 55 945« on: September 10, 2020, 09:58:03 am »

10.09.2020.

Vojska Srbije prvi put posle devet godina dobija dva ženska vojna pilota
AUTOR: Beta

Vojska Srbije će u septembru dobiti dve nove žene vojne pilote, prvi put posle devet godina, kada su primljene jedine tri žene koje trenutno lete u srpskom ratnom vazduhoplovstvu.

Kako navodi portal Balkanska bezbednosna mreža, reč je o dve kadetkinje koje će leteti na helikopterima, nakon što u subotu, 12. septembra, budu proizvedene u prvi oficirski čin. Zajedno sa osam muških kolega iz klase, letačke redove Vojske Srbije pojačaće Tijana Milenković i Lidija Petrović kao piloti helikoptera Gazela.

Prve žene borbeni piloti su primljene u Vojsku Srbije 2011. godine, uz nezapamćenu medijsku pažnju. Tada su Vojnu akademiju završile Anja Krneta iz Novog Sada, Ana Tadić sa Uba i Sandra Radovanović iz Rekovca. Danas je Anja Krneta kapetan, nastavnik letenja u 890. mešovitoj helikopterskoj eskadrili na aerodromu u Batajnici. Ana Tadić je sada Ana Perišić i kao kapetan leti u sastavu 241. lovačko-bombarderske avijacijske eskadrile na aerodromu u Kraljevu. Sandra Radovanović se sada preziva Bogunović i kao kapetan i nastavnik leti u 252. školsko-trenažnoj avijacijskoj eskadrili u Batajnici.

U proteklih devet godina u nekoliko navrata i druge devojke su pokušavale da upišu vazduhoplovni smer Vojne akademije, ali u tome nisu uspevale zbog visokih zdravstvenih kriterijuma koje to zanimanje zahteva ili zato što nisu prošle na selektivnom letenju. Krneta, Perišić i Bogunović nisu prve žene koje su prošle obuku za borbenu avijaciju na našim prostorima. Naime, 1984. godine u Zadru je obavljena obuka za prvu generaciju devojaka pilota, koje su se školovale za rezervne oficire avijacije. Grupu su sačinjavale Svetlana Mitrović i Mirjana Ivanović iz Srbije, Tatjana Dodevska iz Makedonije i Milena Cestnik iz Slovenije, koje su završile obuku, ali nisu aktivirane u nekoj letačkoj jedinici.

Žene piloti prisutni su i u većini vojnih avijacija bivših jugoslovenskih republika, u veoma ograničenom broju. Crna Gora je nedavno dobila prvu ženu vojnog pilota - potporučnicu Kristinu Bačić, koja je školovanje završila u Grčkoj. U Makedoniji je jedina žena pilot helikoptera Mi-17 bila Iva Matić (Матиќ), ali je ona u međuvremenu napustila vojsku i leti u civilstvu.

Bosna i Hercegovina nije imala žene pilote, ali je u Prvom skvadronu u Rajlovcu Tanja Krstović obavljala posao inženjera letača na transportnim helikopterima. Ove godine, BiH će dobiti prvu "pilotkinju" jer je potporučnica Draženka Panić iz Kotor Varoši završila Vazduhoplovnu vojnu školu "Ikarion" u Grčkoj, i to kao najbolja u klasi stranaca.

Hrvatska ima pet žena pilota, Nevenka Škopac, Antonela Marinov, Monika Tršić i Anamaria Ćurković lete na helikopterima, dok je Diana Doboš pilot na avionu Kanader CL-415.

Izvor: rs.n1info.com
Logged
MOTORISTA
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 55 945« Reply #1 on: September 12, 2020, 09:55:18 am »

Tijana i Lidija će leteti u helikopteru gazela
S. B. MILOŠEVIĆ subota, 12. 09. 2020.

POSLE devet godina, Vojska Srbije dobiće dve žene pilote.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Tijana Milenković (24) iz Kraljeva i Lidija Petrović (24) iz Kosjerića, koje će danas kadetske uniforme zameniti oficirskim, leteće ubuduće u helikopteru "gazela". Svečana promocija najmlađih oficira vojske održava se danas na Vojnoj akademiji, a u prve oficirske činove potporučnika biće promovisano 152 kadeta Vojne akademije i Medicinskog fakulteta VMA. Prvi put, posle 2011. godine, kada su primljene jedine tri žene koje trenutno lete u srpskom ratnom vazduhoplovstvu, letačke redove pojačaće Tijana i Lidija. Sa osam muških kolega sa klase, ove dame će od ponedeljka kada se jave u komandu, biti raspoređene na svoje nove zadatke i u nove kasarne. I dok je Tijani vojnički poziv bio suđen, Lidiju je, kako kaže, vojna služba privuka gledanjem serije "Vojna akademija".

- Odrasla sam u blizini vojnog aerodroma, a tata Slavoljub mi je takođe u vojsci. Sve je nekako slutilo da će i moj život otiće na tu stranu. Tata je sanjao da bude pilot, ali nije uspeo. Čini mi se da sve svoje snove sada priživljava kroz mene. Bio je presrećan kada sam mu rekla da želim da budem pilot. Zato je za njega moja promocija posebna - priča Tijana, koja će već danas poneti čin potporučnika.

Lidija kaže da je želela da okuša sreću, testira sebe i vidi može li da uspe u vojsci. Kada je primljena i kada su prvi put leteli u avionu "utva", znala je da je to njen poziv.

- Neverovatan je osećaj kada se postigne nešto što mnogima nije pošlo za rukom, ali nas dve se time ne hvalimo. Svi oko nas su ponosni, posebno naše porodice. Ovo je nešto što mora da se doživi, isto kao pilotiranje helikopterom. Osećaj je neverovatan, ali to se rečima ne može opisati - kaže Lidija zbog čijeg čina je najponosniji njen deda Milan.

Tokom petogodišnjeg školovanja Tijana i Lidija su jedna drugoj bile najveća podrška. I u učenju, ali i tokom obuka. Spavale su u istoj sobi, pa će im, kako kažu, biti teško da se naviknu da žive jedna bez druge ubuduće. Tokom godina, bilo je mnogo poteškoća sa kojima su se susretale i izborile.

- Najnezgodnije je bilo jer smo ovde bilo jedine. Pritisak je bio veliki i morale smo da naučimo da se nosimo sa tim, da budemo rame uz rame sa momcima i da ne zaostajemo. Nismo se trudile da se dokazujemo rečima, već smo naporno radile, a dela su pokazala koliko vredimo - priča nam Lidija.

Od marta, kući nisu odlazile, ali su imale svakodnevne pripreme. Motivaciju za učenje održavale su njihove starešine koje su ih bodrile.

- Svi piloti koji su nas učili da letimo bili su sa nama, pa nam je to olakšalo celu situaciju. Vreme smo provodile u hangaru, slušajući njihove priče. Tu smo napisale i master rad, i spremile ispite koji su nas čekali na Akademiji. Složna smo grupa i niko se ne izdvaja. Zato smo tu zajedničku muku lakše prebrodili - priča lepa Kraljevčanka.

Zbog pandemije virusa korona porodice i prijatelji kadeta neće prisustvovati današnjoj promociji iz bezbednosnih razloga. Ipak, podrška ovim mladim damama stiže sa svih strana. Kada ih mlađe koleginice sretnu, čestitaju im i žele da saznaju kakav je osećaj kada si na nebu. Ima i onih koji, kada ih vide na aerodromu, žele da se fotografišu s njima.

PROMOCIJA najmlađih potporučnika Vojske Srbije godinama je priređivana ispred Doma Narodne skupštine, ali uvažavajući i poštujući mere epidemiološke zaštite, svečanost će posle 14 godina biti ponovo održana u krugu Vojne akademije, u kasarni "General Jovan Mišković". Predviđeni su letački i kulturno-umetnički program, leteće vazduhoplovi VS, učestovati pripadnici Garde, članovi Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane "Stanislav Binički", dramski i muzički umetnici.

Izvor: www.novosti.rs


* 20443_tijana-i-lidija-piloti-u-vs-06-1109-2020_f.jpg (70.82 KB, 906x513 - viewed 11 times.)
Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Na forumu PalubaInfo novoregistrovane članove odobravamo ručno, što može potrajati do 24 h
Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.017 seconds with 25 queries.