PALUBA
November 29, 2020, 11:04:29 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Prilikom registracije lozinka mora da sadrži najmanje osam karaktera, od toga jedno veliko slovo, i bar jedan broj, u protivnom registracija neće biti uspešna
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Оружане снаге Пољске  (Read 388 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 551WWW
« on: November 10, 2020, 06:30:21 pm »

Два ослонца одбрамбене политике Пољске јесу одбрана територије и чланство у НАТО. У документу који описује планове система одбране за период 2017-2032, као основни циљ одбрамбене политике наводи се припрема оружаних снага Пољске за „пружање отпора руској агресији“. Руска Федерација је тиме означена као директна претња Пољској, али и међународном окружењу. Концепт одбране дефинише амбицију Пољака да уместо као административне, успоставе дивизије као борбене јединице.

Трансфер технологије и интернационално партнерство представљени су као механизми за развој домаће индустрије, која је готово сва сконцентрисана у државном холдингу PGZ.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Оружане снаге Пољске (пољ. iły Zbrojne Rzeczypospolitej Polskiej), оружана сила намењена за заштиту независности и интегритета територије, као и за обезбеђење безбедности и неповредивости државних граница. Као примарна компонента националног система одбране, оружане снаге имплементирају безбедносну политику и одбрамбену политику земље.

ОС Пољске имају дефинисане три мисије:

  • 1. национална одбрана и супротстављање агресији под обавезама проистеклим из савезништва (нпр. одржавање способности за употребу оружане силе у одбрани и заштити граница Републике Пољске, антитерористичким операцијама, решавању локалних или регионалних војних конфликата и у одбрамбеним операцијама – у земљи и ван ње);
  • 2. учешћe у међународним процесима стабилизације, операцијама одговора на кризе и хуманитраним операцијама (нпр. одржавање снага и способности за учешће у мисијама одржавања мира и одговора на кризе, вођене под окриљем НАТО, УН и ЕУ и осталих операција које се изводе под одредбама међународних споразума, као и хуманитарних операција под окриљем међународних, владиних и осталих организација);
  • 3. подршка међународној безбедности и пружање помоћи друштву (у различитим задацима: заштита ваздушног простора, подршка у заштити државних граница и територијалних вода, активности на извиђању и прикупљању података, надзор радиоактивних, хемијских и биолошких контаминација унутар државних граница, чишћење територије од експлозивних материјала и опасних твари војног порекла, извођење операција трагања и спасавања, пружање подршке локалним властима, јавним управама и друштву током одговора на ризике који се не могу обезбедити учешћем искључиво цивилних структура)
   
Оружане снаге Пољске броје 129 000 припадника, од којих је 105 000 активних припадника војске, 20 000 припадника Националних резервних снага и 4 000 кадета.

Од 105 000 активних припадника војске, у саставу КоВ се налази 61 200 људи, у саставу Ратног ваздухопловства 18 700, док је у саставу Ратне морнарице 7 400 припадника.

У мултинационалним операцијама широм света Пољска тренутно ангажује око 1300 припадника.

Поред видова војске (КоВ, РВ, РМ) и Националних резервних снага, у пољским оружаним снагама се као посебан вид војске третирају Специјалне снаге (3 400 припадника) и Територијалне снаге, које формирају 13 територијалних бригада, док је још четири у плану за формирање.

Копнена војска

Главну ударну снагу копнене војске чине 11. оклопна коњичка дивизија, 2. и 16. механизована дивизија, те 1. авијацијска бригада, 6. ваздушно-десантна бригада, 21. стрељачка бригада, 25. ваздушна коњичка бригада. Поред ових јединица, у саставу КоВ се налазе и пукови, директно потчињени команди Копнене војске: 2, 9. и18. извиђачки пук, 1. и 2. инжињеријски пук за борбену подршку, 2. и 5. инжињеријски пук, 4. и 5. пук АБХО, 2. SIGINT (SIGnal INTeligence) центар, Групу за психолошке операције, 1. и 2. пољску болницу.

Једанаеста оклопна коњичка дивизија, са командом у Жагану (западни део Пољске), броји око 14000 људи. У свом саставу има команду и командни батаљон, 10. и 34. оклопну и 17. механизовану бригаду, као и 23. артиљеријски пук и 4. пук ПВО. Јединица је наоружана тенковима Leopard 2A4 и 2A5 и PT-91 Twardy (дериватив Т-72М1), борбеним оклопним возилима BWP-1 (дериватив BMP-2), самоходним хаубицама 122 mm 2S1 Гвоздика, 152mm SpGH DANA, самоходним вишецевним лансерама ракета WR-40 Langusta, RM-70 и БМ-21 Град. Од ПВО средстава, у наоружању јединице се налазе ракетни системи Куб, Оса и Grom.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ] PT-91 Twardy

Формација оклопних бригада је идентична и они у свом саставу имају командни батаљон, два оклопна и један механизовани батаљон, самоходни артиљеријски дивизион, дивизион ПВО, логистички батаљон, извиђачку и инжињеријску чету.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Механизована бригада у свом саставу има командни батаљон, три механизована батаљона, самоходни артиљеријски дивизион, дивизион ПВО, извиђачку чету, инжињеријски и логистички батаљон.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Артиљеријски пук у свом саставу има командну батерију, дивизион самоходне артиљерије, три дивизиона СВЛР, инжињеријску чету и логистички батаљон.

Пук ПВО се састоји из командне батерије, четири ракетна дивизиона ПВО и логистичког батаљона.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ] KTO Rosomak

Дванаеста пешадијска дивизија (12 Kresowa Dywizja Piechoty) је размештена на северозападу земље, са командом у Шћећину. У свом саставу има 2. и 12. механизовану бригаду, 7. бригаду обалске одбране, 5. артиљеријски пук и 8. пук ПВО. Дивизија је саставни део Мултинационалног корпуса НАТО „Североисток“.

Јединица је наоружана тенковима PT-91 Twardy (дериватив T-72M1), борбеним оклопним возилима BWP-1 (дериватив BMP-2), самоходним хаубицама 122 mm 2S1 Гвоздика, самоходним вишецевним лансерама ракета WR-40 Langusta и БМ-21 Град. Од ПВО средстава, у наоружању јединице се налазе ракетни системи Куб, Оса и Grom.

Механизоване бригаде у саставу дивизије немају идентичну формацију: тако 2. механизована бригада у свом саставу има командни батаљон, тенковски батаљон, два механизована батаљона, самоходни хаубички артиљеријски дивизион, дивизион ПВО, извиђачку чету, инжињеријску чету и логистички батаљон, док 12. механизована бригада уместо тенковског батаљона има још један механизовани батаљон. Идентичну формацију 12. механизованој бригади има 7. бригада обалске одбране.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ] Leopard 2A4

Артиљеријски дивизион у свом саставу има командну батерију, два дивизиона самоходне артиљерије и два дивизиона самоходних вишецевних лансера ракета, те логистички батаљон и инжињеријску чету.

Формацијска структура пука ПВО 12. пешадијске дивизије идентична је структури пука ПВО који се налази у саставу 11. оклопне коњичке дивизије.

Шеснаеста механизована дивизија је размештена уз границу са Руском федерацијом (Калињинградска област). У саставу ове дивизије налазе се 16. командни батаљон, 1. оклопна бригада, 9. оклопна коњичка бригада, 15. и 20. механизована бригада, 11. артиљеријски пук, 15. пук ПВО.

Дивизија је наоружана тенковима PT-91 Twardy и T-72M1Z, борбеним возилима пешадије BWP-1, самоходним хаубицама 2S1 Гвоздика, СВЛР WR-40 Langusta. Дивизија је током 2014. године наоружана и самоходним топ-хаубицама AHS Krab.

У саставу 1. оклопне бригаде, која је размештена у Весоли, налазе се командни батаљон, тенковски батаљон, два механизована батаљона, самоходни хаубички артиљеријски дивизион, дивизион ПВО, логистички батаљон и инжињеријска и извиђачка чета.

По формацијској структури, 9. оклопна коњичка бригада је врло слична 1. оклопној бригади, са разликом што је дивизион ПВО код 9. оклопне самоходни, и има два тенковска и један механизовани батаљон. Ова бригада је размештена у Брањевом.

У Гижицком је размештена 15. механизована бригада, која у свом саставу има командни батаљон, један тенковски и два механизована батаљона, самоходни хаубички артиљеријски дивизион, артиљеријски дивизион ПВО, инжињеријски и логистички батаљон и извиђачку чету.

Организацијско-формацијска структура 20. механизоване бригаде, која је размештена у Бартошицама, разликује се од 15. механизоване бригаде по томе што уместо инжињеријског батаљона има инжињеријску чету.

Артиљеријски пук, који је размештен у Венгожевом, у свом саставу има командну батерију, самоходни хаубички артиљеријски дивизион, два дивизиона самоходних вишецевних лансера ракета, дивизион противоклопне артиљерије, инжињеријску чету и логистички батаљон.

У Голдапу је размештен 15. пук ПВО, који у свом саставу има командну батерију, три дивизиона ПВО и логистички батаљон.

Прва ваздухопловна бригада је намењена за пружање блиске ватрене подршке јединица копнене војске, као и за прикупљање обавештајних података употребом беспилотних летелица. Сходно томе, у саставу 1. ваздухопловне бригаде се налазе 49. ваздухопловна база са три ескадриле јуришних хеликоптера Ми-24, 56. ваздухопловна база са две ескадриле јуришних хеликоптера Ми-24 и 3. ескадрилом са хеликоптерима за борбено трагање и спасавање. Поред ове две ваздухопловне базе, у саставу 1. ваздухопловне бригаде се налази и извиђачка ескадрила опремљена беспилотним летелицама Орбитер.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ] Ми-24

Шеста ваздушно-десантна бригада, која је размештена у Кракову, на југу Пољске, у свом саставу има командни батаљон, три падобранска батаљона и логистички батаљон.

Двадесет и прва стрељачка бригада у свом саставу има 21. командни батаљон, тенковски батаљон, два стрељачка батаљона, 22. планински батаљон, 4. самоходни хаубички артиљеријски дивизион, 21. дивизион ПВО, 16. инжињеријски и 21. логистички батаљон.

Двадесет и друга ваздушна коњичка бригада у свом саставу има 25. командни батаљон, 1. лаки коњички батаљон, 7. улански батаљон, 1. ваздухопловну групу са две ескадриле транспортних хеликоптера (по 16 хеликоптера Ми-8 и Ми-17), 7. ваздухопловну групу са две ескадриле наоружаних транспортних хеликоптера PZL W-3WA Sokół, јединицу за хитну медицинску евакуацију и 25. логистички батаљон.

Извиђачки пукови, њих три (2, 9. и 18) имају идентичну организацијско-формацијску структуру и састоје се из командне чете, шест извиђачких чета и логистичке чете.

Инжињеријски пукови за борбену подршку имају врло сличну формацију и једина разлика се огледа у томе да је један инжињеријски батаљон у 2. пуку замењен мосним батаљоном, док 1. пук у свом саставу има командну чету, три инжињеријска батаљона, батаљон техничке опреме, батаљон инжињеријске подршке и логистички батаљон.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ] WZT-3

Пољске оружане снаге поред два инжињеријска пука за борбену подршку поседују и два класична инжињеријска пука: 2. и 5. Други инжињеријски пук, који је размештен у Иновроцлаву, у свом саставу има командну чету, два мосна и један инжињеријски батаљон, батаљон техничке опреме, батаљон инжињеријске подршке и логистички батаљон. За разлику од њега, 5. инжињеријски пук из Шћећина у свом саставу има командну чету, три инжињеријска батаљона, батаљон техничке опреме, батаљон инжињеријске подршке и логистички батаљон

Два пука АБХО, 4. и 5, имају идентичну формацију и они у свом саставу имају командну чету, три чете АБХО, чету РХБ извиђача, чету за деконтаминацију и логистичку чету.

Ратно ваздухопловство и противваздушна одбрана

У саставу 1. винга тактичке авијације налазе се 21, 22. и 23. тактичка ваздухопловна база. На ове три базе се налазе 1, 40. и 41. авијацијска ескадрила, наоружане ловачким авионима МиГ-29 и ловцима бомбардерима Су-22. Поред авијацијских јединица у саставу ових база се налазе и две Групе за трагање и спасавање.

У саставу 2. винга тактичке авијације налазе се 31 и 32. тактичка ваздухопловна база, као и батаљон ремонтне подршке. Јединице које базирају на ове две базе (3, 6. и 10. авијацијска ескадрила) наоружане су авионима Ф-16.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ] Ловачки авион F-16 пољског РВ

Трећи авијацијски винг је винг транспортне авијације и у његовом саставу су 1, 8 и 33. ваздухопловно-транспортна база у чијем се арсеналу налазе транспортни авиони Lockheed C-130 Hercules, EADS CASA C-295, PZL M28 Skytruck и хеликоптери PZL W-3 Sokół и Ми-17.

Четврти винг школске авијације у свом саставу има 41. и 42. ваздухопловну базу школских авиона, које су опремљене школским авионима PZL-130 Orlik и PZL TS-11 Iskra, као и хеликоптерима PZL SW-4. Поред летачких јединица, у саставу овог винга налазе се и институције за обуку падобранаца.

Носилац ПВО је 3. ракетна бригада ПВО, у чијем саставу се налази седам дивизиона. Такође, у саставу РВ делује и 3. бригада везе са четири батаљона везе, као и институције за обуку кадра за потребе попуне јединица РВ и ПВО.

Ратна морнарица

Основни задаци пољске ратне морнарице су заштита територијалних вода и обала Пољске, као и заштита пољских интереса у иностранству. Задаци секундарног нивоа су подршка заједничким операцијама у оквиру поморских снага НАТО и извођење операције трагања и спасавања на Балтичком мору.

Пољска ратна морнарица у свом саставу има 3. флотилу површинских бродова, 8. флотилу обалских поморских снага и 1. бригаду морнаричке авијације и 28. ескадрилу морнаричке авијације.

Трећа флотила површинских бродова је ударна снага пољске Ратне морнарице и као таква у свом саставу има више врста и типова бродова који су организовани у дивизион подморница, дивизион противподморничких бродова, дивизион ракетних бродова, дивизион бродова за подршку, извиђачку групу, 9. дивизион ПВО, 43. инжињеријски батаљон, команду поморске базе, техничку базу пољске РМ и поморску базу Хел.

Осма флотила обалских поморских снага у свом саставу има дивизион минополагача и транспортних бродова, 12. и 13. дивизион миноловаца, 8. дивизион ПВО, 8. инжињеријски батаљон.

[attachment=10] Фрегата Generał Kazimierz Pułaski, бивша фрегата америчке ратне морнарице USS Clark.

Специјалне снаге ОС Пољске

Специјалне снаге Пољске имају статус четвртог вида војске и у свом саставу имају Команду за специјалне операције, четири батаљона специјалних снага, 7. ескадрилу специјалних снага и логистички батаљон. Специјалне снаге броје око 3000 припадника.* poland-administrative-map.jpg (151.69 KB, 855x665 - viewed 3 times.)

* pt-91.jpg (69.06 KB, 700x525 - viewed 0 times.)

* ofs-okbr-os-poljske.png (59.8 KB, 790x345 - viewed 1 times.)

* ofs-mbr-os-poljske.png (65.48 KB, 684x415 - viewed 0 times.)

* KTO-Rosomak.jpg (49.65 KB, 698x465 - viewed 0 times.)

* leopard-2a4.jpg (79.6 KB, 700x525 - viewed 0 times.)

* mi-24.jpg (72.01 KB, 698x465 - viewed 0 times.)

* WZT-3.jpg (116.53 KB, 699x497 - viewed 0 times.)

* poljski-f-16.jpg (53.83 KB, 700x501 - viewed 0 times.)

* Generał-Kazimierz-Pułaski.jpg (75.18 KB, 700x525 - viewed 0 times.)
Logged
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 551WWW
« Reply #1 on: November 10, 2020, 07:11:29 pm »

Типови ратне технике у наоружању ОС Пољске и њихово бројно стање (извор: The Military Balance 2020)

Копнена војска
Основни борбени тенкови (606 комада)
Leopard 2A4142
Leopard 2A5105
PT-91 Twardy232
T-72A/T-72M1127 (још 257 у резерви)

Извиђачка возила (407 комада)
BRDM-2282
BRDM-2 R587
BWR38

Борбена возила пешадије (1611 комада)
BMP-11252
Rosomak359

Оклопни транспортери (453 комада)
WDSz (OP)6
Rosomak ОТ300
RAK 32
Maxxpro30
Cougar 40 (позајмљени од САД
M-ATV45

Инжињеријска возила
MT-LB AEV65
Rosomak WRT21
MID Bizon8
BPz-228
MT-LB ARV68
WZT-3M26
Biber4
BLG67M2107
MS-20 Daglezja10
Bozena 414
ISM Kroton4
Kalina SUM4

Противоклопна средства
9K11 Malyutka (AT-3 Sagger)
9K111 Fagot (AT-4 Spigot)
Spike-LR

Артиљеријска оруђа (836 комада)
2С1 Гвоздика 122mm 260
М-77 Dana 152mm111
Krab 155mm48
БМ-21 Град93
RM-7029
WR-40 Langusta75
2B11 120mm156
М120 120mm142
SMK120 RAK 120mm64

Хеликоптери
Mi-24D/V Hind D/E28
Mi-8MT Hip7
Mi-17 Hip H3
Mi-17AE Hip1
Mi-17-1V Hip5
PZL Mi-2URP Hoplite16
PZL W-3W/WA Sokol24
PZL W-3PL Gluszec (CSAR)8
Mi-8T Hip7
PZL W-3AE Sokol2
PZL Mi-2 Hoplite25

Системи ПВО
2K12 Kub (SA-6 Gainful)20
9K33 Osa-AK (SA-8 Gecko)64
ZSU-23-4MP Biala20
ZUR-23-2KG Jodek-G72
23mm ZSU-23-48
23mm ZU-23-2252
Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.022 seconds with 24 queries.