PALUBA
January 18, 2022, 10:46:34 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Za sve probleme prilikom registracije obratite se mailom na jugica011@gmail.com ili broker824@hotmail.com
 
   Home   Help Login Register  
Na forumu PalubaInfo novoregistrovane članove odobravamo ručno, što može potrajati do 24 h
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 [2]   Go Down
  Print  
Author Topic: Mobilni višenamenski sistemi za radio-elektronsku borbu Krasuha-2 i Krasuha-4  (Read 2286 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
PakleniVuk
mladji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 240


Ko laje zlo ne misli


« Reply #15 on: January 04, 2022, 03:20:01 pm »

Šta je sada uloga ove 2O Krasuhe u poređenju sa onom koja nema slovo "O" i koja je izvozna verzija?  Ovde se naznačava i da je kabina zaštićena od mikrotalasa  (to se postiže olovnom folijom ili žicom - kao kod mikrotalasne peći ),zar one druge nisu zaštićene?
"Prezumujem" takođe da na velikim daljinama "gađa" isto kao i radari  1000x1000 km dometa  (to jest zahorizontalni koji "pucaju" u nebo, pa "od neba" zraci padaju na posmatranu prostoriju od koje se reflektuju nazad) ,ako sam ovaj "nagnuti položaj " dobro razumeo?
Logged
Kubovac
Moderator
zastavnik I klase
*
Online Online

Posts: 1 883« Reply #16 on: January 04, 2022, 03:48:02 pm »

Šta je sada uloga ove 2O Krasuhe u poređenju sa onom koja nema slovo "O" i koja je izvozna verzija?  Ovde se naznačava i da je kabina zaštićena od mikrotalasa  (to se postiže olovnom folijom ili žicom - kao kod mikrotalasne peći ),zar one druge nisu zaštićene?
"Prezumujem" takođe da na velikim daljinama "gađa" isto kao i radari  1000x1000 km dometa  (to jest zahorizontalni koji "pucaju" u nebo, pa "od neba" zraci padaju na posmatranu prostoriju od koje se reflektuju nazad) ,ako sam ovaj "nagnuti položaj " dobro razumeo?

Ne znamo još koja je izvozna verzija, videćemo. Što se tiče zaštite kabine, pretpostavljam da su i raniji sistemi bili zaštićeni, ali je u prilogu o ovom sistemu to eksplicitno navedeno od strane autora teksta, koji je posetio jedinicu sa Krasuhom-2O.
Što se tiče načina dejstva, više bi to ličilo na rad antibalističkih radara, znači "kosom daljinom u vis". Nema odbijanja od jonosfere, jer ne radi na tim frekvencijama (HF i veoma nisko-frekventni VHF). Ometa visokoleteće AWACS-e (radari u L bandu) i druga komandna mesta u vazduhu i satelite u nižoj orbiti....
Logged
PakleniVuk
mladji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 240


Ko laje zlo ne misli


« Reply #17 on: January 04, 2022, 06:22:15 pm »


Slika 2: Unutrašnjost kabine, pult upravljanja sistemom napajanja:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Ovo je zanimljivo. Vidimo gore jednu vrstu digitalnog modema ,dok su dole analogni uređaji sa frekvencijama.


* Krasuha 2O unutrašnjost 3.jpg (123.74 KB, 800x533 - viewed 6 times.)
Logged
Kubovac
Moderator
zastavnik I klase
*
Online Online

Posts: 1 883« Reply #18 on: January 06, 2022, 04:36:17 pm »

Još informacija o novom sistemu REB, Krasuha-2O....

Oslepiti AWACS: šta nova verzija sistema za elektronsko ratovanje Krasuha može da uradi

Trupe su počele da dobijaju nadograđenu verziju elektronskog sistema za ometanje Krasuha-2O. Kao i prethodne mašine ove familije, prvenstveno je dizajniran za suzbijanje neprijateljskih radara, bez kojih neprijateljski avioni ne mogu da rade.

Evolucija sistema za elektronsko ratovanje Krasuha ide putem smanjenja veličine kompleksa i proširenja njegovih mogućnosti. „Krasuha-2“ je bio analogna i smeštena u 3 terenska vozila. „Krasuha-4“ je postala digitalna i stala u 2 vozila. Pune karakteristike „Krasuha-2O” su klasifikovane kao tajna, ali je poznato da je domet njegovog dejstva porastao na 400 kilometara. Ovo je ključni pokazatelj, pošto je jedan od glavnih zadataka sistema da neutrališe AWACS leteće radare. Bez njihove pomoći, stelt avioni F-22 Raptor i F-35 Lightning II ne mogu da napadnu – oni isključuju sopstvene radare u borbi zarad stelt-a.

U mešavini raznih signala, „Krasuha” nepogrešivo pronalazi vrstu radio signala koja mu je potrebna, zahvata njegov izvor i uzima ga na praćenje, piše „Army Standard”. Ako je potrebno, koordinate cilja se mogu preneti posadama sistema PVO, a ako nema takve komande, inženjeri elektronskog ometanja će sami završiti posao.
Aktivno ometanje koje postavlja kompleks blokira zračenje moćnog AWACS radara, sprečavajući ga da sam vidi ciljeve i usmerava jurišne letelice na njih.
Na vežbama, Krasuha-2O se samouvereno izborila sa otkrivanjem domaćeg aviona za radarsko otkrivanje i upravljanje velikog dometa A-50U – po karakteristikama sličnom američkom E-3 Sentri.

Oprema novog kompleksa nalazi se na jednoj terenskoj šasiji BAZ-6910-022 sa rasporedom točkova 8x8. Automobil od 40 tona sastavljen u Brjansku sa jaroslavskim turbodizelom od 500 konjskih snaga savladava jarak od 1,5 metara i ford, mirno se uspinje za 30 stepeni, ubrzava na autoputu do 80 kilometara na sat i može preći hiljadu kilometara bez dopunjavanja goriva. Vreme razmeštanja kompleksa u borbeni položaj je 15 minuta.

Tročlana posada je u blindiranoj kabini, uključujući zaštitu od mikrotalasnog zračenja. Kreatori „Krasuhe“ razmišljali su o budućnosti, kada će elektromagnetno oružje iz razvojnih projekata postati stvarnost. Pored sigurnosti, posada kompleksa je takođe obezbeđena komforom: kabina je opremljena grejačem i klima uređajem. Sistem elektronskog ratovanja radi stabilno u širokom temperaturnom opsegu: od arktičke hladnoće do pustinjske vrućine.

U SAD postoji analog „Krasuhi“ – sistem elektronskog ometanja "Crew Duk" zasnovan na međunarodnom oklopnom transporteru MaxxPro. Ali, kako sami Amerikanci priznaju, po mogućnostima je mnogo inferiorniji od ruskih sistema za elektronsko ratovanje.

Izvor: https://rg.ru/2020/07/13/oslepit-awacs-chto-mozhet-novaia-versiia-sistemy-reb-krasuha.html

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* 1_394b9926.jpg (145.67 KB, 600x400 - viewed 0 times.)
Logged
Pages:  1 [2]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Na forumu PalubaInfo novoregistrovane članove odobravamo ručno, što može potrajati do 24 h
Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.018 seconds with 23 queries.