NIje mi jasno kako vlastiti aktivni sitemi (radari) u sklopu PVO i VOJIN odrađuju svoj posao, ako istovremeno na tom prostoru deluju i ometači.
Zaprvo, nije mi jasan princip rada ovih ometača.
Svojevremeno sam učio nešto o tome (mada, sve je to tada bio u povojima) - ometanje konstantnim šumom širokog spektra (prekriješ sve i zagušiš prijemnike), pa ometanje odvlačenjem impulsa (sinhrono impulsno ometanje) ... Šta li se danas dešava u toj sferi, nije mi poznato.
To su već pitanja na koja bi precizne odgovore mogao dati neko iz EI i PED-a. Što se mene tiče, imao sam prilike tokom rata 1999-te godina, radeći na radari P-15M, da iskusim ono što smo mi učili kao "aktivne sektorske šumne smetnje" sa aviona iz vazdušnog prostora. Radar P-15M, nije mogao da se nosi i bori sa takvim ometanjima.
Što se tiče Krasuhe i ostalih sistema, verovatno koriste i širokopojasno ometanje zahvatajući širi frekventni opseg, a verovatno imaju i "ciljane" uskopojasno sektorsko usmereno ometanje i to na određenim frekvencijama, uz "blokadu" prijateljskih frekvencija.
Ne verujem da postoje neke posebne smetnje kod radara VOJiN, možda donekle ako su ometač i radar preblizu, a ometa se širokopojasno, jer signal ometanja pokušava da izvrši "zasićenje" prijemnika u vazdušnom prostoru, koji prima toliko jak signal, da umesto "pačke" cilja, on prikazuje velike "klastere" poput stalnih odraza, tako da umesto cilja vidiš odraze koje bi "inače" tumačio kao stalne odraze, planine i brda.
Dakle, radar VOJiN-a emituje ka VaP-u takođe i male su šanse od "obostranih smetnji".
Krasuha-4 može ometati radare i na zemlji, tada treba voditi računa o pozicioniranju Krasuhe u odnosu na domaće radare sistema VOJiN i raketnih jedinica PVO.
Ometač emituje signal velike snage i meri se u W/Mhz. Noviji radari imaju veći "prag" borbe protiv ometanja, brisanjem tzv. "lažnih ciljeva", time što podižu "prag" jačine signala (šuma) na prijemu. Na taj način mogu da izbegnu prijem signala (šuma) ometanja i da "normalno" rade, ali ako se prag podigne previsoko, može se dogoditi da ne uočite avione koji vam se zaista približavaju.
Dakle, potrebno je praviti "kompromis" između donjeg praga jačine prijema signala (šuma) sa potrebom da se ciljevi otkriju uz minimalna ometanja!
Ako se pak prag donjeg prijema jačine signala (šuma) spusti prenisko, signali ometanja, čak i "prirodni" poput klastera od zemlje, okolnih brda i dr. mogu potpuno zasititi prijemnik i "sakriti" ciljeve...
Recimo, signal ometanja (šuma) jačine 100W/MHz će potpuno zagušiti radare raketnog sistema PVO "S-75M Volhov". Pronašao sam Vijetnamsku modifikaciju koja je omogućila radaru za navođenje raketa da može raditi pod smetnjama jačine do 2000W/MHz!
Dakle, ima tu stvarno dosta toga, ja sam vam ovo ispisao sa aspekta radarca, a elektroničari to mogu i detaljnije....