PALUBA
November 29, 2021, 09:54:36 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Prilikom registracije lozinka mora da sadrži najmanje osam karaktera, od toga jedno veliko slovo, i bar jedana numera, u protivnom registracija neće biti uspešna
 
   Home   Help Login Register  
Na forumu PalubaInfo novoregistrovane članove odobravamo ručno, što može potrajati do 24 h
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Ruski portabl i laki mobilni C-UAV sistemi i protivmere  (Read 695 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Kubovac
Moderator
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 610« on: December 17, 2020, 06:38:26 pm »

*Ruski portabl i laki mobilni C-UAV (anti-dron) sistemi i protivmere

Među najjefikasnijim ruskim elektronskim protivmerama protiv malih BPL, mogu se navesti sistemi "Repellent-1", "Sapsan-Bekas", "Kupol", "Rubež-Avtomatika", "Luč" i "Pischal".

Mobilni anti-dron sistem "Repellent-1"

Mobilni anti-dron sistem "Repellent-1" stanju je da suzbije ili uništi rojeve izviđačkih, špijunskih bespilotnih letelica i dronova, veoma malih površina i veličina. Sistem je u mogućnosti da automatski otkrije i neutrališe neprijateljske izviđačke bespilotne letelice na daljinama od čak 30 km, vršeći snažna elektronska ometanja njihovih upravljačkih senzora ili satelitskih navigacionih veza.
Sistem je u stanju da otkrije dronove preko njihovih primo-predajnih signala upravljačkih komandi, po bilo kom vremenu i temperaturi vazduha od -45 do +50 stepeni Celzijusa.
Sistem se nalazi na šasiji vozila MAZ-6317 i veoma je mobilan.

Mobilni anti-dron (C-UAV) sistem "Repellent-1":

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Mobilni anti-dron sistem “Sapsan Bekas”

Mobilni anti-dron sistem “Sapsan Bekas” je takođe mobilan sistem, namenjen za suzbijanje i neutralizaciju bespilotnih letelica. Sistem je u stanju da otkrije bespilotnu letelicu na daljinama od 10 km (i više) i da izvrši njihovu neutralizaciju na daljinama od oko 6 km, vršeći snazžna elektronska ometanja njihovih navigacionih i komunikacionih kanala.
Sistem može raditi u ručnom ili automatskom režimu rada i u veoma širokom frekventnom opsegu od 400 MHz do 6 GHz. Sistem je opremljen i podsistemom raspoznavanja “svoj-tuđi” tako da ometanja neće vršiti na frekvencijama koje su unapred unesene u program kao “svoje”, a za to vreme može vršiti “blokadu” 11 različitih frekventnih talasnih dužina.
Sistem se sastoji od sledećih osnovnih pod-sistema: aktivnog radara, detektora signala i pravca doleta dronova, video i opto-elektronskog sistema nadzora i praćenja i podsistema radio-frekventnog ometanja (supresije).

Podsistem zadužen za radio-frekventno ometanje koristi se naziva “Luch” (snop).

Mobilni anti-dron (C-UAV) sistem "Sapsan-Bekas":

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* Repellent-1.jpg (54.48 KB, 640x474 - viewed 3 times.)

* Sapsan-Bekas.jpg (478.05 KB, 2048x1367 - viewed 3 times.)
Logged
Kubovac
Moderator
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 610« Reply #1 on: December 17, 2020, 06:44:58 pm »

Portabl (laki prenosni) anti-dron sistemi i mere:

Posebna kategorija anti-dron sistema su portabl lako-prenosni anti-dron sistemi tipa “Kupol-PRO”, “Rubež-Avtomatika”, “Luch” i “Pischal”.

Sistemi “Kupol” i “Rubež-Avtomatika” obezbeđuju formiranje svojevrsne anti-dron “kupole” prečnika ne manje od 3 km i time omogućavaju zaštitu od pojedinačnih, ali i rojeva bespilotnih letelica koje dolaze iz svih više različitih pravaca istovremeno. U ruskoj vojsci sistem "Kupol" se često koristi uz baterije sistema PVO "Tor-M2".

Portabl anti-dron (C-UAV) sistem "Kupol-PRO":

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Portabl anti-dron sistem “Pischal” teži samo 3,5 kg (lakši od Kalašnjikova) i u stanju je da ometa i neutrališe upravljačke kanale bespilotnih letelica na daljinama do 2 km.

Portabl anti-dron sistem “Luč” u stanju je da otkriva i ometa neprijateljske bespilotne letelice na daljinama od najmanje 6 km.

Portabl anti-dron sistem "Pischal":

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

* Kupol PRO.jpg (62.25 KB, 1024x683 - viewed 2 times.)

* Pischal.jpg (32 KB, 800x445 - viewed 2 times.)
Logged
Kubovac
Moderator
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 610« Reply #2 on: February 20, 2021, 11:57:22 am »

Rusija će na IDEKS-u predstaviti novi sveobuhvatni sistem protiv dronova
Prezentacija „Novi pristupi izgradnji sistema za borbu protiv bespilotnih letelica“ biće održana na štandu Rosoboronekporta 22. februara


MOSKVA, 19. februara. / TASS /.

Rosoboroneksport (deo Rosteca) predstaviće novi sveobuhvatni sistem protiv dronova na međunarodnoj izložbi odbrane IDEKS, koja će se održati u UAE od 21. do 25. februara. Ovo je u petak izvestila kompanija izvoznik.
Prema Rosoboronekportu, javna prezentacija „Novi pristupi izgradnji sistema za borbu protiv bespilotnih letelica“ biće održana 22. februara na štandu kompanije. „Kao deo prezentacije, stručnjaci Rosoboronekport-a predstaviće novo integrisano rešenje kompanije - sistem sposoban da se efikasno suprotstavi dejstvima bespilotnih letelica, kombinujući elektronski protivmere i sisteme PVO različitih klasa“, saopštila je kompanija.

Prema Rosoboronekportu, na izložbi će biti predstavljeni kompleks elektronskog ratovanja Repellent-Patrol sposoban da suzbije UAV na udaljenosti do 20 km, kompleksi Kupol i Rubezh-Avtomatika, koji sprovode kontinuirano praćenje i stvaraju zaštitnu kupolu nad objektom radi odbijanja napada ne samo pojedinačnih dronova, već i kod njihove masovne upotrebe iz različitih pravaca i visina u radijusu od najmanje 3 km. Biće predstavljen i elektromagnetna puška Pishchal, jedan od najlakših uzoraka dostupnih na tržištu, čija je težina oko 3,5 kg, a domet suzbijanja kanala za kontrolu i navigaciju UAV-a iznosi 2 km.

Kao udarna snaga u okviru ovog sistema za fizičko uništavanje bespilotnih letelica, Rosoboronekport nudi sisteme PVO kratkog dometa, posebno protivavionski artiljerijsko-raketni sistem Pantsir-S1M i raketni sistem Tor. Kompleksi ove klase sposobni su da efikasno unište različita vazdušna napada, uključujući bespilotne letelice. Protivavionski sistem „Pantsir-S1M“ ima raketno-topovsko naoružanje i uništava vazdušne ciljeve na dometima do 30 km i do 18 km visine.

Verba ili Igla-S prenosni protivvazdušni raketni sistemi, kao i borbena vozila sistema Gibka-S, sposobna za gađanje raketama Verba ili Igla-S, biće prikazani kao rešenje zadataka PVO poslednje linije odbrane. “. Maksimalni domet ciljeva koji su uništeni ovim prenosnim raketnim sistemima PVO je 6 km, a visina 3,5 km.

„Integrisana upotreba predloženog sistema elektronskog ratovanja i protivvazdušne odbrane uz upotrebu izviđačkih sistema za otkrivanje neprijatelja iz vazdušnog prostora i pod kontrolom sredstava za automatsko upravljanje omogućiće efikasne protivmere bespilotnim letelicama bilo koje klase“, naglasila je kompanija.

Izvor: https://tass.ru/armiya-i-opk/10739683
Preveo sa ruskog i prilaogodio za Forum Paluba - Kubovac

Slika 1: Elektromagnetna puška Pischal

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Slika 2: Kupol PRO

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Slika 3: Rubež-Avtomatika

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Slika 4: Luch

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Slika 5: Sapsan-Bekas (mobilni na kombiju), ispred je Kupol-PRO, sa strane Luch

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
* REB za analizu- Elektromagnetna puška Pischal.jpg (246.06 KB, 1280x853 - viewed 2 times.)

* REB za analizu- Kupol PRO.jpg (279.89 KB, 719x1080 - viewed 2 times.)

* REB za analizu - Rubež AVtomatika.jpg (438.92 KB, 1280x853 - viewed 2 times.)

* REB za analizu Luch.jpg (86.02 KB, 640x427 - viewed 2 times.)

* REB za analizu- Sapsan Bekas (sa strane Pischal).jpg (456.07 KB, 1280x852 - viewed 1 times.)
Logged
Kubovac
Moderator
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 610« Reply #3 on: July 25, 2021, 09:03:08 am »

RUSKE UBICE DRONOVA: Kako deluju dva najbolja sistema za borbu protiv bespilotnih letelica

NA MARGINAMA Međunarodnog avio-kosmičkog salona „MAKS-2021“ koncern „Automatika“ (deo „Rosteha“) predstavio je najnovije sisteme za borbu protiv bespilotnih letelica „Piščalj“ i „Kupol“– jedne od najboljih na svetskom tržištu naoružanja

Zvanični predstavnici kompanije su specijalno za Sputnjik otkrili detalje o njima.

Prema rečima portparola koncerna „Automatika“ Dmitrija Burje, oružje „Piščalj“ je ručni sistem koji može da blokira radio-elektronsku razmenu informacija bespilotne letelice. Može neprekidno da radi jedan sat, kao i na temperaturama od -20 do +40 stepeni. Zahvaljujući takvom odnosu tehničkih karakteristika, sistem je jedinstven primerak na tržištu, istakao je on.
- Naravno, postoje alternativne opcije. Međutim, naš sistem je najbolji. Na primer, "Piščalj" ima najoptimalniji odnos težine i efikasnosti na tržištu. Manje je težine nego konkurentni tipovi sistema, ali je domet dejstva isti, ako ne i veći. Domet je oko dva kilometra, dok je težina sistema svega oko četiri kilograma - precizirao je Burja.

Sa druge strane, kako je istakao, sistem „Kupol“ može funkcionisati i kao prenosni i kao stacionirani sistem. Takođe, utiče na kanale navigacije, upravljanja i predaje informacija bespilotnih letelica tako što izaziva pad dronova ili prinudno sletanje.

- Da bi se blokirali kanali za upravljanje i navigaciju drona dovoljno je usmeriti 'Piščalj' u pravcu vizuelno prepoznatljivog objekta, dok 'Kupol' formira oko štićenog objekta prostor u obliku kupole sa radijusom od oko dva kilometra, a ulazak bespilotne letelice u taj prostor dovodi do prinudnog sletanja ili pada usled blokiranja signala za upravljanje i navigaciju - objasnio je Burja.

- Predstavljeni sistemi se razlikuju po tehnici primene: 'Piščalj' radi ciljano i kratkovremeno pre postizanja rezultata, a 'Kupol' deluje neprekidno, osiguravajući zaštitu oko objekta od bespilotnih letelica - ističe Burja.

Kako je dodao, sistemi efikasno onesposobljavaju sve kanale upravljanja i navigacije bespilotnih letelica koji se danas koriste.

- Ono što izdvaja naše sisteme je to što su oni za razliku većine sličnih sistema već testirani u realnim uslovima - precizirao je predstavnik koncerna.
Međunarodni avio-kosmički salon MAKS-2021 održava se u podmoskovskom Žukovskom od 20. do 25. jula, a u njemu učestvuju delegacije više od 30 zemalja.

Izvor: Novosti

https://www.novosti.rs/planeta/svet/1020075/ruske-ubice-dronova-kako-deluju-dva-najbolja-sistema-borbu-protiv-bespilotnih-letelica?fbclid=IwAR33glZ0yjK0-UsX45rCbPU8I0fAfvp-W9v5CosSPYU3PLrFBQyNqMun2iA
Logged
Kubovac
Moderator
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 610« Reply #4 on: November 17, 2021, 05:38:34 pm »

Rosoboroneksport predstavlja niz anti-UAV (C/UAV) sredstava u okviru učešća na Interpoliteksu-2021.
Pischal-PRO, Kupol i Repellent-Patrool će dobiti kratko predstavljanje sa glavnim konkurentskim prednostima.

« Last Edit: November 17, 2021, 07:08:06 pm by Kubovac » Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Na forumu PalubaInfo novoregistrovane članove odobravamo ručno, što može potrajati do 24 h
Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.019 seconds with 22 queries.